Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

149 ασκοί αίματος πέταξαν στα σκουπίδια μετά από βλάβη στο Νοσοκομείο

Η βλάβη που υπέστη το ψυγείο φύλαξης και διατήρησης ασκών αιμάτων του Νοσοκομείου Ρεθύμνης, ήταν η αιτία που 149 ασκοί που φυλάσσονταν εκεί κατέληξαν στα σκουπίδια, αφού καταστράφηκαν από υπερβολική ψύξη


Το περιστατικό αυτό, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά, όχι μόνο την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και την αποτυχία διαφύλαξης του πολύτιμου αίματος, η οποία είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Ωστόσο και μόνο η αναφορά ότι Αιμοδοσία και Εργαστήρια λειτουργούν με ψυγεία της δεκαετίας του ’80 είναι αρκετή, για να αντιληφθούμε αυτό που συμβαίνει.

Το ειδικό ψυγείο διατήρησης των ασκών του αίματος που βρίσκεται στους χώρους του Τμήματος της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου υπέστη βλάβη την εβδομάδα που μας πέρασε και η απότομη μείωση της θερμοκρασίας, είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν 149 ασκοί αίματος που φυλάσσονταν εκεί.

Παρά το γεγονός, ότι αυτού του είδους τα ψυγεία, λόγω του πολύτιμου περιεχομένου τους, διαθέτουν ειδικά όργανα καταγραφής της θερμοκρασίας και συναγερμό που χτυπάει και ειδοποιεί σε περίπτωση που η θερμοκρασία ξεφύγει από το επιτρεπτό όριο, στην περίπτωση του Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γιώργο Φραγκιαδάκη, ο συναγερμός δεν χτύπησε.

«Όλα ξεκίνησαν από μια διακοπή ρεύματος» ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης και πρόσθεσε: «Αποτέλεσμα της διακοπής ήταν η βλάβη στο ψυγείο της Αιμοδοσίας και καθώς η ψύξη έπεσε χαμηλότερα από το όριο οι ασκοί του αίματος πάγωσαν και καταστράφηκαν». Η απώλεια, όπως σημείωσε ο ίδιος αντικαταστάθηκε άμεσα από το «Βενιζέλειο Νοσοκομείο» πράγμα που σημαίνει ότι το Νοσοκομείο Ρεθύμνης έχει και πάλι επάρκεια αίματος.

Όσον αφορά στην βλάβη, ο διοικητής του Νοσοκομείου υπογράμμισε: «Οι συναγερμοί του ψυγείου δυστυχώς δεν λειτούργησαν αυτή τη φορά. Πρόκειται για ένα ψυγείο που το Νοσοκομείο το προμηθεύτηκε το 1984, δηλαδή, είναι ψυγείο 30ετίας και κάποιες από τις λειτουργίες του ήταν τα τελευταία χρόνια εκτός». Μάλιστα όπως εξήγησε, το θερμόμετρο «κόλλησε» κι ενώ η θερμοκρασία εντός είχε κατέβει σε μη επιτρεπτά επίπεδα το θερμόμετρο, εξωτερικά έδειχνε ότι ο θάλαμος έχει τη σωστή θερμοκρασία.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν 149 ασκοί αίματος να γίνουν πάγος! «Εκείνο που έχουμε κάνει εμείς» ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης «είναι ότι έχουμε παραγγείλει ένα νέο ψυγείο το οποίο έρχεται σε δύο εβδομάδες».

Η συγκεκριμένη παραγγελία μάλιστα όπως ανέφερε ο ίδιος, είχε γίνει πριν από το συμβάν, καθώς υπήρχε αίτημα από τις τεχνικές υπηρεσίες για την αντικατάσταση του. «Το είχαμε παραγγείλει νωρίτερα, μετά από απόφαση του Δ.Σ. και θα το έχουμε σύντομα» είπε και πρόσθεσε: «Το συγκεκριμένο ιατρικό μηχάνημα το συντηρούσαν οι τεχνικοί μας όπως μπορούσαν, αλλά θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί εδώ και χρόνια». Το νέο ψυγείο, θα αγοραστεί με ίδιους πόρους και θα κοστίσει περίπου 10 χιλιάδες ευρώ, ενώ μέχρι να έρθει, οι ασκοί αίματος φυλάσσονται σε άλλα ψυγεία στα εργαστήρια.

Όσον αφορά στη διαδικασία για την αντικατάσταση των ασκών που καταστράφηκαν ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε: «Όταν για κάποιο λόγο χαθούν φιάλες (ασκοί) αίματος , ζητάμε κάλυψη από γειτονικά νοσοκομεία και ενημερώνουμε και την Κεντρική Υπηρεσία Κρήτης που διαχειρίζεται το αίμα, η οποία είναι στο Βενιζέλειο κι έτσι αντικαθιστούνται οι φιάλες αυτές για να μπορούμε να δουλέψουμε κανονικά. Μέσα σε 2 ώρες από τότε που το εντοπίσαμε, είχαν έρθει οι πρώτες φιάλες και μέχρι το μεσημέρι είχαν έρθει και οι υπόλοιπες».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής του Νοσοκομείου τόνισε ότι και τα υπόλοιπα ψυγεία των εργαστηρίων είναι των ίδιων δεκαετιών σημειώνοντας ότι σιγά-σιγά θα αντικατασταθούν όλα προτού υπάρξουν άλλα «ατυχήματα». Και πρόσθεσε: «Τη διαδικασία αντικατάστασης των παλιών μηχανημάτων την έχουμε ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο, καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε η αντικατάσταση βασικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο. Έχουμε πάρει λοιπόν 900 χιλιάδες ευρώ από το Υπουργείο Υγείας για να αντικαταστήσουμε εξοπλισμό και να κάνουμε και κάποια πρόσθετα έργα για το ίδρυμα».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ήδη υπάρχει ιεραρχημένη λίστα, με το τι έχει ανάγκη το Νοσοκομείο να αντικαταστήσει από εξοπλισμό.

Ανάμεσα σε αυτά που βρίσκονται στη λίστα για άμεση αντικατάσταση με ένα μελλοντικό πρόγραμμα από το υπουργείο Υγείας είναι ο εξοπλισμός των χειρουργείων, «γι’ αυτό ακριβώς το λόγο βγάλαμε το σχέδιο της επέκτασης, προκειμένου να αντικατασταθεί όλος ο χειρουργικός εξοπλισμός» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2017, ο κ. Φραγκιαδάκης μεταξύ άλλων μίλησε και για 10 νέες «καρέκλες αιμοκάθαρσης» (οι 5 έχουν ήδη προκηρυχτεί) καθώς κι αυτές που υπάρχουν ήταν από τη δεκαετία του ’80. Επίσης στο πρόγραμμα για αντικατάσταση έχουν μπει μηχανήματα για τη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπως βηματοδότες, αναπνευστήρες και πολλά άλλα.

Κλείνοντας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, επεσήμανε: «Έχουμε βάλει σε μια σειρά διαχρονικά αιτήματα που αφορούν την κατάσταση του εξοπλισμού και προσπαθούμε είτε με ίδιους πόρους, είτε με πόρους του υπουργείου Υγείας να τα ικανοποιήσουμε. Αυτή η δουλειά δεν είχε γίνει στο παρελθόν και όταν λέω παρελθόν δεν εννοώ μόνο το πρόσφατο».

rethemnosnews.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Αναστάτωση επικράτησε τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τρίτης στο Ρέθυμνο, όταν ένας νεαρός άνδρας βουλγαρικής υπηκοότητας, μπήκε σε πολυκατοικία, ανέβηκε σε ταράτσα και απειλούσε...

ΚΡΗΤΗ

Η αγάπη τους για το ψάρεμα και τη θάλασσα τους πρόδωσε. Ο λόγος για τους δύο φίλους από το Ρέθυμνο, οι σοροί των οποίων...

ΚΡΗΤΗ

Νεκροί ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Γαύδου και Σφακίων ο 50χρονος και ο 44χρονος από το Ρέθυμνο, που αγνοούνταν από χθες το μεσημέρι...

ΚΡΗΤΗ

«Δεν γνωρίζαμε τίποτα για όσα γίνονταν, μην πάρετε το παιδί από τη γυναίκα μου γιατί θα τρελαθεί»

ΚΡΗΤΗ

Ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός πριν από μέρες στο Ρέθυμνο είναι ο πατέρας της 14χρονης που έπεσε θύμα πολλαπλών βιασμών στον Μυλοπόταμο – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις...

ΚΡΗΤΗ

Αγωνία για τον 50χρονο Βασίλειο Λαγουδάκη, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν χθες Τρίτη (30/1) κατά τις μεσημεριανές ώρες από την περιοχή Χάνι Αλεξάνδρου του Δήμου...

ΚΡΗΤΗ

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο - Δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του