Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι εκδηλώσεις οι οποίες στηρίζονται από την Περιφέρεια Κρήτης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο


Επτά εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Κρήτης περιλαμβάνει ο φετινός εορτασμός του Υπουργείου Πολιτισμού, για το Αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Ηράκλειο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσαράς, στον Αμπελούζο θα φιλοξενήσει ημερίδα με τίτλο: «Μεσαρά, η γενέτειρα των μύθων». Οι εργασίες της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Αυγούστου από τις 6 το απόγευμα και θα κλείσουν με συναυλία από το μουσικό σχήμα «Αρμός».

Την Κυριακή 26 Αυγούστου, στον Αρχαιολογικό χώρο Μαλίων, θα δοθεί η πρώτη μουσική συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη στην Κρήτη με τίτλο” Τη ζωή μου ξετυλίγω” με τη συμμετοχή της χορωδίας Μαλίων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου και την Περιφέρεια Κρήτης. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της εκδήλωσης.

Την ίδια μέρα , στις 9 το βράδυ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα δοθεί συναυλία με το μουσικό σύνολο «Vamos Ensemble» και την Ιωάννα Φόρτη στον κήπο του μουσείου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα.

Επίσης, την Κυριακή, στον αρχαιολογικό χώρο της Τυλίσου, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά jazz, με το συγκρότημα jaz-omatic, αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κουβίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαιολογικού χώρου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και το δήμο Μαλεβιζίου. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για τους επισκέπτες από τις 9 το βράδυ, έως τη λήξη της εκδήλωσης.

Παράλληλα, θα είναι ανοικτός από τις 8 μέχρι τις 11 το βράδυ, ο προαύλιος χώρος του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού από όπου υπάρχει η δυνατότητα θέασης του μινωικού ανακτόρου (το ίδιο το ανάκτορο θα παραμείνει κλειστό).

Χανιά

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων συμμετέχει στον φετινό εορτασμό, ξεκινώντας τις εκδηλώσεις το Σάββατο, 25 Αυγούστου στις 21:00, με τη συναυλία του μουσικού σχήματος Traveling Light (Lynch-Καλούδης-Λιμάκης) στον αύλειο χώρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.

Ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό από τις 20:00, με δυνατότητα επίσκεψης στην περιοδική έκθεση αφίσας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με τίτλο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, 1929-2009».

Την Κυριακή, 26 Αυγούστου στις 20:30, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη θα αποδώσει έργα των Ντβόρζακ, Θεοδωράκη, Πονκιέλι και Μπραμς (Γιορτές Ρόκκας 2018).

Την ίδια ημέρα, Κυριακή 26 Αυγούστου, ο αρχαιολογικός χώρος της Απτέρας θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00.

Ρέθυμνο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, γιορτάζουν την πανσέληνο του Αυγούστου με μία εικαστική παρέμβαση στη Μινωική Νεκρόπολη Αρμένων. Τέσσερις καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους για τον συγκεκριμένο τόπο. «Διελεύσεις / Crossings» ονομάζεται η έκθεση με την επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού. Τα Εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή, 26 Αυγούστου, στις 20:00 στο Υστερομινωϊκό Νεκροταφείο Αρμένων. Τη βραδιά των εγκαινίων και με το φως της σελήνης, ο ποιητής Γιώργος Δουατζής θα διαβάσει ποίηση για τον έρωτα και τον θάνατο του Τάσου Λειβαδίτη.

Ο χώρος είναι επισκέψιμος και λειτουργεί, ενώ το έργο ανάδειξής του έχει ενταχτεί στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 και ξεκινά η υλοποίησή του, με τη φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και της διευθύντριας Αναστασίας Τζιγκουνάκη.

Ο τίτλος της έκθεσης Διελεύσεις, σχετίζεται με το οντολογικό ζήτημα της ζωής και του θανάτου. Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν είναι (αλφαβητικά):

Αντώνης Βολανάκης, Blind Adam (Θάνος Κυριακίδης), Καλλιόπη Λεμού και Μανούσος Χαλκιαδάκης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2018.

Λασίθι

Την Κυριακή 25 Αυγούστου στην Ενετική έπαυλη DE MEZZO, στην Ετιά του Δήμου Σητείας, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο της Ενετικής έπαυλης De Mezzo με το έργο «ΙΩΝΙΚΟ- Τραγούδια του έρωτα σε καιρούς προσφυγιάς” του συνθέτη Δημήτρη Σφακιανάκη, με το Μουσικό Σύνολο «ΧΡΟΕΣ”. Ώρες εκδήλωσης 20:30 έως 23:30.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook