Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Αμφίπολη: Σκληρή αντιπαράθεση ανασκαφέων με γεωλόγο

Δημοσιεύτηκε

στις

O Ευάγγελος Καμπούρογλου υπόσχεται αποκαλύψεις που θα ανατρέψουν συγκεκριμένες απόψεις που έχουν επικρατήσει για τον Λόφο Καστά – «Έμεινε μόνο ένα δεκαήμερο στις ανασκαφές και μας οδήγησε σε λάθος συμπεράσματα», απαντά η επικεφαλής της ανασκαφής Κ. Περιστέρη – Συνεχίζεται η έρευνα στον Τύμβο


 

Την έντονη ενόχληση και απογοήτευσή της εκφράζει με δηλώσεις της στο protothema.gr η κα Κατερίνα Περιστέρη για την πρωτοβουλία του γεωλόγου-σπηλαιολόγου κ. Ευάγγελου Καμπούρογλου να προβεί σε επιστημονική παρουσίαση σχετικά με τον Τύμβο Καστά στην Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η απόφαση του κ. Καμπούρογλου να συμμετάσχει στο συνέδριο του ΑΕΜΘ, κατά τους ανασκαφείς, δεν παραβιάζει απλώς την μεταξύ τους συμφωνία να δοθεί χρόνος στην μελέτη των ευρημάτων πριν την όποια παρουσίαση. Κατά την επικεφαλής της ανασκαφής, κα Κατερίνα Περιστέρη, η κίνηση του κ. Καμπούρογλου είναι αντιδεοντολογική και παράτυπη, εφόσον αντιβαίνει στη διάταξη του Ν. 3028/2002 άρθρο 39 παρ. 6, η οποία ορίζει ότι για τη δημοσίευση υλικού που προκύπτει από ανασκαφή ή άλλη αρχαιολογική έρευνα πρέπει να υπάρχει η άδεια του έχοντος αποκλειστικό δικαίωμα, όπως αυτό ορίζεται στις παραγράφους 3,4,5 και 7 του άρθρου 39 του ίδιου νόμου.

Επιπλέον, με δηλώσεις του σε διάφορα ΜΜΕ, ο κ. Ευάγγελος Καμπούρογλου, σε έντονο ύφος, ιδιαίτερα κατά της κας Περιστέρη για την οποίαν κατήγγειλε ότι τον πίεσε και τον απείλησε να μην συμμετάσχει στο ΑΕΜΘ, υποσχέθηκε αποκαλύψεις που θα ανατρέψουν συγκεκριμένες απόψεις που έχουν επικρατήσει για τον Λόφο Καστά. Μεταξύ των άλλων, αμφισβητεί τη θεωρία ότι ο Λέων βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου και ότι ο γήλοφος είναι κατά ένα μεγαλο μέρος του ανθρώπινο τεχνικό έργο.

Σε δηλώσεις της στο protothema.gr, η κα Περιστέρη καταθέτει τη δική της άποψη για τη διαμάχη που βρίσκεται εν εξελίξει τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στην ανασκαφική ομάδα και σε έναν «εξωτερικό συνεργάτη» όπως χαρακτηρίζεται ο κ. Καμπούρογλου. Συγκεκριμένα, η κα Περιστέρη υπογραμμίζει τα εξής:

– «Ο κ. Ευάγγελος Καμπούρογλου, το πολύ να έμεινε ένα δεκαήμερο στην ανασκαφή, κάνοντας επισκέψεις κατά διαστήματα. Δεν ήταν από τους βασικούς μας συνεργάτες, ίσα-ίσα που μας οδήγησε σε λάθος συμπεράσματα, διότι μας είχε πει πχ ότι είχε δει ένα πορτάκι στον τέταρτο χώρο, το οποίο φυσικά δεν υπήρχε, ήταν ένας ορθοστάτης που είχε αφαιρεθεί στους αρχαίους χρόνους. Έκανε και άλλα λάθη, γιατί μάς έλεγε ότι ο ταφικός θάλαμος δεν είχε καμία διαταραχή ενώ τελικά αποδείχθηκε ότι υπήρχε μεγάλη αναστάτωση του χώρου, μάς έλεγε ότι εκεί δεν είχε μπει κανένας και ότι το ταφικό δωμάτιο είναι ασύλητο κ.λπ κάτι που βεβαίως συνιστούσε μια εντελώς εσφαλμένη εκτίμηση. Δηλαδή, ο κ. Καμπούρογλου, όχι μόνο δεν έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά αποπροσανατόλισε την έρευνά μας».

– «Δεν περιμένω να κάνει καμία σοβαρή αποκάλυψη στο ΑΕΜΘ, γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει κάποια σοβαρή έρευνα στην περιοχή. Είναι σε ένα στάδιο ανώριμο ακόμη και πάνω από όλα, δεν έχει καταθέσει την μελέτη του στην υπηρεσία μας. Ο κ. Καμπούρογλου δεν έχει να πει τίποτα που να μην έχει ήδη πει η ανασκαφική ομάδα».

– «Ο κ. Καμπούρογλου δεν είχε καμία ουσιαστική εμπλοκή στην ανασκαφή. Απλώς ήρθε κάποια στιγμή, ως γεωλόγος, να δει τι γίνεται με τα χώματα τριγύρω -αλλά και μέσα στο μνημείο, εφόσον προχωρούσαμε με την ανασκαφή. Ουσιαστικά όμως είναι άλλοι τρεις γεωλόγοι που ασχολούνται με το θέμα, υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα επιστημόνων υπό τον καθηγητή κ. Γρηγόρη Τσόκα, δεν ήταν ποτέ μόνος του ο κ. Καμπούρογλου. Εξάλλου ήταν εξωτερικός συνεργάτης, δεν ήταν βασικό στέλεχος της ανασκαφικής ομάδας. Σφάλλει σοβαρά όταν λέει ότι η έρευνα βασίζεται στα δικά του πορίσματα, διότι δεν είναι αρχαιολόγος, δεν είναι καν διευθυντής στην υπηρεσία του, την Εφορεία Σπηλαιολογίας, στην οποίαν προΐσταται ο κ. Ανδρέας Ντάρλας. Ο κ. Καμπούρογλου απλώς ήρθε στην Αμφίπολη σαν ελεύθερος μελετητής και από εκεί και πέρα δεν ξέρω πώς αποφάσισε να φερθεί όπως φέρεται. Αλλά δεν είναι καλό αυτό που κάνει».

– «Ούτε πιέσεις, ούτε απειλές υπήρξαν ποτέ εκ μέρους μου προς τον κ. Καμπούρογλου, αυτά είναι ανήκουστα πράγματα, εντελώς απαράδεκτα και αβάσιμα. Τα περί πιέσεων και απειλών τα λέει για να δημιουργεί εντυπώσεις».

– «Υπάρχει έγγραφο από την κεντρική διοίκηση του υπουργείου εναντίον του κ. Καμπούρογλου στο οποίο επισημαίνεται ρητώς ότι παραβιάζει τους κανονισμούς και τον ίδιο τον αρχαιολογικό νόμο με την ανακοίνωσή του στο ΑΕΜΘ. Εγώ πήρα τηλέφωνο τον κ. Καμπούρογλου και, φιλικότατα, του είπα ότι ‘δεν μπορείς να μιλήσεις στο συνέδριο, εφόσον όλοι στην ομάδα έχουμε αποφασίσει από κοινού να μην μιλήσουμε. Γιατί δήλωσες συμμετοχή χωρίς να μας ενημερώσεις;’ Δεν με άκουσε, βέβαια, με αγνόησε. Μου είπε ‘εγώ θα κάνω ό,τι θέλω’. Αυτό δεν είναι σωστό και δεοντολογικό, ή είμαστε μια ομάδα ή δεν είμαστε. Και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν βασικό μέλος της ομάδας, εμείς τον ακούγαμε, ουδέποτε τον αγνοοήσαμε. Αλλά δυστυχώς, η συμπεριφορά του μάς απογοήτευσε».

– «Είχαμε συμφωνήσει, με όλη την ανασκαφική ομάδα, ότι δεν θα μιλήσουμε στο ΑΕΜΘ, για να μελετήσουμε, να λύσουμε απορίες που έχουμε, να κατανοήσουμε κ.λπ., ώστε να παρουσιάσουμε τα πορίσματά μας, ολοκληρωμένα και πλήρως εμπεριστατωμένα στο επόμενο συνέδριο, το 2016. Ο κ. Καμπούρογλου, ούτε μας ρώτησε, ούτε πήρε την άδεια κανενός από την ομάδα για να συμμετάσχει στο συνέδριο, δεν ενημέρωσε καν τους άλλους τρεις γεωλόγους που είναι στην ομάδα, ένας εκ των οποίων είναι ειδικός στα ιζήματα».

– «Εγώ έχω φιλικότατη σχέση με όλους μου τους συναδέλφους, όχι μόνο με τον κ. Καμπούρογλου. Και κατά καιρούς είχαμε συνεργαστεί, αλλά μου κάνει εντύπωση η συμπεριφορά του, με την τόση οξύτητα εναντίον μας. Εγώ δεν του έχω κάνει τίποτα, απλώς και αυτός όπως και άλλα άτομα, θέλει λίγη δημοσιότητα από τον Καστά. Για προσωπικά οφέλη, φαντάζομαι. Και λυπάμαι πολύ».

Αρχιτέκτων και πολιτικός μηχανικός διαψεύδουν τον κ. Καμπούρογλου

Ο αρχιτέκτων της ανασκαφής στην Αμφίπολη, ο κ. Μιχάλης Λεφαντζής ως ο ένας εκ των τριών μελών της βασικής ερευνητικής ομάδας, με κρίσιμη συμβολή στην αρχαιολογική έρευνα από την πρώτη στιγμή των εργασιών το 2012, υπογραμμίζει ότι «πέρα από την αντιδεοντολογική του στάση, ο κ. Καμπούρογλου δεν δικαιούται να εκφέρει άποψη επί ζητημάτων που είναι εκτός της ειδικότητάς του. Λέει, λ.χ. ότι ο Λέων δεν βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου. Ας μου επιτραπεί να υπενθυμίσω ότι στις περίπου δέκα ημέρες που βρέθηκε στην Αμφίπολη ή στις επόμενες σποραδικές του επισκέψεις, ο κ. Καμπούρογλου δεν μπορώ να φανταστώ πως πρόλαβε να προσεγγίσει το θέμα του Λέοντα και του βάθρου του, πόσο μάλλον τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των τετράπλευρων πώρινων θεμελίων τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στην έρευνα, το πρώτο στην κορυφή του τύμβου και το δεύτερο στο σημείο όπου και τοποθετήθηκε τελικά το γλυπτό σε συμβατικό βάθρο από τον Oscar Broneer. Δεν νομίζω επίσης ότι μπορεί να αξιολογήσει τα διάσπαρτα μαρμάρινα μέλη που αποδίδονται στο μνημειακό αυτό σύνολο ή και τα τμήματα που αποδίδονται στο γλυπτό. Και βεβαίως δεν γνωρίζει τα αρχιτεκτονικά ζητήματα, τα δεδομένα της ανασκαφής σε σχέση με την ιστορική τοπογραφία της περιοχής αλλά και τίποτα από όσα είχαν διαμειφθεί στη διάρκεια της έρευνας. Θυμίζω επίσης ότι η ανασκαφική ομάδα πρόσφερε την αμέριστη υποστήριξή της στον κ. Καμπούρογλου παρά τα σοβαρά σφάλματά του, όπως πχ την υπόθεση ύπαρξης θύρας στον βορεινό τοίχο του ταφικού θαλάμου. Γενικότερα, πάντως, εμείς είχαμε κάθε διάθεση να μοιραστούμε τις απόψεις μας μαζί του, εκείνος όμως αρνήθηκε έστω και να συζητήσει μαζί μας. Ο κ. Καμπούρογλου δεν συντάχθηκε με την ανασκαφική ομάδα και δεν προσπάθησε να συμβάλλει στην σύνθεση των δεδομένων σε μια διεπιστημονικού χαρακτήρα συνεργασία. Πολλές φορές επηρέασε την διοίκηση ακόμη και σε τεχνικά ζητήματα, παραγκωνίζοντας τους μηχανικούς, δηλαδή τον αρχιτέκτονα και τον πολιτικό μηχανικό της ανασκαφής, παρόλο που ήμασταν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι».

Ο κ. Δημήτρης Εγγλέζος, ο πολιτικός μηχανικός στον οποίον ανατέθηκε η βαριά ευθύνη του να κρατήσει, επί της ουσίας, το μνημείο όρθιο, εμποδίζοντας την κατάρρευσή του, περιορίζεται και αυτός στα ζητήματα της ειδικότητάς του και δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε επιστημονική αντιπαράθεση μέσω δηλώσεων στον Τύπο. Διευκρινίζει ότι δεν συμμετείχε στη λήψη απόφασης για τον κατάλληλο χρόνο ανακοινώσεων σχετικά με τον Τύμβο Καστά, αλλά αυτό, όπως προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος, εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του εκάστοτε επικεφαλής της ανασκαφής. Ωστόσο, ο κ. Εγγλέζος επισημαίνει ότι «ο κ. Καμπούρογλου δηλώνει, με κάποια έπαρση, ότι ‘έμπαινα με κίνδυνο της ζωής μου σε ετοιμόρροπο θάλαμο’.

Αυτό θα μπορούσε να έχει τις όποιες συνέπειες για τον ίδιο και για τον γιό του ή όσους παρέσυρε να μπαίνουν μαζί του μέσα στο μνημείο ανεξέλεγκτα πριν τοποθετηθούν τα υποστηλωτικά μέτρα. Όμως η ευθύνη για οτιδήποτε θα συνέβαινε εντός του μνημείου, μοιραία θα μετακυλιόταν στον μηχανικό του έργου. Θεωρώ ότι η διακινδύνευση ήταν μία εντελώς άστοχη ενέργεια εκ μέρους του κ. Καμπούρογλου, ο οποίος προτίμησε να αγνοήσει τη σύστασή μας για υπομονή. Τόσο εγώ όσο και ο κ. Λεφαντζής και η κα Περιστέρη επιμέναμε στην ολοκλήρωση των άμεσων υποστηρικτικών μέτρων προτού οποιοσδήποτε από το συνεργείο, τους ερευνητές κ.λπ θα μπορούσε να κινηθεί με απόλυτη ασφάλεια μέσα στο μνημείο.

Επίσης, ο κ. Καμπούρογλου αποκάλεσε το δίκτυο των υποστηλώσεων σαν “Σιδηρούν παραπέτασμα”: Παρόλ’ αυτά, τα μεταλλικά στοιχεία ήταν απαραίτητα για την ασφάλεια του μνημείου, δεν υπήρχε κάποια υπερβολή.

Και μάλιστα από νεότερους υπολογισμούς, φαίνεται ότι χρειάζονται επιπλέον προσθήκες για την ευστάθεια του μνημείου σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση.

Τέλος, επειδή ο κ. Καμπούρογλου συνέκρινε το μνημείο με σπήλαιο ή σήραγγα, κάτι που κυκλοφόρησε και στα ΜΜΕ, θα έλεγα ότι το σπήλαιο είναι μια φυσική κατάσταση, αυτοφερόμενη, δεν είναι καν σύραγγα, διότι δεν χρειάστηκε να διανοιχτεί κάτι και να υποστηριχθεί. Όπως ανέλυσα στην ημερίδα του ΥΠΠΟ για την Αμφίπολη τον Νοέμβριο, το συγκεκριμένο οικοδόμημα χαρακτηρίζεται ως ‘τεχνικό έργο με εκσκαφή και επανεπίχωση’, ‘cut and cover’. Δηλαδή κατασκευάστηκε και επιχώθηκε, οπότε από την άποψη της μηχανικής του συμπεριφοράς, δεν έχει καμία σχέση με σπήλαιο».

Η έρευνα στον Τύμβο συνεχίζεται

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη, κα Κατερίνα Περιστέρη σημειώνει ότι «με την ευκαιρία, θα ήθελα να πω ότι εμείς κάνουμε μια πραγματικά σημαντική και σοβαρή έρευνα σε όλο το ταφικό συγκρότημα του Τύμβου Καστά, έχουμε όλη την καλή διάθεση και τη θέληση να συνεχίσουμε την έρευνά μας. Ήδη με την ομάδα του κ. Γρηγόρη Τσόκα έχει ξεκινήσει μια γεωφυσική έρευνα που θα συνεχιστεί και βέβαια ο λόφος κρύβει και άλλα μυστικά, δεν είναι μόνο το μνημείο που ανευρέθηκε, υπάρχουν πολλά άλλα ακόμη να αποκαλυφθούν και πρέπει να προχωρούμε με μικρά και σταθερά βήματα. Αλλά πρέπει όλοι οι συνεργάτες να είμαστε ενωμένοι, δεν γίνεται κάποια άτομα να αποσπώνται και να επιδιώκουν αυτή τη λίγη δημοσιότητα που δίνει ο Τύμβος της Αμφίπολης. Είναι κρίμα, λυπάμαι γι’ αυτό».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 19 Μαΐου στο cretanmagazine.gr

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα πιο σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που έγιναν σαν σήμερα 19 Μαΐου


Γεγονότα σαν σήμερα

 

1822: Αμφίρροπη ναυμαχία διεξάγεται στα ανοιχτά της Χίου, ανάμεσα σε μοίρα του τουρκικού στόλου και ελληνικά πλοία (Μιαούλης, Τσαμαδός, Σαχτούρης κ.ά.).

1919: Ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και αρχίζει τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο. Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του ελληνικού λαού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

genoktonia_Pontion

 

1960: Ο αμερικανός ραδιοφωνικός παραγωγός Άλαν Φριντ, στον οποίο οφείλεται ο όρος ροκ εντ ρολ, κατηγορείται μαζί με 7 άλλους συναδέλφους του ότι έλαβε «δωράκια» από δισκογραφικές εταιρείες, συνολικού ύψους 30.650 δολαρίων. Δύο χρόνια αργότερα θα καταδικασθεί σε φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 300 δολαρίων.

1961: Για πρώτη φορά μια ανθρώπινη κατασκευή περνά κοντά από έναν άλλο πλανήτη: το Βενέρα 1 περνά κοντά από την Αφροδίτη.

1962: Η Μέριλιν Μονρόε τραγουδάει αισθησιακά το «Happy Birthday» προς τιμήν του αμερικανού προέδρου Κένεντι στο πάρτι γενέθλιων του. Αξέχαστη έμεινε η αισθησιακή παρουσία της Marilyn Monroe όταν ευχήθηκε χρόνια πολλά στον αμερικανό πρόεδρο μέσα σε ένα ημιδιάφανο αστραφτερό φόρεμα. Την ημέρα εκείνη, ο Κένεντι γιόρταζε τα 45α γενέθλια του και μετά το τραγούδι δήλωσε: «Μπορώ τώρα να αποχωρήσω από την πολιτική, αφού μου τραγούδησαν με ένα τόσο γλυκό τρόπο». Ένα χρόνο μετά δολοφονήθηκε.

Marilyn_Monroe-happy_birthday

 

1965: Σε δημοσίευμα επαρχιακής εφημερίδας γίνεται αναφορά για πρώτη φορά στην οργάνωση «Ασπίδα».

1971: Εκτόξευση του διαστημοπλοίου Μαρς 2 για τον `Αρη.

1971: H Τσέλσι και η Ρεάλ Μαδρίτης αναδεικνύονται ισόπαλες 1-1 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, που διεξάγεται στο Στάδιο Καραϊσκάκη, στον πρώτο τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης επί ελληνικού εδάφους. Επειδή από τους τότε κανονισμούς δεν προβλεπόταν παράταση, ορίζεται επαναληπτικός αγώνας για τη μεθεπομένη στο ίδιο γήπεδο, που θα βρει νικήτρια την Τσέλσι με 2-1.

Chelsea-Real_Madrid-1971

 

1973: Ο αντιπρόεδρος της Χούντας, Νικολάος Μακαρέζος, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο. Συναντάται με τον Μάο Τσε Τουνγκ και του επιδίδει μήνυμα του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου.

Nikolaos_Makarezos

 

1975: Ο Τίμο Τσανλάιτερ της ΑΕΚ υποστηρίζει σε συνέντευξή του ότι πολλά ποδοσφαιρικά παιχνίδια στην Ελλάδα είναι στημένα.

1979: Ο Έρικ Κλάπτον παντρεύεται την πρώην σύζυγο του Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Μπόιντ. Είναι η περίφημη «Λάιλα» του ομώνυμου τραγουδιού του Κλάπτον. Στο γαμήλιο πάρτι και σε μια αυτοσχέδια σκηνή που στήνεται, παίζουν μαζί οι Πολ Μακάρτνεϊ, Τζορτζ Χάρισον, Ρίνγκο Σταρ, Έρικ Κλάπτον και Μικ Τζάγκερ.

1991: 
Οι Κροάτες ψηφίζουν υπέρ της ανεξαρτησίας τους από τη Γιουγκοσλαβία.

Balkan country 20 years after

 

1997: Σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς και συλλήψεις σημειώνονται στη Λευκωσία, όταν ομάδα διαδηλωτών, που συμμετέχει σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, επιχειρεί να μεταβεί στον κατεχόμενο τομέα της πόλης, όπου εκείνη την ώρα δίνουν συναυλία ο Σάκης Ρουβάς και ο τούρκος συνάδελφός του Μουράτ Κουτ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΗΕ για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Sakis_Rouvas-Lefkosia

 

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1762 – Γιόχαν Γκότλιμπ Φρίχτε, Γερμανός φιλόσοφος

1795 – Τζονς Χόπκινς, Αμερικανός φιλάνθρωπος

1824 – Θεόδωρος Δηλιγιάννης, πολιτικός και πλειστάκις πρωθυπουργός. (Θαν. 31/5/1905)

Theodoros_Diligiannis

 

1860 – Βιτόριο Ορλάντο, Ιταλός πολιτικός και διπλωμάτης

1881 – Κεμάλ Ατατούρκ, πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας

1890 – Χο Τσι Μινχ, κομμουνιστής πολιτικός του Βιετνάμ, που ηγήθηκε του αγώνα των συμπατριωτών του εναντίον των γάλλων αποικιοκρατών και τους ενέπνευσε στον αγώνα τους εναντίον των αμερικανών εισβολέων στις δεκαετίες του ’60 και ’70. (Θαν. 2/9/1969)

Ho_Chi_Minh

 

1914 – Μαξ Πέρουτζ, Αυστριακός μοριακός βιολόγος, βραβείο Νόμπελ Χημείας 1962

1925 – Μάλκολμ Λιτλ, Αμερικανός πολιτικός αγωνιστής, γνωστός ως Μάλκολμ Χ

1925 – Πολ Ποτ, Καμποτζιανός ηγέτης των Ερυθρών Χμερ

1928 – Κόλιν Τσάπμαν Πρώτος κατασκευαστής των αυτοκινήτων Lotus

1942 – Γκάρι Κίλνταλ, Αμερικανός επιστήμονας της πληροφορικής

1945 – Πίτερ Τάουνσεντ, Άγγλος μουσικός, μέλος των The Who

Pete_Townshend

 

1947 – Μικέλε Πλασίντο Ιταλός σκηνοθέτης και ηθοποιός, γωστός για το ρόλο του στη σειρά Μόνος κόντρα στη Μαφία

1948 – Γκρέις Τζόουνς, Τζαμαϊκανή ηθοποιός και τραγουδίστρια

1955 – Τζέϊμς Άρθουρ Γκόσλινγκ Καναδός επιστήμονας της πληροφορικής, σχεδιαστής της γλώσσας προγραμματισμού JAVA

1976 – Κέβιν Γκαρνέτ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής

kevin-garnett

 

1979 – Ντιέγκο Φορλάν Ουρουγουανός διεθνής (2002-…) ποδοσφαιριστής

1979 – Αντρέα Πίρλο Ιταλός διεθνής (2002-…) ποδοσφαιριστής

1981 – Λουτσιάνο Φιγκερόα Αργεντινός διεθνής (2004-…) ποδοσφαιριστής

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

1536 – Άννα Μπολέυν, Βασίλισσα της Αγγλίας.

1795 – Τζέιμς Μπόσγουελ, Σκωτσέζος βιογράφος

1825 – Κλοντ Ανρί ντε Σεν-Σιμόν, Γάλλος πρώιμος σοσιαλιστής θεωρητικός, η φιλοσοφική και πολιτική σκέψη τού οποίου έθεσε τα θεμέλια πολλών φιλοσοφικών θεωριών του 19ου αιώνα και κυρίως του Μαρξισμού, του Θετικισμού, και της επιστήμης της Κοινωνιολογίας. (Γεν. 17/10/1760)

Claude_Henri_de_Saint-Simon

 

1864 – Ναθάνιελ Χόθορν, Αμερικανός συγγραφέας

1895 – Χοσέ Μαρτί, κουβανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ηγέτης της κουβανικής εξέγερσης κατά των Ισπανών. (Γεν. 28/1/1853)

Jose_Marti

 

1898 – Γουίλιαμ Γκλάντστοουν, γνωστός στους έλληνες ως Γλάδστων, βρετανός πρωθυπουργός και φιλέλληνας. Προς τιμήν του μία οδός στο κέντρο της Αθήνας φέρει το όνομά του (Οδός Γλάδστονος). (Γεν. 29/12/1809)

William_Gladstone

 

1935 – Τόμας Έντουαρντ Λόρενς Βρετανός στρατιωτικός, γνωστός ως Λώρενς της Αραβίας.

1965 – Τουί Μαλίλα η μακροβιότερη χελώνα στην ιστορία (βρέθηκε το 1777 από τον Τζέϊμς Κούκ στη Μαδαγασκάρη και δόθηκε ως δώρο στη βασιλική οικογένεια των νησιών Τόνγκα

1969 – Κόλμαν Χόκινς, Αμερικανός τζαζ μουσικός

1994 – Τζάκυ Κένεντι Ωνάση

2002 – Τζον Γκόρντον, πρωθυπουργός της Αυστραλίας

2009 – Βελουπιλάι Πραμπακαράν, αγωνιστής των Ταμίλ

2012 – Γκέρχαρντ Χετς, Γερμανός κολυμβητής

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 18 Μαΐου στο cretanmagazine.gr

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα πιο σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που έγιναν σαν σήμερα 18 Μαΐου


Γεγονότα σαν σήμερα

 

332: Ο Μέγας Κωνσταντίνος ανακοινώνει τη δωρεάν διανομή τροφίμων στους πολίτες της Κωνσταντινούπολης.

1593: Εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για τον θεατρικό συγγραφέα Κρίστοφερ Μάρλοου, ύστερα από καταγγελία του συγγραφέα Τόμας Κιντ ότι ανήκει σε αίρεση.

1821: Μάχη των Δολιανών. Ο Έλληνας οπλαρχηγός Νικηταράς με 300 περίπου άντρες τρέπει σε φυγή 6.000 Τούρκους, τους οποίους και αποδεκατίζει. Από την μάχη αυτή ο γενναίος οπλαρχηγός έμεινε στην Ιστορία ως «Τουρκοφάγος». Μαρτυρίες αναφέρουν ότι μετά τη μάχη δεν μπορούσαν να τού ξεκολλήσουν το σπαθί από το χέρι.

Nikitaras

 

1828: Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπερασπίζουν οι Ηπειρώτες οπλαρχηγοί Χατζημιχάλης Νταλιάνης και Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης, με 600 Κρήτες επαναστάτες. Στη μάχη πέφτουν ηρωικά οι περισσότεροι υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί. Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεκρό Νταλιάνη και μεταφέρουν το κεφάλι του στον Μουσταφά πασά. Λέγεται πως από τότε, κάθε χρόνο τα χαράματα αυτής της μέρας εμφανίζονται στις πολεμίστρες του κάστρου τα φαντάσματα των ηρώων, οι γνωστοί Δροσουλίτες.

Fragkokastello

 

1861: Περίπου 50 μέλη της μυστικής μαχητικής οργάνωσης «Χρυσή Νεολαία» συγκεντρώνονται οπλισμένα στο καφενείο του Χαφτά στην Πλατεία Όθωνος (σήμερα Ομονοίας), αλλά αποτυγχάνουν να εξοντώσουν τον βασιλιά Όθωνα.

1910: Ο Κομήτης του Χάλεϊ προκαλεί πανικό σ’ όλο τον κόσμο και τελικά προσπερνά τον πλανήτη μας σε απόσταση ασφαλείας.

Comet Halley

 

1919: Πραγματοποιείται στην Αθήνα το πρώτο συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), μετέπειτα ΚΚΕ.

1922: Ιδρύεται η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).

1954: Τίθεται σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

1960: Η Ρεάλ Μαδρίτης νικάει την Άιντραχτ Φρανκφούρτης με 7-3 και κατακτά το 5ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στο ποδόσφαιρο. Τον αγώνα, που διεξάγεται στη Γλασκόβη, παρακολουθούν 127.621 θεατές.

Real_Madrid-European_Cup_1960

 

1963: Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Σαρλ ντε Γκολ, μιλάει στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Charles_de_Gaulle-1963

 

1994: Διεξάγεται στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας ο 37ος τελικός του Champions League μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων Μίλαν και Μπαρτσελόνα. Νικήτρια η ομάδα της Μίλαν με 4-0.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1048 – Ομάρ Καγιάμ, Πέρσης μαθηματικός, ποιητής και αστρονόμος

1692 – Τζόζεφ Μπάτλερ, Άγγλος κληρικός και φιλόσοφος

1814 – Μιχαήλ Μπακούνιν, ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού. (Θαν. 19/6/1876)

Mikhail_Bakunin

 

1850 – Όλιβερ Χεβισάιντ, Άγγλος φυσικός

1868 – Νικόλαος Β’, τσάρος της Ρωσίας

1872 – Μπέρτραντ Ράσελ, άγγλος μαθηματικός, φιλόσοφος και διακεκριμένος εκπρόσωπος του ειρηνιστικού κινήματος. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950. (Θαν. 2/2/1970)

Bertrand_Russell

 

1876 – Χέρμαν Μίλερ, καγκελάριος της Γερμανίας

1883 – Βάλτερ Γκρόπιους, γερμανός αρχιτέκτονας. Έργο του, η Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα. (Θαν. 5/7/1969)

Walter_Gropius

 

1891 – Ρούντολφ Κάρναπ, Γερμανός φιλόσοφος

1897 – Φρανκ Κάπρα, Αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός, σκηνοθέτης και μουσικοσυνθέτης

1901 – Βενσέντ ντι Βινιό, Αμερικανός χημικός και νομπελίστας

1911 – Μπιγκ Τζο Τέρνερ, Αμερικανός μπλουζ τραγουδιστής

1912 – Πέρι Κόμο, Αμερικανός τραγουδιστής

perry-como

 

1914 – Πιερ Μπαλμέν, Γάλλος σχεδιαστής μόδας

1919 – Μαργκό Φοντέιν, Αγγλίδα χορεύτρια μπαλέτου

1920 – Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’

1922 – Γκέρντα Μπόϋεσεν Νορβηγίδα ψυχοθεραπεύτρια πρωτοπόρος ερευνήτρια στον τομέα της βιοδυναμικής ψυχολογίας

1937 – Ζακ Σαντέρ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

zak-santer

 

1939 – Πίτερ Γκρούνμπεργκ, Γερμανός Νομπελίστας (2007) φυσικός

1942 – Νόμπυ Στάϊλς Άγγλος διεθνής (1965-1970) ποδοσφαιριστής

1946 – Ανδρέας Κατσούλας, Έλληνας ηθοποιός

1957 – Μίκαελ Κρετού, Γερμανός μουσικός

1960 – Γιαννίκ Νοά, Γάλλος τεννίστας

1962 – Σάντρα Κρετού, Γερμανίδα τραγουδίστρια

Sandra-gretou

 

1970 – Τίνα Φέι Αμερικανίδα ηθοποιός και συγγραφέας

1978 – Ρικάρντο Καρβάλιο Πορτογάλος διεθνής ποδοσφαιριστής

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

1800 – Αλέξανδρος Βασίλιεβιτς Σουβόροφ, Ρώσος στρατιωτικός

1828 – Χατζημιχάλης Νταλιάνης, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. (Γεν. 1775)

Xatzimichalis_Dalianis

 

1911 – Γκούσταβ Μάλερ, αυστριακός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. (Συμφωνία αρ.1, Τιτάν) (Γεν. 7/7/1860)

Gustav_Mahler

 

1980 – Ίαν Κέρτις, Βρετανός τραγουδιστής και μουσικός, μέλος των Joy Division (Γεν. 15/7/1956)

Ian_Curtis

 

1981 – Γουίλιαμ Σάρογιαν, Αμερικανός συγγραφέας

1996 – Πότης Παρασκευόπουλος, Έλληνας συγγραφέας («Ο Άνθρωπος με το γαρίφαλο»)

2004 – Έλβιν Τζόουνς, Αμερικανός τζαζ μουσικός

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Λήξη διαγωνισμού συλλογής καπακιών για τα σχολεία στις 25 Μαΐου

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συλλογή καπάκι γίνεται για την ενίσχυση του Συλλόγου ΑΜΕΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»


Η συλλογή και η καταγραφή της ποσότητας που μάζεψε κάθε σχολείο που θέλησε να λάβει μέρος στο διαγωνισμό μας για τη φετινή σχολική χρονιά, θα γίνει:

  1. για τα σχολεία της περιοχής του Ηρακλείου, στις εγκαταστάσεις του νερό Ζαρός (11o χλμ. Ηρακλείου – Μοιρών) τη Τετάρτη 29/5 και ώρα 10:00 -13:00.
    και
  2. για τα σχολεία της περιοχής της Μεσσαράς στις εγκαταστάσεις μας στη Φανερωμένη τη Πέμπτη 30/5 και ώρα 10:00 – 13:00.

Τα καπάκια θα πρέπει να μεταφερθούν στην αντίστοιχη εγκατάσταση από κάποιο υπεύθυνο του σχολείου ή γονέα με δικό του μεταφορικό μέσον.

Με την καταγραφή της ποσότητας που συλλέχθηκε, ο υπεύθυνος που παρέδωσε τα καπάκια θα πρέπει να ενημερώσει τον υπεύθυνο της καταμέτρησης για τον συνολικό αριθμό παιδιών στο σχολείο του, ώστε να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε τον νικητή του διαγωνισμού!

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη δράση του συλλόγου μας!

Ιδιαίτερα τους μικρούς μας φίλους!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη