Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

30.000 τζιχαντιστές περιμένουν να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις σε όλο τον κόσμο

Δημοσιεύτηκε

στις

Τουλάχιστον 4.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Λιβύη – σημαντικός αριθμός «απόστρατων» μαχητών του Ισλαμικού Κράτους επέλεξε να μετακινηθεί στο Αφγανιστάν, όπου συνεχίζουν τον «ιερό πόλεμο» – Περίπου 1.000 υποσχέθηκαν υπακοή στον Μπαγκντάντι στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου – Περίπου 500, μετέβησαν στην Υεμένη – Χιλιάδες πραγματοποιούν επιθέσεις σε Φιλιππίνες και Ινδονησία


Μετά την πτώση του λεγόμενου χαλιφάτου της μαχητικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους πέρυσι, οι παγκόσμιες δυνάμεις χαιρέτισαν την ήττα των σουνιτών εξτρεμιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Οι αναφορές δείχνουν ότι οι εναπομείναντες μαχητές περιορίστηκαν σε μια λεπτή λωρίδα ερήμου μεταξύ των δύο χωρών, με τη σφαλιάρα να σφίγγει τον λαιμό της ομάδας.

Όμως, πέρα από την καταστροφή τους, 30.000 μαχητές του ISIS προετοιμάζονται για νέους πολέμους ανά τον κόσμο, περιμένοντας την ευκαιρία τους να ξεκινήσουν νέα χτυπήματα και να αποκαταστήσουν το βραχύβιο κράτος, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το Associated Press , η έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η απειλή του ISIS αυξάνεται, όπως και αυτή της Αλ Κάιντα, η οποία έχει ανασυγκροτηθεί και οργανώνεται εκ νέου μετά το θάνατο του ηγέτη της, Οσάμα Μπιν Λάντεν, το 2011.

Οι συγγραφείς εκτιμούν συνολική δύναμη ISIS σε 20.000 έως 30.000 μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία, αναφέροντας την ανάλυση από κυβερνήσεις που δεν κατονομάζονται. Μεταξύ των μαχητών αυτών του Ισλαμικού Κράτους, που μοιράζονται μεταξύ Ιράκ και Συρίας, «σημαντικό ποσοστό είναι υπήκοοι άλλων κρατών», ενώ χιλιάδες από αυτούς προέρχονται από χώρες της Δύσης, σύμφωνα με το έγγραφο, που συνέταξαν παρατηρητές του διεθνούς οργανισμού.

Παρά τις απώλειες, οι μαχητές παραμένουν αφοσιωμένοι στον αγώνα. Μερικοί παραμένουν ενεργοί στο πεδίο της μάχης, ενώ πολλοί άλλοι «κρύβονται σε φίλα προσκείμενες κοινότητες και αστικές περιοχές», καθώς η ομάδα εξελίσσεται σε ανταρτικό πολεμικό δίκτυο. Το ΙΚ έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των εδαφών που περιλάμβανε το «χαλιφάτο» του, ενώ τα μέλη του εκδιώχθηκαν το 2017 τόσο από τη Μοσούλη όσο και από τη Ράκα, δύο πόλεις-οχυρά της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και στη Συρία αντιστοίχως.

Παρ’ όλ’ αυτά είναι «πάντοτε σε θέση να διαπράττει επιθέσεις στη συριακή επικράτεια. Δεν ελέγχει πλέον σχεδόν κανένα τμήμα της επικράτειας του Ιράκ, αλλά παραμένει ενεργό χάρη σε πυρήνες εν υπνώσει», ιδίως μέλη του κρυμμένα στην έρημο, κατά την έκθεση.

Ορισμένα κράτη μέλη του ΟΗΕ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πυρήνες του ΙΚ στον καταυλισμό προσφύγων Ροκμπάνι, σε μια περιοχή υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, στη νότια Συρία, στον οποίο ζουν οικογένειες μαχητών.

Σε ό,τι αφορά τους τζιχαντιστές που έχουν εγκαταλείψει τα εδάφη που κατείχε το ΙΚ, ο αριθμός τους «παραμένει χαμηλότερος του αναμενομένου», πάντως «πολλοί μετέβησαν στο Αφγανιστάν», τονίζεται στο κείμενο.

Η ροή των ξένων μαχητών που πάνε να ενταχθούν στο ΙΚ έχει μειωθεί τόσο που μπορεί να ειπωθεί ότι έχει σχεδόν «στερέψει».

Όσον αφορά τις δυνάμεις του στην Υεμένη, το ΙΚ δεν διαθέτει πλέον παρά λιγότερους από 500 άνδρες, έναντι 6.000 και πλέον της άλλης –αντίπαλής του– ισχυρής τζιχαντιστικής οργάνωσης, της Αλ Κάιντα.

Υποομάδες του ISIS έχουν σχηματιστεί σε όλο τον κόσμο, από τη Νιγηρία μέχρι τις Φιλιππίνες. Η γεωγραφική εξάπλωση των μαχητών του ISIS και των συμμαχικών ομάδων απαιτεί την ανάθεση αποστολών εκ μέρους του ηγέτη, Abu Bakr al-Baghdadi. Παρά την αποκέντρωση και τις αναφορές πως έχει τραυματιστεί σοβαρά από αεροπορικές επιδρομές, Ο Μπαγκντάντι «παραμένει στην εξουσία», αναφέρει η έκθεση.

Καθώς το χαλιφάτο κατέρρευσε, τα έθνη των ξένων μαχητών φοβόντουσαν ότι θα επέστρεφαν και θα έσπερναν τον όλεθρο, ειδικά στην Ευρώπη. Αν και σημειώθηκαν ορισμένες αξιοσημείωτες επιθέσεις αυτού του είδους, το ποσοστό τρομοκρατικών συμβάντων στην Ευρώπη παρέμεινε χαμηλό. Παρόλα αυτά, η έκθεση αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις «εκτιμούν ότι οι λανθάνουσες κινητήριες δυνάμεις της τρομοκρατίας είναι όλες παρούσες και ίσως πιο οξείες από ποτέ», που σημαίνει ότι μελλοντικές επιθέσεις παραμένουν πιθανές.

Η αναδιοργάνωση της Αλ Κάιντα αποτελεί επίσης απειλή. Αν και παραγκωνίστηκε από το ISIS από άποψη φήμης και επιρροής, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, το δίκτυο “συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα” και σε ορισμένες περιοχές εξακολουθεί να ξεπερνά το ISIS ως κυρίαρχη δύναμη της τζιχάντ. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ηγέτες της Αλ Κάιντα που λειτουργούν από το Ιράν συνεργάζονται στενά με τον ηγέτη Ayman al-Zawahri, “προβάλλοντας την εξουσία του αποτελεσματικότερα από ό, τι νωρίτερα”.

Η συνεχιζόμενη αστάθεια και συγκρούσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη επιτρέπουν τόσο στο ISIS όσο και στην Al-Qaeda να λειτουργούν σχετικά ελεύθερα, να προσελκύουν νέους και να αυξάνουν την επιρροή τους. Περίπου 4.000 μαχητές ISIS θα μπορούσαν να είναι στη Λιβύη , παρά τις δυτικές αεροπορικές επιδρομές που έδιωξαν την ομάδα από την παραθαλάσσια πόλη της Σίρτης. Περίπου 1.000 υποσχέθηκαν υπακοή στον Μπαγκντάντι στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου και συνέχισαν τις επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Και οι δύο ομάδες μάχονται στη Δυτική Αφρική, όπου μια πολυεθνική δύναμη μάχεται ενάντια στη τζιχάντ στο Σαχέλ, ενώ η Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός. Ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα κυριαρχεί επίσης στην Ανατολική Αφρική με τη μορφή της Al-Shabab, η οποία συνεχίζει να μάχεται ενάντια στην κυβέρνηση της Σομαλίας και έχει αποτελέσει στόχο πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έδωσε την ευκαιρία στην Αλ Κάιντα να ενισχυθεί σημαντικά. Μερικές εκατοντάδες μαχητές του ISIS πιστεύεται επίσης ότι είναι στη χώρα, αλλά η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο εξακολουθεί να είναι η πιο ισχυρή ομάδα τζιχάντ στην περιοχή. Ο οργανισμός χρησιμοποίησε αυτή τη βάση για να προγραμματίσει ξένες επιθέσεις, κυρίως αυτή στο Charlie Hebdo στο Παρίσι το 2015.

Η Νοτιοανατολική Ασία είναι μια μεγάλη περιοχή ανάπτυξης και για τις δύο ομάδες. Οι ισλαμιστικές ανταρσίες διαρρέουν στα νότια της Ταϊλάνδης και στις Φιλιππίνες εδώ και πολλά χρόνια και η Αλ Κάιντα και το ISIS προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα υφιστάμενα δίκτυα εκεί.

Πέρυσι, ένα παρακλάδι του ISIS των Φιλιππίνων, κατάφερε να καταλάβει την πόλη Marawi και να την κρατήσει ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις για πέντε μήνες. Αν και η πόλη ανακτήθηκε και πολλά μέλη του ISIS σκοτώθηκαν, η έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι τοπικές υποομάδες «είναι πλούσιες σε μετρητά και αυξάνονται σε αριθμούς». Η βία έχει εξαπλωθεί και στην Ινδονησία , το πολυπληθέστερο μουσουλμανικό έθνος του κόσμου. Πολλές βομβιστικές επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το ISIS δείχνουν ότι η ομάδα προσπαθεί να βάλει τις ρίζες της στη χώρα.

ΚΟΣΜΟΣ

Πολύ μεγάλη έκρηξη στη Δαμασκό

Δημοσιεύτηκε

στις

Μια πολύ μεγάλη έκρηξη συντάραξε το απόγευμα του Σαββάτου την Δαμασκό της Συρίας


Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, η έκρηξη έγινε στο δυτικό τμήμα της Δαμασκού, ενώ φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνουν καπνό να υψώνεται στον ουρανό. 

Η έκρηξη σύμφωνα με πληροφορίες έγινε στις 6 το απόγευμα, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), ενώ λίγο αργότερα υπήρξαν αναφορές και για δεύτερη έκρηξη.

Πληροφορίες εξάλλου αναφέρουν πως η έκρηξη έγινε εντός στρατικοποιημένης ζώνης, σε αποθήκη πυρομαχικών και πως προκλήθηκε από δασική πυρκαγιά που έκαιγε κοντά.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος συναγερμός για την επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια

Δημοσιεύτηκε

στις

Συναγερμός έχει σημάνει στον Κόλπο του Ομάν μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια


 Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά.Το αμερικανικό ναυτικό επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι έλαβε δύο σήματα κινδύνου αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα δεξαμενόπλοια ή τις αρχές του Ομάν ή των γειτονικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στα χωρικά ύδατα των οποίων επλήγησαν τέσσερα δεξαμενόπλοια τον περασμένο μήνα.

Λίγο νωρίτερα ο Maritime Trade Operations, ο οποίος ανήκει στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για περιστατικό με πλοία στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στην ιρανική ακτή, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η ναυτιλιακή εφημερίδα Tradewinds, επικαλούμενη δικές της πηγές έγραψε ότι το δεξαμενόπλοιο που ανήκει στην νορβηγική εταιρεία Frontline επλήγη από τορπίλη ανοιχτά της ακτής της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Frontline δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την είδηση αυτή.

Επίσης τέσσερις ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές δήλωσαν ότι δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν σήμερα έπειτα από περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν και ότι τα πληρώματά τους είναι ασφαλή.

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ είναι αυτό που φλέγεται και είχε φορτώσει πετρέλαιο από το Αμπού Ντάμπι, ενώ το δεύτερο το Kokuka Courageous έπλεε από τη Σαουδική Αραβία για την Σιγκαπούρη φορτωμένο με μεθανόλη και έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με το Reuters και τα δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν και το πλήρωμά τους είναι ασφαλές.

Βοήθεια από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρέχει σήμερα βοήθεια σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν αφού έλαβε δύο σήματα κινδύνου, ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος, η βάση του οποίου είναι στο Μπαχρέιν.

«Εχουμε ενημερωθεί για την φερόμενη επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου στις 6:12 πμ τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 07:00 πμ», δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου.

Ράλι στις τιμές πετρελαίου

Ράλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση ότι τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ, ενώ βρισκόταν υπό πίεση, κάνει στον απόηχο του επεισοδίου άλμα 3% στα 66,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για το αμερικανικό αργό με άνοδο της τάξης του 2,6% στα 52,5 δολάρια το βαρέλι.

Το βρετανικό ναυτικό δήλωσε ότι αυτή διερευνά το «περιστατικό» στον Κόλπο κοντά στις ακτές του Ιράν.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερις νεκροί από τον καύσωνα στην Ινδία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ταξίδευαν σε βαγόνια χωρίς κλιματισμό, καθώς εκεί τα εισιτήρια στοιχίζουν φτηνότερα


Τέσσερις επιβάτες ενός τρένου έχασαν τη ζωή τους σήμερα λόγω της ακραίας ζέστης που πλήττει τις τελευταίες εβδομάδες τη βόρεια Ινδία, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 45-50 βαθμούς, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τη σιδηροδρομική υπηρεσία και από έναν μάρτυρα.

Οι άτυχοι επιβάτες είχαν επιβιβαστεί το απόγευμα της Δευτέρας στην Άγκρα, κοντά στο Ταζ Μαχάλ, και ο τελικός προορισμός τους ήταν το Κοϊμπατόρε, στη νότια Ινδία. Ταξίδευαν σε βαγόνια χωρίς κλιματισμό, καθώς εκεί τα εισιτήρια στοιχίζουν φτηνότερα.

“Καθώς το τρένο πλησίαζε στο Τζάνσι (200 χιλιόμετρα νοτίως της Άγκρα), ενημερωθήκαμε ότι ένας από τους επιβάτες είχε χάσει τις αισθήσεις του”, είπε ο Ατζίτ Κούμαρ Σινγκ, ο εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης των σιδηροδρόμων. “Στείλαμε μια ιατρική ομάδα στον σταθμό αλλά ανακάλυψαν ότι τρεις επιβάτες ήταν ήδη νεκροί”, πρόσθεσε.

Άλλος ένας επιβάτης υπέκυψε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.

Σύμφωνα με τον Σινγκ “η ζέστη πρέπει να ήταν ένας παράγοντας” αυτών των θανάτων. Το μεσημέρι η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 47 βαθμούς Κελσίου σε αυτήν την περιοχή.

Ένας άλλος επιβάτης είπε στον τοπικό Τύπο ότι το βαγόνι είχε μετατραπεί σε φούρνο. “Λίγη ώρα αφότου φύγαμε από την Άγκρα η ζέστη έγινε ανυπόφορη και οι άνθρωποι άρχισαν να παραπονιούνται ότι δεν μπορούσαν να ανασάνουν και ότι αισθάνονταν άσχημα. Πριν προλάβουμε να ζητήσουμε βοήθεια, κατέρρευσαν”, είπε.

Όλα τα θύματα ήταν ηλικίας 70-80 ετών.

Πέραν του καύσωνα, οι αρχές ετοιμάζονται να απομακρύνουν από τα σπίτια τους περίπου 300.000 ανθρώπους από τα δυτικά παράλια της Ινδίας, στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, καθώς αναμένεται να πληγούν από έναν ισχυρό κυκλώνα το πρωί της Πέμπτης. Η καταιγίδα Βαγιού που σχηματίστηκε στην Αραβική Θάλασσα είναι πιθανόν να συνοδεύεται από ριπές ανέμου που θα φτάνουν σε ταχύτητα τα 135 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο πρώτος υπουργός του Γκουτζαράτ Βιτζάι Ρουπάνι είπε ότι έχει ήδη ζητήσει τη βοήθεια του στρατού και της Δύναμης Ανταπόκρισης σε Φυσικές Καταστροφές, για την περίπτωση που η καταιγίδα προκαλέσει ζημιές σε μεγάλη κλίμακα.

Στο Γκουτζαράτ εδρεύουν πολλά διυλιστήρια, μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο της χώρας που ανήκει στην εταιρεία Reliance Industries. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας σημείωσε πάντως ότι ο κυκλώνας αναμένεται να έχει αποδυναμωθεί όταν θα φτάσει στο Τζαμναγκάρ, την περιοχή όπου βρίσκεται το διυλιστήριο. “Όμως στην περίπτωση που αλλάξει πορεία ή ενταθούν τα φαινόμενα, το διυλιστήριο είναι προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο”, πρόσθεσε.

Τον Μάιο ο κυκλώνας Φάνι σκότωσε τουλάχιστον 34 ανθρώπους στα ανατολικά παράλια της Ινδίας, ισοπέδωσε πολλά σπίτια και κατέστρεψε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου. Πριν από δύο δεκαετίες ένας υπερκυκλώνας έπληξε τα παράλια της Οντίδα, αφήνοντας στο πέρασμά του 10.000 νεκρούς.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη