Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

15η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς στους Βώρους από 21 εως 24 Ιουλίου

Το μεγαλύτερο πολιτισμικό γεγονός της Μεσαράς χτυπάει και φέτος στους Βώρους


Οι πύλες της 15ης Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς αναμένεται ν’ανοίξουν το βράδυ της 21ης Ιουλίου ώστε να υποδεχθούν εκατοντάδες επισκέπτες, καθώς έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Δήμου Φαιστού, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Η «15η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς» θα διαρκέσει από το διάστημα 21-24 Ιουλίου, ενώ θα φιλοξενήσει την παραγωγή των αγροτών και φορέων της περιοχής, καθώς και εκθέτες από το χώρο του αγροτικού εξοπλισμού.

Στην Έκθεση, θα συμμετέχουν φορείς και επιχειρήσεις τυποποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά και σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα και προϊόντα.

Κάθε περίπτερο, που έχει στηθεί στο χώρο της Έκθεσης, με τη δυναμική παρουσία του, δίνει το στίγμα και τον χαρακτήρα της τοπικής παραγωγής.

Στο περίπτερο του Δήμου Φαιστού, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το Δήμο, τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, την παραγωγή, τα αξιοθέατα, αλλά και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα σε όλους τους τομείς.

ekthesi-mesaras

Λίγα λόγια για το πώς γεννήθηκε η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς.

Ήταν το 1988 όταν με το Π.Δ. 153/88, γίνεται η συγχώνευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και μετονομάζεται σε Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Ο τότε πρόεδρος κ. Μαμαλάκης Ευάγγελος έδωσε την ιδέα για μια Γεωργική Έκθεση στην περιοχή βλέποντας την ανάπτυξη της Γεωργίας και τις προοπτικές που έχει, καθώς επίσης και τα σοβαρά και αξιόλογα άτομα του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, (ένα «παιδί» του πρώτου πολιτιστικού Συλλόγου στην Κρήτη, του πολιτιστικού συλλόγου Μεσαράς(έτος ίδρυσης 1973)) που θα μπορούσαν να αναλάβουν από το μηδέν και να φέρουν σε πέρας, ένα τέτοιο πρωτόγνωρο εγχείρημα για την περιοχή.

Το Δ.Σ. και οι συνεργάτες του Μ.Κ.Ε., στην πλειονότητά τους γιατροί, εθνολόγοι, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, μηχανικοί κ.α. σε συνεργασία με το επιμελητήριο «γέννησαν» αυτόν το θεσμό (1η έκθεση). Έκτοτε και ανελλιπώς η έκθεση αυτή ενώνει «ανθρώπους-πολιτισμό», «παλιά και νέα τεχνολογία» με την «φύση και τις Καλλιέργειες» (βλ. αφίσα 7ης έκθεσης).

Για την έκθεση του Αρκαλοχωρίου, όπου γίνεται εναλλάξ με αυτήν της Μεσαράς, αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε αρκετά αργότερα από τους αρκαλοχωρήτες όπου θαυμάζοντας την δουλειά και το αποτέλεσμα της έκθεσης, ζήτησαν τα περίπτερα και την τεχνογνωσία για να την κάνουν και αυτοί στην περιοχή τους τα έτη που δεν γίνονταν στους Βώρους.

Η έκθεση αυτή είναι ευλογημένη να συνεχίζει να ενώνει ανθρώπους με την Γεωργία και γι’ αυτό προσπαθούμε όλοι στην Οργανωτική επιτροπή. Πολλά ευχαριστώ από όλους μας σε όλους όσα χρόνια τώρα πάλεψαν να φέρουν την έκθεση αυτή σε υψηλά επίπεδα παρά τις τεράστιες αλλαγές στην κοινωνία μας από τότε μέχρι και σήμερα και φυσικά σε όλους όσους την τιμούν, με την επίσκεψή τους σε κάθε διοργάνωση.

Δείτε το πρόγραμμα της έκθεσης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΙΣΤΟΡΙΑ

Όλοι ξέρουμε τους όρκους που έδιναν οι παλιοί στα δικαστήρια, και στις συζητήσεις τις καθημερινές, η έδιναν  ένα όρκο, για να πείσουν τον άλλο για...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην είχε παρατσούκλι Μέρος α Στη Μεσαρά τα παρατσούκλια λέγονται και παρανόμια, και δεν υπήρχε άνθρωπος που εκτός από το όνομα...

ΚΡΗΤΗ

Ακόμα ένα τροχαίο στο γνωστό σημείο καρμανιόλα στις Μοίρες του Δήμου Φαιστού Τροχαίο ατύχημα συνέχεια πριν λίγη ώρα στο σημείο καρμανιόλα των Μοιρών, όπως...

ΚΡΗΤΗ

Πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του και σε χώρο που χρησιμοποιεί Συνελήφθη, σήμερα το πρωί σε περιοχή του Δήμου Φαιστού από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μεσσαράς,...