Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

6ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιόλαδου

Εκδήλωση βράβευσης των διακριθέντων εταιρειών στον 6ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιόλαδου που συνδιοργάνωσαν Περιφέρεια Κρήτης, Αγροδιατροφική Σύμπραξη και οι ελαιοκομικοί φορείς του νησιού

Τα βραβεία του 6ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη σε συνεργασία με όλους τους ελαιοκομικούς φορείς του νησιού απονεμήθηκαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Τα βραβεία δόθηκαν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τους Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης Μανόλη Χνάρη, Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τον Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Περιφερειακό Σύμβουλο Αντώνη Τζεδάκη, και από μέλη της διοίκησης του φορέα.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 57 δείγματα, εκ των οποίων 18 Βιολογικής καλλιέργειας και 39 συμβατικής (32% Βιολογικά  & 68% Συμβατικά). Οι εκπρόσωποι των βραβευθέντων επιχειρήσεων ευχαρίστησαν την Περιφέρεια για την συνολική στήριξη της και μέσα από τον διαγωνισμό για τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί για την ανάδειξη του Κρητικού ποιοτικού ελαιολάδου στην εσωτερική και διεθνή αγορά.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των βραβευθέντων επιχειρήσεων τυποποιημένου ελαιολάδου ευχαρίστησε για την συμμετοχή, και το ανθρώπινο δυναμικό του νησιού που καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια –όπως είπε- για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, που αποτελεί το «χρυσάφι» της Κρήτης και αναδεικνύεται παγκοσμίως. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη Μανόλη Χνάρη, την διοίκηση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης για την διοργάνωση του επιτυχημένου θεσμού.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Μανόλης Χνάρης ανέφερε: «Παρά την δύσκολη συγκυρία, λόγω της  προβληματικής ελαιοκομικής περιόδου, σε συνδυασμό με την πανδημία του κορωνοϊού, η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, διοργανώσαμε τον 6ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου.  Σκοπός μας ήταν, να στηρίξουμε τους παραγωγούς & τυποποιητές, για την προσπάθεια που έκαναν, προκειμένου να παράξουν ένα ποιοτικό προϊόν. Ένας διαγωνισμός, που έχει γίνει πλέον θεσμός και έχει ως απώτερο στόχο την ανάδειξη του προϊόντος, αλλά και την απόκτηση τεχνογνωσίας, για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, με βάση τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κριτές, οι οποίοι με την εμπειρία και τις γνώσεις τους, υποστηρίζουν – κατά το στάδιο της αξιολόγησης – όλα αυτά τα χρόνια το διαγωνισμό.»

Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Σταύρος Τζεδάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε:  «Μέσα απ’ αυτό το διαγωνισμό, προσπαθούμε να αναδείξουμε την ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου. Η ποιότητα αυτή σε συνδυασμό με τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, είναι απόρροια των ορθών μεθόδων καλλιέργειας και τυποποίησης, που ακολουθούν οι παραγωγοί μας. Ωστόσο όλο και περισσότεροι παραγωγοί από χρονιά σε χρονιά, τυποποιούν το προϊόν τους και του δίνουν ταυτότητα. Τα αποτελέσματα του μόχθου τους και της σκληρής δουλειάς τους, βραβεύουμε εμείς σήμερα. Θα ήθελα να συγχαρώ όσους διακρίθηκαν, καθώς και να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες, για την εμπιστοσύνη, που δείχνουν στο θεσμό αυτό. Τέλος να ευχαριστήσω τα μέλη της κριτικής επιτροπής για την αμέριστη υποστήριξη τους στο Διαγωνισμό όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και όλους τους φορείς – συνδιοργανωτές.»

Η ανάδειξη των ποιοτικότερων τυποποιημένων Κρητικών ελαιολάδων για την ελαιοκομική περίοδο 2019-2020, πραγματοποιήθηκε από την κριτική επιτροπή, ακολουθώντας το παγκόσμιο πρότυπο ποιότητας, Mario Solinas, με συντονίστρια της διαδικασίας την υπεύθυνη του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης ελαιολάδου της Α.Σ Ρεθύμνης, Ελευθερία Γερμανάκη.

Στον φετινό διαγωνισμό διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν τα ακόλουθα ελαιόλαδα:

Στην κατηγορία της Συμβατικής καλλιέργειας: 

Εμπορική ετικέτα –brand nameΕταιρίαΔιάκριση
1ΚΟΛΥΜBAΡI ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟTERRA CRETA SAΧΡΥΣΗ ΕΛΑΙΑ
2ΤΑΞΙΔΙVITA UNIVERSALIS O.E.ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΕΛΑΙΑ
3GRAND CRUTERRA CRETA SAΧΑΛΚΙΝΗ ΕΛΑΙΑ
4ΑGOYRONNΙΚΟΛΑΟΣ ΑΪΛΑΜΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΟΕΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
5TERRA ZAKROSNΙΚΟΛΑΟΣ ΑΪΛΑΜΑΚΗΣ & ΣΙΑ  ΟΕΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
6SITIA 03NΙΚΟΛΑΟΣ ΑΪΛΑΜΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΟΕΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
7LADI 03TSOUDEROS LTDΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
8ΛΑΤΖΙΜΑΣΛΑΤΖΙΜΑΣ ΑΕΒΕΤΕΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
9ELIAMA DV PREMIUMELLIS FARMΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
10AΝΩΣΚΕΛΗΑΝΩΣΚΕΛΗ Α.Ε.ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
11OLIVE -BREEZEΤΣΙΜΠΙΜΠΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
12LADITSOUDEROS LTDΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
13ZIRO EARLY HARVESTΖΙΡΟ ΣΗΤΕΙΑ Ο.Ε.ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Στην κατηγορία της Βιολογικής καλλιέργειας:

Εμπορική ετικέτα –brand nameΕταιρίαΔιάκριση
1ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟTERRA CRETA SAΧΡΥΣΗ ΕΛΑΙΑ
2PAMAKO MOUNTAIN ORGANIC MONOVARIARITYPAMAKOΑΣΗΜΕΝΙΑ ΕΛΑΙΑ
3PAMAKO MOUNTAIN ORGANIC BLENDPAMAKOΧΑΛΚΙΝΗ ΕΛΑΙΑ
4EFKRATONΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
5CRETANTHOS BIO EARLY HARVESTCRETANTHOSΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
6CRETANTHOS BIO EXTRA VIRGINCRETANTHOSΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
7ΣΚΟΥΤΑΡΙΜΑΡΙΑ ΣΓΟΥΡΟΥ «ΣΚΟΥΤΑΡΙ»ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
8OLIAMAΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
9PLAKIAS OLIVE OILΣΤΑΥΓΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
10TOPLOU MONASTERY ORGANICΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
11MICHELAKIS FAMILY ORGANICΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
12ZERO ONE VERY EARLY HARVESTZERO ONE OLIVE OILΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
13ZERO ONE PREMIUMZERO ONE OLIVE OILΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Από τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, τα τελευταία 6 έτη στην Κρήτη, προκύπτει ότι οι παραγωγοί του ποιοτικού ελαιολάδου του νησιού, δουλεύουν συντονισμένα, με στόχο την ποιοτική αναγνώριση του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Δείτε τις τιμές σε άλλες χώρες Αντίθετα η χώρα μας φαίνεται να είναι η κερδισμένη της φετινής χρονιάς καθώς προβλέπεται υψηλή παραγωγή, ενώ δημοσιεύματα...

ΚΡΗΤΗ

Ισχυρή ανοδική τάση στο φουλ της παραγωγής Ισχυρή ανοδική τάση επικρατεί στην αγορά του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου τόσο στη Μεσσηνία όπου η τιμή κινείται...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η εταιρεία έχει ήδη νομική υπόσταση και μπορεί να λειτουργήσει άμεσα Τα δεδομένα στην αγορά ελαιολάδου φιλοδοξεί να αλλάξει η Ένωση Ηρακλείου μέσα από...

ΚΡΗΤΗ

Με στόχο την άριστη ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου, Περιφέρεια Κρήτης και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο συμπράττουν, προκειμένου να δώσουν στους ελαιοπαραγωγούς χρήσιμα εργαλεία και γνώσεις,...