Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Αγία Βαρβάρα: ΟΧΙ στη βιντεοσκόπηση μαθημάτων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ              

ΘΕΜΑ: ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

    Κατόπιν της υπ’ αρίθμ. 57233/Υ1/15-5-2020 Υπουργικής Απόφασης για τη «Σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση», η οποία εμπεριέχεται στο ΦΕΚ 1859/15-5-2020, και προβλέπει σχετικά ότι «Όλως εξαιρετικά και μέχρι τη λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους 2019-2020, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δύνανται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (δηλαδή απευθείας μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό με τη χρήση κατάλληλων μέσων τεχνολογίας)», το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας εκφράζει την πλήρη αντίθεση του με την πρωτόγνωρη, αντιδημοκρατική και μετέωρη νομικά απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ.

    Η εν λόγω διάταξη δεν πρέπει να εφαρμοστεί διότι:

1. Παραβιάζει κατάφωρα τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Αναλογιστείτε ότι σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ.Φ.25/103373/Δ1/22-06-2018/ΥΠΠΕΘ Υπουργική Απόφαση, απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών στις σχολικές μονάδες, η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων και η χρήση – λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, για λόγους προσωπικών δεδομένων. Με την πρόσφατη, όμως, απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ τα παιδιά μας μετατρέπονται σε βορά του οιουδήποτε επιθυμήσει να καταγράψει ολόκληρο ή μέρος του μαθήματος και να το χρησιμοποιήσει για πολλαπλούς αθέμιτους σκοπούς, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών μας. Τα προσωπικά δεδομένα δεν διαρρέουν μονάχα με το πρόσωπο του μαθητή αλλά και από τη φωνή του, τη συμπεριφορά του και κυρίως τις απόψεις του.

2. Κάθε τάξη αποτελείται από διαφορετικές προσωπικότητες με αρκετές μαθησιακές και άλλες ιδιαιτερότητες, οι οποίες θα εκτίθενται με την εν λόγω απόφαση σε πολλά κακόβουλα μάτια. Κατά αυτό τον τρόπο ευνοούνται κοινωνικοί αυτοματισμοί και αποκλεισμοί ιδιαίτερα σε παιδιά με  μαθησιακές δυσκολίες.

3. Αλλοιώνει την εκπαιδευτική διαδικασίαμετατρέποντας την σε μια άψυχη και άνευρη μετωπική διάλεξη εκ μέρους του διδάσκοντα, χωρίς την απαιτούμενη αλληλεπίδραση με τους μαθητές.

4Υποσκάπτει την παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικών-μαθητών, η οποία θα διαπνέεται πλέον από καθεστώς φόβου και καχυποψίας, ενισχύοντας την ατολμία έκφρασης μαθητών και εκπαιδευτικών, μετατρέποντας την ιερή τους σχέση σε αποστεωμένη τυπική επαφή.

5Πλήττεται  η  παιδαγωγική  και  διδακτική ελευθερία, διότι η σχολική αίθουσα είναι ο χώρος όπου θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει ελευθερία έκφρασης μαθητών και εκπαιδευτικών και παράλληλα είναι ο χώρος όπου γίνονται πολλά λάθη, τα οποία, όμως, είναι απαραίτητα προκειμένου να  κατακτηθούν αξίες, στάσεις, δεξιότητες και γνώσεις από τους μαθητές. 

6. Ανοίγει η Κερκόπορτα για το «Μεγάλο Αδελφό» στο σχολείοδιότι πάντα συντρέχουν αιτίες να χάνουν μαθήματα κάποια παιδιά, είτε για λόγους υγείας είτε για οικογενειακούς λόγους κ.λ.π. Οπότε αν εφαρμοστεί σε αυτή τη συγκυρία η ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων από την σχολική αίθουσα τότε θα πρέπει να απεμπολήσουμε δια παντός το δικαίωμα στην ιδιωτικότηταγια τα παιδιά μας. 

7. Θεσμοθετείται η πολύωρη προσκόλληση των μαθητών απέναντι σε κάθε μορφής ηλεκτρονική συσκευή, αντίθετα σε κάθε ιατρική και ψυχιατρική γνωμάτευση, αναγκάζοντας σε διαδικτυακή εξάρτηση τα παιδιά μας, με πολλαπλές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες.

     Ως γονείς αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να εξασφαλιστεί η μετάδοση της γνώσης και στα παιδιά που δε θα έχουν φυσική παρουσίαστη Σχολική Μονάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε να αξιοποιηθεί η ασύγχρονη εκπαίδευση μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ή μέσω άλλων πρόσφορων αξιόπιστων πηγών, όπως εξάλλου συνέβη με αρκετή επιτυχία κατά την περίοδο της καραντίνας λόγω Κορονοϊού.

    Εν κατακλείδι, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η γνώση αποτελεί αναμφισβήτητα υψηλό αγαθό, αλλά πάνω από τη γνώση τοποθετούνται τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα, η προσωπικότητα, η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια των παιδιών μας.

                                                                Το Δ.Σ 

Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

                                                                   Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Μια τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, όπως λένε οι γνωρίζοντες, με μια απλή κίνηση Η άγνοια φαίνεται ότι οδήγησε στο θάνατο θείο και...

ΚΡΗΤΗ

Σήμερα το τελευταίο αντίο στους αδικοχαμένους άνδρες, που έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις, στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν δεξαμενή μούστου Θρηνεί η...

ΚΡΗΤΗ

Εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους από περίοικους αργά το απόγευμα ένας 50χρονος και ένας 16χρονος Τραγωδία στην Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου, καθώς αργά το απόγευμα...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ – Οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων για κάθε τμήμα Ριζικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ θα ισχύσουν στις...