Connect with us

ΚΡΗΤΗ

“Αδειοδοτηθήκαμε απολύτως νόμιμα για το πυρηνελαιουργείο”

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι λένε οι δυο εταιρίες για το πυρηνελαιουργείο στα Αστερούσια


Απόλυτα σύννομες διαδικασίες και όλες τις εγκρίσεις που αφορούν το περιβάλλον έχουν ακολουθήσει οι εταιρείες “Τεχνοβετόν ΑΕ” και “Ελαιοκομική Μεσσαράς” που είναι συνεργάτες στο υπό ανέγερση έργο που ήδη υλοποιείται στο Δ.Δ. Μιαμούς του Δήμου Γόρτυνας και αφορα «μονάδα επεξεργασίας ελαιοπυρήνας-πυρηνελαιουργείο και παραγωγής πέλλετ». Αυτό απαντούν οι δυο εταιρείες μετα το σάλο που προκλήθηκε και παραθέτουν , όπως αναφέρεουν, γεγονότα και σημαντικά στοιχεία γύρω από το θέμα αυτό.

Όπως τονίζουν η πρώτη από τις εταιρείες μετά από χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες που διήρκεσαν δυο και πλέον χρόνια, ολοκλήρωσε όλες τις προαπαιτούμενες από τον νόμο μελέτες, εγκρίσεις και βεβαιώσεις για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής πέλλετ και επεξεργασίας ελαιοπυρήνας –πυρηνελαιουργείο.

«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες να χορηγήσουν καταρχήν Άδεια Εγκατάστασης τον Μάιο του 2015 και μετέπειτα Άδεια Δόμησης λαμβάνοντας υπ όψιν όλα τα δεδομένα αλλά πάνω από όλα θέτοντας αυστηρούς ορούς που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για την έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης εκτός από τις μελέτες ζητήθηκαν και διάφορες εγκρίσεις αλλά και γνωμοδοτήσεις από άλλες υπηρεσίες και φορείς προκείμενου να εκδοθεί η άδεια. Μια από αυτές τις γνωμοδοτήσεις(η οποία έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό ρόλο) ήταν και αυτή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, την οποία και ζήτησε υπηρεσιακά η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Γνωμοδότησε λοιπόν το Μουσείο (με υπογραφές δύο υπαλλήλων του, εκ των οποίων ο ένας είναι περιβαλλοντολόγος ,όπως δηλώνει η σφραγίδα του) επί της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης που είχαμε καταθέσει στην Δ/νση Περιβάλλοντος η οποία περιγράφει επακριβώς τη λειτουργία της μονάδας και την αξιολόγηση των επιπτώσεων της στην ακεραιότητα της περιοχής NATURA και χορήγησε στις 27.01.2015 θετική χωρίς καμία επιφύλαξη συναίνεση για την επένδυση».

Και συνεχίζουν:

Ενάμιση χρόνο μετά (!!) και κατόπιν αιτήσεως «κάποιων κατοίκων της περιοχής» (όπως αναφέρουν στην ανάκληση τους, την οποία δεν μπήκαν στον κόπο καν να μας την κοινοποιήσουν ) ανακάλεσε την θετική γνωμοδότηση με το σκεπτικό ότι στην πρώτη γνωμάτευση είχαν δήθεν ελλιπή εκτίμηση/πληροφόρηση.

Δηλαδή είχαν καλύτερη και πληρέστερη πληροφόρηση από «κάποιους κατοίκους» παρά από μια μελέτη, που ελέγχτηκε και διαβιβάστηκε σε αυτούς από την Δ/ση Περιβάλλοντός της Περιφέρειας, εκπονήθηκε από επιστήμονες κατάλληλης ειδικότητας και εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερείας Κρήτης.

Οι κύριοι αυτοί, που υπογράφουν την συγκεκριμένη γνωμάτευση –και κατά συνέπεια ο φορέας που εκπροσωπούν- αν δεν έκαναν την ανάκληση με δόλο τότε το λιγότερο που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι ότι δεν έχουν την επάρκεια για τη θέση που κατέχουν . Και τα δύο αυτά είναι επιλήψιμα. Δεν είναι δυνατόν να διαβάζουν ολόκληρη αναλυτική μελέτη που αφορούσε αποκλειστικά στην διατήρηση της ακεραιότητας της περιοχής NATURA και να έρχονται μετά από ενάμιση χρόνο να λένε ότι είχαν ελλιπή πληροφόρηση. Προφανώς ίσως ακόμα και τώρα να αγνοούν το γεγονός ότι σε περιοχή NATURA επιτρέπονται από τους νόμους του Ελληνικού Κράτους τέτοιου είδους επενδύσεις, όπως επίσης το ότι υπάρχουν παρόμοιες μονάδες που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια σε τέτοιες περιοχές χωρίς φυσικά να έχουν επιφέρει την τρομερή και φοβερή καταστροφή που κάποιοι προμηνύουν .

Αυτά τα εργοστάσια επεξεργάζονται όχι απόβλητα (όπως ακούσαμε από κάποιους κακόβουλους) αλλά υποπροϊόν της ελιάς, το οποίο όταν επεξεργαστεί στην ώρα του, δεν προκαλεί καμία απολύτως ενόχληση πόσο μάλλον περιβαλλοντική καταστροφή. Αυτή η άγνοια, τους καθιστά ακόμα πιο επικινδύνους για να βρίσκονται στην θέση που είναι.

Επειδή η συγκεκριμένη γνωμάτευση έχει γίνει σημαία των τριών-τεσσάρων κακόβουλων, οι οποίοι λένε ότι παραπλανήσαμε τις υπηρεσίες για να πάρουμε τις άδειες για την επένδυση που ήδη υλοποιούμε, η εταιρεία μας προτίθεται να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα κατά των υπευθύνων, που κατά την γνώμη της έδωσαν με τη συμπεριφορά τους και τις παλινωδίες τους τα μέσα-εργαλεία στους 3-4 κακόβουλους να παραπληροφορούν και να λασπολογούν, ώστε να προστατεύσει και να αποκαταστήσει τη φήμη της και την αξιοπρέπεια των ιδιοκτητών της.

Όπως επίσης προτίθεται να γνωστοποιήσει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που εμπλέκονται με το Μουσείο και γενικά με τη λειτουργία του Δημοσίου για την δόλια ή ακόμα χειρότερα εντελώς ανεπαρκή συμπεριφορά των υπαλλήλων τους και ας αναλάβουν αυτές οι υπηρεσίες την προστασία και άλλων μελλοντικών επενδυτών από τους εν λόγω υπαλλήλους, αν κρίνουν ότι έκαναν κάτι επιλήψιμο.

Για την απόδειξη του γεγονότος ότι ούτε ηθελημένα ούτε άθελα μας παραπλανήσαμε οποιαδήποτε υπηρεσία παραθέτουμε την αδεία εγκατάστασης όπου φαίνεται καθαρά ότι έχουμε αδειοδοτηθεί για «Μονάδα Πυρηνελαιουργείου-Παραγωγής Πελλετ».

Η εταιρεία μας πήρε νομιμότατα όλες τις εγκρίσεις για να φτάσει μέχρι την έκδοση της παραπάνω άδειας. Ακολούθησε το γράμμα του νόμου έχοντας επίγνωση το είδος και το μέγεθος του έργου και την ευθύνη αυτών, που υπογράφουν τις μελέτες αλλά και αυτών που τις αξιολογούν.

Αυτή η λασπολογία και η παραπληροφόρηση το λιγότερο προσβάλει όλους αυτούς τους μελετητές και όλες τις υπηρεσίες οι οποίοι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και παρά πολύ «ξεψείρισμα» (που τους στοίχισε πολύ χρόνο και κοπιαστική εργασία) συνέταξαν και αξιολόγησαν τις μελέτες.

Επιπρόσθετα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εταιρεία μας δεν έχει καμία εμπλοκή σε διανοίξεις δρόμων στην περιοχή, ούτε φυσικά έχει καταπατήσει οποιαδήποτε ιδιοκτησία.

Αν αυτό που λένε συνεχώς οι κακόβουλοι για καταπατήσεις κτλ ίσχυε τότε θα ήταν πολύ εύκολο για αυτούς με νόμιμα μέσα που εκδικάζονται άμεσα να το αποδείξουν. Αντ’αυτού αυτοί οι 3-4 κακόβουλοι επιχειρούν με κλεισίματα δρόμων και με μηνύσεις (που ξέρουν ότι δεν θα εξετάσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς όταν θα εκδικαστούν ούτε την ύπαρξη ή όχι δρόμου) να δημιουργήσουν εντυπώσεις και εντάσεις.

Και ενώ εξαγγέλλουν εδώ και μήνες ότι θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα γιατί δεν το κάνουν? Προφανώς ξέρουν ότι δεν έχουν δίκιο και ότι με τη λάσπη δεν πετυχαίνεις δικαστική απόφαση, αλλά μόνο με αποδείξεις τις οποίες δεν έχουν.

Τους θυμίζουμε λοιπόν ότι η εταιρεία μας έχει προσωρινή δικαστική απόφαση που τη δικαιώνει ως προς την είσοδο-έξοδο προς την ιδιοκτησία της και έχει αγοράσει νομιμότατα όπως πολύ καλά γνωρίζουν τα ακίνητα, που λένε ότι καταπατήσαμε.

Τέλος έχουμε από το 2015 άδειες και εγκρίσεις από όλες τις αρμόδιες αρχαιολογίες, που αφορούν στην συγκεκριμένη επένδυση στις οποίες έχουμε καταθέσει από τότε πλήρεις φακέλους και αφορούν έκταση 56 στρεμμάτων.

Στα μέσα του περασμένου Φλεβάρη καταθέσαμε αιτήσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου ώστε να την ενημερώσουμε και να ζητήσουμε την έγκριση της για διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου σε ΝΕΑ όμορα ακίνητα.

Αρχικά πληροφορηθήκαμε ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ σε σχετικό άρθρο της έγκριτης εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ» στα τέλη του Φλεβάρη ότι η αρχαιολογία ήταν αντίθετη προς την επένδυση.

Στην συνέχεια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου μας έστειλε έγγραφο στις αρχές Μαρτίου το οποίο κοινοποίησε προς Περιφέρεια και Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Φαιστού και η οποία (για τους αστείους λόγους που έχουν ήδη δημοσιευτεί αφού εμείς δεν ζητήσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω ή λιγότερο στον αδειοδοτημένο χώρο που ήδη δουλεύουμε) από την μια μας παρακαλεί(!!) να αναστείλουμε τις εργασίες στον χώρο. Από την άλλη μας έδωσε προφορικά την άδεια να συνεχίσομε πάντα με την παρουσία του αρμόδιου αρχαιοφύλακα, τον οποίο η ίδια η υπηρεσία ενημέρωσε, ότι μπορεί να παρίσταται γιατί δεν έχει γίνει καμία διακοπή εργασιών. Δυστυχώς ενώ από την πρώτη στιγμή τους ζητήσαμε εγγράφως να μας γνωστοποιήσουν αν το έγγραφο τους αφορά διακοπή εργασιών(δηλαδή να μας ενημερώσουν γραπτώς για αυτό που μας είπαν προφορικά) ακόμα και σήμερα δεν το έχουν κάνει.

Έπειτα πριν από δύο μέρες η έγκριτη πάλι εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» (και διάφορα ηλεκτρονικά μέσα όπως το CRETALIVE) σε σχετικό άρθρο τους παρουσιάζουν το έγγραφο που μας κοινοποιήθηκε με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου με αυτόν του εγγράφου που είχαμε στα χέρια μας αλλά με ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ημερομηνία από αυτό που μας είχαν επισήμως κοινοποιήσει .

Το έγγραφο είναι ανυπόγραφο και χωρίς σφραγίδα και διερωτόμαστε ως απλοί πολίτες για το πόσο εύκολα διαρρέουν σημαντικά για το μέλλον κάποιων άλλων ανθρώπων έγγραφα (πριν καν τα λάβει υπ όψιν ο ενδιαφερόμενος) από υπεύθυνες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου;

Ας υποθέσουμε όμως καλόπιστα ότι το έγγραφο που βγήκε στα ΜΜΕ δεν διέρρευσε ύποπτα και ανεπίσημα και είναι προϊόν πλαστογραφίας, διερωτόμαστε πως ο πλαστογράφος ήξερε εκ των προτέρων τι θα αναφέρει η υπηρεσία ή μήπως το έγγραφο που εστάλει τελικά σε εμάς υπαγορεύτηκε από κάποιους εκτός υπηρεσίας;

Το πιο παράξενο στην όλη υπόθεση δεν είναι μόνο οι διαφορετικές ημερομηνίες με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου για ένα τόσο σοβαρό έγγραφο αλλά και το γεγονός ότι το ανυπόγραφο έγγραφο που δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ περιλαμβάνει και συμπληρωματικά στοιχεία που έχουμε καταθέσει, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΉΝΙΑ ΕΚΔΟΣΉΣ ΤΟΥ(!)

Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ποιοι δουλεύουν με δόλο , παρασκηνιακά και υπόγεια και ποιοι όχι.Η διερεύνηση ευθυνών είναι υπόθεση της δικαιοσύνης, όχι δική μας.

Από όλο αυτό το παρασκήνιο οι εταιρείες μας ήδη έχουν ζημιωθεί όχι μόνο ηθικά αλλά και χρηματικά αφού από την περασμένη Δευτέρα (06.03.2017) η Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Φαιστού, με έγγραφο της , ζήτησε την προσωρινή διακοπή των εργασιών μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της αρχαιολογίας και με έγγραφο της ερωτά την αρχαιολογία αν το έγγραφο που έχει ( το ίδιο που λάβαμε και εμείς και όχι το ανυπόγραφο) αποτελεί ή όχι διακοπή οικοδομικών εργασιών.

Τέλος, είδαμε στην παράσταση προς τον Περιφερειάρχη αλλά και ακούμε συνεχώς την ευαισθησία που επιδεικνύουν κάποιοι όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Και επειδή δυστυχώς η υποκρισία περισσεύει από κάποιους θα ήταν ευχής έργο αυτοί οι 3-4 που εμείς τους θεωρούμε κακόβουλους , οι οποίοι κάποιοι από αυτούς έχουν διατελέσει πρώην σύμβουλοι και νυν πολιτευτές του Δήμου Γόρτυνας και κάποιοι είναι εν ενεργεία ειδικοί συνεργάτες στον Δήμο, που κόπτονται για την καταστροφή του περιβάλλοντος των Αστερουσίων να βρουν τρόπο να εξαλείψουν την ανεξέλεγκτη χωματερή που βρίσκεται πεντακόσια μέτρα δεξιά από το χωριό της Βασιλικής, πάνω ακριβώς στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς τον Κρότο.

Ένας κάδος βιομηχανικών σκουπιδιών κάπου στην Βασιλική θα βοηθούσε ώστε να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι να πετούν ανεξέλεγκτα τέτοιου είδους σκουπίδια.

Ακούσαμε να λένε αυτοί οι 3-4 κακόβουλοι(οι οποίοι είναι ειδικοί επί παντός επιστητού) ότι δεν υπάρχει ανάγκη άλλων πυρηνελαιουργείων στον νομό Ηρακλείου και ότι η πυρήνα είναι «απόβλητο» όμως η αλήθεια είναι ότι νομός μας έχει επιτακτική ανάγκη από την δημιουργία τέτοιου είδους εργοστασίων αφού είναι ένας επί το πλείστον ελαιοκομικός νομός, με μεγάλο όγκο νέων φυτεύσεων ελαιόδεντρων και με πολλά προβλήματα όσον αφορά την ομαλή απορρόφηση της ελαιοπυρήνας από τα ελαιουργεία. Και ακόμα περισσότερο αν είναι «απόβλητο» η ελαιοπυρήνα όπως λένε, τότε είναι που υπάρχει μεγάλη ανάγκη να περισυλλέγεται γρήγορα και να επεξεργάζεται σε αδειοδοτημένους για τον σκοπό αυτό χώρους αφού σε κάθε χωριό της Κρήτης υπάρχουν ελαιουργεία δίπλα σε σπίτια που παράγουν αυτό το «απόβλητο».»

Και καταλήγουν:

«Επειδή λοιπόν δεν έχουμε καμία διάθεση να τους ακολουθήσομε σε αυτόν τον δρόμο της έντασης και της λασπολογίας και επειδή ο νόμος είναι υπεράνω όλων, τους καλούμε αν καταλαβαίνουν ότι έχουν δίκιο σε οτιδήποτε από αυτά που μας κατηγορούν, να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να μην κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους παραπληροφορώντας τον κόσμο, δημιουργώντας εντάσεις και εντυπώσεις.

Εμείς, υλοποιώντας σε πραγματικά δύσκολούς καιρούς μια επένδυση η οποία θα δώσει δουλειά σε παρά πολύ κόσμο και κατά τη φάση της υλοποίησης και κατά τη φάση της λειτουργίας της πορευόμαστε με γνώμονα ότι με την συμπεριφορά μας και με τη σωστή λειτουργία του εργοστασίου θα αποδείξουμε ότι η ευρύτερη περιοχή θα έχει μόνο οφέλη και κατά την τωρινή φάση της κατασκευής αλλά και κατά την λειτουργία του εργοστασίου. Δεν αισθανόμαστε ένοχοι για αυτό που κάνομε . Αδειοδοτηθήκαμε απολύτως νόμιμα και προχωράμε πάντα με γνώμονα τη νομιμότητα.»

Πηγή: cretalive.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *