Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Agrotika

Σε Στρατό και μετανάστες τα αδιάθετα αγροτικά προϊόντα

Σε Στρατό και μετανάστες τα αδιάθετα αγροτικά προϊόντα, στα Σχέδια Βελτίωσης χωρίς ίδια συμμετοχή παραγωγοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα


Ειδήσεις έβγαλε η συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης στο ελληνικό κοινοβούλιο, προ ημερών, που κατέθεσε προς το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Μιχάλης Τζελέπης.

Ο υφυπουργός, κ. Βασίλης Κόκκαλης απάντησε πως γίνεται προσπάθεια μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και εκείνο της Μεταναστευτικής Πολιτικής ν’ απορροφηθούν αγροτικά προϊόντα που είχαν πρόβλημα διάθεσης πέρσι και χαμηλές τιμές (π.χ. πατάτα, ροδάκινα κ.λπ.).

Εκτός αυτού, ο Λαρισαίος υφυπουργός τόνισε πως βρίσκεται σε επαφή με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να μπορεί εκείνο να καλύπτει την ίδια συμμετοχή για λογαριασμό των παραγωγών, που θέλουν να μπουν στα Σχέδια και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διάθεσης και τιμών για τα προϊόντα τους (π.χ. πατατοπαραγωγοί Νευροκοπίου).

«Αναγνωρίζουμε ότι είναι σοβαρότατο το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί. Χωρίς, όμως, διάθεση αντιπολίτευσης -αναδεικνύετε σημαντικότατα θέματα- θα θέλαμε να πούμε ότι δεν έφθασαν τυχαία σε αυτό το σημείο. Η απουσία υπεύθυνων πολιτικών, στρατηγικών στη γεωργία έφθασε και τους πατατοπαραγωγούς σε αυτό το σημείο.
Για να καταλάβετε ότι ο υγιής συνεργατισμός είναι πολύ σημαντικός, εγώ προσωπικά απέστειλα έγγραφο και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το αίτημα για την αδιάθετη ποσότητα…», σημείωσε ο υφυπουργός, για να προσθέσει ότι «απέστειλα προσωπικά έγγραφο, αλλά σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, κύριε Βουλευτά, θα απαιτηθεί ο συμβαλλόμενος να είναι συνεταιρισμός ή ομάδα παραγωγών. Δεν γίνεται ατομικά να διατεθεί η ποσότητα και να συνδεθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας –επαναλαμβάνω- σε περίπτωση θετικής απάντησης.

Όσον αφορά στα σχέδια βελτίωσης, είπατε ότι απαιτείται ιδία συμμετοχή. Ήδη είμαστε σε συνεννόηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να μπορεί και να δύναται να καλύψει και την ιδία συμμετοχή στα σχέδια βελτίωσης».

Αναλυτικά η συζήτηση από τα Πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Ακολουθεί η όγδοη με αριθμό 1636/15-5-2018 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Μιχαήλ Τζελέπη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αδιάθετες ποσότητες πατάτας στις κοινότητες Ορεινής και Άνω Βροντούς Νομού Σερρών».

Στην ερώτηση αυτή, όπως και στην προηγούμενη, θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης.
Κύριε Τζελέπη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά να αναπτύξετε την ερώτησή σας.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ξεκινώντας, ήθελα να τονίσω ότι είχα και άλλη επίκαιρη ερώτηση σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η αιγοπροβατoτροφία. Και το νόημα της επίκαιρης ερώτησης, όπως προαναφέρατε, είναι για καίρια ζητήματα, που αφορούν συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους ή κομμάτια της κοινωνίας. Πρέπει να έρχεται να απαντάει ο Υπουργός, για να δοθούν λύσεις.
Δυστυχώς, βλέπετε ότι ο αρμόδιος Υπουργός Γεωργίας επανειλημμένα αρνείται να έρθει και να πάρει θέση επί του συγκεκριμένου θέματος, δίνοντας απλώς και μόνο συνεντεύξεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Σε σχέση με την επίκαιρη ερώτηση ως προς τις αδιάθετες ποσότητες πατάτας, ιδιαίτερα από δύο χωριά του Νομού Σερρών, την Βροντού και την Ορεινή, δύο ακριτικά ορεινά χωριά με ιδιαίτερες καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:
Από τον Νοέμβριο του 2017, κύριε Υφυπουργέ, με ερώτησή μου, είχα κάνει γνωστό στο Υπουργείο ότι οι παραγωγοί πατάτας από τη συγκεκριμένη περιοχή είχαν πρόβλημα ως προς τη διάθεσή της. Υπήρχε έλλειψη ενδιαφέροντος από τους εμπόρους λόγω των αθρόων εισαγωγών πατάτας και εναρμονισμένες πρακτικές από την πλευρά τους, ούτως ώστε να συμπιέσουν τις τιμές, κάτι το οποίο το πέτυχαν.

Να σκεφτείτε ότι στα συγκεκριμένα χωριά η καλλιέργεια είναι μονοκαλλιέργεια. Εκτός από ένα 10% που βάζει φασόλια, οι υπόλοιπες καλλιέργειες περιορίζονται μόνο στην καλλιέργεια της πατάτας. Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο, περίπου 600 ευρώ το στρέμμα, που σημαίνει ότι ανά κιλό έχει ένα κόστος ο παραγωγός 0,28 με 0,30 ευρώ.
Οι έμποροι ζητούσαν να πάρουν τις πατάτες περίπου 0,12 με 0,14 ευρώ. Αυτό καταλαβαίνετε ότι ήταν καταστροφή για τους παραγωγούς.
Είχα θέσει ερώτηση τότε στο Υπουργείο εάν θα μπορούσε να κάνει παρέμβαση, ούτως ώστε να απορροφηθεί ένα μέρος της πατάτας για επισιτιστική βοήθεια στους απόρους και στους πρόσφυγες ή ακόμη και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αγορά αδιάθετων ποσοτήτων πατάτας από τις κοινότητες Άνω Βροντούς και Ορεινής.
Εσείς μου απαντήσατε σε σχέση με τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, που και αυτό το έθετα ως ερώτημα, για την αμφιβόλου ποιότητας πατάτα που έρχεται ιδιαίτερα από την Αίγυπτο.
Αναγκάστηκα να επανακαταθέσω τον Απρίλιο επίκαιρη ερώτηση πλέον, με το που ξεκίνησε να ανεβαίνει η θερμοκρασία, γιατί όπως ξέρετε η πατάτα είναι ευπαθές προϊόν.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ολοκληρώστε σας παρακαλώ.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, αλλά η ερώτηση είναι συνδεδεμένη και με την προηγούμενη.
Αυτή τη στιγμή η πατάτα έχει απορροφηθεί σε έναν βαθμό από τους 30.000 τόνους η πλειοψηφία στην εξευτελιστική τιμή των 0,05 ευρώ, ενώ όση έχει μείνει έχει αλλοιωθεί και δεν είναι προς κατανάλωση.

Γι’ αυτό, κύριε Υφυπουργέ, έκανα και τη συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτηση, ούτως ώστε το Υπουργείο να μεριμνήσει προκειμένου οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, που δεν μπορούν πλέον να μπουν ούτε καν στη νέα καλλιεργητική περίοδο -έχουν μείνει ανοιχτοί σε τράπεζες, σε εμπόρους κ.λπ.- να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ας μεριμνήσει το Υπουργείο για να πάρουν κάποια βοήθεια μέσω προγραμμάτων είτε αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε ακόμη και με χρήση του de minimis, ούτως ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στα ακριτικά χωριά τους και να συνεχίσουν την παραγωγή τους.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε, κύριε Τζελέπη.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλειος Κόκκαλης, έχει τον λόγο για τρία λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Βουλευτά, πράγματι υπάρχει το πρόβλημα με την αδιάθετη πατάτα στον Νομό Σερρών, στις περιοχές Βροντούς και Ορεινής, αλλά υπάρχει και στο Νευροκόπι.
Προσωπικά, είμαι σε συνεχή επαφή και με τους δημάρχους και με τους συνεταιρισμούς και γνωρίζουμε πολύ καλά το πρόβλημα.

Να δούμε, όμως, τι έχει κάνει και τι μπορεί να κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο πρόβλημα, για την πατάτα.
Κατ’ αρχάς, η έκταση είναι περίπου 3,5 χιλιάδες στρέμματα σε αυτές τις περιοχές. Η πατάτα, δυστυχώς, δεν ανήκει στα προϊόντα των οπωροκηπευτικών, ώστε να επωφεληθεί των δράσεων των επιχειρησιακών προγραμμάτων και των οργανώσεων, όπως πολύ καλά γνωρίζετε.
Τι έχει κάνει και τι μπορεί να κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αδιάθετη ποσότητα; Πρώτον, το θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών, δεύτερον, την ενίσχυση των επαγγελματιών παραγωγών στα σχέδια βελτίωσης για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τρίτον, την τυποποίηση-μεταποίηση της πατάτας και την εγκατάσταση νέων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, αλλά και δικτυοκηπίων για την πατάτα.

Όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αφ’ ενός υποχρεωμένο να δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο για έναν υγιή συνεργατισμό, διότι για να απορροφηθεί το προϊόν, χρειάζονται οι συνέργειες όλων, κύριε Βουλευτά. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Μου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσω για ένα τεράστιο πρόβλημα με το οποίο ποτέ δεν έχει ασχοληθεί κανείς στην ελληνική γεωργία.
Επ’ ουδενί δεν λέω να εγκαταλείψουν την πατάτα οι άνθρωποι, αλλά οι αγρότες δεν γνωρίζουν τον πελάτη τους, κύριε Βουλευτά. Δεν τον γνωρίζουν. Πρέπει επιτέλους να έρθει και στη χώρα μας ο θεσμός του αγροτικού μάρκετινγκ. Οι ευθύνες, οι υποχρεώσεις της πολιτείας είναι δεδομένες. Υγιής συνεργατισμός, ενίσχυση των σχεδίων βελτιώσεων.
Στη δευτερολογία μου θα σας αναφέρω επακριβώς ακόμα και αυτός ο υγιής συνεργατισμός τι σχέση έχει με τη συνδρομή που μπορούμε να δώσουμε στους πατατοπαραγωγούς, είτε εμείς είτε τα άλλα Υπουργεία που ζητάτε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Κύριε Βουλευτά, κύριε Τζελέπη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας για τρία λεπτά.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τα δέχομαι αυτά, ομάδες παραγωγών, οργάνωση των πατατοπαραγωγών, σχέδια βελτίωσης. Πώς θα ενταχθούν; Θέλει και ίδια συμμετοχή. Μεταποίηση. Ναι, να οργανωθούν. Σε ποια κατεύθυνση και με τι χρήματα; Καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι συνολικά του λεκανοπεδίου του Νευροκοπίου και ιδιαίτερα τα δύο συγκεκριμένα χωριά του Νομού μου, Ορεινή και Βροντού, δεν έχουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, δεν έχουν να πληρώσουν το εισιτήριο; Ξέρετε για ποια κατάσταση μιλάμε; Μιλάμε για προγραμματισμό του αύριο, όταν δεν υπάρχει σήμερα;

Πρέπει να βρεθεί τρόπος, κύριε Υπουργέ, ούτως ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν πρωτίστως οι συγκεκριμένοι πατατοπαραγωγοί, οι μόνιμοι κάτοικοι των ορεινών χωριών του λεκανοπεδίου του Νευροκοπίου -να το πάρουμε συνολικά- να μπορέσουν να μπουν φέτος στην παραγωγή. Πώς θα μπουν στην παραγωγή; Έμειναν ανοικτοί από πέρυσι, χρωστούν στους εμπόρους, χρωστούν στην Αγροτική Τράπεζα, δεν ξέρουν και αυτοί πού χρωστούν. Ξέρετε τι σημαίνει να πουλάς την πατάτα 5 λεπτά, όταν έχει κοστολόγιο 28 ευρώ με 30 ευρώ το κιλό; Καταλαβαίνετε τι σημαίνει με μια καλλιέργεια που έχει ένα κόστος 600 ευρώ ανά στρέμμα; Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή!
Άρα, δεν μπορούμε να συζητούμε για το αύριο, αν δεν αντιμετωπίσουμε το σήμερα. Γι’ αυτό και κάνω έκκληση, επειδή ξέρω ότι έχετε ευαισθησία σε σχέση με την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφικών γεγονότων.

Αν ήταν κάποιες περιοχές όπου θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν άλλες παραγωγές, θα λέγαμε να το δούμε. Εδώ μιλάμε για μονοκαλλιέργεια.
Δεν έχουν άλλες επιλογές, κύριε Υπουργέ. Να ξεκινήσουν να ρυθμιστούν τα δάνεια. Να γίνει πρόταση στο Υπουργείο Κοινωνικής Ασφαλίσεων, ούτως ώστε να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο ενός χρόνου αποπληρωμής των ασφαλίστρων. Αυτοί σε λίγο δεν θα έχουν ούτε ασφαλιστικές ενημερότητες, ούτε φορολογικές, ούτε τίποτα. Θα φρακάρουν. Ποια σχέδια βελτίωσης;

Το πρόβλημα είναι μείζον. Θα ζητούσα να δει το Υπουργείο με τους τεχνοκράτες και το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει σε ποιο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής κοινότητας θα μπορούσαν να ενταχθούν. Αν δεν γίνει κάποια κίνηση τώρα, άμεσα, οικονομικής ανακούφισης για να μπορέσουν να ξαναμπούν στην καλλιεργητική περίοδο, τότε δυστυχώς θα είναι η ολοκληρωτική καταστροφή για την πατατοπαραγωγή του λεκανοπεδίου του Νευροκοπίου συνολικά, αλλά δυστυχώς θα είναι καταστροφή που θα πάρει και ανθρωπιστική κρίση στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε, κύριε Τζελέπη.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για να απαντήσετε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Βουλευτά, αναγνωρίζουμε ότι είναι σοβαρότατο το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί. Χωρίς, όμως, διάθεση αντιπολίτευσης -αναδεικνύετε σημαντικότατα θέματα- θα θέλαμε να πούμε ότι δεν έφθασαν τυχαία σε αυτό το σημείο. Η απουσία υπεύθυνων πολιτικών, στρατηγικών στη γεωργία έφθασε και τους πατατοπαραγωγούς σε αυτό το σημείο.
Για να καταλάβετε ότι ο υγιής συνεργατισμός είναι πολύ σημαντικός, εγώ προσωπικά απέστειλα έγγραφο και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το αίτημα για την αδιάθετη ποσότητα…

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Σας έκαναν αργά Υφυπουργό. Είναι αργά, όμως, τώρα. Από τον Νοέμβριο μήνα το ζητάμε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Απέστειλα προσωπικά έγγραφο, αλλά σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, κύριε Βουλευτά, θα απαιτηθεί ο συμβαλλόμενος να είναι συνεταιρισμός ή ομάδα παραγωγών. Δεν γίνεται ατομικά να διατεθεί η ποσότητα και να συνδεθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας –επαναλαμβάνω- σε περίπτωση θετικής απάντησης.
Όσον αφορά στα σχέδια βελτίωσης, είπατε ότι απαιτείται ιδία συμμετοχή. Ήδη είμαστε σε συνεννόηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να μπορεί και να δύναται να καλύψει και την ιδία συμμετοχή στα σχέδια βελτίωσης.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Ασφαλιστική ενημερότητα. Φορολογική;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Και επειδή είπατε και για τα δάνεια, νομίζω ότι με τις τελευταίες ρυθμίσεις δώσαμε καλή λύση για τα παλιά για την πρώην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Για τα παλιά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Και προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές του παρελθόντος, ώστε σιγά-σιγά αυτοί οι άνθρωποι, όπως είναι οι πατατοπαραγωγοί του Νομού Σερρών, να σταθούν στα πόδια τους.
Από την πλευρά μας και από την πλευρά μου, κύριε Βουλευτά, είναι στη διάθεσή σας τα έγγραφα που έχουμε αποστείλει και στο Εθνικής Άμυνας και στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε, αν υπάρχει πιθανότητα, να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Στις 05:15 σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε μια ακόμη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στις θάλασσες της Κρήτης και, συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Παλαιόχωρας Χανίων. ...

ΚΡΗΤΗ

Μία ακόμη βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες, η τρίτη μέσα σε ένα 24ωρο,  εντοπίστηκε στη νότια Κρήτη το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με το...

ΚΡΗΤΗ

Εξήντα αλλοδαποί πρόσφυγες/ μετανάστες αποβιβάστηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην παραλία Γιαλισκάρι της Παλαιόχωρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι όλοι  άνδρες, οι περισσότεροι από...

ΚΡΗΤΗ

Επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση μεταναστών που εντοπίστηκαν να πλέουν με ξύλινο ψαροκάικο νότια της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 72 άτομα, όλοι...

ΚΡΗΤΗ

Συνελήφθησαν δύο μετανάστες, 31 και 26 ετών, οι οποίοι φέρονται να είναι οι διακινητές

ΚΡΗΤΗ

Συνολικά 42 παράτυπους μετανάστες αποβίβασε εμπορικό πλοίο κατά τη διάρκεια της νύχτας στους Καλούς Λιμένες, στα νότια του νομού Ηρακλείου. Το σκάφος στο οποίο...

ΚΡΗΤΗ

Συνολικά 117 παράτυποι μετανάστες, ανάμεσά τους 2 γυναίκες και 10 ανήλικα, αποβιβάστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στα νότια του νομού Ηρακλείου, σημαίνοντας συναγερμό στις τοπικές αρχές....

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνολικά 24 μετανάστες οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις από αστυνομικούς της Διεύθυνσης...