Connect with us

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Άλυτα μυστήρια της παγκόσμιας ιστορίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα άλυτα μυστήρια της ιστορίας


Το χειρόγραφο του Βόινιτς

boinits

Το πιο μυστηριώδες βιβλίο του κόσμου, είναι ένα κρυπτογραφημένο έργο του 15ου αιώνα το οποίο έχει γραφεί σε μια άγνωστη γλώσσα ή με κάποιο κώδικα. Το βιβλίο περιέχει καλλιγραφικά γράμματα και σκίτσα από περίεργα φυτά και γυμνά πορτρέτα, στοιχεία που έχουν προσελκύσει πολλούς ερευνητές. Τελικά, μια μικρή ισπανική εταιρεία θα τυπώσει ακριβή αντίγραφα του χειρόγραφου έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτό περισσότεροι άνθρωποι.

 

Mary Celeste

celeste

Το Mary Celeste ήταν ένα αμερικανικό εμπορικό ιστιοφόρο το οποίο βρέθηκε μεσοπέλαγα να πλέει ακυβέρνητο στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού χωρίς πλήρωμα στις 5 Δεκεμβρίου του 1872. Οι σωσίβιες λέμβοι έλειπαν αλλά το πλοίο ήταν σε άριστη κατάσταση και γεμάτο προμήθειες. Κανένα μέλος από το πλήρωμα δεν βρέθηκε ποτέ. Θεωρίες ακούστηκαν πολλές, τυφώνες, επίθεση από πλάσματα της θάλασσας, από πειρατές αλλά καμία δεν αποδείχθηκε μέχρι σήμερα.

 

Η χαμένη αποικία του Ρόανοκ

roanok

Το νησί Ρόανοκ, απέναντι από τη Βόρεια Καρολίνα, κατοικήθηκε το 1587 από Άγγλους αποίκους με αρχηγό τον John White. Ο White σύντομα έφυγε από εκεί για να φέρει προμήθειες αφήνοντας πίσω του τη γυναίκα του, την κόρη του και την εγγονή του Virginia Dare – το πρώτο παιδί με αγγλική καταγωγή που γεννήθηκε στον Νέο Κόσμο. Όταν γύρισε πίσω το 1590, η αποικία ήταν εγκαταλελειμένη και το μόνο σημάδι που είχε μείνει ήταν η επιγραφή “Croatoan” πάνω σε ένα στύλο. Η πιο διαδεδομένη θεωρία σχετικά με την εξαφάνιση των αποίκων είναι ότι έφυγαν και πήγαν σε κοντινά νησιά και αφομοιώθηκαν από τις εκεί φυλές.

 

Μοχέντζο Ντάρο

moxentzo-ntaro

Ο αρχαίος αυτός πολιτισμός στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού εμφανίστηκε περίπου 4.500 χρόνια πριν και άκμασε στις εύφορες κοιλάδες του ποταμού μέχρι που μια μέρα εξαφανίστηκε. Το Μοχέντζο Ντάρο παρέμενε άγνωστο μέχρι το 1911 όπου το επισκέφθηκαν αρχαιολόγοι. Η πόλη ήταν γνωστή για το αποχετευτικό της σύστημα και την αρχιτεκτονική της. Οι αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή της πόλης παραμένουν άγνωστες μέχρι σήμερα. Οι θεωρίες πάντως αναφέρουν την αλλαγή της ροής του ποταμού ή την επίθεση κατακτητών με πιο εξελιγμένα όπλα.

 

Στόουνχεντζ

stonehenge

Το Στόουνχεντζ, το προϊστορικό αυτό μνημείο που υπολογίζεται ότι χρειάστηκε περίπου 1.500 χρόνια για να χτιστεί αποτελείται από πελώριους όρθιους βράχους. Βρίσκεται στη νότια Αγγλία και έχει ανακηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Παρόλο που υπάρχουν επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι οι πέτρες μεταφέρθηκαν από παγετώνες κι όχι από ανθρώπους, ο σκοπός που χτίστηκε παραμένει μυστήριο. Σύμφωνα με θεωρίες λέγεται ότι υπήρξε τόπος ταφής ή θεραπείας.

 

O βασιλιάς Αρθούρος

arthouros

Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα εάν ο βασιλιάς Αρθούρος αποτελεί μυθικό πρόσωπο της Κελτικής παράδοσης ή εάν όντως ο Βρετανός ηγέτης οδήγησε τους Βρετανούς ενάντια στους Σάξονες κατακτητές στα τέλη του 5ου αιώνα ΄στις αρχές του 6ου.

 

 

H κατάρρευση της εποχής του Χαλκού

epoxi-xalkou

Κατά τη διάρκεια της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, η Ανατολική Μεσόγειος ήταν το κέντρο των πιο προηγμένων πολιτισμών του κόσμου. Στην Αίγυπτο, το Νέο Βασίλειο ήταν στο αποκορύφωμά του, στην Μικρά Ασία, οι Χετταίοι είχαν δημιουργήσει μια μεγάλη αυτοκρατορία, και στο Αιγαίο, ο Μυκηναϊκός πολιτισμός ανθούσε. Ωστόσο, γύρω στο 1250 π.Χ. η Ανατολική Μεσόγειος σείστηκε από τα κύματα των εισβολών και επιδρομών. Στο Αιγαίο, η κάθοδος των Δωριέων κατέλυσε τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Λίγο αργότερα, η Εγγύς Ανατολή δέχτηκε επίθεση από τους «λαούς της Θάλασσας». Η ερμηνεία της προέλευσης των Λαών της Θάλασσας είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και περίπλοκα ζητήματα της ιστορίας. Μια θεωρία είναι ότι ήταν πρόσφυγες από την κάθοδο των Δωριέων του Αιγαίου, μια άλλη θεωρία λέει ότι ήταν πρόσφυγες από ένα λιμό στην Μικρά Ασία, ή ακόμα και ότι ήρθαν από τη Δυτική Μεσόγειο.

 

Τζακ ο Αντεροβγάλτης

anterovgaltis

Το 1888 δολοφονήθηκαν πέντε ιερόδουλες στο Λονδίνο από τον “Δολοφόνο του Γουάιτσαπελ” και έτσι γεννήθηκε το μυστήριο του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Ακόμη και σήμερα μετά από περισσότερα από 120 χρόνια, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αναζητούν τον κατά συρροή δολοφόνο που σκότωνε με τόσο βάρβαρο τρόπο τα θύματά του.

 

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

saixpir

Το ζήτημα της πατρότητας των έργων του μεγάλου Βρετανού βάρδου εξακολουθεί να στοιχειώνει πολλούς μελετητές οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν πως ένας ταπεινός άνθρωπος από την επαρχία κατάφερε να μπει στον κόσμο της λογοτεχνίας. Πολλές θεωρίες λένε ότι τα έργα του τα έγραψε άλλος όπως ο Sir Francis Bacon, ή ο Edward de Vere, ή άλλοι λόγιοι της εποχής.

 

Η Σινδόνη του Τορίνο

sindoni

Η Σινδόνη του Τορίνο πιστεύεται ότι είναι η ιερά σινδόνη που τύλιξαν το σώμα του Χριστού. Το κειμήλιο φυλάσεται στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή στο Τορίνο της Ιταλίας και πολλοί επιστήμονες το έχουν μελετήσει με παραδοσιακούς και πιο σύγχρονους τρόπους και μέσα όπως είναι η εξέταση DNA στις κηλίδες αίματος που βρίσκονται στο ύφασμα αλλά κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί με σιγουριά.

 

O Μηχανισμός των Αντικυθήρων

mixanismos-antikuthira

Γνωστός ως ο πρώτος υπολογιστής της ιστορίας, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα περίπλοκο σύστημα αποτελούμενο από χάλκινα εργαλεία που χρονολογούνται από το 60 π.Χ, και χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες για την εύρεση των μελλοντικών ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων. Αυτό που αποτελεί μυστήριο είναι το γεγονός ότι η τεχνολογία αυτή δεν εμφανίστηκε ξανά παρά μόνο τον 14ο αιώνα στην Ευρώπη.

 

Περιοχή 51

periochi-51

Η περιοχή 51 είναι μια απομακρυσμένη αεροπορική βάση στη Νεβάντα στην οποία λέγεται ότι αποθήκευαν UFO τα οποία είχαν πέσει στη γη. Οι θεωρίες είναι αμέτρητες καθώς εκεί κοντά βρίσκεται και μια λεωφόρος στην οποία κάποιοι μάρτυρες ισχυρίζονται ότι εμφανίζονται διαστημόπλοια. Λέγεται επίσης ότι υπάρχει κάποια υπόγεια ερευνητική εγκατάσταση.

 

Amelia Earhart

amelia-earhart

Η Amelia Earhart ήταν η πρώτη Αμερικανίδα πιλότος που πέταξε μόνη της και διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό. Έχει κάνει πολλά ρεκόρ και έχει δημοσιεύσει βιβλία σχετικά με τις εμπειρίες της. Ωστόσο, το 1937 ενώ πετούσε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο νησί Χάουλαντ, το αεροσκάφος της Earhart εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Ο λόγος της εξαφάνισης παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα παρά τις προσπάθειες που έγιναν τόσα χρόνια.

 

Ο χορός της πανούκλας

xoros-panouklas

Τον Ιούλιο του 1518 η Frau Troffea, μια κάτοικος του Στρασβούργου (που αποτελούσε τότε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) άρχισε να χορεύει στον δρόμο. Σύντομα την ακολούθησαν και άλλοι οι οποίοι κι εκείνοι χόρευαν ανεξέλεγκτα. Μέσα σε ένα μήνα 400 άτομα χόρευαν και πολλά από αυτά πέθαναν από εξάντληση και καρδιακή προσβολή. Ο χορός της πανούκλας του 1518, όπως έγινε γνωστός, δεν συνέβη ξανά από τα μέσα του 17ου αιώνα και μετά. Είναι άγνωστο εάν επρόκειτο για πραγματική ασθένεια ή για κοινωνικό φαινόμενο κάποιου είδους.

 

Tο τέρας του Λοχ Νες

Loch_Ness_Monster

Σύμφωνα με το θρύλο, το τέρας του Λοχ Νες το οποίο απέκτησε και το χαιδευτικό Nessie, είναι ένα θαλάσσιο ον το οποίο λέγεται ότι εμφανίστηκε στη Σκωτία τη δεκαετία του ’30. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ζώο από την οικογένεια των δεινοσαύρων. Η λεγόμενη “φωτογραφία του χειρουργού” από το 1934 πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φωτογραφική απόδειξη του πλάσματος αυτού. Ο ερευνητής Robert Rines ανέφερε ότι ίσως κάποια ζώα μπορεί να έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

Το Τρίγωνο των Βερμούδων

trigono

Είναι γνωστό σε όλους ότι πολλά αεροπλάνα και πλοία έχουν χαθεί στο λεγόμενο Τρίγωνο των Βερμούδων το οποίο βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Το πρώτο σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στην The Miami Herald (Associated Press) το 1950. Παρόλο που έχουν γίνει εξονυχιστικές έρευνες κι οι επιστήμονες αναφέρουν ότι όλες οι θεωρίες που αφορούν στο Τρίγωνο του Διαβόλου δεν ευσταθούν, εξακολουθεί να μην έχει δοθεί ικανοποιητική εξήγηση για το συγκεκριμένο μυστήριο μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *