Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Απώλειες στα σταφύλια λόγω ανομβρίας στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Για «πρώιμη χρονιά, που όμοιά της δεν έχει ξαναϋπάρξει», μίλησε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης


«Στις αρχές Ιούλη, θα έχουμε εξαγωγές και για σουλτανίνα, όταν άλλες χρονιές ξεκινούσαμε το μάζεμα από τις 25 του μήνα και μετά». Η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, με την τιμή παραγωγού για τις πρώτες μικρές ποσότητες να διαμορφώνεται ακόμα και πάνω από τα δύο ευρώ, αλλά, όπως επισημαίνει ο ίδιος, αυτή η τιμή αφορά μόνο τους 20-30 πρώτους τόνους. Μετά από 15 μέρες θα φανεί πώς διαμορφώνονται οι τιμές για τις πρώιμες ποικιλίες.

Σοβαρό πρόβλημα διαπιστώνουν αυτές τις μέρες οι παραγωγοί της Κρήτης εξαιτίας της ανομβρίας που έχει προηγηθεί, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. «Είχαμε δεκαετίες να δούμε τέτοια ανομβρία», σημειώνει ο κ. Ιερωνυμάκης, ο οποίος με έκδηλη ανησυχία αναφέρει χαρακτηριστικά πως «όσα αμπέλια δεν είναι αρδευόμενα δεν θα κόψουν φέτος σταφύλι ούτε για κρασί, ούτε για σταφίδα, ούτε για επιτραπέζιο». Οι πρώτες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν πολύ μειωμένες ποσότητες στο επιτραπέζιο, της τάξης του 70% από τώρα μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, παρά την εξαιρετική ποιότητα της παραγωγής του νησιού, η οποία εξάγεται κατά 70% στη Γερμανία, κατά 30% στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ η ποικιλία Τόμσον εξάγεται στην Αγγλία, με υψηλότερη τιμή από τις άλλες ποικιλίες.

Για το οινοποιήσιμο και τα σταφιδάμπελα, η ανησυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη, δεδομένου ότι τα αρδευόμενα τέτοια αμπέλια είναι πολύ λίγα.

ypaithros.g

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αποχώρησαν από τα μπλόκα οι αγρότες

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι αγρότες δηλώνουν περήφανοι για τον αγώνα τους


Αποχώρησαν το Σάββατο από τα μπλόκα τους οι προσκείμενη στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αγρότες της Κρήτης, παρά το γεγονός ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν περήφανοι για τον αγώνα τους, τον οποίο, όπως αναφέρουν, θα συνεχίσουν με διάφορες μορφές.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών – Αστερουσίων, που για 20 ημέρες είχε στήσει το μπλόκο στα Πραιτώρια, αναφέρεται: «Μετά τη συνέλευση στο μπλόκα, όπου έγινε διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για τα αρνητικά αποτελέσματα της συνάντησης με το κυβερνητικό κλιμάκιο, η απόφασή μας είναι η συνέχιση του αγώνα. Ένας αγώνας για την επιβίωση που επί χρόνια δίνουμε, όχι μόνο στο μπλόκο, αλλά με κάθε μορφή πάλης. Ένας αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος που με το δυνάμωμα του Αγροτικού Συλλόγου, το στήσιμο νέων, το δυνάμωμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Το Σάββατο 16/2, γυρίσαμε στα χωριά μας, στα Αστερούσια και σε όλη τη χώρα, οργανωμένα και συντονισμένα, όπως ξεκινήσαμε. Φεύγουμε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και προειδοποιώντας την ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος συνεχίζεται με διάφορες μορφές. Δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού στις αρχές του Μάρτη για να τιμήσουμε αγωνιστικά την 109η επέτειο του Κιλελέρ, με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα. Για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 2,5 εκατ. ευρώ σε 821 δικαιούχους

Δημοσιεύτηκε

στις

Αφορά πληρωμές σε 821 δικαιούχους


Σε πληρωμή 2,5 εκατ. ευρώ προχώρησε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Αναλυτικά, από τις 12/2/2019 έως τις 14/2/2019 ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε σε 821 δικαιούχους το ποσό των 2.582.270,39 ευρώ.

Οι πληρωμές αφορούν, μεταξύ άλλων, ανειλημμένες υποχρεώσεις σε δασώσεις και τη βιολογική κτηνοτροφία.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έρχεται το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συμμετοχή στο φόρουμ είναι δωρεάν


Το Σάββατο, 30 Μαρτίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, θα διεξαχθεί το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και στα Δίκτυα Διανομής – Super Market.

Η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει, επιπλέον, συναντήσεις ξενοδόχων με επαγγελματίες, βιοτέχνες, μεταποιητές και άλλων προϊόντων που σχετίζονται με τον τουρισμό, πλην του αγροδιατροφικού, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Η συμμετοχή στο φόρουμ είναι δωρεάν και οι δηλώσεις από τους ενδιαφερόμενους πρέπει να γίνουν μέχρι την Πέμπτη, 14 Μαρτίου, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη