Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Απώλειες στα σταφύλια λόγω ανομβρίας στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Για «πρώιμη χρονιά, που όμοιά της δεν έχει ξαναϋπάρξει», μίλησε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης


«Στις αρχές Ιούλη, θα έχουμε εξαγωγές και για σουλτανίνα, όταν άλλες χρονιές ξεκινούσαμε το μάζεμα από τις 25 του μήνα και μετά». Η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, με την τιμή παραγωγού για τις πρώτες μικρές ποσότητες να διαμορφώνεται ακόμα και πάνω από τα δύο ευρώ, αλλά, όπως επισημαίνει ο ίδιος, αυτή η τιμή αφορά μόνο τους 20-30 πρώτους τόνους. Μετά από 15 μέρες θα φανεί πώς διαμορφώνονται οι τιμές για τις πρώιμες ποικιλίες.

Σοβαρό πρόβλημα διαπιστώνουν αυτές τις μέρες οι παραγωγοί της Κρήτης εξαιτίας της ανομβρίας που έχει προηγηθεί, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. «Είχαμε δεκαετίες να δούμε τέτοια ανομβρία», σημειώνει ο κ. Ιερωνυμάκης, ο οποίος με έκδηλη ανησυχία αναφέρει χαρακτηριστικά πως «όσα αμπέλια δεν είναι αρδευόμενα δεν θα κόψουν φέτος σταφύλι ούτε για κρασί, ούτε για σταφίδα, ούτε για επιτραπέζιο». Οι πρώτες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν πολύ μειωμένες ποσότητες στο επιτραπέζιο, της τάξης του 70% από τώρα μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, παρά την εξαιρετική ποιότητα της παραγωγής του νησιού, η οποία εξάγεται κατά 70% στη Γερμανία, κατά 30% στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ η ποικιλία Τόμσον εξάγεται στην Αγγλία, με υψηλότερη τιμή από τις άλλες ποικιλίες.

Για το οινοποιήσιμο και τα σταφιδάμπελα, η ανησυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη, δεδομένου ότι τα αρδευόμενα τέτοια αμπέλια είναι πολύ λίγα.

ypaithros.g

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

17η Γεωργική έκθεση Μεσαράς

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 26 έως και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 στο Εκθεσιακό Κέντρο στους Βώρουςτου Δήμου Φαιστού


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Γεωργικής Έκθεσης Μεσσαράς ανακοινώνει τη διοργάνωση της 17ης Παγκρήτιας Έκθεσης Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Παραδοσιακών Προϊόντων.

Έχοντας ως βάση την εμπειρία των 31 ετών ιστορίας της, αυτή τη χρονιά η Έκθεση εξελίσσεται ακόμα περισσότερο με τη συμμετοχή νέων εκθετών και από άλλες κατηγορίες, συναφή με τον αγροτικό τομέα όπως η κτηνοτροφία και τα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα. 

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι η ενημέρωση των αγροτών για τις τελευταίες εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα σχετικά με νέες μεθόδους καλλιέργειας, μηχανήματα, εξοπλισμό, φυτώρια, λιπάσματα κ.α. ενόψει της νέας αγροτικής χρονιάς. Παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν νέες γεύσεις από κρητικά παραδοσιακά προϊόντα από όλα τα μέρη του νησιού και να ψυχαγωγηθούν με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επισκεφθείτε το site της Έκθεσης www.georgiki-ekthesi-messaras.gr

Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Cretanmagazine.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Νέες πληρωμές ύψους 1,6 εκ. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι πληρωμές αφορούν κυρίως ανειλημμένες υποχρεώσεις σε δασώσεις

Το ποσό των 1.609.790,84 € πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) από τις 09/09/2019 έως τις 10/09/2019 σε συνολικά 416 δικαιούχους.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις Πληρωμές ύψους 1.609.790,84 €  που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ 09/09/2019 έως τις 10/09/2019

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αναστάτωση σε κτηνοτρόφους από έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα μητρώα αιγοπροβάτων

Δημοσιεύτηκε

στις

Λίγο πριν την αποχώρηση της διορισμένης από την προηγούμενη κυβέρνηση διοίκησης του οργανισμού πληρωμών στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ «κατάφεραν» να αναστατώσουν χωρίς λόγο και αιτία τον κτηνοτροφικό κόσμο και τις πύλες ΟΣΔΕ


Πως έγινε αυτό; Την προηγούμενη εβδομάδα αιφνιδίως ο ΟΠΕΚΕΠΕ με έγγραφό του ειδοποίησε τους υπεύθυνους των πυλών πως εκτάκτως οι κτηνοτρόφοι θα έπρεπε εντός ολίγων ημερών μάλιστα να προσκομίσουν σε αυτές, ολόκληρα τα έντυπα των Μητρώων Αιγοπροβάτων που διαθέτουν, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία που απαιτείται μεταξύ άλλων και για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης του 2019.

Πρακτικά αδύνατο θα ήταν οι παραγωγοί να προσκομίσουν όλα αυτά τα έγγραφα σε λίγες ημέρες

Τα δέκα τουλάχιστον τελευταία χρόνια προς αποφυγή ταλαιπωρίας των υπεύθυνων των πυλών, αλλά κυρίως των κτηνοτρόφων, οι πύλες σκάναραν κατά την προσέλευση του παραγωγού να κάνει δήλωση ΟΣΔΕ, μόνον τις δυο σελίδες του Μητρώου, το οποίο και ενημερώνεται τον Δεκέμβριο παραδοσιακά. Στην περίπτωση που ο παραγωγός καλούνταν για έλεγχο των δηλωθέντων του, τότε, σε συνεννόηση με την εκάστοτε πύλη, προσκόμιζε όλο το Μητρώο, το οποίο για έναν μικρό παραγωγό ξεπερνά τις… 100 σελίδες. Εν τέλει, έπειτα από τη μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε στις τάξεις των κτηνοτρόφων αλλά και των πυλών ΟΣΔΕ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγκάστηκε να πάρει πίσω την οδηγία και οι εμπλεκόμενοι να… ηρεμήσουν.

agrotypos.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη