Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ασθένειες του αμπελιού την περίoδο του Ιουνίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι πρέπει να προσέξουμε αυτή την περίοδο


Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248, πληροφορίες κ. Νίκο Μπαγκή.

Ευδεμίδα: Ολοκληρώθηκε η 2η πτήση σε Ηράκλειο – Λασίθι. Σε εξέλιξη στα Χανιά. Αναμένεται η 3η γενιά τις επόμενες ημέρες στις πρώιμες περιοχές.

Ωίδιο: Στο μέγιστο η εμφάνιση συμπτωμάτων από προσβολές που έγιναν σε προγενέστερο στάδιο. Σε εξέλιξη νέες μολύνσεις.

Περονόσπορος : Ενεργοποίηση μολυσμάτων σε αμπέλια που ήδη είχε εγκατασταθεί.

Περιορίστε τις καταπολεμήσεις στις απολύτως αναγκαίες όσο πλησιάζει η συγκομιδή

Οι ασυνήθιστες για την εποχή βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη ήταν τοπικές και μεγάλης έντασης. Η επίδρασή τους σε όλες τις καλλιέργειες είναι ευεργετική και δεν αναμένονται σοβαρά προβλήματα φυτοπροστασίας στην πλειονότητα των αμπελιών. Τα βλαστικά στάδια της καλλιέργειας και η εξέλιξη του παθογόνου δεν ευνοούν δυναμικές προσβολές από περονόσπορο.

Για τους ίδιους λόγους η πίεση προσβολής από βοτρύτη είναι χαμηλή, με εξαίρεση σταφύλια χαλαζόπληκτα ή πρώιμης συγκομιδής που βρίσκονται στο γυάλισμα και μετά. Αντίθετα, το ωίδιο (χολέρα) ευνοείται την περίοδο αυτή λόγω αυξημένου μολύσματος και αυξημένης σχετικής υγρασίας.

ΕΥΔΕΜΙΔΑ: (Lobesia botrana)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :

– Στους ν. Ηρακλείου – Λασιθίου, η δεύτερη γενιά έχει ολοκληρωθεί στην πρώιμη και μεσοπρώιμη ζώνη ενώ σταδιακά ολοκληρώνεται και στις όψιμες περιοχές.

– Σους ν. Χανίων – Ρεθύμνου, η δεύτερη γενιά είναι σε εξέλιξη στις μεσοπρώιμες και κυρίως στις όψιμες περιοχές.

Οδηγίες :

– Στους ν. Ηρακλείου – Λασιθίου, το ξεκίνημα της τρίτης πτήσης αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Θα ενημερωθείτε σε επόμενο δελτίο για τους χρόνους καταπολέμησης.

– Στους ν. Χανίων – Ρεθύμνου, λόγω της συνέχισης της δραστηριότητας του εντόμου, αμπέλια που βρίσκονται στην μεσοπρώιμη και όψιμη ζώνη πρέπει να είναι προστατευμένα την περίοδο αυτή.

ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :

– Με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση προσβολές εμφανίζονται σε όλες τις περιοχές.

– Οι συνθήκες αυξημένης σχετικής υγρασίας των τελευταίων ημερών ευνοούν την παραγωγή μολυσμάτων και τις νέες μολύνσεις.

– Οι ράγες είναι ευαίσθητες μέχρι το γυάλισμα, οι μίσχοι και οι άξονες των σταφυλιών μέχρι τη συγκομιδή.

Οδηγίες :

– Τα αμπέλια πρέπει να είναι καλυμμένα την περίοδο αυτή.

Π Ε Ρ Ο Ν Ο Σ Π Ο Ρ Ο Σ : (Plasmopara viticola)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :

– Οι πρόσφατες διαδοχικές βροχοπτώσεις, με μεγάλης διάρκειας διυγράνσεις, ενεργοποίησαν μολύσματα που θα δώσουν νέες προσβολές.

Αυτές θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες, κυρίως σε αμπέλια που ο μύκητας είχε εγκατασταθεί και είχε ήδη εμφανίσει συμπτώματα.

Οδηγίες :

1. Σε αμπέλια που προϋπήρχε η ασθένεια να γίνει άμεσα καταπολέμηση.

2. Στα υπόλοιπα αμπέλια που δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα πριν από τις βροχοπτώσεις, να γίνεται συστηματικός έλεγχος και εφόσον διαπιστωθούν προσβολές (κηλίδες, εξανθήσεις) να γίνεται καταπολέμηση.

Την περίοδο αυτή τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως στη νέα βλάστηση.

Χρησιμοποιείτε σκευάσματα από τις λίστες εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν επιτρέπεται η συγκομιδή αμπελόφυλλων από αμπέλια στα οποία έχει γίνει χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αποχώρησαν από τα μπλόκα οι αγρότες

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι αγρότες δηλώνουν περήφανοι για τον αγώνα τους


Αποχώρησαν το Σάββατο από τα μπλόκα τους οι προσκείμενη στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αγρότες της Κρήτης, παρά το γεγονός ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν περήφανοι για τον αγώνα τους, τον οποίο, όπως αναφέρουν, θα συνεχίσουν με διάφορες μορφές.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών – Αστερουσίων, που για 20 ημέρες είχε στήσει το μπλόκο στα Πραιτώρια, αναφέρεται: «Μετά τη συνέλευση στο μπλόκα, όπου έγινε διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για τα αρνητικά αποτελέσματα της συνάντησης με το κυβερνητικό κλιμάκιο, η απόφασή μας είναι η συνέχιση του αγώνα. Ένας αγώνας για την επιβίωση που επί χρόνια δίνουμε, όχι μόνο στο μπλόκο, αλλά με κάθε μορφή πάλης. Ένας αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος που με το δυνάμωμα του Αγροτικού Συλλόγου, το στήσιμο νέων, το δυνάμωμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Το Σάββατο 16/2, γυρίσαμε στα χωριά μας, στα Αστερούσια και σε όλη τη χώρα, οργανωμένα και συντονισμένα, όπως ξεκινήσαμε. Φεύγουμε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και προειδοποιώντας την ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος συνεχίζεται με διάφορες μορφές. Δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού στις αρχές του Μάρτη για να τιμήσουμε αγωνιστικά την 109η επέτειο του Κιλελέρ, με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα. Για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 2,5 εκατ. ευρώ σε 821 δικαιούχους

Δημοσιεύτηκε

στις

Αφορά πληρωμές σε 821 δικαιούχους


Σε πληρωμή 2,5 εκατ. ευρώ προχώρησε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Αναλυτικά, από τις 12/2/2019 έως τις 14/2/2019 ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε σε 821 δικαιούχους το ποσό των 2.582.270,39 ευρώ.

Οι πληρωμές αφορούν, μεταξύ άλλων, ανειλημμένες υποχρεώσεις σε δασώσεις και τη βιολογική κτηνοτροφία.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έρχεται το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συμμετοχή στο φόρουμ είναι δωρεάν


Το Σάββατο, 30 Μαρτίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, θα διεξαχθεί το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και στα Δίκτυα Διανομής – Super Market.

Η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει, επιπλέον, συναντήσεις ξενοδόχων με επαγγελματίες, βιοτέχνες, μεταποιητές και άλλων προϊόντων που σχετίζονται με τον τουρισμό, πλην του αγροδιατροφικού, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Η συμμετοχή στο φόρουμ είναι δωρεάν και οι δηλώσεις από τους ενδιαφερόμενους πρέπει να γίνουν μέχρι την Πέμπτη, 14 Μαρτίου, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη