Connect with us

Life

Αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής η επιτραπέζια ελιά

Δημοσιεύτηκε

στις

Αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής ελληνικής διατροφής, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας, αποτελεί η επιτραπέζια ελιά


Όπως επισημαίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων σε ανακοίνωσή του, ο καρπός της ελιάς για να διατεθεί στην κατανάλωση ως επιτραπέζια ελιά πρέπει πρώτα να υποστεί κατάλληλη επεξεργασία εκπίκρανσης (ξεπίκρισμα) και στη συνέχεια διατηρείται με αλάτισμα ή σε άλμη ή σε ξύδι ή σε ελαιόλαδο.

Αναλόγως την ποικιλία, τις συνθήκες καλλιέργειας, την επεξεργασία της και τις συνθήκες αποθήκευσης, η επιτραπέζια ελιά μπορεί να παρουσιάσει κάποιες διαφορές στο διατροφικό της προφίλ.

Γενικά, τα λιπαρά οξέα στην επιτραπέζια ελιά, απαντώνται σε ποσοστό περίπου από 13% έως 40%. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα στο έλαιο της ελιάς είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (~73% επί του ολικού λίπους), ενώ τα κορεσμένα λιπαρά είναι σαφώς λιγότερα (~11%-12% επί του ολικού λίπους).

Υπάρχει πλήθος επιστημονικών ερευνών οι οποίες καταδεικνύουν τα οφέλη των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων στην υγεία, ειδικά όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (π.χ. μείωση “κακής” χοληστερόλης).

Η ελιά, όπως και πολλά φρούτα και λαχανικά, εκτός από τα απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, περιέχουν φαινολικές ενώσεις με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Σύμφωνα με τους εθνικούς διατροφικούς οδηγούς, το 50% των φαινολικών ενώσεων που περιέχονται στις ελιές και το παρθένο ελαιόλαδο είναι η υδροξυτυροσόλη και παράγωγα αυτής.

Σημειώνεται ότι υπάρχει εγκεκριμένος ισχυρισμός υγείας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τις πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο και την προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες, με συγκεκριμένους όρους χρήσης.

Παρότι δεν έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής από την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρισμός υγείας για την επιτραπέζια ελιά, οι επιτραπέζιες ελιές, αλλά και το ελαιόλαδο, αποτελούν σημαντικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, ένα μοντέλο διατροφής που συνάδει με την καλή υγεία και ποιότητα ζωής.

Τέλος, δεδομένου ότι για το ξεπίκρισμα της ελιάς οι ελιές συνήθως αλατίζονται ή διατηρούνται σε άλμη, η περιεκτικότητα αλατιού στις επιτραπέζιες ελιές μπορεί να είναι υψηλή (μπορεί να κυμαίνεται από 2 γρ. έως 6 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. ελιάς). Μάλιστα, η πρόσληψη αλατιού μπορεί να ξεπεράσει και τα 3 γρ. όταν κάποιος καταναλώνει ημερησίως μια μερίδα ισοδύναμη με περίπου 10 – 12 ελιές. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνιστώμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρόσληψη αλατιού μικρότερη των 5 γρ. ημερησίως από όλες τις τροφές και το προστιθέμενο αλάτι, οι καταναλωτές οφείλουν να είναι προσεκτικοί στην εν γένει διαιτητική πρόσληψη αλατιού.

Συστήνεται οι καταναλωτές να εντάσσουν στο διαιτολόγιό τους την ελληνική επιτραπέζια ελιά ξαρμυρίζοντάς την πριν την κατανάλωση ή επιλέγοντας εκείνη με το λιγότερο αλάτι.

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Life

Λήξη διαγωνισμού συλλογής καπακιών για τα σχολεία στις 25 Μαΐου

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συλλογή καπάκι γίνεται για την ενίσχυση του Συλλόγου ΑΜΕΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»


Η συλλογή και η καταγραφή της ποσότητας που μάζεψε κάθε σχολείο που θέλησε να λάβει μέρος στο διαγωνισμό μας για τη φετινή σχολική χρονιά, θα γίνει:

  1. για τα σχολεία της περιοχής του Ηρακλείου, στις εγκαταστάσεις του νερό Ζαρός (11o χλμ. Ηρακλείου – Μοιρών) τη Τετάρτη 29/5 και ώρα 10:00 -13:00.
    και
  2. για τα σχολεία της περιοχής της Μεσσαράς στις εγκαταστάσεις μας στη Φανερωμένη τη Πέμπτη 30/5 και ώρα 10:00 – 13:00.

Τα καπάκια θα πρέπει να μεταφερθούν στην αντίστοιχη εγκατάσταση από κάποιο υπεύθυνο του σχολείου ή γονέα με δικό του μεταφορικό μέσον.

Με την καταγραφή της ποσότητας που συλλέχθηκε, ο υπεύθυνος που παρέδωσε τα καπάκια θα πρέπει να ενημερώσει τον υπεύθυνο της καταμέτρησης για τον συνολικό αριθμό παιδιών στο σχολείο του, ώστε να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε τον νικητή του διαγωνισμού!

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη δράση του συλλόγου μας!

Ιδιαίτερα τους μικρούς μας φίλους!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: “Θα έπρεπε να τιμάται καθημερινά από κάθε άνθρωπο”

Δημοσιεύτηκε

στις

Η 15η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, ενός θεσμού που εκτιμώ πως θα έπρεπε να τιμάται καθημερινά από κάθε άνθρωπο


Η δομή της οικογένειας στις σύγχρονες κοινωνίες παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές συγκριτικά με παλαιότερες εποχές, ωστόσο πάντα εξακολουθεί να παραμένει αναλλοίωτη η σημασία της.

Τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Στην πράξη μετά λύπης παρατηρώ ότι ακόμα κι αυτή νοσεί, νόσησε μέσα στις δυσκολίες των καιρών, προσβλήθηκε από την νόσο της κατάπτωσης των ηθικών αξιών και δεν της χορηγήθηκε αυξημένη δόση αληθινής αγάπης και σεβασμού.

Ωστόσο, η οικογένεια εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τους περισσότερους και να αποτελεί καταφύγιο που όλοι κάποια στιγμή αναζητούν και καταφεύγουν σε αυτό. Πατριαρχική ή μονογονεϊκή, μικρή ή μεγάλη την αξία της δεν την αντλεί από την δομή αλλά από την σύσταση των σχέσεων μεταξύ των μελών της.

Η οικογένεια είναι ο οίκος μας, και μέσα σε αυτόν πρέπει να ζούμε αρμονικά χτίζοντας σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης, εμπιστοσύνης και κυρίως σεβασμού.

Έτσι, επιβιώνει και η αγάπη, βάλσαμο σε κάθε πληγή. Τα μέλη της χρειάζεται να επικοινωνούν, να αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις ανησυχίες ο ένας του άλλου και να δομούν την επικοινωνία τους αυτή στον υγιή και συχνό διάλογο.

Αφιερώνουμε ώρες ολόκληρες στις απαιτήσεις της δουλειάς, στους φίλους, τις κοινωνικές υποχρεώσεις, στις οθόνες άψυχων ηλεκτρονικών συσκευών και παραλείψαμε να σταθούμε για λίγο στο τραπέζι της οικογένειας, να ιδωθούμε και να πούμε τα λόγια που χάθηκαν πίσω από τις σιωπές και τους φόβους της ζωής.

Σπαταλήσαμε μεγάλα ποσά σε πακέτα διακοπών για την απόδραση από την δύσκολη καθημερινότητα και δεν σκεφτήκαμε πως δεν υπάρχει ύψιστη μορφή γαλήνης από το “παιχνίδι” στον καναπέ του ζεστού σπιτιού της οικογένειας.

Χάσαμε το σεβασμό στους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι,το ίδιο φαγητό,το ίδιο αίμα και προτιμήσαμε να εκφράσουμε όλη μας την ευγένεια στους ξένους και περαστικούς της ζωής.

Αναζητούμε την αγάπη στις παρέες της καφετέριας και αφήσαμε την αληθινή αγάπη της οικογένειας κάτω απ’το πατάκι της εξώπορτάς μας.

Αναζητούμε μανιωδώς την ηρεμία,την ψυχική γαλήνη και τη λύτρωση περνώντας ώρες στον καναπέ ενός επιστήμονα της ψυχικής υγείας και δεν σκεφτήκαμε πως η ψυχική μας υγεία πηγάζει από την υγεία της οικογενειακής ζωής.

Κι αν ξεχάσαμε, παρασυρθήκαμε, κάναμε λάθη ποτέ δεν είναι αργά να μεριμνήσουμε για την οικογένεια, να τρέξουμε πίσω σε αυτήν. Άλλωστε εκείνη μας άνοιξε την πόρτα της ζωής και θα την έχει ανοιχτή πάντα για να περιμένει τα μέλη της στην αγκαλιά της.

Στην ιεραρχία της ζωής η αγάπη για την οικογένεια θα πρέπει να έρχεται πάντα πρώτη,σε θέση πρωταθλητή. Κανένας άθλος δεν επιτυγχάνεται χωρίς τους κόπους, και καμία επιτυχία σε χτίζεται σε ξεθεμελιωμένα κτίρια. Και ο θεμέλιος λίθος της ζωής είναι η οικογένεια.

Ένα σ’αγαπώ,μια συγγνώμη,ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά διαθέτουμε όλοι…ας της τα χαρίσουμε!

Σοφία Γ. Παπαδάκη (παιδαγωγός-φιλόλογος)

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Ο Στέργιος και η Εύα στηρίζου το “ΜΕΛΛΟΝ”

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανακοίνωση από το σύλλογο ΑμεΑ το “ΜΕΛΛΟΝ”


Στέργιο Σινιολάκη και Εύα Δρετάκη, σας ευχαριστούμε θερμά που επιλέξατε αντί για μπομπονιέρες στο γάμο σας, να δωρίσετε χρήματα στο σύλλογό μας. Σας ευχόμαστε από καρδιάς τα χρόνια σας μαζί να είναι τα καλύτερά σας. Να ζήσετε!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη