Connect with us

Sports

9οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race»

Δημοσιεύτηκε

στις

Η αποθέωση της Κρητικής φύσης μέσα από τον αθλητισμό


Η Κρητική φύση έρχεται σε πρώτο πλάνο και αποθεώνεται από αθλήτριες και αθλητές από την Ελλάδα και δεκάδες χώρες του εξωτερικού που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές των αξιών που υπηρετούν οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη σε ένα συνονθύλευμα ιστορίας, πολιτισμού και φύσης με τον αθλητισμό. Ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που τα περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουν εμφανιστεί και στην Κρήτη, οι ορεινοί αυτοί αγώνες με φόντο τον Ψηλορείτη και την απαράμιλλη φύση του, μεταδίδουν το μήνυμα της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και περιβάλλοντος με τον πιο εύγλωττο τρόπο: με σεβασμό και ήπια ανάπτυξη, με αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και ανάδειξή του με τρόπο που αναβαθμίζει την περιοχή, διαιωνίζοντας παράλληλα την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της. Σκοπός των αγώνων είναι να προβάλουν την Κρήτη και την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο προάγοντας παράλληλα την αθλητική μορφή του τουρισμού. Αναδεικνύονται οι συμμετέχοντες αθλητές και προάγεται η πολιτιστική κληρονομία της Κρήτης, μέσα από το περιβάλλον του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη που αποτελεί παγκόσμιο γεωπάρκο της UNESCO.

Από τις τοπικές κοινωνίες στην διεθνή κοινή γνώμη

Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και η ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης, η οποία ήδη από το 2001 είχε αναδείξει το φυσικό γεωπάρκο του Ψηλορείτη που είναι αναγνωρισμένο και από την UNESCO. Όπως αναφέρει ο διευθυντής της αναπτυξιακής εταιρείας, Δημήτρης Παττακός: «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό του Ψηλορείτη, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και με συνέργειες με δημιουργικά εποικοδομητικούς φορείς. Επιπλέον, μεσολαβούμε στην γνωστοποίηση των όποιων προβλημάτων του ορεινού μας όγκου. Πολύ σημαντικός είναι βέβαια και ο ρόλος και η προσφορά του Psiloritis Race και μακάρι να μπορέσουμε να προσφέρουμε και εμείς περισσότερα στο αγαστό έργο του στο μέλλον. Ξέρετε, είναι ένα αξιέπαινο αθλητικό γεγονός που προβάλει τον φυσικό και όχι μόνο πλούτο μας, διεθνώς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια υπεραξία, πόσο μάλλον προσφέρει και η θετικά διακείμενη κοινή γνώμη που ενημερώνεται για τον Ψηλορείτη μας μέσα από τους Διεθνείς αυτούς Αγώνες. Έχουμε έτσι και εμείς ένα κίνητρο να γινόμαστε καλύτεροι, όπως και αυτή η διοργάνωση αξιώσεων, που έχει πια καθιερωθεί επάξια».

Η σημαντική κοινωνική προσφορά των Διεθνών Αγώνων Ψηλορείτη

Μια αδιαμφησβήτητα καίρια και χρήσιμη παρέμβαση των διοργανωτών του Psiloritis Race σε συνεργασία και συνεννόηση με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, αποτελεί το γεγονός της τοποθέτησης 20 πινακίδων στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. Μια πολύ σημαντική πράξη, δεδομένου ότι αρκετές φορές τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα και ευμετάβλητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, από τις υψηλές θερμοκρασίες στο πετρώδες σκηνικό του καλοκαιριού, μέχρι τις ξαφνικές ομίχλες, μπόρες και χιονοπτώσεις του χειμώνα.

Έτσι λοιπόν, τοποθετήθηκαν πινακίδες που φέρουν:

* Την τοποθεσία «Ψηλορείτης»

* Το υψόμετρο

* Το ακριβές τοπωνύμιο

* Εάν το συγκεκριμένο μονοπάτι είναι Ε4 ή όχι

* Την ελληνική σημαία

* Τα λογότυπα της Περιφέρειας Κρήτης και του Psiloritis Race

Σημειώνεται μάλιστα ότι οι πινακίδες είναι διπλής όψεως με τις ενδείξεις τόσο στην ελληνική, όσο και στην αγγλική γλώσσα, ενώ τα σώματα ασφαλείας πια, είναι κατάλληλα ενημερωμένα για το ακριβές γεωγραφικό στίγμα της κάθε πινακίδας, ώστε να δράσουν, όποτε αυτό χρειαστεί.

Η φιλοξενία και η αθλητική διατροφή στην Κρητική της διάσταση

Η Δρ. Ειρήνη Β. Θεοδωράκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD, Διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Αθηνών έχει φροντίσει ώστε οι αθλήτριες και οι αθλητές του Psiloritis Race να εντρυφήσουν γευστικά στην διατροφική παράδοση της Κρήτης, με ένα μενού ωστόσο προσαρμοσμένο στις απαιτητικές ανάγκες της σωματικής άθλησης. Όπως σημειώνει η ειδικός: «Οι άνθρωποι που ακολουθούν τον παραδοσιακό Μεσογειακό-Κρητικό τρόπο διατροφής ζουν περισσότερο και εμφανίζουν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν διάφορα χρόνια νοσήματα. Οι μελέτες των τελευταίων ετών υποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση της «Μεσογειακής δίαιτας» αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για τη διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας και για την πρόληψη των ασθενειών, παρουσιάζοντας σημαντικά πλεονεκτήματα σε κάθε ηλικία».

Αναλυτικά οι πολύτιμες συμβουλές και το διαιτολόγιο είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: http://www.psiloritisrace.com/el/pages/kritiki-diatrofi.php

Παγκόσμιο το ενδιαφέρον για το ορεινό τρέξιμο στον Ψηλορείτη

Το αθλητικό γεγονός αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον αθλούμενων ανθρώπων και όχι μόνο από όλο τον κόσμο, κάτι που αποτυπώνεται στις συμμετοχές αθλητριών και αθλητών στις προηγούμενες οκτώ διοργανώσεις. Μέχρι σήμερα στον Ψηλορείτη έχουν τρέξει άνθρωποι από τριάντα δυο (32) χώρες και συγκεκριμένα από: Αλγερία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Νότια Αφρική, Ιρλανδία, Ρουμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Αυστρία, Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία, Αυστραλία, Ολλανδία, Τσεχία Αγγλία, Γερμανία, Κύπρος, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Αλβανία, Μαρόκο Ρωσία, Καναδάς, Σλοβενία, Κίνα, Βουλγαρία, Τουρκία, Λιθουανία.

Μια μοναδική εμπειρία

Η εμπειρία είναι μοναδική για πολλούς λόγους. Βρισκόμαστε στην χώρα που γέννησε το ευ αγωνίζεσθαι, την ευγενή άμιλλα, τα πανανθρώπινα αθλητικά ιδεώδη και τον πρώτο πολιτισμό στην Ευρώπη. Μόνος ένας τόπος σαν αυτόν σου δίνει το προνόμιο να αισθανθείς ότι είσαι μέρος αυτών των άυλων ανώτερων αγαθών σε ένα περιβάλλον γεμάτο ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας που το φυσικό κάλλος σε γεμίζει ανάσες δύναμης και ανανέωσης, όπως το τραχύ ορεινό περιβάλλον που σφύζει από ζωντάνια και ενέργεια.

Το μήνυμα της οργανωτικής επιτροπής και οι νέες προσπάθειες

Η οργανωτική επιτροπή της διεθνούς αθλητικής δράσης «9οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη – Psiloritis Race» σε ανακοίνωση της επισημαίνει τα εξής: “Ο Κρηταγενής και φιλόξενος Δίας σε καλεί και φέτος να τρέξεις στα βήματά του στους 9ους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη Psiloritis Race. Φέτος, η διοργάνωση έχει εμπλουτιστεί με νέο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, το Σάββατο 02 Ιουνίου 2018, στην πόλη του Ρεθύμνου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα δοθούν οδηγίες στους συμμετέχοντες για τον αγώνα. Ο Psiloritis Race έχει λάβει πιστοποίηση από το International Trail Running Association για τους δρομείς των

Διεθνών Αγώνων Ψηλορείτη (βαθμός Βουνού 5 και βαθμός αθλητή 370) και αποτελεί κριτήριο συμμετοχής του Olympus Marathon “. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες με πρωτοβουλία της διοργάνωσης, ώστε να αναγνωριστεί και να πιστοποιηθεί το σύνολο των μονοπατιών του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη.

Αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας και οι εθελοντές

Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής στους «9ους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race», που θα πραγματοποιηθούν στις 3 Ιουνίου 2018 στο οροπέδιο Νίδας, από τα Ανώγεια της Κρήτης έως το Αμάρι.

Ο διεθνής αθλητικός θεσμός που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου, περιλαμβάνει τέσσερις αθλητικές δράσεις, με τους αθλητές των 35 χλμ να καλούνται να κατακτήσουν την κορυφή του Ψηλορείτη (2.456), σε μια διαδρομή που αναβιώνει την ιερή πορεία της αρχαιότητας, τότε που προσκυνητές της ιερής πόλης της Μινωικής Κνωσού ανηφόριζαν στις κορυφές του Ψηλορείτη για να τιμήσουν τον υπέρτατο Θεό τους, τον Κρηταγενή Δία.

Τα αγωνίσματα που μπορούν να λάβουν μέρος οι συμμετέχοντες είναι τα ακόλουθα:

* Ορεινός αγώνας 35 χλμ,

* Αγώνα δρόμου 8,5 χλμ,

* Δυναμικό βάδην 8,5 χλμ

* Παιδικός αγώνας 2 χλμ.

Έως 19 Μαϊου οι εγγραφές

Οι εγγραφές συνεχίζονται και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή έως 19 Μαϊου 2018 στην ηλεκτρονική φόρμα: http://www.psiloritisrace.com/el/application-form.php ενώ για πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα psiloritisrace.com. Επίσης όσοι ενδιαφέρονται για εθελοντική προσφορά μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή : http://www.psiloritisrace.com/el/volunteers.php

Ιστορία, πολιτισμός, φύση και αθλητισμός

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μέσα από τον 9ο Διεθνή Ορεινό Αγώνα Ψηλορείτη Psiloritis Race και ανάλογα με τα θέλω τους, τη θάλασσα και το βουνό από τη βόρεια μέχρι τη νότια ακτή της Κρήτης σε μια έκταση από το γραφικό Ρέθυμνο, μέχρι το παραδοσιακό Αμάρι, τα ορεινά Ανώγεια και τη μινωική Φαιστό. Η ιστορία, ο πολιτισμός, η φύση και ο αθλητισμός αναβλύζουν μέσα από την καρδιά της αρχέγονης κρητικής φιλοξενίας στον πιο αυθεντική της μορφή. Ένας διεθνής αθλητικός θεσμός που έχει καθιερωθεί επάξια στη συνείδηση του κοινού που αγαπά και φέρει μια αισιόδοξη και υγιή στάση στη ζωή.

Όλοι μαζί για το καλύτερο αποτέλεσμα

Με την εθελοντική προσφορά, με την χορηγική υποστήριξη, με το ενδιαφέρον για ενημέρωση από την ιστοσελίδα psiloritisrace.com και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βέβαια με τις τέσσερις ξεχωριστές αθλητικές δράσεις που αγκαλιάζονται

κάθε χρόνο από όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους. Το αποδεικνύουν εξάλλου με τη συμμετοχή τους και την αποδοχή τους στη διοργάνωση με κάθε δυνατό τρόπο.

Μια μεγάλη οικογένεια με βάση τον Ψηλορείτη

Ακόμα, χαρακτηριστικό του παγκοσμίου ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ορεινό τρέξιμο στον Ψηλορείτη, είναι το γεγονός ότι η επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης των Διεθνών Ορεινών Αγώνων Ψηλορείτη «Psiloritis Race» έχει δεχθεί διακόσιες εβδομήντα πέντε χιλιάδες (275.000) προβολές, ενώ σε έντεκα χιλιάδες τριακόσιους (11.300) ανέρχονται οι διαδικτυακοί «φίλοι» στο facebook.

Οι 9οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη Psiloritis Race τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού του Ε.Ο.Τ., της Γ. Γ. Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και την Π.Ε. Ρεθύμνου σε συνεργασία με τους Δήμους Ρεθύμνου, Ανωγείων, Αμαρίου και υποστηρίζεται από Αθλητικούς, Πολιτιστικούς Συλλόγους Κρήτης και εθελοντικές ομάδες που λόγο του πλήθους αυτών μπορείτε να τους δείτε στο site http://www.psiloritisrace.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

11:00-13:00 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ) 17:30-19:00 ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ 19:00-20:00 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ) 20:00-20:30 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΓΩΝΑ-ΒΡΑΒΕΥΣΗ 20:30-21:30 PASTA PARTY 21:00-22:00 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Ο ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ (ΕΛΕΥΘ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 89) ΚΑΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

05:00 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

07:30 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (ΓΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗ 8.5χμ)

07:30 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ 35 χμ ΑΠΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ NIΔΑΣ(ANΩΓΕΙΑ) 09:00 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΓΩΝΑ 8,5 χμ ΑΠΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΑΜΑΡΙΟΥ

09:00 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΓΩΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΑΔΗΝ 8,5 χμ ΑΠΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΑΜΑΡΙΟΥ 09:15 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ 2 χμ ΑΠΟ ΘΕΣΗ ΚΑΛΟΤΑΣ (ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ)

09:30 ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ 2 χμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ) 09:45 ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ 8,5 χμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)

10:30 AΦΙΞΗ ΠΡΩΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ 35 χμ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)

13:00 ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)

13:30 TEΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 14:00 ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΑΘΛΗΤΗ 35 χμ

14:00 ΓΕΥΜΑ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)

16:00 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ (ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ)

9οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race» στις 2 και 3 Ιουνίου

Sports

Η αστυνομία θέλει DNA από τον Ρονάλντο

Δημοσιεύτηκε

στις

Η αστυνομία του Λας Βέγκας διέταξε να υποβληθεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο σε τεστ DNA


Η εξέταση θα γίνει προκειμένου να συγκριθούν τα αποτελέσματα με τα ίχνη του γενετικού υλικού που βρέθηκαν στα ρούχα της γυναίκας, η οποία τον κατηγορεί για σεξουαλική βία. Αυτό αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές. 

Το αίτημα -εξηγεί η εφημερίδα- έχει σταλεί πρόσφατα στις αρμόδιες ιταλικές δικαστικές αρχές. Η υπόθεση των εικαζόμενων καταχρήσεων ξανάνοιξε από την αστυνομία του Λας Βέγκας το περασμένο φθινόπωρο, όταν η Κάθριν Μαγιόργκα κατηγόρησε το αστέρι της Γιουβέντους για σεξουαλική βία. Τα γεγονότα, τα οποία αρνείται πάντοτε ο CR7, χρονολογούνται από το 2009 και συνέβησαν ακριβώς στην αμερικανική μεγαλούπολη. 

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο παίκτης κατέβαλε στη γυναίκα 375.000 δολάρια για να εξαγοράσει τη σιωπή της. Μεταξύ των πιθανών αποδείξεων, στα χέρια των ανακριτών βρίσκεται το φόρεμα που φορούσε το φερόμενο θύμα το βράδυ του υποτιθέμενου περιστατικού βιασμού, στο οποίο βρέθηκαν ίχνη που δεν ανήκουν στην Μαγιόργκα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Sports

Η μπάλα του δρόμου και οι άγραφοι νόμοι της

Δημοσιεύτηκε

στις

Τότε που οι γειτονιές δεν ήταν χτισμένες σχεδόν σε κάθε γωνιά τους και οι δρόμοι δεν ήταν γεμάτοι με αυτοκίνητα – Τότε που τα παιδιά κλωτσούσαν ανέμελα μία μπάλα


Απομακρυσμένο από τους λαμπερούς αστέρες, τις πολύχρωμες φανέλες με απαραίτητο σε εμφανές σημείο το λογότυπο του χορηγού, τις νέες τεχνολογίες (Goal Line, VAR), τα πολυτελή γήπεδα και τα δισεκατομμύρια της βιομηχανίας της μπάλας, μία φορά και έναν καιρό υπήρχε το ποδόσφαιρο του δρόμου.

Τότε που οι γειτονιές δεν ήταν χτισμένες σχεδόν σε κάθε γωνιά τους και οι δρόμοι δεν ήταν γεμάτοι με αυτοκίνητα. Τότε που τα παιδιά κλωτσούσαν ανέμελα μία μπάλα, τις περισσότερες φορές σχισμένη με μπαλώματα, σε αυτοσχέδια γήπεδα, με θεατές τους ιδιοκτήτες των μικρών καταστημάτων της γειτονιάς.

Εικόνες από ένα μακρινό παρελθόν, γεμάτες από χαμόγελα παιδιών, που βίωναν την σημασία της συνεργασίας, κάνοντας φίλους, κερδίζοντας αλλά και χάνοντας. Εικόνες που, οι περισσότεροι από εμάς, μεγαλώσαμε μαζί τους, στο πέρασμα των χρόνων.

Το ποδόσφαιρο του δρόμου, όπως το γνώρισαν οι γενιές που προηγήθηκαν, είχε τους δικούς του άγραφους κανόνες, που όλοι ήξεραν και ακολουθούσαν, σαν να επρόκειτο για κανονισμούς αρχών, όπως ανέφερε σε σχετικό της δημοσίευμα η ιταλική ιστοσελίδα Calciomercato.

Επειδή άλλωστε, ήταν κάτι που συνέβαινε, όχι μόνο στις δικές μας γειτονιές, αλλά σε όλο τον κόσμο, όπου υπήρχαν παιδιά.

1. Ολα τα αγόρια, κάποιες ελάχιστες φορές και τολμηρά κορίτσια, από τη γειτονιά, συγκεντρώνονταν στο ίδιο σημείο. Κάθε απόγευμα, σχηματίζοντας ομάδες. Το σημαντικό δεν ήταν να κερδίζεις, αλλά να συμμετέχεις στο παιχνίδι.

2. Η επιλογή των ομάδων ήταν πάντα ένα πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι μικροί και εύθραυστοι αστέρες. Οι δύο αρχηγοί ήταν συνήθως οι μεγαλύτεροι ή οι πιο «διάσημοι» στην περιοχή, ή εναλλακτικά εκείνος που ήταν …ιδιοκτήτης της μπάλας. Για την επιλογή της ομάδας, έπαιζαν ρόλο, η δύναμη του παίκτη ή ακόμη η φιλία που τον συνέδεε με τον παίκτη που επέλεγε και η ώρα παραμονής του.

3. Ενώ στις ημέρες μας, οι συζητήσεις είναι πολύπλοκές, σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, τα σκάνδαλα διαιτησίας, τα γκολ που δεν μπήκαν, το ποδόσφαιρο του δρόμου ήταν πολύ απλούστερο. Στο δρόμο δεν υπήρχαν τέρματα. Το ύψος υπολογιζόταν σύμφωνα με το ύψος του τερματοφύλακα και εκεί που έφτανε με σηκωμένα τα χέρια, ενώ στο πλάι υπήρχαν σχολικές τσάντες, άλλα αντικείμενα ή ξύλα που δεν ξεπερνούσαν τα 30 εκατοστά.

4. Οι δρόμοι ή στην καλύτερη περίπτωση κάποια γήπεδα, δεν ήταν σίγουρα εκείνα που ονειρευόταν κάθε αγόρι. Αλλά αυτό περνούσε γρήγορα. Η χαρά της προσπάθειας για τη νίκη, ήταν τόσο μεγάλη, που συχνά γλιστρούσε στην καυτή άσφαλτο, με γυμνά πόδια. Κι όταν η αδρεναλίνη έφευγε, η επιστροφή στο σπίτι …έβγαζε κάποιο δάκρυ για τα γόνατα που αιμορραγούσαν, αλλά και τον πόνο που ήξερε πως θα προκαλέσει το οξυζενέ που θα έριχνε η μητέρα πάνω στα χτυπήματα. Όμως τα αγόρια το ανέχονταν, γιατί πίστευαν ότι τα καλυμμένα με ρούχα γόνατα ήταν το πρώτο βήμα προς την …ντροπή και την χλεύη.

5. Το ποδόσφαιρο στο δρόμο, ήταν πάντα ένα πολύ σκληρό παιχνίδι. Έπρεπε πάντα να είσαι άψογος σωματικά, ψυχικά, αθλητικά. Διαφορετικά δεν τα κατάφερνες. Η απουσία διαιτητών δημιουργούσε περαιτέρω σκληρότητα. Δεν υπήρχε φάουλ, μέχρι κάποιο παιδί να ματώσει, να χτυπήσει, μέχρι να χρειαστεί ακόμα και ράμματα. Όμως παρά τα δάκρυα του θύματος και τις κραυγές της μητέρας, παρούσας στον αγώνα, το παιχνίδι δεν μπορούσε να σταματήσει. Έστω κι αν οι θεατές, άλλοτε λιγοστοί, άλλοτε περισσότεροι, δεν πλήρωναν …εισιτήριο.

6. Η μπάλα συχνά έπεφτε μέσα σε αυλές σπιτιών, κάτω από τα λιγοστά αυτοκίνητα, σε χωράφια περιτριγυρισμένα σε συρματοπλέγματα. Πάντα υπήρχε εκείνος που έδειχνε θάρρος, πηδώντας πάνω από τοίχους ή μπαίνοντας κάτω από αυτοκίνητα, λερώνοντας ή σκίζοντας παντελόνια και μπλούζες. Ήταν ο ήρωας των κοριτσιών που παρακολουθούσαν με αγωνία το ματς!

7. Ο «κανόνας» από κοντά δεν κάνουμε δυνατά σουτ», δεν έβρισκε ποτέ εφαρμογή, αφού ακόμα και από τα δύο μέτρα η δύναμη ξεπερνούσε και εκείνη στα σουτ του …Ρομπέρτο Κάρλος. Τις λιγοστές φορές, που ο τερματοφύλακας, κατάφερνε να αποκρούσει ένα τέτοιο σουτ, τον πόνο στους καρπούς και στις παλάμες, συνόδευε …ένα δάκρυ.

8. Καμία συζήτηση δεν ήταν θερμότερη, από αυτές που αφορούσαν τα πέναλτι και την εγκυρότητα του γκολ. Δεδομένου ότι τα πλαϊνά ξύλα, σχολικές τσάντες ή άλλα αντικείμενα που χρησίμευσαν για δοκάρια, δεν ξεπερνούσαν τα 30 εκατοστά, οι συζητήσεις αυτές γίνονταν τουλάχιστον μία ντουζίνα φορές μέσα στο απόγευμα.

9. Ο πιο δύσκολος άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου του δρόμου, υπαγόρευε πως ο μικρότερος ή ο πιο εύσωμος θα παίξει τερματοφύλακας. Μπορεί το ταλέντο του μικρού να ήταν μεγαλύτερο από πολλούς συμπαίκτες του, αλλά αυτό φαίνεται ότι ποτέ δεν ήταν αρκετό. Εστω κι αν στην αρχή ακουγόταν σαν παρηγοριά «αλλάζουμε σε κάθε γκολ», αυτό δεν γινόταν σχεδόν ποτέ. Μέχρι που ο μικρός μεγάλωνε…

10. Δυστυχώς ακόμα και τα πιο όμορφα πράγματα πάντα τελειώνουν. Κάποιες φορές ξαφνικά. Ετσι όταν ο ιδιοκτήτης της μπάλας έπρεπε να φύγει, το παιχνίδι τελείωνε. Γιατί το τριπλό σφύριγμα της λήξης, για το ποδόσφαιρο του δρόμου, ήταν κάποιες φορές οι φωνές της μητέρας: «Έλα σπίτι, το φαγητό είναι έτοιμο». Τότε όλα τα παιδιά γύριζαν σπίτι. Ιδρωμένα, με πληγωμένα τα πόδια και τα χέρια, αλλά ευτυχισμένα, μετρώντας τις ώρες, μέχρι το απόγευμα της επόμενης ημέρας, όπου θα συναντηθούν και θα ξαναπαίξουν όλα μαζί.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Sports

Την πρόκριση στο Κύπελλο Ελλάδος θέλουν να «κλειδώσουν» οι «μεγάλοι»

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι τέσσερις «μεγάλοι» της Super League έχουν στόχο μόνο την νίκη


Με στόχο να βάλουν τις βάσεις για πρόκριση στα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας, οι τέσσερις «μεγάλοι» της Super League, αγωνίζονται εκτός έδρας στους πρώτους αγώνες για την «φάση των 16».

Ο επικεφαλής του πρωταθλήματος, ΠΑΟΚ, μαζί με την ΑΕΚ, έχουν το πιό εύκολο έργο, καθώς φιλοξενούνται από Παναχαϊκή και ΑΟΧ Κισσαμικό, αντίστοιχα, και είναι τα λογικά φαβορί για ένα σκορ ασφαλείας ενόψει του δεύτερου αγώνα.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός, δοκιμάζεται στην Ξάνθη, όπου πριν από μερικές εβδομάδες για το πρωτάθλημα, αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με την ομώνυμη ομάδα, που είναι ικανή να δυσκολέψει και πάλι τους «ερυθρόλευκους». Δύσκολο έργο έχει και ο Παναθηναϊκός που φιλοξενείται από την Λαμία, ενώ ο ΟΦΗ έχει προβάδισμα στο ντέρμπι του Ηρακλείου με τον Εργοτέλη,

Τέλος, χωρίς ξεκάθαρο φαβορί, αναμένονται οι αναμετρήσεις ΠΑΣ Γιάννινα-Πανιώνιος, Απόλλων Σμύρνης-Ατρόμητος και ΑΕΛ-Αστέρας Τρίπολης.

Το πρόγραμμα του προσεχούς τριημέρου, έχει ως εξής:

Τρίτη 8 Ιανουαρίου

15:00 ΠΑΣ Γιάννινα-Πανιώνιος
17:00 Παναχαϊκή-ΠΑΟΚ
17:15 Ξάνθη-Ολυμπιακός
19:30 Εργοτέλης-ΟΦΗ

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου

15:00 Απόλλων Σμύρνης-Ατρόμητος
17:15 Λάρισα-Αστέρας Τρίπολης
19:30 ΑΟΧ/Κισσαμικός-ΑΕΚ

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου
19:30 Λαμία-Παναθηναϊκός

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Facebook

-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Δημοφιλη