Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Sports

7ο Faistos cup στο Κλειστό Γυμναστήριο Μοιρών

Η Αθλητική Λέσχη Μεσσαράς και η Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, και συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης & Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου υπό την αιγίδα Δήμο Φαιστού διοργανώνει Αγώνες Ξιφασκίας με την επωνυμία “7ο FAISTOS CUP”


Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο Μοιρών του Δήμου Φαιστού στην Κρήτη και θα ισχύσει ο επίσημος κανονισμός της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο αθλητές που κατέχουν έγκυρο δελτίο αθλητή της ΕΟΞ.(δεν ισχύει για τα ομαδικά).

Στους αγώνες αναμένετε να λάβουν μέρος όλοι οι κορυφαίοι αθλητές του ξίφους μονομαχίας από την Ελλάδα η συμμέτοχη αναμένεται να ξεπεράσει τους 100 αθλητές ανά ημέρα αγώνα.

Ταχύτητα… επιδεξιότητα… δυνατές συγκινήσεις!

Διασταυρώνουμε τα ξίφη μας και σε θέλουμε εδώ! 7ο Φαιστός Καπ! H αθλητική λέσχη Μεσσαράς και η ελληνική ομοσπονδία ξιφασκίας με συνδιοργανωτή την περιφέρεια Κρήτης, διοργανώνουν για 7η χρονιά τους επίσημους αγώνες ξιφασκίας που έγιναν θεσμός! 7ο Φαιστός Καπ! Εντυπωσιακές μονομαχίας από κορυφαίους αθλητές! Η ένταση του αγώνα, στο κόκκινο! 29-30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου στο κλειστό γυμναστήριο Μοιρών του Δήμου Φαιστού 7ο FAISTOS CUP!

Πληροφορίες για την Ξιφασκία

Η ξιφασκία αποτελεί άθλημα χειρισμού (εκπαιδευτικού) ξίφους, που ασκείται με τρία διαφορετικά μέσα:

• Το ξίφος ασκήσεως,

• Το ξίφος μονομαχίας

• Τη σπάθη

Κάθε μέσο από τα παραπάνω έχει το δικό του στυλ και έναν σύνολο κανόνων αποκλειστικά δικό του. Ο στόχος κάθε αθλητή είναι ο ίδιος για όλα τα ασκούμενα μέσα, να χτυπήσει κάποιος τον αντίπαλο χωρίς να χτυπηθεί.

Ο αγώνας γίνεται σε δύο φάσεις: στη φάση των ομίλων και σε αυτή των αγώνων άμεσου αποκλεισμού.

Αρχικά οι ξιφομάχοι χωρίζονται σε ομίλους μέχρι το πολύ επτά ατόμων και αγωνίζονται με όλους τους αθλητές του ομίλου που μετέχουν. Οι ξιφομάχοι έχουν τρία λεπτά για να πετύχουν πέντε κτυπήματα που απαιτούνται για να κερδίσουν τον αγώνα. Αν τελειώσει ο αγώνας και κανένας αθλητής δεν έχει πετύχει τα πέντε κτυπήματα κερδίζει ο αθλητής που έχει πετύχει τα περισσότερα. Αν το σκορ είναι ισόπαλο ο αγώνας παρατείνεται για ένα λεπτό, μέχρι ο ένας αθλητής να χτυπήσει πρώτος τον άλλο. Αν και πάλι δεν υπάρξει νικηφόρο χτύπημα, νικητής αναδεικνύεται αυτός που κέρδισε το σχετικό πλεονέκτημα, σε κλήρωση πριν τη διαδικασία της παράτασης.

Από την παραπάνω διαδικασία προκύπτει η αρχική κατάταξη των αθλητών, σύμφωνα με την αναλογία νικών/ήττων και τη συνολική διαφορά των πόντων που έδωσε και δέχτηκε ο κάθε αθλητής.

Με βάση την κατάταξη, ακολουθούν αγώνες άμεσου αποκλεισμού, ώστε οι αθλητές να μειώνονται σταδιακά από 128 σε 64,32, 16, 8 κλπ. Οι αγώνες αυτοί απαιτούν 15 κτυπήματα, σε χρόνο 9 λεπτών (3 γύροι των 3 λεπτών με 1 λεπτού ενδιάμεσα διαλείμματα). Σε περίπτωση ισοπαλίας, επαναλαμβάνεται η διαδικασία της παράτασης.

Ο αγωνιστικός χώρος για αγώνες ξιφασκίας είναι η πίστα μήκους 14 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων. Οι ξιφομάχοι πρέπει να παραμείνουν στην πίστα ή στον αέρα για να πετύχουν τα κτυπήματα. Ποινές επιβάλλονται αν κάποιος βγει από το μήκος ή το πλάτος της πίστας. Προειδοποιητικές γραμμές είναι σημειωμένες κοντά στο τέλος της πίστας και στις θέσεις εκκίνησης. Για το Ξίφος ασκήσεως στο ένα μέτρο, για το Ξίφος μονομαχίας και τη Σπάθη στα 1,5 μέτρα σύμφωνα με τον νέοκανονισμό του 2016. Αν ένας ξιφομάχος υποχωρήσει πίσω από την τελευταία γραμμή, τότε χρεώνεται με ένα κτύπημα.

Οι ξιφομάχοι προσπαθούν να κρατήσουν μια ασφαλή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Στη συνέχεια προσπαθούν να μειώσουν την απόσταση, διασπώντας ταυτόχρονα την άμυνα του αντιπάλου για να αποκτήσουν το πλεονέκτημα για την επίθεση. Η ξιφασκία είναι από τα ασφαλέστερα αθλήματα. Τα ατυχήματα είναι εξαιρετικά σπάνια και αφορούν συνήθως σε κακώσεις των κάτω άκρων (δεν οφείλονται στη χρήση του όπλου). Η λευκή στολή είναι σχεδιασμένη για να επιτρέπει στον αθλητή άνεση κινήσεων και να τον προστατεύει από τυχόν τραυματισμό. Η μάσκα, η βέστα, το επιστήθιο, το παντελόνι και το ξίφος πρέπει να πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας όσον αφορά τη δύναμη του πλέγματος, την αντοχή της βέστας, του παντελονιού, του επιστήθιου και την ποιότητα της λάμας του ξίφους.

Με Αθλητικούς χαιρετισμούς

Σφακιανάκης Μιχαήλ

• Το ξίφος ασκήσεως,
• το ξίφος μονομαχίας

• τη σπάθη

Τελικό πρόγραμμα 7ου Faistos Cup

Παρασκευή 29 Ιουνίου

12:00 Ξίφος μονομαχίας παγκορασίδων

Ξίφος ασκήσεως παμπαίδων

15:00 Ξίφος μονομαχίας παμπαίδων

Ξίφος ασκήσεως παγκορασίδων

Σάββατο 30 Ιουνίου

09:30 Ξίφος μονομαχίας ανδρών

13:00 Ξίφος μονομαχίας γυναικών

Κυριακή 25 Ιουνίου

10:00 Ομαδικό

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

Sports

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης το 10ο Festos Cup Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, η Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας – Αθλητική Λέσχη Μεσσαράς ...

Sports

Η συντήρηση έγινε για να υποδεχτεί τα τμήματα Βόλλεϋ και Μπάσκετ του Γ.Α.Σ. ΜΕΣΣΑΡΑΣ Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης του κλειστού Γυμναστηρίου Μοιρών από τον Δήμο...