Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Greece

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των ηλικιωμένων

Η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής και Γεροντολογίας με την ευκαιρία της γιορτής των ηλικιωμένων, θα ήθελε να ευχηθεί σ’ όλους τους απόμαχους, αλλά απαραίτητους σ’ εμάς (και χρήσιμους) ηλικιωμένους, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ

Το νόημα της γιορτής αυτής δεν είναι η επισήμανση, (όπως γίνεται κατά καιρούς και οι στατιστικές αποδεικνύουν) ότι η πατρίδα μας είναι χώρα ηλικιωμένων, αυξάνοντας έτσι τη μελαγχολία και την απογοήτευση, που συνοδεύουν τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα των ατόμων της 3ης και 4ης ηλικίας, αλλά είναι:

 -Να αποτίσουμε φόρο τιμής στους γονείς μας, στους παππούδες μας, στους ηλικιωμένους μας γενικά, που τόσα τους χρωστάμε.

Τους αξίζει αγάπη και τιμή για την προσφορά τους στον καθένα μας προσωπικά, αλλά και σ’ ολόκληρη την κοινωνία. Πρόσφεραν και ακόμη εξακολουθούν να προσφέρουν, όσο οι δυνάμεις τους, τους επιτρέπουν.

Παράλληλα όμως, αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα, όπως προβλήματα υγείας, ασφάλειας, πρόνοιας, φροντίδας, συναισθηματικής και ψυχολογικής βίας, ενίοτε δε και κακοποίησης.

Η Π.Ε.Γ.Γ. προσπαθεί να καταγράψει, να υπενθυμίσει, να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει για αυτά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποί μας, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής τους και να σταθεί δίπλα τους.

Η καταγραφή και η ευαισθητοποίηση σ’ όλα αυτά, αποτελούν την απαρχή της αντιμετώπισης.Η εταιρεία μας από ιδρύσεώς της, πρωταγωνιστεί σ’ αυτή τη μάχη, διοργανώνοντας για αυτό το σκοπό, ιατροκοινωνικές ημερίδες, συνέδρια, φροντιστήρια, αλλά και πολλές άλλες δράσεις, εθελοντικά πάντοτε, δίνοντας επί πλέον έμφαση στην πρόληψη και τη διατήρηση της καλής υγείας, αλλά και στον σεβασμό, την αξιοπρέπεια, την ανεξαρτησία και την τιμή που αρμόζει σ’ αυτούς τους ανθρώπους.

Οι δράσεις μας, εκτός των παραπάνω που αναφέραμε, είναι επίσης το Σπίτι Ημέρας για ανοϊκούς, αλλά και για όλους τους ηλικιωμένους και μη, το οποίο λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και Παρασκευή 5-8 μ.μ.. στη Διεύθυνση Νέα Εθνική οδός Πατρών Αθηνών αρ. 9 & τηλέφωνο επικοινωνίας 2610439090.

Σ’ αυτό με την συνεργασία Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών, Γυμναστών, Δασκάλου Χορού και λοιπών εθελοντών, γίνονται ασκήσεις μνήμης , κινητοποίησης και κοινωνικοποίησης.

Φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η εταιρεία μας ευαισθητοποιημένη ιδιαίτερα διοργάνωσε και διοργανώνει συνέχεια ενημερωτικές ημερίδες σχετικά με τον κορωνοϊό την προφύλαξη και την αντιμετώπιση του τόσο στην Πάτρα, όσο και σε πολλές πόλεις σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους, Δήμους κ.λ.π.

Επίσης στο 7ο Πανελλήνιο Γηριατρικό Συνέδριο στην ΠΦΥ, που διοργανώσαμε στην Καλαμάτα 17-20 Σεπτεμβρίου, εδόθη ιδιαίτερη έμφαση στο παραπάνω θέμα.Προσεχώς θα αρχίσουν δια ζώσης και διαδικτυακά μαθήματα εκμάθησης Η/Υ, προκειμένου οι ηλικιωμένοι να μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους, να ενημερώνονται για ότι τους αφορά, να επικοινωνούν μέσω viber, e-mail, messenger κ.λ.π.

Η παρακολούθησης είναι δωρεάν για όποιον το επιθυμεί. Όλες οι ηλικίες έχουν δικαίωμα στην μάθηση και στην ελπίδα.Την παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων η εταιρεία μας γιορτάζει με Θεία Λειτουργία που θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή, στην Παναγία Γηροκομίτισσα και καλεί όλους ηλικιωμένους και μη να συμμετάσχουν. Θα τελεσθεί αρτοκλασία υπέρ υγείας όλων των ηλικιωμένων.

Στη συνέχεια θα προσφερθεί καφές και πρωινό στου Μαραβέλα δωρεάν για όλους. Το απόγευμα της Δευτέρας 5/10/20 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσά μας Νέα Εθνική οδός Πατρών -Αθηνών αρ. 9 θα γίνει ιατροκοινωνική εκδήλωση με θέμα:  «Covid-19 και ηλικιωμένος». 

Ομιλητές θα είναι οι κ. Κων/νος Χρυσανθόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Παν/μίου Πατρών, ο κ. Ιωάννης Ελλούλ, Καθηγητής Νευρολογίας Παν/μίου Πατρών-Γηρίατρος, η κα Χριστίνα- Παναγιώτα Κουτσούρη Παθολόγος και ο κ. Απόστολος Σωτηρούδης Καρδιολόγος. Θα επακολουθήσει διαδραστική συζήτηση σε θέματα και απορίες των παρευρισκομένων.Θα προηγηθεί Αγιασμός για την Έναρξη του Σπιτιού Ημέρας. 

Στην ανωτέρω εκδήλωση θα τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης της πανδημίας (μάσκες, αποστάσεις κλ.π.).

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

Greece

Στην αρχή ήταν η αδυναμία διεκπεραίωσης της καθημερινότητας (πληρωμές λογαριασμών, τροφοδοσία σπιτιού), ύστερα η αναστολή βασικών υποχρεώσεων έναντι της ζωής (αναβολή επισκέψεων σε γιατρούς)...

Greece

Υπ. Εργασίας: Εγκρίθηκε κονδύλι 12 εκατ. ευρώ για την καταβολή παροχών σε ανασφάλιστους υπερήλικες, για τον Μάρτιο Εγκρίθηκε δαπάνη, ύψους 12 εκατ. ευρώ, ευρώ...

Creta

Κάλαντα και ευχές από τους ηλικιωμένους – μέλη του ΚΗΦΗ, στο Δημαρχείο Γόρτυνας, στους Αγίους Δέκα Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα την δημοτική αρχή...

ΥΓΕΙΑ

Στη Βρετανία περίπου 2 εκατομμύρια ηλικιωμένοι παίρνουν επτά διαφορετικά φάρμακα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους Οι ακούσιες αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών φαρμάκων που λαμβάνονται...