Connect with us

ΘΕΜΑ

Αναμένεται η απόφαση για την ένταξη της Σπιναλόγκα στην Unesco

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην τελική ευθεία έχει μπει το αίτημα ένταξης της Σπιναλόγκας στον κατάλογο με τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, που κατατέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο


Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην περιοχή η εκπρόσωπος της Unesco, Τερέζα Κολέτα, η οποία έκανε αυτοψία στο μνημείο και ζήτησε, να επεκταθεί η περιοχή ζώνης επιρροής του μνημείου σε όλο τον κόλπο της Ελούντας, και να περιοριστεί η επισκεψιμότητα τα μεσημέρια.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έως το τέλος Φεβρουαρίου 2020 θα πρέπει να έχει υποβληθεί ο συμπληρωματικός φάκελος, ενώ το αίτημα θα τεθεί προς ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Ιούνιο του 2020 στην Κίνα.

«Το ζήτημα πλέον είναι εθνικό και όχι τοπικό. Ξεπερνάει τα όρια του Αγίου Νικολάου, του Λασιθίου και της Κρήτης, καθώς την προώθηση του θέματος έχει πλέον το Υπουργείο, ενώ επιπλέον αυτοί που ψηφίζουν είναι πρέσβεις της UNESCO στις χώρες- μέλη της. Άλλωστε μιλάμε για μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και για μια διαδικασία που αναδεικνύει την ίδια τη χώρα» σημείωσε ο κ. Ζερβός.

«Η κ. Κολέτα έβαλε κάποια ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται εύκολα. Ζήτησε να επεκταθεί η περιοχή ζώνης επιρροής του μνημείου σε όλο τον κόλπο της Ελούντας μέχρι το κανάλι. Όλη δηλαδή τη Χερσόνησο της «Κολοκύθας» που εμείς είχαμε περιλάβει κατά το ήμισυ στην πρόταση μας. Επίσης, έκανε πρόταση να εξετάσει το υπουργείο το ενδεχόμενο να υπάρξει διαχωρισμός της τιμής του εισιτηρίου σε ζώνες, με στόχο να περιοριστεί η μεγάλη προσέλευση τα μεσημέρια. Είπε δηλαδή αν είναι εφικτό, να αυξηθεί το εισιτήριο τις μεσημβρινές ώρες και να μειωθεί τα πρωινά και τα απογεύματα, για να μην παρατηρείται συγκεκριμένες ώρες κοσμοσυρροή, όπως γίνεται τώρα τις μεσημβρινές ώρες. Αυτό είναι ουσιαστικό, σωστό και θα βοηθήσει, όπως θα βοηθήσει και η μορφοποίηση ενός προγράμματος στα καΐκια. Ναι μεν υπάρχει, αλλά θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένο, προκειμένου να είναι ελέγξιμος ο αριθμός των επισκεπτών και να αποφεύγεται η κοσμοσυρροή».

Τη Σπιναλόγκα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία, επισκέπτονται ετησίως περισσότερα από 350 χιλιάδες άτομα, ενώ πέρυσι έφτασαν τις 413 χιλιάδες. Φέτος, μέχρι αυτή την ώρα ο αριθμός είναι στις 400 χιλιάδες και όπως είπε ο κ. Ζερβός αναμένεται να φτάσει τα περυσινά επίπεδα.

Η αυτοψία της Εκπροσώπου της UNESCO περιελάμβανε και επαφές με παράγοντες από τον χώρο του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Διοίκησης, όπως επισήμανε ο κ. Ζερβός, καθώς όπως πρόσθεσε είναι σημαντικό να αποτυπώνεται η στήριξη της τοπικής κοινωνίας στο αίτημα της ένταξης του μνημείου.

«Φάνηκε ότι η τοπική κοινωνία θέλει την ένταξη και αυτό είναι βασικό στοιχείο για την UNESCO. Ακόμη και αν είναι τέλειος ένας φάκελος, αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό, επειδή το μνημείο εν συνεχεία αξιολογείται κατά χρήση του- μετά την ένταξή του- από τους χρήστες. Το να είναι αποδεκτό από την κοινωνία είναι σαφές, ένα στοιχείο απόλυτα υποστηρικτικό και απαραίτητο» είπε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου.

Η Τερέζα Κολέτα στη διάρκεια της παραμονής της, συναντήθηκε με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους τοπικών φορέων και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού. Συνάντηση πραγματοποίησε και με τη συγγραφέα του βιβλίου «Το Νησί» Βικτώρια Χίσλοπ που όπως εξήγησε ο κ. Ζερβός, έχει βοηθήσει σημαντικά και στη διεκδίκηση της ένταξης της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των μνημείων κληρονομιάς της UNESCO.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook