Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ασθένειες του αμπελιού αυτή την περίοδο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ασθένειες του αμπελιού αυτή την περίοδο και η καταπολέμηση τους

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού Ελέγχου και Υγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248, πληροφορίες κ. Νίκο Μπαγκή.

Φόμοψη: Αυξημένος ο κίνδυνος μολύνσεων σε πολλά αμπέλια λόγω πρόβλεψης βροχών.

Ωίδιο : Ο μύκητας δραστηριοποιείται και αναπτύσσεται παράλληλα με τη βλάστηση.

Περονόσπορος: Πρώτη αντιμετώπιση μόνο σε αμπέλια με ιστορικό και προχωρημένη βλάστηση.

Ακάρεα: Προσβάλλουν τα μάτια με αποτέλεσμα να μην ανοίγουν ή να δίνουν ασθενική βλάστηση.

Φαινολογικά στάδια αμπελιού και φυτοπροστασία

Η έκπτυξη της βλάστησης εξελίσσεται λίγο πιο όψιμη σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Όπως κάθε χρόνο, στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα βλαστικά στάδια που επικρατούν από αμπέλι σε αμπέλι, ακόμα και μεταξύ αμπελιών της ίδιας ποικιλίας και κλιματικής ζώνης (πρώιμης, μεσοπρώιμης, όψιμης). Γενικά, υπάρχουν πολλά αμπέλια σε όλες τις ζώνες που βρίσκονται κοντά στο βλαστικό στάδιο D(έξοδος φύλλων) που είναι πολύ ευαίσθητο για προσβολές από τη φόμοψη.

Η πρόβλεψη βροχών στις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τα δελτία καιρού της ΕΜΥ (εντονότερες στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νησιού) σε συνδυασμό με τα αυξημένα μολύσματα φόμοψης από την περσινή χρονιά δημιουργούν συνθήκες για σοβαρές νέες μολύνσεις στα αμπέλια που προϋπάρχει η ασθένεια.

Φόμοψη (Phomopsis viticola)

Γενικές πληροφορίες :

– Ο μύκητας ευνοήθηκε την περσινή άνοιξη και υπάρχει αυξημένο μόλυσμα.

– Η διασπορά των μολυσμάτων και οι νέες μολύνσεις γίνονται νωρίς την άνοιξη, σε πολύ κοντινές αποστάσεις (μόλις μερικά μέτρα το πολύ), εφόσον εκδηλωθούν βροχοπτώσεις κοντά στο ευαίσθητο βλαστικό στάδιο D (έξοδος φύλλων).

Οδηγίες :

– Λόγω των προβλεπόμενων βροχών στις επόμενες ημέρες (πρόβλεψη ΕΜΥ), τα αμπέλια με ιστορικό προσβολών που βρίσκονται αυτήν την περίοδο κοντά στο στάδιο D (έξοδος φύλλων) πρέπει να προστατευτούν πριν από τις βροχές.

ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator) (χολέρα, σίρικας)

Γενικές πληροφορίες :

– Υπενθυμίζεται ότι τα μολύσματα βρίσκονται μέσα σε μάτια, προσβάλλουν τη νέα βλάστηση με το ξεκίνημά της και προκαλούν κάθε χρόνο ζημιές στα αμπέλια.

Οδηγίες :

– Η προληπτική αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινά όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 – 6 εκ. (πρώτα φύλλα, στάδιο Ε).

– Καλλιεργητικά μέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή των πρώτων μολυσμένων βλαστών (πρώιμες προσβολές) που συνήθως γίνονται αντιληπτοί μετά το στάδιο F (εμφάνιση σταφυλιού).

Επισημαίνεται ότι οι προσβεβλημένοι βλαστοί διατηρούν το μόλυσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να το διασπείρουν σε όλο το αμπέλι.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ : (Plasmopara viticola)

Γενικές πληροφορίες :

– Για να γίνουν πρωτογενείς μολύνσεις από το έδαφος χρειάζονται ταυτόχρονα :

  • μολύσματα στο έδαφος (ιστορικό με προσβολή σε προηγούμενες χρονιές) και
  • επιδεκτική πράσινη βλάστηση (από στάδια C – D και μετά) και
  • επαρκής βροχόπτωση (τουλάχιστον 10mm) με επαρκή διάρκεια διύγρανσης.

Οδηγίες :

– Δεν χρειάζονται γενικευμένοι ψεκασμοί.

– Συνιστάται προληπτική αντιμετώπιση πριν από τις βροχές (παρακολουθείτε τις προβλέψεις ΕΜΥ) μόνο σε αμπέλια με ιστορικό προσβολών που έχουν επιδεκτική βλάστηση για πρωτογενείς μολύνσεις.

– Επισημαίνεται ότι στα αμπέλια που γίνεται αντιμετώπιση για την φόμοψη, η επέμβαση καλύπτει και τον περονόσπορο.

ΑΚΑΡΕΑ: (Colomerus vitis)

Γενικές πληροφορίες :

– Το ακανόνιστο άνοιγμα των ματιών, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο άκαρι Colomerus vitis (φυλή οφθαλμών).

– Ανάλογα με τους πληθυσμούς που θα αναπτύξει, είτε καταστρέφει πλήρως τα μάτια οπότε δεν ανοίγουν, είτε τα ζημιώνει εν μέρει και δίνουν ασθενή βλάστηση.

Οδηγίες :

– Στα αμπέλια με ιστορικό προσβολών, συνιστώνται τουλάχιστον δυο επεμβάσεις :

  • η 1η όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 – 10 εκ. (πρώτα φύλλα, στάδιο Ε) και
  • η 2η μετά από 10 – 14 περίπου ημέρες (στάδια F -εμφάνιση σταφυλιού– G- ξεχώρισμα σταφυλιού).

– Να γίνεται καλή διαβροχή ώστε να είναι αυξημένη η πιθανότητα επαφής των ακάρεων με το φάρμακο (60 – 90 λίτρα διαλύματος / στρ).

– Οι επεμβάσεις με βρέξιμο θειάφι για το ωίδιο αντιμετωπίζουν και τα ακάρεα.

Προσοχή : Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για την καλλιέργεια ανάλογα με το βλαστικό στάδιο και τον εχθρό ή την ασθένεια. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.

Διαχείριση της αυτοφυούς βλάστησης των αμπελιών

Μην καταστρέφετε την ξινήθρα, δεν είναι επιζήμιο ζιζάνιο. Προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση (κυρίως τα επικλινή), συγκρατεί τα νερά της βροχής και ανταγωνίζεται τα άλλα ζιζάνια.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook