Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι νίκησαν τη γήρανση

Δημοσιεύτηκε

στις

Απάντηση σε ένα από τα επόμενα «στοιχήματα» της ανθρωπότητας ισχυρίζονται ότι έδωσαν Αμερικανοί ερευνητές, καθώς λένε ότι νίκησαν τη γήρανση


Γκριζομάλληδες άνδρες που βλέπουν ξανά να σκουραίνουν τα μαλλιά τους και κυρίως τα βιολογικά τους ρολόγια να γυρίζουν προς τα πίσω. «Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι έχουν αναζωογονήσει εννέα ανθρώπους. Μπορεί να είναι αλήθεια;» διερωτάται η γερμανική Die Zeit.

Mια επανάσταση που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή μας διακηρύσσει ο Γκρεγκ Φέιχι, δρ Βιολογίας και επιστημονικός διευθυντής της Intervene Immune, μιας βιοφαρμακευτικής εταιρείας που έχει την έδρα της κοντά στο Λος Άντζελες. Ο Φέιχι ήταν ένας από τους ομιλητές στο φετινό Συνέδριο για τη Γήρανση του Ιδρύματος Leaf. Τίτλος της παρουσίασής του: “Αντιστροφή της ανθρώπινης γήρανσης τώρα!”

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, κατορθώσαμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι της ζωής, εξηγεί ο επιστήμονας. «Ένας συνδυασμός γνωστών δραστικών ουσιών γυρισε πίσω κατά δυόμισι χρόνια τη βιολογικη ηλικία σε εννέα εθελοντές» υποστηρίζει ο Φέιχι.

Ακούγεται απίστευτο. Και πάντα, όταν κάτι ακούγεται απίστευτο στην επιστήμη, χρειάζεται προσοχή. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη πιο εξαιρετική προσοχή. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα που παρουσιάζει ο Φέιχι δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί σε επιστημονικό περιοδικό. Επομένως, δεν έχουν αντιμετωπίσει τον κριτικό έλεγχο άλλων επιστημόνων. Αυτό θα συμβεί αργότερα εντός του έτους, λέει ο Φέιχι αυτό το έτος. Επιπλέον, η πειραματική εθελοντική ομάδα είναι πολύ μικρή: Μόλις εννέα άνδρες – και καμία γυναίκα – έχουν λάβει τα φάρμακα αυτά και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομάδα ελέγχου.

Κάποιες λεπτομέρειες της μελέτης αξιολογούνται επί του παρόντος από επιστήμονες δυο αμερικανικών πανεπιστημίων. Το κείμενο της μελέτης αυτής δόθηκε στη ZEIT ONLINE υπό την προϋπόθεση αυστηρής εμπιστευτικότητας. Ως εκ τούτου η γερμανική εφημερίδα αναφέρει μόνον τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Τι θα σήμαινε αυτό για την κοινωνία μας;
Οι συνέπειες μιας τέτοιας θεραπείας θα ήταν ανυπολόγιστες φυσικά για την κοινωνία μας. Τα ευρήματα της ομαδας του Φέιχι και της εταιρείας του αξιολογούνται ήδη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Αν αποδειχθεί ότι κάτι τέτοιο όντως ισχύει και η ομάδα του Φέιχι έχει πραγματικά καταφέρει να αναζωογονήσει τους ανθρώπους τι θα σημαίνει αυτό για την κοινωνία μας; Πόσο ριζικά θα άλλαζε ο σχεδιασμός της ζωής, οι οικογενειακές δομές και τα ασφαλιστικά συστήματα; Ποιος θα χρειάζεται τον Θεό όταν εξαφανίζεται ο θάνατος;» διερωτάται η Die Zeit.

Η έρευνα για την αντίστροφη της Γήρανσης ξεκίνησε την άνοιξη του 2017 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας από τον δρ Στηβ Χόρβαθ που εξέτασε τα τελευταία δείγματα αίματος από τους εννέα εθελοντές. Όπως είχε κάνει τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Και πάλι με το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία, τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Ο Χόρβαθ έστειλε τα αποτελέσματα στην Intervene Immune και στον συνάδελφό του Γκρεγκ Φέιχι. Ακολούθησαν δύο χρόνια περαιτέρω ανάλυσης και μακρές συζητήσεις στην ομάδα. Στο τέλος υπήρξε μια απόφαση: να δημοσιεύσουν τα ευρήματα.

Η μελέτη ονομάζεται TRIIM και εγκρίθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η αναζωογόνηση δεν ήταν ο κύριος στόχος της εταιρείας, που αρχικά ήθελε μια θεραπεία που θα καθιστούσε την μεγαλύτερη ηλικία πιο υγιή. Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές στοχεύουν στον θύμο αδένα, ένα όργανο που διαπερνά πλήρως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο συμπιέζεται μεταξύ της καρδιάς και του στέρνου και ζυγίζει μόλις 50 γραμμάρια.

Όπως λένε ειδικοί επιστήμονες στο ΑΠΕ ΜΠΕ «ο θύμος αδένας είναι εξειδικευμένο όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο θύμο ωριμάζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα (Τ-κύτταρα), τα οποία είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο θύμος αδένας είναι μεγαλύτερος και πιο ενεργός στην νεογνική και προ-εφηβική περίοδο. Με τα πρώτα χρόνια της εφηβείας, ο θύμος αρχίζει να ατροφεί και το θυμικό στρώμα αντικαθίσταται από λιπώδη ιστό. Παρόλα αυτά, η Τ-λεμφοποίηση συνεχίζεται σε όλη την ενήλικη ζωή».

Γνωστός στους αρχαίους Έλληνες ο θύμος αδένας
Ο θύμος αδένας ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες, και το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «θυμός» (που σημαίνει: οργή, καρδιά, ψυχή, επιθυμία, ζωή) ενδεχομένως λόγω της θέσης του στο στήθος, κοντά στο σημείο όπου υποκειμενικά νιώθουμε τα συναισθήματα. Άλλο ενδεχόμενο είναι το όνομα να προέρχεται από το βότανο «θυμάρι». Ο Γαληνός ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι το μέγεθος του οργάνου αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Ο Ζακ Μίλερ ανακάλυψε το 1961 τη σημασία του θύμου αδένα στο ανοσοποιητικό σύστημα με χειρουργική αφαίρεσή του από ποντίκια τριών ημερών, και παρατηρώντας την επακόλουθη ανεπάρκεια σε ένα πληθυσμό λεμφοκυττάρων.Ο Μίλερ ονόμασε τα Τ-κύτταρα από το όργανο της καταγωγής τους. Ο θύμος αδένας είναι μεγαλύτερος στα παιδιά ενώ στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μόλις και μετά βίας διακρίνεται από τον περιβάλλοντα λιπώδη ιστό. Ως μία ηλικία ο θύμος σιγά-σιγά συρρικνώνεται και τελικά εκφυλίζεται σε μικρά νησίδια λίπους. Κατά την ηλικία των 75 ετών ζυγίζει μόλις 6 gr. Στα παιδιά έχει ένα γκριζωπό-ροζ χρώμα, ενώ στους ενήλικες έχει κίτρινο χρώμα.

Το πρώτο όργανο που πλήττεται απο το στρες
Όπως λένε οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ ΜΠΕ «Ο θύμος αδένας είναι το πρώτο όργανο που πλήττεται από το στρες. Τα κύτταρα Τ βοηθούν τον οργανισμό να εντοπίσει και να απομακρύνει τα καρκινικά κύτταρα και άλλους εισβολείς. Ο θύμος αδένας αποδυναμώνεται από παράγοντες όπως δυσάρεστες ειδήσεις, αφυδάτωση ή κατανάλωση μη θρεπτικών, επεξεργασμένων τροφίμων ή ροφημάτων. Όλα αυτά επιδρούν αρνητικά στην ενεργοποίηση των κυττάρων Τ από τις ορμόνες του θύμου αδένα, και αφήνουν τον οργανισμό ανυπεράσπιστο απέναντι στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και στην εμφάνιση ασθενειών. Με δεδομένη την καθημερινή μας έκθεση στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τις εφημερίδες, τις ανθυγιεινές τροφές, τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε τρόφιμα και ροφήματα, την περιβαλλοντική μόλυνση και τα αρνητικά όντα που συναντάμε, ο θύμος αδένας καλείται να αντιμετωπίσει πλήθος αρνητικών επιρροών».

Οι επιστημονες λένε οτι μπορουμε να τονώσουμε όχι μόνο τον θύμο αδένα, αλλά όλο μας τον οργανισμό κάνοντας πράγματα που μας αναζωογονούν και μας εμψυχώνουν, καταναλώνοντας θρεπτικές τροφές, ακούγοντας χαλαρωτική μουσική, χορεύοντας και αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο σε εξορμήσεις στην ύπαιθρο παρά μέσα στο σπίτι ή μπροστά από μια τηλεόραση. Είτε επιλέγουμε να αποδυναμώσουμε το σώμα μας είτε να το τονώσουμε, εφαρμόζουμε στην πράξη την «δύναμη της θέλησης».

Ο στόχος του να αναγεννηθεί ο θύμος αδένας των ηλικιωμένων ανδρών, ο οποίος αποτελείτο μόνο από λίπος
Ήταν εύκολο να βρεί εθελοντές στην Καλιφόρνια για μια τέτοια δοκιμή. Ειδικά στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, υπάρχει μια ομάδα «μετανθρωπιστών και των μαθητών κατά της γήρανσης». Η ομάδα του Φέιχι στρατολόγησε γρήγορα εννέα άτομα ηλικίας μεταξύ 51 και 65 ετών και άρχισε να τα θεραπεύει. Για δώδεκα μήνες ελαμβαναν την αυξητική ορμόνη hGH, την ουσία DHEA και τη μετφορμίνη που χρησιμοποιείται σε διαβητικούς. Η ορμόνη hGH προκαλει την αύξηση του θύμου αδένα και οι άλλες δύο ουσιες χρησιμοποιούνται κυρίως για να εμποδίσουν τις παρενέργειές της. Όλα αυτα τα φάρμακα είναι γνωστά και διαθέσιμα εδώ και χρόνια στην Αμερική. Οι εννέα άντρες εξετάζονταν τακτικά με μαγνητική τομογραφία και αναλύσεις αίματος. Και πράγματι: τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο θύμος αδένας αυξήθηκε και τα κύτταρα του αίματος άλλαξαν. Η αναλογία των λεγόμενων μονοκυττάρων προς τα λευκοκύτταρα που σχετίζονται με την ηλικία ήταν παρόμοιος με αυτόν των πολύ νεότερων ατόμων στο τέλος της μελέτης. Επίσης, τα φλεγμονώδη επίπεδά τους στο αίμα μειώθηκαν.

«Υποψιαζόμαστε», είπε ο Φέιχι στους Times Online ότι «ένα βιολογικό πρόγραμμα επανενεργοποιήθηκε, το οποίο βοηθά στην επαναφορα του θύμου αδένα στην αρχή της ζωής». Οι δοσολογίες και το σχήμα χορήγησης είναι γνωστές στο TIME ONLINE αλλά για λόγους ασφαλείας το αμερικανικό περιοδικό αποφάσισε να μην δημοσιεύσει λεπτομέρειες. Η μετφορμίνη και ειδικά η hGH μπορεί να έχουν σοβαρές και επικίνδυνες παρενέργειες, προειδοποιεί το Time.

Τα ρολόγια του DNA καθορίζουν τη βιολογική ηλικία
Ο δρ Φέιχι πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του ερευνώντας τον θύμο αδένα. Όπως λέει, απέδειξε ότι ένας ανέπαφος θύμος αδένας λειτουργεί στα συστήματα σηματοδότησης στο σώμα, τα οποία αλλάζουν με την ηλικία. Ο Φέιχι συνεργάζεται με τον Γερμανό καθηγητή Γενετικης Στηβ Χόρβαθ, που σύμφωνα με την Die Zeit «είναι ένα είδος ροκ σταρ στην επιστήμη της γήρανσης τα τελευταία χρόνια. Ο καθηγητής της γενετικής έχει αναπτύξει μεθόδους που επιτρέπουν την πρώτη φορά να μετρηθεί αξιόπιστα και αντικειμενικά η βιολογική ηλικία των ανθρώπων. Η βιολογική ηλικία είναι, αν θέλετε, η σωστή ηλικία ενός ατόμου. Σε αντίθεση με τη χρονολογική ηλικία, αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι άνθρωποι γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς. Οποιος χρησιμοποιεί τη βιολογική ηλικία, μπορεί να προβλέψει με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν ένα άτομο θα έχει μια ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία ή ακόμα και θα πεθάνει σύντομα» γράφει η Die Zeit.

Προκειμένου να προσδιοριστεί η βιολογική ηλικία, ο Χόρβαθ μελετά τις χημικές μεταβολές στα κληρονομικά μόρια και στο DNA. Έχει δημιουργήσει τέσσερα ρολόγια του DNA και το πιο πρόσφατο που το ονομάζει DNAmGrimAge Clock ( Aging: Lu et al., 2019) καθορίζει, πάνω απ ‘όλα, πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος ενός ατόμου να αναπτυχθεί ή να πεθάνει τα επόμενα χρόνια. Τα επιγενετικά ρολόγια είναι η πιο ακριβής μέθοδος για τον προσδιορισμό της πραγματικής ηλικίας ενός ατόμου.

Οι εννέα άνδρες είχαν κερδίσει δυόμισι χρόνια ζωής
Ο Χόρβαθ χρησιμοποίησε τα βιολογικά του ρολόγια για να καθορίσει τη βιολογική ηλικία των εννέα εθελοντών του Φέιχι κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα αποτελέσματα φαίνονται απίστευτα. Οι εννέα άνδρες αναζωογονήθηκαν μέσω της θεραπείας. Στους δώδεκα μήνες που διήρκεσε το πείραμα, το βιολογικο τους ρολόι έδειξε οτι οι εννέα άνδρες είχαν κερδίσει δυόμισι χρόνια ζωής. Και αυτό δεν ήταν το μόνο : Η αναζωογονητική επίδραση, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Χόρβαθ , είχε κανει τα βιολογικά ρολογια να γυρίζουν όλο και πιο γρήγορα προς τα πίσω. Ενας γκριζομαλλης εθελοντης είδε μαλιστα τα μαλιά του να σκουραίνουν πάλι, γράφει η ZEIT ONLINE

Ο σκεπτικισμός των επιστημόνων
Όλα αυτά ακούγονται απίστευτα. Μπορει το μέχρι σημερα απίστευτο όνειρο της αιωνιας νεότητας να γίνει τόσο απροσδόκητα πραγματικότητα; Με μερικά γνωστά φάρμακα; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για σκεπτικισμό: Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η μελέτη με μόνο εννέα εθελοντές είναι πολύ μικρή και δεν έχει περάσει ακόμα απο πλήρη επιστημονική αξιολόγηση . Επιπλέον, δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου που να έλαβε θεραπεία με εικονικό φάρμακο, το οποία συνηθιζεται σε δοκιμασία πρώιμης φάσης. Επίσης, δεν είναι σαφές πόσο καιρό η επίδραση διαρκεί και αν έχει παρενέργειες. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το εντυπωσιακό αποτέλεσμα να καταρρεύσει σε μια ευρύτερη έρευνα με εκατοντάδες συμμετέχοντες. Και επίσης τι γίνεται με τις γυναίκες; Είναι γνωστό ότι η hGH μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στα φύλα, λέει ο Φέιχι. Ωστόσο, ειναι σίγουρος ότι η θεραπεία θα έχει επίσης θετική επίπτωση στις γυναίκες. Η εταιρεία του σχεδιάζει περαιτέρω δοκιμές για γυναίκες και άνδρες.

Μια θεραπεία που παρατείνει τη ζωή θα αποφέρει δισεκατομμύρια
Επειδή διακυβεύονται πολλά. Για περαιτέρω μελέτες, η Intervene Immune χρειάζεται επιχειρηματικό κεφάλαιο. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι μια εταιρεία που αναπτύσσει μια θεραπεία που δίνει στους ανθρώπους δύο χρόνια ζωής θα μπορούσε να φτάσει γρήγορα στην αγορά να έχει αξία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρ ‘όλα αυτά, τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ένα πράγμα: Δεν είναι πλέον αδυνατον να πιστεύουμε ότι μια μέρα θα υπάρξει μια θεραπεία που θα επεκτείνει την υγιή διάρκεια ζωής του ανθρώπου . Τα αποτελέσματα της μελέτης TRIIM – τουλάχιστον όπως παρουσιάζονται τώρα – είναι αξιοσημείωτα.

Φυσικά, και εκτός από τη μελέτη του Φέιχι , η έρευνα κατά της γήρανσης έχει κάνει τεράστια πρόοδο σε λίγα χρόνια. Ένα ολόκληρο φάσμα φαρμάκων και διαδικασιών δοκιμάζονται που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν, να σταματήσουν ή και να αναστρέψουν τη γήρανση. Ο Στηβ Χόρβαθ πιστεύει ότι έχουμε φτάσει σε μια “ιστορική στιγμή”. Μια στιγμή που η γήρανση δεν είναι πια ένας νόμος της φύσης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, Die Zeit, Time

ΥΓΕΙΑ

Το νέο φάρμακο που καταπολεμά την υψηλή χοληστερίνη

Δημοσιεύτηκε

στις

Μία νέα φαρμακευτική αγωγή για τους ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη και ο οργανισμός τους έχει αναπτύξει υψηλή αντοχή έναντι των στατινών δοκιμάστηκε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine


Οι ερευνητές της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο με επικεφαλής της έρευνας τον Δρ. Brian Ference μελέτησαν σχεδόν 655.000 ανθρώπους όπου εντόπισαν πως τα επίπεδα των ενζύμων ACL και HMGCR συνδέονταν με παρόμοια μοτίβα με τα επίπεδα της LDL (κακής χοληστερόλης) τα οποία έχουν παρόμοιες επιδράσεις στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον οι άνθρωποι που φέρουν γενετικές παραλλαγές οι οποίες αναστέλλουν τα ένζυμα ACL, έχουν χαμηλότερα επίπεδα LDL (κακής χοληστερόλης) και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Βασιζόμενοι σε αυτό οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν πόσο ένα φάρμακο το οποίο μπλοκάρει το ένζυμο ACL θα επηρεάσει και θα μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σε ένα μέσο άνθρωπο.

Το φάρμακο το οποίο ήταν το μπεμπεδοϊκό οξύ αποτελεί μια μη στατίνη που αναστέλλει την ενδοηπατική σύνθεση χοληστερόλης δρώντας σε διαφορετικό μεταβολικό μονοπάτι από εκείνο των στατινών.

Mοιράστηκε σε 1.488 ανθρώπους με υψηλή κακή χοληστερόλη παρότι βρίσκονταν επίσης σε υψηλής έντασης θεραπεία με στατίνες, ενώ σε ακόμα 742 ασθενείς δόθηκε φάρμακο placebo.

Μετά από ένα χρόνο οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα επίπεδα LDL σε όσους λάμβαναν μπεμπεδοϊκό οξύ είχαν μειωθεί κατά 18%. Η θεραπεία αυτή παρουσίασε όμως και παρενέργειες με σοβαρότερη την ουρική αρθρίδα (ποδάγρα) η οποία ανάγκασε 18 ασθενείς να εγκαταλείψουν τη δοκιμή, συγκριτικά με μόλις τρεις ασθενείς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο (placebo).

Η ουρική αρθρίτιδα παρουσιάζεται όταν τα επίπεδα ουρικού οξέος αυξάνονται στο αίμα, με τα νεφρά να αδυνατούν να απεκκρίνουν τα επιζήμια υποπροϊόντα. Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος δημιουργούν κρυστάλλους στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονών και αρθρίτιδας.

«Η προσθήκη μπεμπεδοϊκού οξέος στην αγωγή με στατίνες δείχνει μία μεγαλύτερη μείωση LDL (κακής χοληστερόλης) συγκριτικά με το τι θα αναμενόταν αν ο ασθενής λάμβανε μόνο αυξημένη δόση θεραπείας με στατίνες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Brian Ference.

«Το μπεμπεδοϊκό οξύ δεν φαίνεται να ξεπερνά την εζετιμίμπη, μία ουσία η οποία είναι ήδη στην αγορά και σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες μειώνει επίσης την LDL (κακή χοληστερόλη) κατά 18-20%», δηλώνει ο Δρ. Robert Eckel και προσθέτει πως μία μελέτη στην οποία συνδυάστηκαν εζετιμίμπη και και μπεμπεδοϊκό οξύ μείωσαν την LDL (κακή χοληστερόλη) κατά 28%.

«Στη ρύθμιση των ασθενών με μεγάλο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω υψηλής χοληστερόλης οι οποίοι λαμβάνουν την μέγιστη δόση στατινών, επιπλέον φάρμακα μείωσης λιπιδίων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων όπως βλέπουμε με τους αναστολείς PCSK9», δήλωσε ο Δρ. Holmes.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΥΓΕΙΑ

Τα εμβόλια του μέλλοντος

Δημοσιεύτηκε

στις

Εμβόλια ακριβείας, τα οποία θα έχουν εξατομικευμένη δράση σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες αναμένεται να αναπτυχθούν και κυκλοφορήσουν στο μέλλον


Μέχρι όμως να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια ακριβείας θα συνεχίζουν να γίνονται τα παραδοσιακά εμβόλια με τα οποία εμβολιάζονται όλες οι πληθυσμιακές ομάδες. Ήδη, γίνονται έρευνες για τη δημιουργία εμβολίων ακριβείας, αναφέρει ο καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Εμμανουήλ Ροηλίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ στο περιθώριο του Συνεδρίου “Παιδιατρικές Ημέρες 2019” το οποίο συνδιοργανώνουν η Γ’ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ και η Παιδιατρική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και φέτος είναι αφιερωμένο στις λοιμώξεις.

«Σήμερα για παράδειγμα το ίδιο εμβόλιο που κάνουμε σε ένα βρέφος το κάνουμε και σε έναν ενήλικα 65 ετών. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι διαφορετικά αντιδρά ο οργανισμός ενός βρέφους και διαφορετικά ενός ενήλικα. Ένας Εσκιμώος που ζει στον Βόρειο Πόλο δεν έχει το ίδιο ανοσοποιητικό σύστημα με έναν Αφρικανό που ζει σε υπερβολική ζέστη και επομένως μπορεί να έχει διαφορετική απόκριση στο εμβόλιο. Επίσης οι άνθρωποι στην Απω Ανατολή έχουν διαφορετικά γονίδια από τους Καυκάσιους. Ακόμη και το φύλο (άντρας-γυναίκα, αγόρι-κορίτσι) έχει σχέση. Επίσης ένας υγιής ξενιστής και ένας ανοσοκατεσταλμενος δεν έχουν την ίδια απάντηση στο ίδιο εμβόλιο», επισημαίνει ο κ.Ροηλίδης, αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν με τα παραδοσιακά εμβόλια για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων.

«Με τις διάφορες μοριακές και βιολογικές μεθόδους που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας και γνωρίζοντας τα παρόμοια χαρακτηριστικά διαφόρων ομάδων ανθρώπων θα μπορούμε να πούμε ποιο εμβόλιο ακριβείας είναι κατάλληλο για αυτούς. Για αυτό και χαρακτηρίζονται ως εμβόλια ακρίβειας. Όλα αυτά συζητούνται σήμερα, ήδη γίνεται έρευνα και υποτίθεται ότι στο μέλλον θα βγουν εμβόλια ακριβείας. Κι αυτό δεν είναι κάτι που είναι φουτουριστικό» προσθέτει ο κ.Ροηλίδης.

Στο ερώτημα εάν οι έρευνες για τα εμβόλια ακριβείας αφορούν κάποια συγκεκριμένα λοιμώδη νοσήματα, ο κ. Ροηλίδης απαντά ότι οι έρευνες προχωρούν με ταχύ ρυθμό και αναφέρει χαρακτηριστικά την έρευνα που γίνεται για εμβόλιο κατά της ελονοσίας, για την οποία ήδη υπάρχει τέτοιο εμβόλιο. Επίσης αναφέρει ότι γίνεται έρευνα για εμβόλιο κατά του ιού του Δυτικού Νείλου χωρίς να υπάρχει ακόμη εμβόλιο και επισημαίνει ότι έχει κυκλοφορήσει εμβόλιο για τον ‘Εμπολα, το οποίο όμως δεν εφαρμόζεται σε όλους, παρά μόνο σε περιοχές που ενδημεί ο ιός ‘Εμπολα.

Ο κ.Ροηλίδης επισημαίνει ότι σήμερα η ιατρική ακριβείας είναι μια τάση, τμήμα της οποίας αποτελούν τα φάρμακα ακριβείας και τα εμβόλια ακριβείας. «Πιθανότατα σύντομα θα έχουμε τέτοια εμβόλια. Μέχρι να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια ακριβείας, πρέπει να κάνουμε τα παραδοσιακά σύμφωνα με το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα», προσθέτει ο κ. Ροηλίδης.

Αναφέρει, τέλος, ότι γίνεται μεγάλη έρευνα για τη δημιουργία εμβολίων για την πρόληψη διαφόρων παθήσεων ενώ αναφέρει ως μεγάλη επιτυχία τα δύο εμβόλια κατά του καρκίνου που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β, η οποία ευθύνεται για τον καρκίνο του ήπατος, και το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος ενοχοποιείται κυρίως για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΥΓΕΙΑ

Πιθανά συμπτώματα του Αλτσχάιμερ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ποια είναι τα σημάδια στην συμπεριφορά των αγαπημένων σου προσώπων που μπορεί να φανερώνουν μια πρώιμη κατάσταση που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ;


1 Εκνευρισμός και αλλαγές διάθεσης

Είναι συχνό, κάποιος που πάσχει από Αλτσχάιμερ να δείχνει εκνευρισμένος ή σε υπερδιέγερση. Μπορεί να κινείται συνεχώς ή να βηματίζει νευρικά, να αναστατώνεται σε κάποια μέρη ή να κολλάει σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Ο εκνευρισμός συνήθως είναι αποτέλεσμα του φόβου, της σύγχυσης, της κόπωσης και της συνεχούς προσπάθειας του ανθρώπου να βγάλει νόημα από έναν κόσμο που δεν έχει πια νόημα, εξηγεί η Lisa P. Gwyther, συν-συγγραφέας του The Alzheimer’s Action Plan: A Family Guide. Εκτός από τον εκνευρισμό, οι γρήγορες εναλλαγές της διάθεσης χωρίς εμφανή λόγο, αποτελούν μία ακόμη ένδειξη άνοιας.

2 Μειωμένη κρίση και αλλαγή προσωπικότητας

Ένας άνθρωπος με Αλτσχάιμερ θα αρχίσει να φέρεται και να δρα με τρόπους που θα φαίνονται ανόητοι, ανεύθυνοι ή ακόμη και ανάρμοστοι και θα είναι εμφανώς διαφορετικοί από την προηγούμενη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, μπορεί να ντύνεται ακατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες ή να μην μπορεί να εκτιμήσει εάν κάτι είναι ασφαλές ή όχι.

Οι αρχικές αλλαγές στην κρίση, συνήθως έχουν σχέση με τα χρήματα. Έτσι, άνθρωποι που συνήθως είναι πολύ προσεκτικοί με τα οικονομικά τους θα αρχίσουν να ξοδεύουν χρήματα με μη οικείο για εκείνους τρόπο, όπως για παράδειγμα να κάνουν αγορές από την τηλεόραση, ή να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς τους επειδή πιστεύουν πως  κάποιος προσπαθεί να τους εξαπατήσει εξηγεί η ειδικός.

3 Σύγχυση με το χρόνο ή τον τόπο

Ο αποπροσανατολισμός αναφορικά με το χρόνο ή τον τόπο, όπως να ξεχνάει κάποιος πού ζει, να χάνεται εύκολα και να μην θυμάται τη μέρα, την εποχή και το πέρασμα του χρόνου, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε ανθρώπους με Αλτσχάιμερ.

Το πραγματικό πρόβλημα με τη νόσο αυτή είναι η αντίληψη του χρόνου εξηγεί η Gwyther. Πέντε λεπτά μπορεί να φαίνονται ώρες για κάποιον με Αλτσχάιμερ, οπότε μπορεί ο σύζυγος να νομίζει πως η γυναίκα του λείπει για ώρες ή για εβδομάδες, ακόμη κι αν απουσιάζει από κοντά του λίγα μόνο λεπτά, ή μπορεί να πει στο εγγόνι του ότι έχει χρόνια να το δει, ακόμη κι αν τον είχε επισκεφθεί την προηγούμενη ημέρα.

4 Δυσκολία στην επικοινωνία

Καθώς εξελίσσεται η άνοια, μειώνονται οι γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες του ατόμου. Μπορεί να σταματά στη μέση μιας συζήτησης ή να μην ξέρει πώς να συνεχίσει. Η χρήση του λεξιλογίου μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα προβληματική.

Ο άνθρωπος που πάσχει από Αλτσχάιμερ μπορεί να δυσκολεύεται να βρει τη σωστή λέξη, να λέει τα αντικείμενα με λάθος όνομα (π.χ. αυτοκίνητο αντί για τηλεόραση), να χρησιμοποιεί λάθος λέξεις ή αντωνυμίες αντί για οικεία ονόματα (μία ασθενής με Αλτσχάιμερ μπορεί να λέει αυτός αντί για το όνομα του άντρα της), να εφευρίσκει καινούργιες λέξεις ή να χρησιμοποιεί τις λέξεις που θυμάται ξανά και ξανά. Με τον καιρό, οι ασθενείς μπορεί να χρησιμοποιούν χειρονομίες ή νεύματα αντί της ομιλίας, να αρχίζει να μιλά τη μητρική του γλώσσα εάν ζει στο εξωτερικό ή απλά να μιλάει γενικά λιγότερο.

5 Περιπλάνηση

Περίπου το 60% των ανθρώπων με άνοια ή Αλτσχάιμερ έχουν την τάση να απομακρύνονται από το σπίτι τους, να περιπλανιούνται και να χάνονται, συνήθως επαναλαμβανόμενα.

Η αδιάκοπη κίνηση, ο φόβος, η σύγχυση του χρόνου, η αδυναμία αναγνώρισης οικείων προσώπων, χώρων και αντικειμένων, καθώς και το άγχος, συμβάλουν όλα σε αυτό το σύμπτωμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να φύγει από το σπίτι του στη μέση της νύχτας για να ικανοποιήσει μια φυσική ανάγκη, όπως να βρει μια τουαλέτα ή τροφή, ή μπορεί να προσπαθεί να γυρίσει στο σπίτι επειδή δεν συνειδητοποιεί πως είναι στο σπίτι του ή πιστεύει ότι είναι 20 χρόνια πριν και πρέπει να πάει στη δουλειά του.

6 Επανάληψη λέξεων και πράξεων

Η συχνή επανάληψη λέξεων, δηλώσεων, ερωτήσεων ή δραστηριοτήτων είναι σήμα κατατεθέν της άνοιας και του Αλτσχάιμερ. Μερικές φορές, αυτή η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά πυροδοτείται από το άγχος, την ανία ή το φόβο που προκαλεί στον ασθενή το περιβάλλον ή για να νιώσει ανακούφιση, ασφάλεια ή οικειότητα.

7 Συναισθηματική απόσυρση

Το Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι μια μοναχική νόσος που οδηγεί στην απομόνωση και έχει ως αποτέλεσμα μια γενική έλλειψη ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες στο περιβάλλον του ανθρώπου ή συναισθηματική απόσυρση από την οικογένεια και τους φίλους.

Άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί να πάψουν να ασχολούνται με τα χόμπι τους, τις κοινωνικές δραστηριότητες, τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα ή αθλήματα που πρότινος αγαπούσαν, ίσως επειδή ξεχνούν πώς να εκτελούν τις αγαπημένες τους ασχολίες, για παράδειγμα να παίζουν πιάνο ή να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή. Είναι επίσης πιθανό εξαιτίας όλων των αλλαγών που βιώνουν, να νιώθουν ντροπή και έτσι να αποφεύγουν εντελώς τις κοινωνικές συνευρέσεις και τους φίλους.

8 Απώλεια πρωτοβουλίας και κινήτρου

Εάν στα αρχικά ή τα επόμενα στάδια του Αλτσχάιμερ παρουσιαστούν απάθεια, απώλεια ενδιαφέροντος για τις κοινωνικές δραστηριότητες και τα χόμπι και κοινωνική απόσυρση, όλα αυτά θα μπορούσαν να οφείλονται στην κατάθλιψη.

Περίπου το 40% των ανθρώπων με Αλτσχάιμερ πάσχουν παράλληλα από κατάθλιψη. Δυστυχώς, η διάγνωσή της μπορεί να είναι δύσκολη και η διανοητική έκπτωση δυσκολεύει το άτομο να εκφράσει τα συναισθήματά του. Εάν ένα μέλος της οικογένειας κοιμάται συνεχώς ή βλέπει τηλεόραση όλη τη μέρα και αρνείται να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες, μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη. Είναι ένα σημαντικό θέμα που θα πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό του.

9 Δεν αναγνωρίζει τα μέλη της οικογένειας και φίλους

Καθώς εξελίσσεται το Αλτσχάιμερ, το αγαπημένο σας πρόσωπο που πάσχει μπορεί να μην σας αναγνωρίζει πάντα, ούτε εσάς ούτε άλλα μέλη της οικογένειας ή φίλους και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά πολύ δύσκολο συναισθηματικά για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του.

Για ένα διάστημα, η ικανότητα της αναγνώρισης θα έρχεται και θα φεύγει λέει η ειδικός. Γενικά, οι άνθρωποι ξεχνάνε αυτά που έχουν μόλις μάθει ή ποιον συνάντησαν, μετά τους φίλους και τελευταία την οικογένεια. Μερικές φορές όμως είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί κάποιος θυμάται μόνο το όνομα του ενός παιδιού του και όχι του άλλου. Οι παλιότερες αναμνήσεις θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις πιο καινούργιες, αλλά στα πολύ προχωρημένα στάδια, οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί να θυμούνται μόνο τους γονείς τους.

10 Αδιαφορία για την προσωπική φροντίδα και υγιεινή

Καθώς εξελίσσεται η νόσος, άνθρωποι με Αλτσχάιμερ συχνά ξεχνούν να βουρτσίσουν τα δόντια τους, να κάνουν μπάνιο, να φορέσουν καθαρά ρούχα ή ακόμη και να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Μπορεί να μη θυμούνται γιατί χρειάζεται να κάνουν μπάνιο ή να βουρτσίζουν τα δόντια τους. Αντίστοιχα, μπορεί να ξεχνούν να χτενίζουν τα μαλλιά τους, να κόβουν τα νύχια τους, να ξυρίζονται ή πώς χρησιμοποιούμε μια οδοντόβουρτσα ή μια χτένα.

11 Ανάρμοστη συμπεριφορά

Στα ενδιάμεσα και πολύ προχωρημένα στάδια του Αλτσχάιμερ, ένας άνθρωπος μπορεί να αρχίσει να χάνει τον έλεγχο των παρορμήσεών του και να δρα με ανάρμοστο ή μη χαρακτηριστικό για την προσωπικότητά του τρόπο.

Μπορεί να κάνει παρατηρήσεις όπως, “πώς πάχυνες έτσι;”, που δεν θα έκανε ποτέ στο παρελθόν λέει η Gwyther. Επιπλέον, οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί να ξεχνούν ότι είναι παντρεμένοι και να αρχίσουν να φλερτάρουν και να κάνουν ανάρμοστες σεξουαλικές κινήσεις ή μπορεί να αρχίσουν να γδύνονται σε ακατάλληλο χώρο και χρόνο. Οι κλοπές από καταστήματα δεν είναι ασυνήθιστες από ανθρώπους με Αλτσχάιμερ, που δεν καταλαβαίνουν ή ξεχνούν ότι πρέπει να πληρώσουν για να πάρουν κάτι.

12 Παραισθήσεις και παράνοια

Από τις παράλογες υποψίες (για παράδειγμα, ότι κάποιος τους έκλεψε τα γυαλιά τους), ορισμένοι ασθενείς μπορεί να προχωρήσουν σε ψευδείς πεποιθήσεις ή παραισθήσεις (για παράδειγμα, ότι κάποιος προσπαθεί να τους κάνει κακό ή να τους σκοτώσει).

Επιπλέον, μπορεί να αρχίσουν να έχουν παραισθήσεις, ή να βλέπουν, να ακούν, να μυρίζουν ή να γεύονται πράγματα που δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απώλεια μνήμης και η επακόλουθη σύγχυση που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ, μπορεί να κάνει τον ασθενή να αντιλαμβάνεται τα πράγματα με διαφορετικούς και ασυνήθιστους τρόπους, να γίνεται καχύποπτος ή να παρερμηνεύει όσα βλέπει ή ακούει.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοφιλη