Ένα ακόμα χορταρικό το χτενάκι, είναι διαδεδομένο στη φύση όπου θα το βρούμε εύκολα μετά τις πρώτες βροχές του Φθινοπώρου, μαζί με το άγριο ραδίκι
Θα το βρούμε σε ακαλλιέργητα χωράφια, ή στις άκρες των δρόμων, και θα το βγάλουμε με το μαχαιράκι μας. Στο σπίτι θα το καθαρίσουμε αφαιρώντας τα ξερά φύλλα, και όλη τη ρίζα.
Το χτενάκι είναι μικρό φυτό εδάφους, με τα φύλλα όλα απλωμέα στο έδαφος, συγγενές με το ραδίκι, αλλά αυτό και δεν έχει πικρή γεύση. Έτσι ανάμεικτο με ραδίκια, ισορροπεί τη γεύση.
Ανήκει στα χορταρικά που τρώγονται βραστά με λεμονόλαδο, μόνα τους ή μαζί με άλλα, όπως ραδίκια, πικρούσες, αγριομάρουλα, ζοχούς, βοϊδόγλωσσες, βρομούσες, σταρίδες, ταραξάκο, αγκιναράκια,κορδοκαρές κλπ.
Κατ ανάγκη το μαζεύει ο κόσμος, γιατί αυτό αντικρίζει πρώτο μετά από την μεγάλη απουσία χορταρικών του καλοκαιριού!
Είναι πολυετές φυτό, μπαίνει και σε πίτες είτε μόνο του, ή μαζί με άλλα χορταρικά.
Κείμενο – Φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης