Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Agrotika

Ασθένειες ελιάς στις μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν την ελιά την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κα Μαρία Ροδιτάκη, τηλέφωνο 2810224948.

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ: Παρατηρείται σχετική ανομοιομορφία στην εξέλιξη της άνθισης.

Μεσοπρώιμες περιοχές: Ολοκληρώνεται το Β«κρόκιασμαΒ» (λίγο πριν την άνθιση) – έναρξη άνθισης.

Όψιμες περιοχές: Συνεχίζεται το φούσκωμα και το Β«κρόκιασμαΒ» των ανθέων.

 

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ (Prays oleae)

Στις μεσοπρώιμες και στις όψιμες περιοχές η ανθόβια γενιά του πυρηνοτρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη και οι πληθυσμοί που καταγράφονται στο δίκτυο παγίδευσης είναι υψηλοί.

Συμβατική γεωργία:

− Κατά κανόνα σε ελαιώνες συμβατικής γεωργίας με πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία οι ζημιές που προκαλούν οι προνύμφες του εντόμου είναι περιορισμένες. Ελαιώνες μειωμένης ανθοφορίας, όπως και ελαιώνες ικανοποιητικής ανθοφορίας με ιστορικό προσβολής (πολυάριθμες στοές του εντόμου στο παλαιό φύλλωμα) πρέπει να προστατευτούν.

Βιολογική γεωργία:

− Στους ελαιώνες βιολογικής γεωργίας πρέπει να γίνει καταπολέμηση σ’ αυτή τη γενιά, με στόχο τη μείωση του πληθυσμού στην καρπόβια γενιά, όπου η βιολογική αντιμετώπιση είναι δύσκολη.

Οδηγίες:

Στις μεσοπρώιμες και στις όψιμες περιοχές συστήνεται καταπολέμηση της ανθόβιας γενιάς στην έναρξη της άνθισης.

Σύσταση:

Προτείνεται η χρήση μικροβιακών σκευασμάτων του βάκιλλου της Θουριγγίας, διότι η εφαρμογή τους δεν βλάπτει τα ωφέλιμα έντομα που αναπτύσσονται αυτή την εποχή. Στη βιολογική γεωργία, σε περιπτώσεις σοβαρής προσβολής συστήνεται επανάληψη μετά από 7 ημέρες. Εάν βρέξει σε διάστημα 7-10 ημερών μετά τον ψεκασμό, τότε ̟ρέ̟ει να επαναληφθεί.

ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ (Palpita unionalis)

Στις όψιμες περιοχές ξεκίνησαν οι συλλήψεις ακμαίων της πρώτης ανοιξιάτικης γενιάς. Οι προνύμφες προσβάλλουν την ακραία και νεαρή βλάστηση. Αυτή την περίοδο μπορούν να προκαλέσουν αξιόλογη ζημιά σε νεαρά δέντρα, σε φυτώρια και σε δέντρα αυστηρά κλαδεμένα.

Χρόνος επέμβασης:

Όψιμες περιοχές: 23 – 26 Απριλίου.

ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ (ΨΥΛΛΑ) (Euphyllura phillyreae)

Προσβάλει τη νέα βλάστηση καλύπτοντας με λευκά κηρώδη εκκρίματα τις ανθοταξίες και τα φύλλα. Σε ελαιώνες με κανονική ανθοφορία δεν υπάρχει ανάγκη καταπολέμησης. Συνήθως δεν ζημιώνει την παραγωγή.

Οδηγίες:

Με την επιλογή κατάλληλου εγκεκριμένου σκευάσματος, η επέμβαση για την καταπολέμηση της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη ελέγχει και περιορίζει την εξάπλωση της βαμβακάδας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι επεμβάσεις κατά των εχθρών της ελιάς πρέπει να γίνονται με την επιλογή κατάλληλων σκευασμάτων από τις λίστες των εγκεκριμένων δραστικών ουσιών φυτοπροστατευτικών που σας έχουμε αποστείλει.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Agrotika

Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00μ.μ. Η Περιφέρεια Κρήτης, το ΓΕΩ.ΤΕ.Ε Παράρτημα Κρήτης, ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών...

Agrotika

Τις πληγές τους εξακολουθούν να μετράνε οι αγρότες στο Τυμπάκι, τη Βιάννο και την Ιεράπετρα, από την ανεμοθύελλα που έπληξε την Κρήτη την περασμένη...

Agrotika

Διακήρυξη για την ανάδειξη εργολάβων για την εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας για τα έτη 2017-2019-Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών 28-4-2017 Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας...

Creta

Το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση για τις ασθένειες της ελιάς την περίοδο που διανύουμε Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και...