Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Απονομή του βραβείου «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο

Ξεκινούν στον Δήμο Ηρακλείου οι διαδικασίες απονομής του βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» για το 2020

Το βραβείο δίδεται ανά διετία και φέτος θα απονεμηθεί για τον δεύτερο κύκλο, των Καλών Τεχνών. Η Επιτροπή θα δέχεται υποψηφιότητες που θα κατατεθούν σε αυτήν, μέχρι την Κυριακή 5 Ιουλίου.

Οι υποψηφιότητες που θα κατατεθούν πρέπει να περιλαμβάνουν, βιογραφικό σημείωμα, έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό, εκθεσιακές παρουσιάσεις, κριτικές, βιβλιογραφικές πληροφορίες, που ο υποψήφιος θα κρίνει ως αντιπροσωπευτικά της παρουσίας του στον χώρο των Καλών Τεχνών.

Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει για βράβευση πρόσωπο που η ίδια θα κρίνει άξιο για το βραβείο «Ν. Καζαντζάκης», χωρίς να έχουν καταθέσει υποψηφιότητα γι’ αυτό. Την επιλογή και το πρακτικό θα παραδώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, το οποίο θα προχωρήσει στη λήψη απόφασης, προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία που θα γίνει η απονομή του βραβείου.

Το βραβείο «Ν. Καζαντζάκης» δόθηκε για πρώτη φορά το 1977 και εμπνευστής του ήταν ο τότε δήμαρχος Ηρακλείου, Μανόλης Καρέλλης. Το έχουν λάβει σημαντικές προσωπικότητες. Μεταξύ άλλων οι: Γιώργης Μανουσάκης, Χριστόφορος Λιοντάκης (ποιητές), Νίκος Παναγιωτάκης, Γρηγόρης Σηφάκης, Θεοχάρης Δετοράκης, Μ. Ζ. Κοπιδάκης, Αλέξης Καλοκαιρινός, Κατερίνα Κόπακα (φιλόλογοι-πανεπιστημιακοί), Νίκος Μαμαγκάκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Γιώργος Κουρουπός (συνθέτες), Γιάννης Μιγάδης, Λευτέρης Κανακάκης (ζωγράφοι), Νίκος Γιανναδάκης (έφορος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης), κ. ά.

Αποτελείται από πέντε θεματικούς κύκλους: α) Γράμματα, β) Καλές Τέχνες, γ) Δημιουργική μουσική, δ) Ανθρωπιστικές επιστήμες, ε) Μελέτες για την ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε Κρήτες δημιουργούς (κατ’ εξαίρεση στον πέμπτο κύκλο: και σε μη Κρήτες), χωρίς περιορισμό ηλικίας. Το ύψος του χρηματικού ποσού που συνοδεύει το Βραβείο, ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, επισήμανε: «Το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης”, όπως και το βραβείο “Ηθικής Τάξεως”, την απονομή του οποίου επαναφέραμε από το 2016, έχουν κατακτήσει, στο πέρασμα των χρόνων, μεγάλο και διαρκές κύρος. Η απονομή τους σε σπουδαίες προσωπικότητες, με πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια, τιμά όχι μόνο τον Δήμο Ηρακλείου, αλλά ολόκληρη την Κρήτη».

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Οι δημότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή και να δηλώσουν βλάβες με δυο τρόπους Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης των αιτημάτων...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αύριο, Τετάρτη, στις 7 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, η τελετή απονομής του βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» 2020, στη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη...

ΚΡΗΤΗ

Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: «Μια λέξη μόνο: Ευχαριστούμε» Τους εθελοντές και τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο, τίμησε ο Δήμος Ηρακλείου το απόγευμα...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τα μέλη του Wines of Crete, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, έλαβαν μέρος σε δύο πολύ σημαντικούς διαγωνισμούς κρασιού, κατακτώντας 61 διακρίσεις Χρυσά,...