Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Agrotika

Ασθένειες εσπεριδοειδών την καλοκαιρινή περίοδο

Ποιες ασθένειες πρέπει να προσέξουμε στα εσπεριδοειδή την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε


Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα εσπεριδοειδή την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, MSc Μαρία Ζ. Ροδιτάκη, τηλ. 2810224948.

 

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (Ceratitis capitata ):

H μύγα της Μεσογείου ανέπτυξε φέτος ιδιαίτερα υψηλούς πληθυσμούς στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου. Αυτή την περίοδο οι συλλήψεις στο δίκτυο παγίδευσης είναι μέτριες.

Να συνεχιστεί η προστασία των όψιμων πορτοκαλιών, γκρέιπ φρούτ που δεν έχουν συγκομισθεί με την εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών.

Οδηγίες:

Οι προσβεβλημένοι από τη μύγα καρποί εσπεριδοειδών είτε άλλων καρποφόρων δέντρων που βρίσκονται κοντά στον οπωρώνα πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.

ΔΙΑΛΕΥΡΩΔΗΣ : (Dialeurodes citri )

Παρουσιάζονται επιζήμιοι πληθυσμοί σε δέντρα με πυκνό φύλλωμα και αυξημένη υγρασία.

Οδηγίες:

− Καλλιεργητικά μέτρα: Απομάκρυνση των λαίμαργων βλαστών, ισορροπημένες αρδεύσεις, περιορισμός όψιμων λιπάνσεων.

Στα προσβεβλημένα δέντρα συστήνεται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα στο διάστημα: 9 – 12 Αυγούστου.

Όπου συνυπάρχουν προσβολές κοκκοειδών να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση.

ΕΡΙΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Aleurothrixus floccosus):

Συστήνονται τα καλλιεργητικά μέτρα που αναφέρονται στο διαλευρώδη. Σε υψηλά επίπεδα πληθυσμών, φροντίζετε όταν επεμβαίνετε να ψεκάζετε κατά κηλίδες μόνο στα σημεία που εστιάζεται η προσβολή και να χρησιμοποιείτε σκευάσματα φιλικά προς τα ωφέλιμα έντομα. Η χημική καταπολέμηση καταστρέφει το αποκλειστικό παρασιτοειδές του εριώδη, το Cales noaki.

ΦΥΛΛΟΚΝΙΣΤΗΣ: (Phyllocnistis citrella )

Αυτή την περίοδο προσβάλει έντονα την τρυφερή βλάστηση. Τα φύλλα αποκτούν αργυρόχρωμη όψη, καρουλιάζουν και καλύπτονται από οφιοειδείς στοές. Η ζημιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα νεαρά δενδρύλλια και στα τρυφερά εμβόλια.

Οδηγίες:

Να συνεχιστεί η προστασία των νεαρών δέντρων (φυτώρια, νέες φυτείες) με ψεκασμούς κάλυψης σε διαστήματα ανάλογα με τη διάρκεια δράσης των σκευασμάτων που θα χρησιμοποιηθούν.

– Στα δέντρα παραγωγικής ηλικίας δεν υπάρχει ανάγκη χημικής καταπολέμησης. Η αντιμετώπιση γίνεται με απομάκρυνση των προσβεβλημένων βλαστών και εφαρμογή των καλλιεργητικών μέτρων που αναφέρονται στους αλευρώδεις.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ (Aonidiella aurantii ) & ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ ή Μαύρη ψώρα (Parlatoria zizyphi ) & ΜΥΤΙΛΟΜΟΡΦΗΨΩΡΑ (Lepidosaphes beckii )

Παρατηρείται αύξηση των ευαίσθητων νεαρών σταδίων στους πληθυσμούς των κοκκοειδών.

− Κατάλληλο κλάδεμα/καθάρισμα των δέντρων περιορίζει τους πληθυσμούς των κοκκοειδών καθώς επιτρέπει να λιάζεται και να αερίζεται το εσωτερικό τους.

− Σοβαρές προσβολές αναπτύσσονται συνήθως σε δέντρα παραμελημένα με πυκνή βλάστηση. Όπου διαπιστώνονται προσβολέςσυστήνεται καταπολέμηση στο διάστημα: 9 – 12 Αυγούστου.

Να προτιμηθούν σκευάσματα με περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα. Οι θερινοί πολτοί χρησιμοποιούνται σε θερμοκρασίες κάτω των 32C και σε δέντρα ποτισμένα και σε καλή θρεπτική κατάσταση.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ (Planococcus citri ):

Προσβάλει καρπούς, κλαδιά και φύλλα σε σκιαζόμενα και υγρά μέρη.

Εγκαθίσταται σε προφυλαγμένες θέσεις του δένδρου όπως είναι ο κάλυκας, ο ομφαλός των ομφαλοφόρων πορτοκαλιών και τα σημεία επαφής καρπών μεταξύ τους ή με φύλλα και κλάδους.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ Τ ΕΤΡΑΝΥΧΟΣ : (Panonychus citri)

Παρατηρούνται έντονες προσβολές σε φύλλα και καρπούς. Προκαλεί χλωρωτικά στίγματα ή κηλίδες και στη συνέχεια αποχρωματισμούς στα σημεία προσβολής.

− Αν μετά από προσεκτικό έλεγχο παρατηρηθούν προσβολές, συστήνεται

επέμβαση με εγκεκριμένο εκλεκτικό ακαρεοκτόνο.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ : (Eutet ranychus orientalis)

Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα όπου ωοτοκεί, ζει και αναπτύσσεται κατά μήκος της κεντρικής νεύρωσης στην άνω επιφάνεια, με προτίμηση στις λεμονιές. Το προσβεβλημένο δένδρο έχει χαρακτηριστική σταχτόχρωη χλωρωτική όψη και σε μεγάλες προσβολές εξασθενημένη ανάπτυξη, μειωμένη παραγωγή και φυλλόπτωση.

Συνήθως το άκαρι δραστηριοποιείται το φθινόπωρο. Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη του αυτή την περίοδο.

Οδηγίες:

−  Ελέγχετε τα δέντρα και ιδιαίτερα τις λεμονιές για τα χαρακτηριστικά συμπτώματα στο φύλλωμα. Ο Eutetranychus orientalis διαδίδεται κυρίως με τον άνεμο και με τη μεταφορά προσβεβλημένων φύλλων και καρπών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επιλέγετε τα κατάλληλα σκευάσματα από τις λίστες των φυτοπροστατευτικών δραστικών ουσιών. Διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων και φροντίζετε να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι που αναγράφονται μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά