Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός για το αντιγριπικό εμβόλιο – Ποιοι πρέπει να το κάνουν

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για την εποχική γρίπη και όσοι ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο


Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν, διότι, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, καθώς απαιτείται χρονική περίοδος 2 εβδομάδων για την ανάπτυξη αντισωμάτων.

Οδηγίες χορήγησης εμβολίου

Στα παιδιά χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών η μισή δόση του εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν).

Ομάδες αυξημένου κινδύνου

– Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

– Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα.

– Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχώνες, θηλάζουσες,

– Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερης των 40 kg/m2 , παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

– Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.) .

– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Κατά την περίοδο γρίπης 2015-2016 καταγράφηκαν 435 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 408 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Συνολικά, καταγράφηκαν 197 θάνατοι. Τα 166 (84,3%) κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά