Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

24χρονη στο Ηράκλειο γέννησε στη ΜΕΘ όπου νοσηλευόταν με γρίπη

Το μωράκι είναι απόλυτα υγιές και νοσηλεύεται στη Μονάδα Νεογνών του ΠΑΓΝΗ


Για πρώτη φορά έγινε μητέρα η 24χρονη που νοσηλεύεται με γρίπη H1N1 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, καθώς οι γιατροί έκριναν ότι για να μην κινδυνεύσει το μωρό έπρεπε να προχωρήσουν σε επείγουσα καισαρική. Η γυναίκα διένυε την 35η εβδομάδα της κύησης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Μαιευτικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Αντώνη Μακρυγιαννάκη, η επέμβαση έγινε χωρίς προβλήματα και γεννήθηκε ένα υγιές κοριτσάκι, βάρους 2.100 γρ. χωρίς ανάγκη οξυγόνου.

Το μωρό νοσηλεύεται στο τμήμα Νεογνών του νοσοκομείου.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ, καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος είπε στην “ΠΑΤΡΙΣ” ότι η 24χρονη γυναίκα δεν είχε κάνει το αντιγριππικό εμβόλιο, παραμένει στη ΜΕΘ σε μηχανική υποστήριξη, σε σταθερή κατάσταση.

Ανεμβολίαστος είναι και ο 47χρονος που νοσηλεύεται με γρίπη στη ΜΕΘ, ενώ όπως έγραψε η “ΠΑΤΡΙΣ” στη  ΜΕΘ Παίδων νοσηλεύεται με γρίπη και ένα αγόρι 13 ετών.

Στο μεταξύ, εντολή στον Ε.Ο.Φ. για την άμεση εισαγωγή επιπλέον 50.000 αντιγριπικών εμβολίων έδωσε το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, μετά την αύξηση των περιστατικών γρίπης το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμος Φαρμάκων, η συγκεκριμένη παραγγελία «διασφαλίστηκε παρά τη δυσκολία ανεύρεσης αντιγριπικών εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο».

Όσον αφορά στην αναγκαία και απαραίτητη αντι-ιική θεραπεία, τονίζεται ότι έχει εξασφαλιστεί πλήρης επάρκεια, επισημαίνει ο Ε.Ο.Φ, ο οποίος ενημερώνει ότι φέτος εισήχθησαν και δόθηκαν  πάνω από 2.100.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων.

Επίσης σημειώνει ότι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τη γρίπη

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο- ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2018-2019 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Συστάσεις εμβολιασμού

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

-Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω

-Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα

-Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.

– Λεχωίδες

– Θηλάζουσες

– Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2

– Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

-Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο -Μάρτιο).

-Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάταγμα κρανίου και πολλαπλές θλαστικές κακώσεις τόσο στο πρόσωπο όσο και στην στομική κοιλότητα «έδειξε» η ιατροδικαστική έρευνα στο 6 μηνών βρέφος από το...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγγενείς της μητέρας απειλούν να λινστάρουν τον πατέρα

ΚΡΗΤΗ

Ένα νεογνό λίγων ωρών έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στο Ηράκλειο, μόλις είχε φτάσει με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το νοσοκομείο Ρεθύμνου,...

ΚΡΗΤΗ

Το μωράκι σιτίζεται κανονικά και η κατάσταση της υγείας του παρακολουθείται Ένα βρέφος μόλις 10 ημερών νοσηλεύεται από το Σάββατο με κορωνοϊό στη μονάδα νεογνών του...

Themata

Το αγοράκι ζυγίζει 3.541 γραμμάρια 14 λεπτά με την αλλαγή του χρόνου ήρθε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι σε ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου το οποίο αποτελεί και το...

Themata

Ένα υγιέστατο αγοράκι γεννήθηκε στις 02.00 τα ξημερώματα σήμερα γεμίζοντας χαρά το οικογενειακό του περιβάλλον Σύμφωνα με το Flashnews.gr μικρούλης ήρθε στον κόσμο με καισαρική, έχει βάρος 3660...

Life

Γιατί το μωρό βγάζει πολλά σάλια; Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τα σαλάκια του μωρού Τα βρέφη αρχίζουν να βγάζουν σάλια περίπου στους...

Greece

Νεκρό βρήκε χθες το πρωί το δυο μηνών βρέφος της μία 36χρονη μητέρα, στο σπίτι τους σε χωριό του Δήμου Aγιάς  Η 36χρονη στις 6 τα...