Connect with us

Sports

Αποκλείστηκε ο Παναθηναϊκός από την Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε

στις

Ήταν… αναπόφευκτο απ’ τη στιγμή που παρήλθε η ημερομηνία της 1ης Μαρτίου 2018 και η έξτρα περίοδος που είχε δώσει η UEFA προς τον Παναθηναϊκό για να διευθετήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχε


Προθεσμία που είχε δοθεί ως τελευταία διορία προς τους “πράσινους” το απόγευμα της 12ης Δεκεμβρίου κατά την ακρόαση των ανθρώπων του “τριφυλλιού” (τον τότε Γενικό Διευθυντή Αγησίλαο Τουμαζάτο και τον νομικό Άλκη Παπαντωνίου), όμως η διοίκηση του Παναθηναϊκού δεν φρόντισε να τακτοποιήσει τις οφειλές της κι έτσι ήρθε το… μοιραίο: Ο μονοετής αποκλεισμός του συλλόγου απ’ τα Κύπελλα Ευρώπης, σε όποια απ’ τις τρεις επόμενες σεζόν εξασφαλίσει ευρωπαϊκό “εισιτήριο”.

Η ειδοποίηση είχε σταλεί εδώ κι εβδομάδες στους “πράσινους”, με την UEFA να ακολουθεί κατά γράμμα, όλα τα βήματα του πρωτοκόλλου, να δίνει στον Παναθηναϊκό το χρονικό περιθώριο για επιπρόσθετες παρατηρήσεις και να ενεργοποιεί επί της ουσίας την ποινή στη νέα συνεδρίαση του Club Financial Control Body την Πέμπτη 19 Απριλίου.

Το απόγευμα της Τρίτης (24/4) ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση: “Στις 12 Δεκεμβρίου 2017 το συμβούλιο του Club Financial Control Body συνεδρίασε με πρόεδρο τον José Narciso da Cunha Rodrigues και πήρε απόφαση για τον Παναθηναϊκό που είχε ληξιπρόθεσμα χρέη.

Το συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι ο Παναθηναϊκός είχε οφειλές που δεν είχε καταβάλει και παραβίαζε το UEFA Club Licensing και τους κανόνες του Financial Fair Play Regulations κι αποφάσισε να αποβάλει τον Παναθηναϊκό από τη συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τα επόμενα τρία χρόνια (2018/19, 2019/20 και 2020/21) εκτός και αν μέχρι την 1 Μαρτίου ο σύλλογος έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για να αποδείξει ότι είχε εξοφλήσει τις οφειλές ή είχε έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές στους οποίους όφειλε η ομάδα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Επέβαλε επίσης πρόστιμο ύψους 200.000€, από το οποίο 100.000€ ακυρώθηκαν και θα ήταν απαιτητές σε περίπτωση που ο σύλλογος δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τον προαναφερθέντα όρο.

Στις 19 Μαρτίου 2018 το αρμόδιο τμήμα συνεδρίασε και έβγαλε το πόρισμα πως ο Παναθηναϊκός δεν είχε ικανοποιήσει τις απαιτήσεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το αρμόδιο τμήμα να διατάξει την άμεση έναρξη ισχύος του αποκλεισμού που προβλέπεται στην απόφαση της 12ης Δεκεμβρίου 2017 και επιβεβαίωσε ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποκλείεται να συμμετάσχει στις διοργανώσεις συλλόγων UEFA για μία από όποια από τις επόμενες τρεις χρονιές προκριθεί (2018/19, 2019/20 και 2020/21). Το αρμόδιο τμήμα επίσης αποφάσισε ότι η αμοιβή των 100.000€ σαν κομμάτι των 200.000€ δεν είναι πλέον ακυρωμένη και πρέπει να καταβληθεί άμεσα”.

ΤΟΣΑ ΠΛΗΡΩΣΕ, ΤΟΣΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕ

Πάμε τώρα να δούμε ορισμένες, πολύ σημαντικές λεπτομέρειες επί της απόφασης, με βάση τα όσα γνωστοποίησε η UEFA στο ειδικό section της ιστοσελίδας της, με τα σκεπτικά των αποφάσεων του δικαστικού σώματος του CFCB.

– Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Παναθηναϊκού προς άλλα ποδοσφαιρικά κλαμπ και παίκτες/υπαλλήλους έως 30/9/2017, ήταν 5.631.000€.

Στις 19 Μαρτίου 2018, όταν κι έγινε ο αρμόδιος έλεγχος από το CFCB για να δει κατά πόσο ικανοποίησε ο Παναθηναϊκός τις εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές, διαπιστώθηκε πως:

– Ο σύλλογος δεν είχε τακτοποιήσει τα ζητούμενα, διότι είχε πληρώσει ή διευθετήσει -σε δύο διαφορετικές δόσεις- τα ποσά των 763.000€ και 1.214.000€. Ήτοι συνολικά 1.977.000€ από τα 5.631.000€ που ήταν το αρχικό ζητούμενο, αφήνοντας σε εκκρεμότητα και μετά την 1η Μαρτίου 2018 (που έληξε η προθεσμία) το ποσό των 3.654.000€! Αυτό επί της ουσίας είναι και το ληξιπρόθεσμο ποσό για το οποίο τιμωρήθηκε ο Παναθηναϊκός από την UEFA!

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Στις 20 Μαρτίου 2018 (μία μέρα μετά την τελική εξέταση) η UEFA έστειλε στον Παναθηναϊκό ενημερωτικό έγγραφο για τον έλεγχο που έκανε, ζητώντας από τους “πράσινους” να εκφράσουν τις όποιες “αντιρρήσεις” τους, επί του ελέγχου του CFCB. Στις 5 Απριλίου 2018, ο Παναθηναϊκός απάντησε σε επιστολή (που υπέγραφε ο δικηγόρος της ΠΑΕ, Άλκης Παπαντωνίου) πως δεν έχει καμία “ένσταση” επί των αποτελεσμάτων του ελέγχου που έγινε.

Στην ίδια επιστολή, ο νομικός του “τριφυλλιού” υπογράμμισε πως οι οποιεσδήποτε κυρώσεις του CFCB θα μπορούσαν να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα “…δεδομένου ότι το κλαμπ εφαρμόζοντας ένα λογικό και ρεαλιστικό, οικονομικό και επιχειρησιακό σχέδιο, έλαβε μέτρα για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς CL & FFP και προσπαθεί προσελκύσει τους επενδυτές”.

Επιπροσθέτως, ο νομικός της ΠΑΕ πρότεινε εκ μέρους του κλαμπ “… την υπογραφή μιας συμφωνίας διακανονισμού είτε την επιβολή εναλλακτικών πειθαρχικών μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 29 των Διαδικαστικούς Κανόνων ως εξής:

– Να περιοριστούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο σύλλογο, σε περιορισμό του αριθμού των παικτών που θα μπορεί ο Παναθηναϊκός να δηλώσεις για συμμετοχή σε διοργανώσεις της UEFA, για την πρώτη συμμετοχή του μέσα στις επόμενες τρεις σεζόν, συμπεριλαμβανομένου ενός οικονομικού ορίου του συνολικού κόστους των δαπανών παροχών σε παίκτες που θα μπορούσε να εγγράψει στη List-Α για το σκοπό αυτό.

– Εναλλακτικά, να διατάξει τον αποκλεισμό του συλλόγου από τις επόμενες διοργανώσεις της UEFA, στις οποίες θα κέρδιζε συμμετοχή ο Παναθηναϊκός, αλλά μόνο για μία σεζόν (2018-2019).

– Εναλλακτικά, συνδυασμό των προτεινόμενων κυρώσεων”.

ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ CAS

Αυτές οι προτάσεις του Παναθηναϊκού, μέσω του κ. Παπαντωνίου δεν έγιναν ακολούθως αποδεκτές απ’ την UEFA και το δικαστικό σώμα του Club Financial Control Body, καθώς κρίθηκε πως το κλαμπ δεν κάλυψε όλα του είχαν ζητηθεί και κατά την ακροαματική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου. Κάπως έτσι επικυρώθηκε και τυπικά η ποινή και γράφτηκε μία απ’ τις πιο “μελανές” σελίδες στην ιστορία του συλλόγου, με την υπογραφή της διοίκησης και του σημερινού μεγαλομετόχου του Γιάννη Αλαφούζου.

Πλέον ως τελευταία επιλογή στο συγκεκριμένο δικαστικό μέτωπο, ο Παναθηναϊκός έχει την προσφυγή προς το CAS που του δίνει το δικαίωμα ο κανονισμός, εφόσον προσφύγει σε διάστημα 10 ημερών απ’ την ημέρα τελικής κοινοποίησης της απόφασης….

Sports

Ο πρώτος τίτλος της σεζόν έχει χρώμα πράσινο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Παναθηναϊκός νίκησε τον μαχητικό ΠΑΟΚ, στον 44ο τελικό του Κυπέλλου, στο κλειστό «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου, με 79-73 και κατέκτησε τον 19ο τίτλο του στο θεσμό


Κορυφαίοι για τους «πράσινους», οι οποίοι τελείωσαν το ματς με 37 ριμπάουντ και 21 ασίστ, ήταν οι Νικ Καλάθης (19π., 9 ασ., 2κλ), Κιθ Λάνγκφορντ (17π., 5 ριμπ., 4 ασ., 1κλ.). Πάλεψαν πιο πολύ για τον «Δικέφαλο» (32 ριμπ., 15 ασίστ) οι Ουίλ Χάτσερ (23π., με 4/6 τρίποντα) και Φιλ Γκος (15π., 2 ασ), με τον πρώτο να είναι και ο πρώτος σκόρερ στον τελικό.

Χαρακτηριστικό του τελικού, που δεν προμήνυε στην αρχή του το αμφίρροπο -λίγο πριν το τέλος- φινάλε του, ήταν και οι 53 συνολικά προσπάθειες που έγιναν για σουτ τριών πόντων. Ο Παναθηναϊκός είχε έχει 9/25 και ο ΠΑΟΚ 12/28.

Τα δεκάλεπτα: 15-29, 36-46, 58-59, 73-79

Βλέποντας το καλάθι σαν… βαρέλι, ο Παναθηναϊκός ήταν επιβλητικός στο παρκέ με το «καλησπέρα». Με τον Τόμας, αρχικά, και τους Καλάθη, Γκιστ, Λάνγκφορντ, στη συνέχεια, προηγήθηκε με 3-18 στο 5΄. Το προβάδισμα αυτό, ελάχιστα αργότερα, με τη συνδρομή του Αντετοκούνμπο, ανέβηκε στο +19 (4-23).

Στο ίδιο επίπεδο ήταν η διαφορά και στο 9΄ (8-27), με τον ΠΑΟΚ να αρχίζει από εκείνο το σημείο να ισορροπεί την κατάσταση. Πιέζοντας αμυντικά, έχοντας βασικό επιθετικό εκφραστή τον Χάτσερ (9 συνεχείς πόντοι) και στηρίγματα τους Ζάρα, Γκάρετ, ο «Δικέφαλος» πλησίασε στους 7 πόντους στο 13΄ (22-29). Ένα λεπτό αργότερα, με σουτ από τα 6.75 του Τζόουνς, οι «ασπρόμαυροι» μείωσαν στους 6 πόντους (14΄, 25-31).

Με επιμέρους σκορ 5-0, μετά από πρωτοβουλίες των Λάνγκφορντ, Γκιστ, ο Παναθηναϊκός πήγε ξανά στο +11 (25-36) και λίγο αργότερα στο +12 (32-44), με τρίποντο από τον Καλάθη. Με δεύτερες επιθέσεις από τους Γκάρετ, Μαργαρίτη, ο ΠΑΟΚ μείωσε στο ημίχρονο στους 10 πόντους (36-46) και ακόμη περισσότερο στο τρίλεπτο της τρίτης περιόδου. Με τους Γκάρετ, Χάτσερ και ένα γκολ-φάουλ από τον Μαργαρίτη, το σκορ στο 23΄ ήταν 44-48.

Ο Χάτσερ, εκτελώντας από τα 6.75, επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να πλησιάσει στους 3 πόντους στο 27΄ (51-54), με τον Τζόουνς να παίρνει τη… σκυτάλη και με διαδοχικά τρίποντα (σ.σ. στη λήξη της τρίτης και στην αρχή της τέταρτης περιόδου) να κάνει «αφεντικό» στο ματς τους «ασπρόμαυρους» με 61-59.

Ο Παναθηναϊκός «απάντησε» με τον ίδιο τρόπο, με τους Καλάθη, Λάνγκφορντ να εκτελούν από τα 6.75 (61-65). Ακολούθησε στα… βήματά τους, για τον ΠΑΟΚ, ο Γκος, με συνέπεια ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει προβάδισμα 3 πόντων στο 35΄ (70-67).

Το σκηνικό άλλαξαν σε δύο λεπτά οι Παπαπέτρου, Καλάθης, Γκιστ, δίνοντας εκ νέου τα «ηνία» στον Παναθηναϊκό (37΄, 70-75), προβάδισμα που δεν άλλαξε χέρια, καθώς ο ΠΑΟΚ πάλεψε να «γυρίσει» την εις βάρος του κατάσταση με τους Μαργαρίτη, Γκος (73-75), στα 52΄΄ για τη λήξη, όμως οι Παπαπέτρου, Καλάθης, με ψυχραιμία στις βολές, διαμόρφωσαν το τελικό 79-73.


* Νωρίς έφτασαν στο γήπεδο τα στελέχη του ΠΑΟΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΑΕ, Μπάνε Πρέλεβιτς.

* Μισή ώρα περίπου πριν το τζάμπολ πήρε τη θέση του στις κερκίδες του γηπέδου, έχοντας μαζί του τη σύζυγο και τα παιδιά του, ο επικεφαλής του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

* Ολιγόλεπτη διακοπή, λόγω προβλήματος στα ταμπλό του γηπέδου, υπήρξε περίπου τέσσερα λεπτά πριν τελειώσει η δεύτερη περίοδος.

* Δεν γέμισε ασφυκτικά το γήπεδο, οι μαθητές δημοτικών και γυμνασίων, ωστόσο, που ήταν οι θεατές του αγώνα «χρωμάτισαν» όμορφα τον τελικό, με το χειροκρότημα που πρόσφεραν και στις δύο ομάδας.

* Στο γήπεδο, για να στηρίξει τους συμπαίκτες του, ήταν για τον Παναθηναϊκό και ο Νίκος Παππάς.

Διαιτητές: Καρακατσούνης, Παπαπέτρου, Τσαρούχα


Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Ηλίας Παπαθεοδώρου): Τζόουνς 9 (3), Τζέφερσον, Χρυσικόπουλος, Κόνιαρης, Τέπιτς, Μαργαρίτης 13, Ζάρας 3 (1), Χάτσερ 23 (4), Γκάρετ 10, Γκος 15 (4)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ρικ Πιτίνο): Τόμας 12 (2), Πέιν, Λάνγκφορντ 17 (3), Παπαπέτρου 10 (1), Γκιστ 14, Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους, Κιλπάτρικ, Καλάθης 19 (2), Αντετοκούνμπο 5 (1), Μήτογλου 2

 

Ο Νικ Καλάθης ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του τελικού. 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Sports

Χρονιά μπάσκετ για το Ηράκλειο η χρονιά που πέρασε

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» Ο.Α.Α. η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου, παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων φορέων, αθλητών και γονέων


Ο Όμιλος τίμησε τους αθλητές και αθλήτριες των τεσσάρων τμημάτων του (Τένις, πίνγκ πονγκ, Μπάσκετ,Σκάκι )για τις επιτυχίες που είχαν το 2018 τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

Το 2018 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για το μπάσκετ που έκλεισε τα 50 χρόνια από την ίδρυση του (1968) και χάρισε πολλές και σημαντικές επιτυχίες στο σύλλογο. Το «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» πανηγύρισε την κατάκτηση δυο Πρωταθλημάτων Κρήτης στους Έφηβους και στους Παίδες καθώς και την έκτη θέση τόσο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων όσο και στο Παίδων.

Βραβεύτηκε η Εφηβική Ομάδα Μπάσκετ για την κατάκτηση του Πρωταθληματος Κρήτης 2018 και της 6ης Θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2018. Συμμετείχαν οι αθλητές
Γρηγόρης Μαραγκουδάκης, Γιάννης Κυπριωτάκης, Μιχάλης Γεωργόπουλος, Δημήτρης Βιδάκης, Δημήτρης Βολιτάκης, Γιάννης Κίτσος- Καλυβιανάκης, Μανόλης Μηλαθιανάκης, Μάνόλης Αλεξάκης, Νίκος Σπυριδάκης, Αντώνης Στιβακτάκης, Κων/νος Καλλέργης, Αλέξανδρος Βαρβεράκης, Κων/νος Νησιώτης, Κων/νος Γκίζης και Βαγγέλης Φλουρής,
Προπονητής Μαρκάκης Γιωργος Γιάννος Τζάνης, Έφοροι Φώτης Κίτσος, Κατερίνα Καλυβιανάκη.

Βραβεύτηκε η Παιδική Ομάδα Μπάσκετ για την κατάκτηση του Πρωταθληματος Κρήτης 2018 και της 6ηςΘέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2018.Συμμετείχαν οι αθλητές
Γιάννης Βαμβουκάκης, Μιχάλης Καψάλης, Μιχάλης Βασιλάκης, Παύλος Ηλιάκης, Δημήτρης Ινιωτάκης, Οδυσσέας Κουνετάκης, Γιώργος Ματθαιάκης, Αντώνης Βογιατζάκης, Μιχάλης Κουκιαδάκης, Αλέξανδρος Νταής, Αντώνης Περαντωνάκης, Μάριος Γκίζης, Αντώνης Καραπάνος και Γιάννης Καρεμφυλλάκης.
Προπονητής Αντώνης Πινακουλάκης, Έφοροι Γιώργος Βαμβουκάκης και Μανόλης Κουκιαδάκης.

Τέλος βραβεύθηκαν οι αθλητές του Ομίλου που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας την προηγούμενη χρονιά, ενώ παράλληλα αγωνίζονταν στα αντίστοιχα ηλικιακά πρωταθλήματα.

Ειδικότερα

Τον Κών/νο Κίτσο Καλυβιανάκη που εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης,
τον Γρηγόρη Μαραγκουδάκη για την εισαγωγή του στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοικησης Επιχειρήσεων- ΟΠΑ,
τον Μιχάλη Γεωργόπουλο για την εισαγωγή του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών,
τον Δημήτρη Βιδάκη για την εισαγωγή του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας), τον Δημήτρη Βολιτάκη για την εισαγωγή του στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης και τέλος τον Γιάννη Κυπριωτάκη για την εισαγωγή του στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Sports

Αφαίρεση έξι βαθμών στον Ολυμπιακό

Δημοσιεύτηκε

στις

Αφαίρεση έξι βαθμών και 7 χιλ. ευρώ πρόστιμο


Με αφαίρεση έξι βαθμών από την Basket League, τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός, ενώ παράλληλα καλείται να καταβάλει πρόστιμο 7.000 ευρώ για την αποχώρησή του από τον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό.

Αναλυτικά η απόφαση του αθλητικού δικαστή: «Επιβάλλει στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. ΚΑΕ για αποχώρηση της ομάδας της πριν τη λήξη διεξαγόμενου αγώνα καλαθοσφαίρισης και χωρίς να συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας με συνέπεια τη δυσφήμιση του αθλήματος και την προσβολή του φίλαθλου πνεύματος την ποινή της αφαίρεσης έξι (6) βαθμών (από την συνολική βαθμολογία την οποία θα συγκεντρώσει η ομάδα της Κ.Α.Ε μετά την ολοκλήρωσή της φάσης της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος) και χρηματικό πρόστιμο επτά χιλιάδων (7.000) ευρώ κατά τον αγώνα Κυπέλλου με την ομάδα της ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ που διεξήχθη στις 13-02-2019».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη