Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Sports

25ος Αγώνας Δρόμου Κουδουμά

Ο 25ος Αγώνας Δρόμου Κουδουμά με διαδρομή Στέρνες-Κόφινας-Μονή Κουδουμά ετοιμάζεται


Χαρακτηριστικά του αγώνα:

Απόσταση 22,5 χλμ. (9χλμ ανηφόρα, 13,5 κατηφόρα)
Λαϊκός αγώνας δρόμου και πεζοπορίας επί ανωμάλου εδάφους 22,5 χλμ με χαρακτηριστικό τα 9χλμ ανηφόρα από την εκκίνηση στο χωριό Στέρνες στα 310μ. υψόμετρο, μέχρι την ορεινή περιοχή Σώπατα στα 1100μ. και την κατηφόρα 13,5 χλμ με τερματισμό την Ι.Μ. Κουδουμά δίπλα στη θάλασσα.

Τους συμμετέχοντες καλωσορίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στερνών μαζί με το Σύλλογο Γυναικών Στερνών και εκπρόσωποι του Δήμου Γόρτυνας στο γραφείο της πρώην Κοινότητας, προσφέροντας καφέ και παραδοσιακά πρωινά εδέσματα. Παράλληλα ξεκινούν οι εγγραφές για όσους νε κατοχύρωσαν την εγγραφή τους ηλεκτρονικά, ενώ οι πεζοπόροι επισπεύδουν την αναχώρησή τους καθώς οι ώρες πορείας εκτιμώνται από 4 έως 6. Οι δρομείς ολοκληρώνουν την προθέρμανση και στις 10:00 αμέσως μετά τη Κυριακάτικη πρωινή Θεία Λειτουργία, ο πάτερ του Ι.Ν. Εισοδίων δίνει την εκκίνηση με το χτύπημα της καμπάνας. Την άγρια ομορφιά της διαδρομής διαδέχεται η γαλήνη του τερματισμού στο προαύλιο του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κουδουμά.

Η διαδρομή είναι σε όλο το μήκος της χωματόδρομος και έχει μετρηθεί με χειροκίνητη ρόδα. Στα αξιοθέατά της και κατά την ανωφέρεια, περιλαμβάνονται ο κάμπος της Μεσαράς, τα Λασιθιώτικα βουνά (Αφέντης Χριστός 2.141μ. και Σπαθί 2.148μ.), ο Ψηλορείτης (2.456), ο Κέδρος (1.776μ.), ο Γιούχτας (811μ.), κατά το υψηλότερο σημείο της διακρίνεται η κορυφή των Αστερουσίων Όρεων Κόφινας στα 1231μ. (στην αρχαιότητα μινωϊκό ιερό κορυφής), και καθ’ όλη τη διάρκεια της κατηφόρας κυριαρχεί το απέραντο Λιβυκό Πέλαγος με τις δαντελοντές νότιες παραλίες, ανατολικά οι Τρεις Εκκλησιές, δυτικά ο Αγ. Ιωάννης, Σαλαμιάς, Λέντας, Καλοί Λιμένες και στο βάθος το ακρωτήριο Λίθινο. Από το 10° χλμ ο δρομέας κατηφορίζει στις νότιες πλαγιές των Αστερουσίων με το μοναδικό πευκοδάσος του Κουδουμά που καλύπτει έκτασης 15.000 στρεμμάτων, ενώ ολόκληρη η περιοχή που έχει συμπεριληφθεί στο Δίκτυο Natoura 2000, συγκεντρώνει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, πολλά ενδημικά και προστατευόμενα είδη και αρπακτικά πουλιά με πιο χαρακτηριστικό τον γυπαετό.

Σήμανση ανά 1χλμ με μπλέ πινακίδα και κίτρινο αριθμό. Σταθμοί τροφοδοσίας νερού, πορτοκαλάδας, ανά 3 χλμ.

Λίγα λόγια για τον αγώνα:

Ο Δρόμος Κουδουμά ξεκίνησε ως τάμα στην Παναγία από τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης, την κοινότητα Στερνών και την Ιερά Μονή Κουδουμά και εμπνευστής ήταν ο μαραθωνοδρόμος και ορειβάτης από την Καλλονή Πεδιάδος, Παντατοσάκης Γιάννης, έφορος αθλ. Εκδηλώσεων Ο.Υ.Κρήτης. Μία έμπνευσή που για να υλοποιηθεί, είχε και συνεχίζει να έχει συνοδοιπόρο της για 24 χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, άλλοτε τον Δήμο Κόφινα και τώρα πλέον το Δήμο Γόρτυνας. Το αθλητικό αυτό γεγονός επίσης στηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης όπως και η Ιερά Μονή Κουδουμά, οι Πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι του Δήμου Γόρτυνας, ο Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος (Κρήτη) και τελευταία ο νεοσύστατος Λαογραφικός Αρχαιολογικός Σύλλογος Ιεράς Μονής Κουδουμά.

Πλούσια επίσης είναι η μορφή του εθελοντισμού που αναπτύσσετε στην ευρύτερη περιοχή μέσα από την διοργάνωση του Αγώνα καθώς ενώνει τις δυνάμεις όλων των τοπικών φορέων προκειμένου να οργανωθεί με επιτυχία. Σημαντική όμως είναι και προσφορά των χορηγών που επωμίζονται ένα μεγάλο μέρος από το προϊόντα που απαιτούνται κάθε φορά.

Εύλογα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς ότι ο Αγώνας Δρόμου και Πεζοπορίας Ιεράς Μονής Κουδουμά πρόκειται για ένα ξεχωριστό και συνάμα σημαντικό αθλητικό γεγονός για τον Δήμο μας, το οποίο αποτελεί ορόσημο για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη συναδέλφωση και τον εθελοντισμό.

Έτσι λοιπόν και φέτος ο Δήμος Γόρτυνας στέκεται δίπλα στην διοργάνωση του αγώνα και μαζί με τους συνδιοργανωτές, και θα καταβάλλουν όλες εκείνες τις προσπάθειες ώστε όλοι οι συμμετέχοντες αθλητές αλλά και οι επισκέπτες της Ιεράς Μονής Κουδουμά Δήμου Γόρτυνας να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τον τόπο μας.
Κάθε χρόνο γίνεται κατά την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής, μεταξύ Κυριακής της Ορθοδοξίας και Κυριακής των Βαΐων. Οι συμμετοχές κυμαίνονται περί τους 100 δρομείς και 150-200 πεζοπόρους από όλη την Κρήτη και διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενώ δεκάδες είναι και οι προσκυνητές που παρευρίσκονται στο μοναστήρι. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου και επίσης εορτάζει στις 10 Ιουλίου, εορτή των νέων κτητόρων και ανακαινιστών της Ι. Μονής μας Παρθενίου και Ευμενίου.
Συμμετοχές:

Σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού κλασσικού αθλητισμού, πρωταθλητές Ελλάδας των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, έχουν τιμήσει στο παρελθόν με την παρουσία τους το Δρόμο του Κουδουμά όπως ο Δήμος Μαγγίνας από την Αλεξανδρούπολη, ο Γεράσιμος Κόκοτος από το Αγρίνιο, ο Χρήστος Καλλίας από την Άμφισσα, ο Παύλος Τζαναβάρας από τα Αθίκια Κορινθίας, η Σοφία Ρήγα από την Πάτρα που συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, ο Αλέξανδρος Λίτσι από την Αλβανία, ο Γιώργος Αφορδακός από την Κριτσά Λασιθίου, κάτοχος παγκρητίου ρεκόρ μαραθωνίου με 2:17:08 ενώ το ρεκόρ διαδρομής Κουδουμά κατέχει ο Μοχάμεντ Μπενσαλάμ από το Μαρόκο ο οποίος ζει στα Χανιά, με 1:25:10.

Γεύμα:

Μετά τον τερματισμό παρατίθεται υπαίθριο νηστίσιμο γεύμα συνήθως με φασολάδα, μπριάμ, σουπιές, ταραμοσαλάτα, ελιές, ψωμί, κρασί και αναψυκτικά, προσφορά του Δήμου Γόρτυνας, του μοναστηριού, του Συλλόγου Γυναικών Στερνών, και των χορηγών.

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι όλα τοπικά μαγειρεμένα με μεράκι και αγνό τοπικό ελαιόλαδο.
Για τη μετάβαση των αθλητών, πεζοπόρων, επισκεπτών από Ηράκλειο προς Στέρνες αναχωρεί πούλμαν από το Στάδιο Κόρακα, Χανιώπορτα στις 07:30 το πρωί και από τις Στέρνες η ώρα αναχώρησης για την επιστροφή είναι στις 16:30.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η επιστροφή από τη Μονή Κουδουμά προς τις Στέρνες γίνεται με τη βοήθεια των ΙΧ αυτοκινήτων, αγροτικών των δεκάδων επισκεπτών.
Για τους ανήλικους αθλητές απαραίτητη πρόσφατη ιατρική βεβαίωση και υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης από κηδεμόνα, χωρίς αυτά δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος στον αγώνα.

Τις επόμενες μέρες Θα ακολουθήσει λεπτομερή ανακοίνωση με πληροφορίες για τον τρόπο εγγραφής και δηλώσεις συμμετοχής των αθλητών , πεζοπόρων στον αγώνα.

Σας περιμένουμε στον 25ο Δρόμο Κουδουμά, Σαρακοστή στα Αστερούσια Όρη, τη νοτιότερη οροσειρά της Ευρώπης.

Κυριακή 14 Απριλίου 2019 το ραντεβού των Δρομέων….!

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Themata

Αντίστροφη μέτρηση για τον 26ο Αγώνα Ανώμαλου Δρόμου και Πεζοπορίας Κουδουμά, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 29 Μαρτίου Δίνοντας την ευκαιρία σε δρομείς και πεζοπόρους...

Life

Η εκδήλωση έγινε παρουσία πλήθου κόσμου Σε μια όμορφη εκδήλωση στο κέντρο «ΚΟΥΡΗΤΕΣ», παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, του πολιτικού κόσμου, φορέων, συλλόγων, σωματείων και...

photo

Πολλοί σκόπιμοι “τραυματισμοί” στον 23ο Αγώνα Δρόμου Κουδουμά! Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook