Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Ασθένειες ελιάς την περίοδο που διανύουμε

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση για τις ασθένειες της ελιάς την περίοδο που διανύουμε


Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κα Μαρία Ζ. Ροδιτάκη, τηλέφωνο 2810224948.

Σχετικό άρθρο με τίτλο: “Οι ασθένειες της ελιάς στην περιοχή της Μεσαράς” , είχε δημοσιεύσει το cretanmagazine.gr πριν δύο μέρες

ΒΛΑΣΤΗΣΗ: Ο ήπιος χειμώνας έφερε πρώιμη βλαστική εξέλιξη στην ελιά.

Πρώιμες περιοχές: σχηματισμός ανθοταξιών, έναρξη στο φούσκωμα των ανθέων.

Μεσοπρώιμες περιοχές: σταδιακή εξέλιξη των ανθοταξιών.

Όψιμες περιοχές: η νέα βλάστηση βρίσκεται στο ξεκίνημα.

ΚΑΛΟΚΟΡΗ (Calocoris trivialis):

Διαπιστώσεις:

Είναι έντομο πολυφάγο που περιστασιακά, κατά τόπους ζημιώνει τα άνθη της ελιάς. Συνήθως βρίσκεται στα ζιζάνια των ελαιώνων και τρέφεται από τα άνθη τους (διανόχορτο, περδικούλι, τσουκνίδα, βρούβα, κ.α.) χωρίς να προκαλεί ζημιά οικονομικής σημασίας στα ελαιόδεντρα.

Μπορεί να ζημιώσει την παραγωγή προκαλώντας πτώση τμήματος ή ολόκληρης της ανθοταξίας στα ευαίσθητα βλαστικά στάδια της ελιάς, που είναι από την ανάπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών

μέχρι το κρόκιασμα (στάδια C, D, Ε).

Οδηγίες:

Κατά τη διάρκεια των ευαίσθητων βλαστικών σταδίων:

− Μην καταστρέφετε τα ζιζάνια, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της άνθησης.

− Ελέγχετε τακτικά τους ελαιώνες, ιδιαίτερα όταν η ανθοφορία είναι χαμηλή. Συνιστάται χημική αντιμετώπιση μόνο όπου διαπιστώνεται σημαντικός αριθμός εντόμων (6-7 άτομα/κλαδί μήκους 50-60 εκ.).

Φάρμακα:Βeta-cyfluthrin.

ΑΚΑΡΕΑ (ERRIOPHYIDAE)

Διαπιστώσεις

Την εποχή αυτή προσβάλλουν τη νέα βλάστηση, ξεκινώντας από τα νεαρά φύλλα, τα άνθη και αργότερα τους νεαρούς καρπούς.

Στα νεαρά δέντρα και στα φυτώρια, όταν αναπτυχθούν υψηλοί πληθυσμοί, μπορεί να προκαλέσουν φυλλόπτωση επηρεάζοντας την ανάπτυξή τους.

Οδηγίες:

Ανάγκη προστασίας έχουν τα νεαρά δέντρα στις νέες φυτείες, τα φυτώρια και τα αυστηρά κλαδεμένα δέντρα όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 6-8 εκ. (3-4 ζεύγη φύλλων).

Συνιστάται η χρησιμοποίηση θερινών ορυκτέλαιων.

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ (Spilocaea oleaginea)

Είναι ασθένεια που προκαλεί φυλλόπτωση και εξασθένιση των ελαιοδέντρων. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο σχηματισμός καστανών κυκλικών κηλίδων στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, Β«μάτια παγωνιούΒ». Η υψηλή σχετική υγρασία και οι ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις ευνοούν τις νέες μολύνσεις. Η καταπολέμηση στοχεύει στην προστασία της νέας βλάστησης. Η αραιή φύτευση και το κατάλληλο κλάδεμα περιορίζουν την ασθένεια. Ευπαθείς ποικιλίες είναι η θρουμπολιά και η τσουνάτη ενώ η κορωνέικη είναι σχετικά ανθεκτική.

Οδηγίες:

Συνιστάται προληπτικός ψεκασμός στους ελαιώνες ευαίσθητων ποικιλιών, στο ξεκίνημα της νέας βλάστησης (2-5 εκ.).

Φάρμακα: Χαλκούχα μυκητοκτόνα, difenoconazole, dodine, trifloxystrobin, tebuconazole + trifloxystrobin, kresoxim-methyl.

Σύσταση: Γενικά να αποφεύγεται η χρήση του χαλκού κατά την άνθηση.

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ (Prays oleae):

Οι προνύμφες της διαχειμάζουσας φυλλοφάγου γενιάς, τρέφονται και συμπληρώνουν την ανάπτυξη τους περιπλανώμενες στις ανθοταξίες και την ακραία τρυφερή βλάστηση. Οι ζημιές που προκαλούν αυτή την περίοδο είναι περιορισμένες και δεν δικαιολογούν καμία επέμβαση.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *