Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Οι κρητικοί δήμαρχοι καλούν τον Μουζάλα για το προσφυγικό

Οι δήμαρχοι καλούν τον Μουζάλα για να βάλουν όρους και προϋποθέσεις – Θέλουν παρουσίαση του τοπικού και εθνικού σχεδίου για το προσφυγικό


Ένα διεξοδικό τετ-α-τετ με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ζητούν οι δήμαρχοι του νησιού, η Περιφέρεια Κρήτης, βουλευτές και ευρωβουλευτές για το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού. Πιστεύουν ακράδαντα ότι κινούνται σε θολά νερά, καθώς δεν έχουν στην διάθεσή τους όλα τα δεδομένα και ζητούν από την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της.

Φοβούνται ότι θα παγιδευτούν σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή και απαιτούν πρωτίστως να ενημερωθούν λεπτομερώς για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς τόσο σε σχέση με την Κρήτη όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η πλειονότητα των παρισταμένων στη μαραθώνια ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες στη Λότζια δεν αρνείται τη συμβολή της Κρήτης στην προσφυγική κρίση, όμως δεν διαπραγματεύονται αυτό να γίνει χωρίς συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Μάλιστα η παρουσίαση του κεντρικού σχεδιασμού της κυβέρνησης αποτελεί απαράβατο όρο για την τελική τους στάση.

Η επιστολή που θα σταλεί στον Γιάννη Μουζάλα θα φέρει την ομόφωνη «σφραγίδα» της ΠΕΔ Κρήτης και θα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις που θέτουν καταρχήν προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την μεταφορά των 2.000 προσφύγων στο νησί.

Στην πραγματικότητα όμως η «ομοφωνία» αυτή δεν απηχεί όλη την αλήθεια, τουλάχιστον με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν εντός και εκτός συνεδρίασης.

Υπάρχουν δήμαρχοι (αυτοί είναι η μειοψηφία) που ναι μεν είναι συντονισμένοι με την κοινή γραμμή περί προϋποθέσεων, τάσσονται όμως ξεκάθαρα υπέρ της υποδοχής των 2.000 προσφύγων στο νησί, υπογραμμίζοντας κατ’ επανάληψη ότι η Κρήτη δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την εθνική ευθύνη.

Είναι οι δήμαρχοι Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου, οι οποίοι βγαίνουν μπροστά (αποτελούν ουσιαστικά τον «κυματοθραύστη» των αντιδράσεων) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούν «άνευ όρων». «Θα ντρέπομαι να λέω ότι είμαι κρητικός αν στρέψουμε την πλάτη μας» είπε ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, σε μία ύστατη προσπάθεια αντιστροφής του γενικότερου αρνητικού κλίματος.

Είναι οι δήμαρχοι (πρόκειται για την πλειοψηφία) οι οποίοι εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις, σχεδόν υπήρξαν αρνητικοί, όμως θέλοντας να κρατήσουν ισορροπίες, απέφυγαν στην φάση αυτή να πουν ένα ξεκάθαρο «όχι» και συντάχθηκαν με το πλαίσιο: συνάντηση με Μουζάλα, ενημέρωση για κεντρικό σχεδιασμό, ρητές και έγγραφες εγγυήσεις για τον αριθμό των προσφύγων, τους χώρους φιλοξενίας, τις παροχές, τους πόρους χρηματοδότησης κλπ.

Οι αντίθετοι

Και υπάρχουν οι δήμαρχοι, οι οποίοι εμφανίστηκαν κάθετα αντίθετοι στην έλευση των 2.000 προσφύγων, υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτουν κατάλληλους χώρους και υποδομές, εξέφρασαν την πικρία τους για την εγκατάλειψή τους από το κράτος, ενώ άσκησαν σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο προσφυγικό, μιλώντας για προχειρότητα και αναξιοπιστία. Επικαλέστηκαν την άρνηση των τοπικών κοινωνιών έναντι των οποίων λογοδοτούν αλλά και την υπέρτατη ανάγκη διαφύλαξης του τουρισμού της Κρήτης, κάτι το οποίο υπογράμμισαν όλοι. «Στο δήμο μου κάνει κουμάντο το δημοτικό συμβούλιο και κανένας Μουζάλας. Ορθά-κοφτά ούτε ένας πρόσφυγας στο δήμο μας αν δεν μας εξασφαλίσουν πρώτα πόσα άτομα θα έρθουν, πόσα χρήματα θα πάρουμε και με τι προσωπικό θα ενισχυθούμε» τόνισε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Αυτό που τονίστηκε είναι ότι σε αυτήν την ιστορία η ΠΕΔ Κρήτης προχωράει χέρι-χέρι με την Περιφέρεια, θα υπάρξει συναπόφαση ενώ επισημάνθηκε ότι είναι προτιμότερο να έρθει στην Κρήτη ο Μουζάλας παρά να μεταβεί στην Αθήνα μία διευρυμένη αντιπροσωπεία.

Ο φόβος της Λιβύης

Στη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης διατυπώθηκαν και απόψεις-προβληματισμοί που υπερβαίνουν το θέμα της φιλοξενίας των 2.000 προσφύγων και χτυπούν «καμπανάκι» στην Κρήτη για το ορατό ενδεχόμενο της απρόοπτης έλευσης χιλιάδων προσφύγων από την Λιβύη όπου περιμένουν περισσότεροι από 300.000 πρόσφυγες.

Σοβαρές επισημάνσεις έγιναν από τους παριστάμενους ευρωβουλευτές, Μανόλη Κεφαλογιάννη της Ν.Δ και τον ανεξάρτητο Νότη Μαριά, ενώ από τις τοποθετήσεις των βουλευτών δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις σε βαθμό που κάποιοι δήμαρχοι άρχισαν να διαμαρτύρονται: «Βουλή το κάναμε εδώ!».

ΠΑΤΡΙΣ

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά