Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Αγριεμένοι στήνουν μπλόκα οι αγρότες της Κρήτης

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Είκοσι τρεις μέρες μετά την Πρωτοχρονιά, τα τρακτέρ θα βγουν στους δρόμους


Μετά από απόφαση 11 Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και πάνω από 100 Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, σε ευρεία σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα, με την Κρήτη να εκπροσωπείται από συνδικαλιστές του Ηρακλείου και των Χανίων.

Μάλιστα, δημιουργείται Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή, με στόχο την ενδυνάμωση των μπλόκων στα Μεγάλα Χωράφια των Χανίων και στον κόμβο Πραιτωρίων του Ηρακλείου, όπως και την αύξηση των μπλόκων σε ολόκληρο το νησί!

«Στο διάλογο που μας καλεί ο Βαγγέλης Αποστόλου, η δική μας απάντηση είναι τα μπλόκα του αγώνα», τονίζει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος, που θεωρεί ότι η επίσκεψη Τσίπρα στο Ηράκλειο μπορεί να έχει και το χαρακτήρα της αποδυνάμωσης του αγωνιστικού κλίματος που διαμορφώνεται στην ύπαιθρο, ενόψει των κινητοποιήσεων του Ιανουαρίου.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων των Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης εκπροσώπησαν την Κρήτη στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Όπως αναφέρει και το σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι για την αύξηση και την παραπέρα όξυνση των αγροτικών προβλημάτων ευθύνονται:

«- Τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο ψήφισαν στη Βουλή οι 222 βουλευτές.

Μέτρα όπως:

* Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά, μέχρι το 2022.

* Ο διπλασιασμός, σχεδόν, του συντελεστή φορολόγησης (από 13% το 2016 ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια στα επόμενα χρόνια), ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι εισόδημα και πόσο.

* Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου, που μαζί με την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και τα άλλα πολλά αγροτικά χαράτσια που μας επιβάλλουν, εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.

* Η επιβολή πρόσθετου τέλους – το ονομάζουν «περιβαλλοντικό» – στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

* Η επιπλέον φορολόγηση στο κρασί και το τσίπουρο.

* Η κατάργηση του ΟΓΑ και η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Και, βεβαίως, οι αγρότες θα υποστούμε και όλα τα άλλα δυσβάστακτα μέτρα που περιέχει το τρίτο μνημόνιο – μεγάλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους κ.λπ. – που πλήττουν άγρια το ήδη πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο του λαού.

– Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. 2015-2020, που εφαρμόζει, με συνέπεια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Με τη νέα ΚΑΠ επιβάλλονται μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που, μέχρι το τέλος του 2019, θα φτάσουν στο 60% – ήδη περικόπηκαν κατά 30% και πλέον – ενώ, με εργαλείο “σφαγής” το νόμο για το διαχωρισμό των αγροτών σε “κατά κύριο επάγγελμα ή μη” που ψήφισε η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο αίτημα κάποιων δυνάμεων στα μπλόκα που υπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, αποκλείονται από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κοντά στις 250.000 μικροί αγρότες. Επιβάλλονται, επίσης, νέοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή».
Στα αγροεφόδια

Στο ψήφισμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων γίνεται λόγος, επίσης, για «τα καρτέλ των εφοδίων και της εμπορίας προϊόντων, τα μονοπώλια που, εκμεταλλευόμενα την “ελεύθερη” αγορά, αυξάνουν διαρκώς τις τιμές στα αγροεφόδια, αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας, τα οποία στη συνέχεια πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές, εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Ιδιαίτερα οξυμμένο είναι φέτος το πρόβλημα με τις “ανοιχτές τιμές” που παίρνουν οι έμποροι τη σοδειά μας, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πότε και πόσο θα πληρωθούμε.

Έχουμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν για μας, για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, “αιτία πολέμου” και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να τους αναγκάσουμε να τα πάρουν πίσω».
Αρχίζουν τα “όργανα”

Όπως ανακοινώθηκε, η απόφαση που πάρθηκε είναι: «Μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και των Μπλόκων να οργανώσουμε αμέσως – θα συνεχίσουμε και μέσα στις γιορτές – καθημερινές περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, αλλά και στις πόλεις, να έρθουμε σε άμεση επαφή με τους αγρότες, τους άλλους εργαζόμενους, όλο το λαό, ενημερώνοντας όλους για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα του αγώνα μας και καλώντας τους να συμπαραταχθούν μαζί μας.

Στα πλαίσια της κλιμάκωσης του αγώνα μας με πανελλαδικό συντονισμό και συγχρονισμό των κινητοποιήσεων, να στήσουμε ισχυρά μπλόκα σε επιλεγμένα, κεντρικά σημεία της χώρας, στις 23 Γενάρη 2017.

Καλούμε όλους τους αγρότες να μπουν, αποφασιστικά, στη μάχη. Απ’ αυτόν τον αγώνα επιβίωσης δεν πρέπει να λείψει κανείς».
«Καλούμε τους πάντες»

Μέσω της “Ν.Κ.”, ο Μανόλης Καρκαβάτσος απευθύνει ενωτικό κάλεσμα συσπείρωσης στα μπλόκα.

«Την ημέρα εκείνη στην Κρήτη πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν τα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά, θα συσπειρώσουμε εμείς το μπλόκο των Πραιτωρίων και ο σχεδιασμός έχει στόχο να δώσουμε όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική απάντηση μέσα από τα μπλόκα σε αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης που μας εξαθλιώνει», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *