Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Ανώγεια: “Τον πολιτισμό μιας κοινωνίας τον δείχνει και ο τρόπος της συμπεριφοράς προς τα ζώα”

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ανακοίνωση του Δήμου Ανωγείων για την σωστή φροντίδα και προστασία των ζώων


Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Ανωγείων με την οποία αναφέρεται στον σεβασμό και την φροντίδα που πρέπει να δείχνουμε όλοι στα ζώα, είτε όταν πρόκειται για κατοικίδια, είτε για ζώα που έχουμε και μας βοηθούν στη δουλειά μας, όπως έχουν οι περισσότεροι Κτηνοτρόφοι.

“Τον πολιτισμό μιας κοινωνίας τον δείχνει και ο τρόπος της συμπεριφοράς προς τα ζώα..” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που αναφέρει τρόπους για την κατάλληλη φροντίδα των ζώων, αλλά και των ποινών που προβλέπονται σε περιπτώσεις κακομεταχείρισης τους.Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

“O Δήμος Ανωγείων θέλει να επιστήσει την προσοχή των δημοτών στο θέμα των αδέσποτων σκυλιών αλλά των ζώων εργασίας (τσομπανόσκυλα, άλογα κ.λ.π) και γενικά στη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κατοικίδια ζώα κυρίως σκύλοι. Ευτυχώς λίγοι είναι οι ιδιοκτήτες που δεν ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα κάποια παρατημένα σκυλιά να βρίσκονται εκτεθειμένα στους δρόμους, ενώ δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν συμπεριφορές κακοποίησης ζώων.

Υπενθυμίζουμε στους δημότες ότι με βάση τον πρόσφατο νόμο, 4039/02.02.2012, τα ζώα απέκτησαν συγκεκριμένα δικαιώματα και αποτελεσματική προστασία.

Σχετικά με τα συναισθήματα των ζώων άμεση και άριστη γνώση έχουν όσοι διαθέτουν κατοικίδιο ή κατοικίδια, κυρίως γάτες και σκύλους, και είναι πολλά τα παραδείγματα συναισθηματικής προσήλωσης του σκύλου ή της γάτας στους ανθρώπους .

Με τον ίδιο νόμο προσδιορίζεται η έννοια της ευζωίας που είναι το σύνολο των κανόνων, τους οποίους πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος στα ζώα, αναφορικά με την προστασία τους και την καλή μεταχείρισή τους, έτσι ώστε :

α) να μην πονούν και υποφέρουν,

β) την παραμονή τους σε στεγνό, καθαρό και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες χώρο, χωρίς να είναι μόνιμα δεμένα και διαβιούντα εντός ακατάλληλων κατασκευών (π.χ. μεταλλικών βαρελιών κ.α),

γ) τη φροντίδα για ιατρική περίθαλψη και χορήγηση κατάλληλης τροφής και νερού,

δ) την καθημερινή άσκηση και τον περίπατό τους, και γενικά τη μέριμνα για σεβασμό της ύπαρξής τους.

Καθιερώνονται οι αρμόδιες αρχές για την προστασία και για τον έλεγχο των κανόνων προστασίας των ζώων. Επίσης προβλέπονται ποινικές κυρώσεις εναντίων εκείνων που κακομεταχειρίζονται, βασανίζουν και βλάπτουν τα ζώα.

Οι ποινές ξεκινούν από ένα μέχρι και πέντε έτη και συνδυάζονται με πρόστιμα από 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με το νόμο, ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση με την βοήθεια του κτηνιάτρου να προχωρήσει στην ηλεκτρονική σήμανση των ζώων ώστε να μπορεί να ταυτοποιηθεί η ιδιοκτησία τους και να μην γίνουν όλα « αδέσποτα».

Ολόκληρος ο νόμος διέπεται από σύγχρονο πνεύμα και παρέχει αποτελεσματική προστασία και αληθινά δικαιώματα στα ανυπεράσπιστα ζώα καθώς και τιμωρία στους παραβάτες των δικαιωμάτων των ζώων.

Καλό θα είναι λοιπόν, όταν αποφασίζουμε να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο να το φροντίζουμε, να μην το αφήνουμε στους δρόμους και να παρέχουμε στα ζώα που είτε ζουν μαζί μας, είτε στο ευρύτερο περιβάλλον μας, προστασία και καλή μεταχείριση.

Γιατί τον πολιτισμό μιας κοινωνίας τον δείχνει και ο τρόπος της συμπεριφοράς προς τα ζώα και το ενδιαφέρον κάθε πολίτη για τη φροντίδα και προστασία τους”

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook