Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ασθένειες του αμπελιού αυτή την περίοδο

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Ασθένειες του αμπελιού και η καταπολέμησή τους

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού Ελέγχου και Υγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248, πληροφορίες κ. Νίκο Μπαγκή.

Περονόσπορος : Εμφάνιση σε αρκετές θέσεις. Αυξημένος ο κίνδυνος επέκτασης σε περίπτωση βροχής.

Ωίδιο : Η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα.

Φόμοψη: Εμφάνιση συμπτωμάτων. Δεν συστήνεται ψεκασμός την περίοδο αυτή παρά μόνο καλλιεργητικά μέτρα.

Καλλιεργητικά μέτρα: Είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση εχθρών – ασθενειών και ενισχύουν τη δράση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Φαινολογικά στάδια αμπελιού και καιρικές συνθήκες

Η άνοδος της θερμοκρασίας την τελευταία εβδομάδα επιτάχυνε την ανάπτυξη των αμπελιών.

Ενδεικτικά στην ποικιλία σουλτανίνα και στην πρώιμη ζώνη καταγράφηκε εβδομαδιαία αύξηση του μήκους της βλάστησης κατά 14 – 19 εκ..

Η χρονιά εμφανίζεται λίγο πιο όψιμη σε σχέση με το 2019 και 15 – 20 ημ. οψιμότερη σε σχέση με το 2018.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ : (Plasmopara viticola)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :

– Συμπτώματα της ασθένειας (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) διαπιστώνονται σε αρκετές θέσεις, κυρίως στα βόρεια και κεντρικά του νησιού.

– Οι δροσιές της εποχής και οι τοπικές βροχές, όπου σημειώνονται, αυξάνουν τα μολύσματα κοντά στις αρχικές θέσεις εμφάνισης. Υπάρχουν θέσεις όπου ο μύκητας ήδη έχει ολοκληρώσει δεύτερο κύκλο επώασης.

Οδηγίες :

1. Λόγω της καιρικής αστάθειας (πρόβλεψη ΕΜΥ), η πιθανή βροχή πρέπει να βρει τα αμπέλια καλυμμένα.

2. Λόγω της γρήγορης αύξησης της βλάστησης την περίοδο αυτή να προτιμηθούν διεισδυτικά ή διασυστηματικά σκευάσματα ή μίγματα αυτών.

3. Συνεχίζετε να ελέγχετε σχολαστικά τα αμπέλια σας, κυρίως στο εσωτερικό της βλάστησης (φύλλα, σταφύλια). Αμπέλια με συμπτώματα πρέπει να είναι καλυμμένα σε περιόδους με δροσιές ή σε πρόβλεψη βροχής.

ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator) (χολέρα, σίρικας)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :

– Οι πρώτες προσβολές έχουν εμφανιστεί και στην όψιμη ζώνη.

– Συμπτώματα σε φύλλα από νέο κύκλο της ασθένειας διαπιστώνονται από την πρώιμη μέχρι και την μεσοπρώιμη ζώνη.

– Η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα.

Οδηγίες :

  • Τα αμπέλια πρέπει να είναι προστατευμένα την περίοδο αυτή.
  • Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα :

Αφαιρέστε και καταστρέψτε τους πρώτους μολυσμένους βλαστούς. Οι προσβεβλημένοι βλαστοί αναπαράγουν μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που διασπείρονται σε όλο το αμπέλι. Συνήθως γίνονται εύκολα αντιληπτοί 3 – 4 εβδομάδες μετά την έκπτυξη των ματιών (μετά το στάδιο F).

Φόμοψη (Phomopsis viticola)

Γενικές πληροφορίες – Οδηγίες :

  • Ο μύκητας ευνοήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (αποτέλεσμα των βροχών που σημειώθηκαν τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου στα ευαίσθητα βλαστικά στάδια (βλάστηση 2 – 10 εκ).
  • Συμπτώματα στους νέους βλαστούς και στα φύλλα διαπιστώνονται σε αμπέλια που προϋπήρχε η ασθένεια.
  • Δεν είναι αποτελεσματική η χημική αντιμετώπιση την περίοδο αυτή.
  • Όπου εντοπίζονται προσβεβλημένοι βλαστοί, συνιστάται η αφαίρεσή τους.

Καλλιεργητικά μέτρα: Η πυκνή – πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια που ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.

Προσοχή : Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για την καλλιέργεια ανάλογα με το βλαστικό στάδιο και τον εχθρό ή την ασθένεια. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ

Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων σε νωπά αμπελόφυλλα συχνά ανιχνεύονται υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Πέρα των σοβαρών επιπτώσεων που συνεπάγεται αυτό για τη Δημόσια Υγεία, επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις βάσει του Ν.4036/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Εφιστούμε την προσοχή σας στα παρακάτω:

  • Οι εγκρίσεις των γεωργικών φαρμάκων στο αμπέλι αφορούν το προϊόν σταφύλι και όχι τα νωπάαμπελόφυλλα. Συνεπώς οι οδηγίες χρήσης και οι ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή από την τελευταία εφαρμογή αφορούν μόνο το σταφύλι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τηρούνται οι οδηγίες της ετικέτας είναι πιθανό στα νωπά αμπελόφυλλα να ανιχνεύονται υπολείμματα πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
  • Ουσιαστικά ασφαλής συγκομιδή νωπών αμπελόφυλλων μπορεί να γίνεται μόνο από αμπέλια που δεν έχει γίνει καμία χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook