Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

30.000 τζιχαντιστές περιμένουν να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις σε όλο τον κόσμο

Δημοσιεύτηκε

στις

Τουλάχιστον 4.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Λιβύη – σημαντικός αριθμός «απόστρατων» μαχητών του Ισλαμικού Κράτους επέλεξε να μετακινηθεί στο Αφγανιστάν, όπου συνεχίζουν τον «ιερό πόλεμο» – Περίπου 1.000 υποσχέθηκαν υπακοή στον Μπαγκντάντι στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου – Περίπου 500, μετέβησαν στην Υεμένη – Χιλιάδες πραγματοποιούν επιθέσεις σε Φιλιππίνες και Ινδονησία


Μετά την πτώση του λεγόμενου χαλιφάτου της μαχητικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους πέρυσι, οι παγκόσμιες δυνάμεις χαιρέτισαν την ήττα των σουνιτών εξτρεμιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Οι αναφορές δείχνουν ότι οι εναπομείναντες μαχητές περιορίστηκαν σε μια λεπτή λωρίδα ερήμου μεταξύ των δύο χωρών, με τη σφαλιάρα να σφίγγει τον λαιμό της ομάδας.

Όμως, πέρα από την καταστροφή τους, 30.000 μαχητές του ISIS προετοιμάζονται για νέους πολέμους ανά τον κόσμο, περιμένοντας την ευκαιρία τους να ξεκινήσουν νέα χτυπήματα και να αποκαταστήσουν το βραχύβιο κράτος, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το Associated Press , η έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η απειλή του ISIS αυξάνεται, όπως και αυτή της Αλ Κάιντα, η οποία έχει ανασυγκροτηθεί και οργανώνεται εκ νέου μετά το θάνατο του ηγέτη της, Οσάμα Μπιν Λάντεν, το 2011.

Οι συγγραφείς εκτιμούν συνολική δύναμη ISIS σε 20.000 έως 30.000 μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία, αναφέροντας την ανάλυση από κυβερνήσεις που δεν κατονομάζονται. Μεταξύ των μαχητών αυτών του Ισλαμικού Κράτους, που μοιράζονται μεταξύ Ιράκ και Συρίας, «σημαντικό ποσοστό είναι υπήκοοι άλλων κρατών», ενώ χιλιάδες από αυτούς προέρχονται από χώρες της Δύσης, σύμφωνα με το έγγραφο, που συνέταξαν παρατηρητές του διεθνούς οργανισμού.

Παρά τις απώλειες, οι μαχητές παραμένουν αφοσιωμένοι στον αγώνα. Μερικοί παραμένουν ενεργοί στο πεδίο της μάχης, ενώ πολλοί άλλοι «κρύβονται σε φίλα προσκείμενες κοινότητες και αστικές περιοχές», καθώς η ομάδα εξελίσσεται σε ανταρτικό πολεμικό δίκτυο. Το ΙΚ έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των εδαφών που περιλάμβανε το «χαλιφάτο» του, ενώ τα μέλη του εκδιώχθηκαν το 2017 τόσο από τη Μοσούλη όσο και από τη Ράκα, δύο πόλεις-οχυρά της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και στη Συρία αντιστοίχως.

Παρ’ όλ’ αυτά είναι «πάντοτε σε θέση να διαπράττει επιθέσεις στη συριακή επικράτεια. Δεν ελέγχει πλέον σχεδόν κανένα τμήμα της επικράτειας του Ιράκ, αλλά παραμένει ενεργό χάρη σε πυρήνες εν υπνώσει», ιδίως μέλη του κρυμμένα στην έρημο, κατά την έκθεση.

Ορισμένα κράτη μέλη του ΟΗΕ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πυρήνες του ΙΚ στον καταυλισμό προσφύγων Ροκμπάνι, σε μια περιοχή υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, στη νότια Συρία, στον οποίο ζουν οικογένειες μαχητών.

Σε ό,τι αφορά τους τζιχαντιστές που έχουν εγκαταλείψει τα εδάφη που κατείχε το ΙΚ, ο αριθμός τους «παραμένει χαμηλότερος του αναμενομένου», πάντως «πολλοί μετέβησαν στο Αφγανιστάν», τονίζεται στο κείμενο.

Η ροή των ξένων μαχητών που πάνε να ενταχθούν στο ΙΚ έχει μειωθεί τόσο που μπορεί να ειπωθεί ότι έχει σχεδόν «στερέψει».

Όσον αφορά τις δυνάμεις του στην Υεμένη, το ΙΚ δεν διαθέτει πλέον παρά λιγότερους από 500 άνδρες, έναντι 6.000 και πλέον της άλλης –αντίπαλής του– ισχυρής τζιχαντιστικής οργάνωσης, της Αλ Κάιντα.

Υποομάδες του ISIS έχουν σχηματιστεί σε όλο τον κόσμο, από τη Νιγηρία μέχρι τις Φιλιππίνες. Η γεωγραφική εξάπλωση των μαχητών του ISIS και των συμμαχικών ομάδων απαιτεί την ανάθεση αποστολών εκ μέρους του ηγέτη, Abu Bakr al-Baghdadi. Παρά την αποκέντρωση και τις αναφορές πως έχει τραυματιστεί σοβαρά από αεροπορικές επιδρομές, Ο Μπαγκντάντι «παραμένει στην εξουσία», αναφέρει η έκθεση.

Καθώς το χαλιφάτο κατέρρευσε, τα έθνη των ξένων μαχητών φοβόντουσαν ότι θα επέστρεφαν και θα έσπερναν τον όλεθρο, ειδικά στην Ευρώπη. Αν και σημειώθηκαν ορισμένες αξιοσημείωτες επιθέσεις αυτού του είδους, το ποσοστό τρομοκρατικών συμβάντων στην Ευρώπη παρέμεινε χαμηλό. Παρόλα αυτά, η έκθεση αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις «εκτιμούν ότι οι λανθάνουσες κινητήριες δυνάμεις της τρομοκρατίας είναι όλες παρούσες και ίσως πιο οξείες από ποτέ», που σημαίνει ότι μελλοντικές επιθέσεις παραμένουν πιθανές.

Η αναδιοργάνωση της Αλ Κάιντα αποτελεί επίσης απειλή. Αν και παραγκωνίστηκε από το ISIS από άποψη φήμης και επιρροής, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, το δίκτυο “συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα” και σε ορισμένες περιοχές εξακολουθεί να ξεπερνά το ISIS ως κυρίαρχη δύναμη της τζιχάντ. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ηγέτες της Αλ Κάιντα που λειτουργούν από το Ιράν συνεργάζονται στενά με τον ηγέτη Ayman al-Zawahri, “προβάλλοντας την εξουσία του αποτελεσματικότερα από ό, τι νωρίτερα”.

Η συνεχιζόμενη αστάθεια και συγκρούσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη επιτρέπουν τόσο στο ISIS όσο και στην Al-Qaeda να λειτουργούν σχετικά ελεύθερα, να προσελκύουν νέους και να αυξάνουν την επιρροή τους. Περίπου 4.000 μαχητές ISIS θα μπορούσαν να είναι στη Λιβύη , παρά τις δυτικές αεροπορικές επιδρομές που έδιωξαν την ομάδα από την παραθαλάσσια πόλη της Σίρτης. Περίπου 1.000 υποσχέθηκαν υπακοή στον Μπαγκντάντι στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου και συνέχισαν τις επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Και οι δύο ομάδες μάχονται στη Δυτική Αφρική, όπου μια πολυεθνική δύναμη μάχεται ενάντια στη τζιχάντ στο Σαχέλ, ενώ η Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός. Ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα κυριαρχεί επίσης στην Ανατολική Αφρική με τη μορφή της Al-Shabab, η οποία συνεχίζει να μάχεται ενάντια στην κυβέρνηση της Σομαλίας και έχει αποτελέσει στόχο πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έδωσε την ευκαιρία στην Αλ Κάιντα να ενισχυθεί σημαντικά. Μερικές εκατοντάδες μαχητές του ISIS πιστεύεται επίσης ότι είναι στη χώρα, αλλά η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο εξακολουθεί να είναι η πιο ισχυρή ομάδα τζιχάντ στην περιοχή. Ο οργανισμός χρησιμοποίησε αυτή τη βάση για να προγραμματίσει ξένες επιθέσεις, κυρίως αυτή στο Charlie Hebdo στο Παρίσι το 2015.

Η Νοτιοανατολική Ασία είναι μια μεγάλη περιοχή ανάπτυξης και για τις δύο ομάδες. Οι ισλαμιστικές ανταρσίες διαρρέουν στα νότια της Ταϊλάνδης και στις Φιλιππίνες εδώ και πολλά χρόνια και η Αλ Κάιντα και το ISIS προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα υφιστάμενα δίκτυα εκεί.

Πέρυσι, ένα παρακλάδι του ISIS των Φιλιππίνων, κατάφερε να καταλάβει την πόλη Marawi και να την κρατήσει ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις για πέντε μήνες. Αν και η πόλη ανακτήθηκε και πολλά μέλη του ISIS σκοτώθηκαν, η έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι τοπικές υποομάδες «είναι πλούσιες σε μετρητά και αυξάνονται σε αριθμούς». Η βία έχει εξαπλωθεί και στην Ινδονησία , το πολυπληθέστερο μουσουλμανικό έθνος του κόσμου. Πολλές βομβιστικές επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το ISIS δείχνουν ότι η ομάδα προσπαθεί να βάλει τις ρίζες της στη χώρα.

ΚΟΣΜΟΣ

52 νεκροί από εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα

Δημοσιεύτηκε

στις

Βάφτηκε στο αίμα το Πάσχα των Καθολικών – Εκρήξεις μέσα σε τρεις εκκλησίες και τρία ξενοδοχεία στο Κολόμπο, την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα


Στους 52 αναθεωρήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες, όπου εορταζόταν το Πάσχα και σε τρία ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Παράλληλα σε πολλές εκατοντάδες υπολογίζονται οι τραυματίες, που έχουν μεταφερθεί μαζικά σε νοσοκομεία, τονίζουν οι αρμόδιες αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκρήξεις στις έξι διαφορετικές τοποθεσίες έγιναν ανήμερα του εορτασμού του Πάσχα των Καθολικών.

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στις εκκλησίες του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο και του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, μία πόλη βορείως της πρωτεύουσας.

Από την έκρηξη στον Άγιο Αντώνιο, τουλάχιστον 160 τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία του Κολόμπο, τόνισαν υπεύθυνοί τους.

Η αστυνομία έχει ενημερώσει πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε τουλάχιστον έξι τοποθεσίες. Στην πρωτεύουσα ήταν μία εκκλησία και τρία πολυτελή ξενοδοχεία.

«Επίθεση εναντίον της εκκλησίας μας, παρακαλούμε ελάτε να μας βοηθήσετε εάν βρίσκονταν εδώ μέλη της οικογένειάς σας», διαβάζει κανείς σε μήνυμα στα αγγλικά που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο.

Τουλάχιστον ένα από τα θύματα προερχόταν από το Cinnamon Grand Hotel στο Κολόμπο, κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους υπευθύνους του, προσδιορίζοντας πως η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τα εστιατόριά του.

Εξόν από την εκκλησία στο Νεγκόμπο, στόχο αποτέλεσε και μία τρίτη στη Μπατικαλόα, στα ανατολικά. Εκπρόσωπος του τοπικού νοσοκομείου ανακοίνωσε πως οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν ξεπερνούν τους 300.

Στη Σρι Λάνκα, επί 21 εκατ. κατοίκων, οι χριστιανοί ανέρχονται σε 1,2 εκατ., που αντιστοιχούν στο 7% του πληθυσμού. Το 70% της χώρας ασπάζεται τον Βουδισμό, το 12% τον Ινδουϊσμό και το 10% είναι Μουσουλμάνοι.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Στους 22 οι νεκροί από την κατάρρευση δύο αυθαιρέτων στη Βραζιλία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ακόμα δύο πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια των αυθαιρέτων που κατέρρευσαν την 12η Απριλίου


Το πυροσβεστικό σώμα του Ρίο ντε Tζανέιρο ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι ανέσυρε άλλα δύο πτώματα από τα συντρίμμια αυθαίρετων κατασκευών που κατέρρευσαν την 12η Απριλίου σε φαβέλα, εξέλιξη που αύξησε σε 22 νεκρούς τον απολογισμό της καταστροφής αυτής.

Ακόμη ένα πρόσωπο συνεχίζει να αγνοείται, διευκρίνισε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στο Ρίο. Η κατάρρευση των αυθαιρέτων είχε επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου δέκα άνθρωποι, από τους οποίους τρεις συνέχιζαν να νοσηλεύονται χθες Σάββατο.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε τη 12η Απριλίου στη Μουζέμα, φτωχή γειτονιά στο δυτικό τμήμα της μεγαλούπολης, που ελέγχεται από ένοπλες ομάδες αυτοάμυνας και όπου πολλά κτίσματα έχουν ανεγερθεί παράνομα, χωρίς να δίνεται καμία σημασία στον πολεοδομικό κανονισμό. Τα δύο κτίσματα που κατέρρευσαν είχαν ανεγερθεί στην πλαγιά πετρώδους λόφου.

Προχθές Παρασκευή η αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για ανθρωποκτονία και απάτη σε βάρος τριών υπόπτων, ένας εκ των οποίων φέρεται να είναι ο εργολάβος που ανήγειρε τα δύο κτίρια τα οποία κατέρρευσαν και οι άλλοι δύο οι μεσίτες οι οποίοι τα πούλησαν.

Αρκετές φαβέλες στο δυτικό Ρίο ελέγχονται από ένοπλες ομάδες οι οποίες, απόντος του Κράτους, εξασφαλίζουν έσοδα πωλώντας οικόπεδα, ανεγείροντας αυθαίρετα, προσφέροντας — παράνομα — υπηρεσίες ηλεκτροδότησης αλλά και συγκοινωνίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Γεννητούρια στο ζωολογικό κήπο του Βούπερταλ

Δημοσιεύτηκε

στις

Το πρωί του Σαββάτου γεννήθηκε ένα ελεφαντάκι μπροστά στα έκπληκτα μάτια δεκάδων επισκεπτών


Οι νοσοκόμες που βοήθησαν τη μητέρα του -τη Σάμπι -να φέρει στον κόσμο το ελεφαντάκι του έδωσαν το όνομα Γκους, προς τιμήν του φύλακα του ζωολογικού κήπου Γκούσταβ Ρέκενερ.

Ο Γκους είναι ήδη ο ενδέκατος ελέφαντας που γεννιέται στο ζωολογικό κήπο της πόλης του Βούπερταλ στη Γερμανία, πέντε εκ των οποίων έχει φέρει στον κόσμο η Σάμπι.

Γεννημένος έπειτα από 655 ημέρες κύησης, ο νεαρός ελέφαντας είναι πολύ καλά στην υγεία του, όπως είπαν οι γιατροί του ζωολογικού κήπου.

Την Κυριακή αναμένεται να κάνει την πρώτη εμφάνιση του μπροστά στους επισκέπτες του ζωολογικού κήπου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη