Με στόχο τη βελτιστοποίηση της σχέσης σχολείου και κοινωνίας, έτσι ώστε το σχολείο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ατόμου για πολύπλευρη προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, θα πραγματοποιηθεί το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Κοινωνία και Σχολείο: μια σχέση υπό διαπραγμάτευση»
Το διήμερο συνέδριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων συνδιοργανώνεται από τη Περιφέρεια Κρήτης, τη Περιφερειακή Ενότητας Ηρακλείου και το δήμο Χερσονήσου θα διεξαχθεί από 13-15 Μάιου 2016 στο 1ο και 2ο δημοτικό σχολείο Χερσονήσου.
Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης οι συνδιοργανωτές αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα του συνεδρίου.
Ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Παναγιώτης Σημανδηράκης επεσήμανε: «Πραγματοποιούμε το πρώτο πανελλήνιο εκπαιδευτικό συνέδριο, σκοπός του οποίου είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης αντιστοιχίας των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων του σχολείου με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και η διατύπωση προτάσεων για τη βελτιστοποίηση της σχέσης σχολείου και κοινωνίας.
Με περισσότερες από 400 συμμετοχές, είμαστε σίγουροι ότι το συνέδριο αυτό προάγει ουσιαστικά τον διάλογο και κυρίως θα προτείνει πολιτικές χρήσιμες τόσο στην Αυτοδιοίκηση όσο και στο κεντρικό Κράτος για ένα σύγχρονο, ανοιχτό και ποιοτικό σχολείο».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης ανέφερε ότι, «το συνέδριο θα ωφελήσει τη δημόσια εκπαίδευση έχει ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα με δεκάδες συνεδρίες και εξειδικευμένα θέματα. Σίγουρα θα δώσει τα «φώτα του» στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας».
Τέλος ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης επεσήμανε: «Διαπραγματευόμαστε τη σχέση του σχολείου με τη κοινωνία ελέγχοντας την υφιστάμενη σχέση των αποτελεσμάτων της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη κοινωνία προτείνοντας ιδέες, προτάσεις και λύσεις που θα βελτιώσουν αυτή τη σχέση.
Στόχος μας είναι το δημόσιο δωρεάν, δημοκρατικό σχολείο, καταγράφουμε τις προτάσεις των γονέων, τις ανησυχίες των μαθητών προβληματιζόμαστε και θέτουμε ερωτήματα τα οποία με τις απαντήσεις προσπαθούμε να κάνουμε πιο αποτελεσματική αυτή τη σχέση.
Ευχαριστούμε τους συνδιοργανωτές για τη συνεργασία και προσκαλούμε τους γονείς τους μαθητές τους φορείς να συμμετέχουν στο συνέδριο για να διαπραγματευτούμε αυτή τη σχέση».
Σε ποιους απευθύνεται
• Μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.Π. των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ
• Στελέχη της εκπαίδευσης
• Επιστήμονες, ερευνητές και εκπαιδευτές ενηλίκων με ενδιαφέρον για τη θεματική του συνεδρίου
• Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων
• Προπτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς Φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ
• Μαθητές
• Γονείς
• Φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης Θεματικοί Άξονες
1. Pόλος και οι λειτουργίες του σχολείου από το παρελθόν στο μέλλον
2. Χαρακτηριστικά του σύγχρονου και ανοικτού σχολείου: από τη θεωρία στην πράξη
2.1. Εκπαιδευτική πολιτική στον 21ο αιώνα
2.1.1. Αναλυτικά προγράμματα: Από τη ρητορική της στοχοθεσίας στη διδακτική πράξη
2.1.2. Σύγχρονες μεθοδολογικές και διδακτικές προσεγγίσεις
2.1.3. Ανάπτυξη αποκλίνουσας σκέψης
2.1.4. Συνεργατικά περιβάλλοντα μάθησης
2.2. Το σχολείο ως κοινότητα: Ταυτότητες και ρόλοι στελεχών εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων
2.2.1. Το σχολείο της συμπερίληψης
2.2.2. Συνεργασία του σχολείου με την κοινότητα
2.2.3. Ανάπτυξη συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων
2.2.4. Πρόληψη της σχολικής διαρροής και υποεπίδοσης
2.2.5. Σεβασμός και αξιοποίηση του πολιτισμικού κεφαλαίου των μαθητών και των οικογενειών τους
2.2.6. Η συμβολή του σχολείου στην οριοθέτηση και ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου
2.2.7. Σχολείο και πολιτισμός
2.2.8. Διαρκής επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών
2.3. Συμβουλευτική στην εκπαίδευση- σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός στο σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον