Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αγωνιούν οι Χανιώτες για τον δάκο της ελιάς

Δημοσιεύτηκε

στις

Η δολωματική δακοκτονία που οργανώνεται από το κράτος, υποβαθμίζεται συστηματικά την τελευταία δεκαπενταετία, τονίζεται σε ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κακοδικίου Σελίνου, που ζητά τη λήψη μέτρων για την προστασία του λαδιού


Η ανακοίνωση απευθύνεται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,τους Βουλευτές του νομού, τον Περιφερειάρχη Κρήτης , τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και τον ΣΕΔΗΚ.

Όπως τόνισε, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κακοδικίου Σελίνου Γιώργος Νταουντάκης, εμπλέκονται γραφειοκρατικά πολλοί και διάφοροι φορείς, οι ψεκασμοί καθυστερούν δραματικά και παρόλο που οι εισφορές που καταβάλλουν οι παραγωγοί παραμένουν υψηλές, οι χρηματοδοτήσεις μειώνονται. Αυτό έχει σαν συνέπεια να γίνονται λιγότεροι ψεκασμοί, να περιορίζονται οι περιοχές που καλύπτονται και ταυτόχρονα να αυξάνονται οι ζημιές από το δάκο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση

Οι παραγωγοί, που βλέπουν να χάνεται το εισόδημά τους καταφεύγουν αναγκαστικά στις καλύψεις. Με την προτροπή των εταιρειών και των εμπόρων φυτοφαρμάκων και την αλόγιστη χρήση υπόπτων και ενίοτε απαγορευμένων ουσιών επιφέρουν μια δραστική και ιδιαιτέρως επιβλαβή παρέμβαση στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στην ισορροπία του περιβάλλοντος. Αφού με τις καλύψεις, μαζί με το δάκο, σκοτώνουν και το σύνολο των ωφέλιμων εντόμων, ενώ βοηθούν στην έξαρση άλλων βλαβερών κοκκοειδών εντόμων, αυξάνουν τις καρκινογενέσεις και αφήνουν πολύ περισσότερα υπολείμματα εντομοκτόνων στον καρπό και το λάδι.

Έχει αποδειχτεί από τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας όπως το Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων, ότι οι δολωματικοί από εδάφους ψεκασμοί, εφαρμοζόμενοι συλλογικά, είναι η πλέον αποτελεσματική, η οικονομικότερη αλλά και προσφορότερη περιβαλλοντικά και διατροφικά μέθοδος για την διασφάλιση της παραγωγής ποιοτικά και ποσοτικά.

Πάγιο αίτημα των φορέων της Κρήτης είναι να υπάρξει “αποκέντρωση” αρμοδιοτήτων και πόρων για το θέμα της δακοκτονίας, αφού δεν είναι δυνατόν να ρυθμίζεται κεντρικά ένα ζήτημα που αφορά σχεδόν όλη την Ελλάδα μεν, αλλά περιοχές με διαφορετικά κλιματολογικά δεδομένα και ως εκ τούτου διαφορετικές ανάγκες. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι στην Κρήτη οι δακοπροσβολές είναι μεγαλύτερες, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, επομένως απαιτούνται περισσότεροι ψεκασμοί και άρα μεγαλύτερης διάρκειας πρόγραμμα.

Το λογικό αίτημα αυτό μέχρι σήμερα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις Περιφέρειας, Δήμων και ΣΕΔΗΚ δεν έχει ικανοποιηθεί.

Μετά την απόφαση 28/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καντάνου Σελίνου και το Δημοτικό Διαμέρισμα Κακοδικίου συμμετέχει στο “πρόγραμμα Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για τα έτη 2017, 2018 και 2019”.

Όμως Καθημερινά δεχόμαστε τις εύλογες διαμαρτυρίες των 250 περίπου συνεταίρων του χωριού μας, που εκφράζουν την ανησυχία τους για την έξαρση στους πληθυσμούς δάκου και την αγανάκτηση τους για τα χρήματα που θα πληρώσουν για την κρατική δακοκτονία χωρίς να έχουν το ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Από την μεριά μας σε περίπτωση που διαπιστωθεί καταστροφή της παραγωγής από το δάκο, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια προς κάθε υπεύθυνο, για την μη έγκαιρη και σωστή εφαρμογή της “Συλλογικής Δακοκτονίας”.

Αναλύοντας όλα τα παραπάνω το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού μας ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

1.Συλλογική και υποχρεωτική δολοματική δακοκτονία για την διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος.
2.Σωστός και επιστημονικός σχεδιασμός του τρόπου εφαρμογή της δακοκτονίας από την αρχή.
3.Απεμπλοκή όλων των υφιστάμενων υπηρεσιών και δημιουργία σε κάθε Περιφέρεια ειδικού φορέα διαχείρισης της δακοκτονίας από την προμήθεια των φαρμάκων ως την υλοποίηση του έργου
4.Δεδομένου ότι ο δάκος έχει μέσο ορό 5 γενιές το χρόνο λόγο ευνοϊκού κλίματος να γίνεται καταπολέμηση από νωρίς την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο
5.Ανάρτηση και παρακολούθηση των δακοπαγίδων από νωρίς την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο.
6.Αύξηση του εργατικού δυναμικού στα συνεργεία που εφαρμόζουν δακοκτονία.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *