Connect with us

ΘΕΜΑ

Ανυπολόγιστη η ζημιά στην Κρήτη από την Thomas Cook

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Στον συντονισμό των δράσεων και των ενεργειών τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκαλεί στον τουριστικό κλάδο της Κρήτης η κατάρρευση της Thomas Cook, συμφώνησαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, στην συνάντηση που οργάνωσε χθες ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης


Μετά την πτώχευση και της θυγατρικής του ταξιδιωτικού ομίλου στην Γερμανία, η κατάσταση επιδεινώθηκε για την Κρήτη, καθώς όπως επισημάνθηκε στην συνάντηση, αποτελεί το 60 με 65% του ποσοστού των τουριστών που έκαναν διακοπές με την συγκεκριμένη εταιρεία στο νησί.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, το ύψος της ζημιάς είναι πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Κρήτη, και στόχος είναι να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους πληγέντες ξενοδόχους αλλά και πρόβλεψη για τους εργαζόμενους προκειμένου να μην χάσουν το επίδομα ανεργίας και την δουλειά τους. Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο διυπουργικό συμβούλιο το οποίο θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα.

Πάνω από 300 ξενοδοχεία της Κρήτης είχαν συνεργασία με την Τόμας Κουκ με τα τιμολόγια τους να είναι απλήρωτα από τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα δε, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη μέχρι τις 6 Οκτωβρίου θα υποχρεωθούν να κλείσουν 20 ξενοδοχεία καθώς δεν θα έχουν πελάτες.

Στο Διυπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας οι αποφάσεις

«Συναντηθήκαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να συντονίσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ούτως ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από πλευράς της κεντρικής εξουσίας, από πλευράς της κυβέρνησης. Το ύψος της ζημιάς είναι πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Κρήτη, ένα πολύ μεγάλο οικονομικό μέγεθος για τα οικονομικά δεδομένα του νησιού. Είναι μια αλυσίδα για τους ξενοδόχους και για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και για τους ξενοδόχους αλλά και για τους εργαζόμενους, διότι δεν είναι δυνατόν να χάσουν το επίδομα ανεργίας και τη δουλειά τους αυτοί οι άνθρωποι.

Ο στόχος όλων είναι να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από πλευράς της κυβέρνησης, και για τη μη πληρωμή του ΦΠΑ στα τιμολόγια τα οποία δεν έχουν πληρωθεί, τα τέλη παρεπιδημούντων. Θέλουμε όμως και μια σειρά διευκολύνσεων και από τις τράπεζες, γιατί πρέπει και οι τράπεζες να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο – όταν ένα τόσο μεγάλο ποσό δεν έχει πληρωθεί αντιλαμβάνεστε ότι και οι ξενοδόχοι είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης του νησιού που πρέπει να πληρώσουν τους εργαζόμενους τους.
Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Τουρισμού, υπάρχει ένα θετικό κλίμα. Τη Δευτέρα θα γίνει μια διυπουργική για να αποφασιστούν τα τελικά μέτρα. Η πίεση είναι από όλους, είμαστε όλοι μια γροθιά εδώ στην Κρήτη, ο ένας πως θα βοηθήσει τον άλλον. Κι ως Περιφέρεια Κρήτης θέλουμε η κυβέρνηση να βοηθήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν τόση μεγάλη ανάπτυξη στο νησί», δήλωσε μετά την συνάντηση ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Έχουν πληγεί πάνω από 300 ξενοδοχεία της Κρήτης

Από την πλευρά του ο αντιπρόσωπος της Thomas Cook Λευτέρης Παπακαλιάτης υπογράμμισε ότι η «Η ζημιά είναι τεράστια για όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι με τη βοήθεια όλων θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτή την κρίση. Χωρίς τη βοήθεια όλων η κατάσταση θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις τις δικές μας, επειδή εμείς έχουμε μεγάλη έκθεση στο Thomas Cook – το 50 με 55% των ξενοδοχείων μας είναι με τους πελάτες του Thomas Cook, υπάρχει ένα σχέδιο, υπάρχει το plan b, αλλά χρειάζεται και η βοήθεια όλων γιατί το ένα θα φέρει το άλλο. Έχουμε τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι είναι πολύ θετικοί στο να μας βοηθήσουν. Πάνω από 300 ξενοδοχεία έχουν συνεργασία με την Thomas Cook στην Κρήτη. Όλοι έχουν χρέη από την Thomas Cook. Τα τιμολόγια από το τέλος Ιουνίου είναι όλα απλήρωτα».

Το χρέος μεγαλώνει με την πτώχευση της γερμανικής εταιρείας

Χάθηκε και το γερμανικό τμήμα της Thomas Cook που είναι και το μεγαλύτερο στην Κρήτη. Κι αυτό είναι πάρα πολύ λυπηρό. Είναι ένα από τα επακόλουθα του σεισμού που έγινε. Χάθηκε και η Πολωνία, οπότε καταλαβαίνετε ότι το χρέος συνεχώς μεγαλώνει», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.
Και πρόσθεσε ότι «τα ανεξόφλητα τιμολόγια είναι περίπου 100 εκατομμύρια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Είναι πολύ περισσότερα. Θέλει δουλίτσα για να μπορέσουμε να τα συγκεντρώσουμε τα ακριβή νούμερα της συνολικής ζημιάς. Όπως είπα και στη σύσκεψη, 100 εκατομμύρια είναι παραγωγή 2-3 χρόνων σε λάδι! Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν εάν οι παραγωγοί μας δεν είχαν αυτά τα λεφτά. Θα υπήρχε μια πολύ μεγάλη αναταραχή. Αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε ψύχραιμοι. Το πρώτο πράγμα που ζητήσαμε όλοι μας από το Υπουργείο είναι να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι. Το κοινωνικό μέρος μας απασχολεί πάρα πολύ. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει ο, τι πρέπει να γίνει για να σωθούν οι επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν του χρόνου. Ελπίζω τα μέτρα που ζητήσαμε από το Υπουργείο να μπορέσουν να γίνουν για το καλό του Τουρισμού, για το καλό της κοινωνίας.»

Κλείνουν νωρίτερα 20 ξενοδοχεία

«Η ζημιά για την Κρήτη είναι περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ», επανέλαβε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.
«Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, κι από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε τι συνέπειες θα υπάρξουν σε εμάς, στους εργαζόμενους και γενικά στην κοινωνία. Τις επόμενες μέρες, μέχρι τις 6 Οκτώβρη, θα κλείσουν περίπου 20 ξενοδοχεία που συνεργάζονταν άμεσα με την Thomas Cook, διότι δεν θα έχουν πελάτες. Ζητήσαμε από το Υπουργείο οι εργαζόμενοι να μπουν άμεσα στο Ταμείο τους και να πάρουν κι έναν επιπλέον μήνα.
Επίσης ζητήσαμε τη μη πληρωμή του ΦΠΑ για τα μη εξοφλημένα τιμολόγια, τη μη πληρωμή του φόρου και του δημοτικού φόρου, έτσι ώστε να έχουμε κι εμείς ελαφρύνσεις, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε κι εμείς στις υποχρεώσεις μας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης μιλήσαμε με το Υπουργείο και τον κ. Κόνσολα. Μας είπε ότι τη Δευτέρα θα γίνει μια διυπουργική συνάντηση, οπότε πιστεύουμε ότι μέχρι το βράδυ εκείνης της ημέρας θα έχουμε μια απάντηση”.

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *