Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Αξιοποιούν την Σχολή Ασωμάτων

Δημοσιεύτηκε

στις

Η αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Οικονομίας & Τροφίμων


Για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα σχέδια της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης σχετικά με την ενίσχυση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα του νομού ενημερώθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Τσιρώνης σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

Ο κ. Τσιρώνης εστίασε στο γεγονός ότι υπάρχουν, όπως δήλωσε, πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, δεδομένου μάλιστα ότι η κα Λιονή τον ενημέρωσε για το μεγάλο έργο της Σχολής Αγροτικής Ασωμάτων για την οποία υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιοποίησή της και η δημιουργία της θα βοηθήσει όχι μόνο τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, αλλά και ενασχολούμενους με τον κλάδο από όλη την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Η κα Λιονή και το σχέδιο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης για την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με την πρόθεση του υπουργείου, που αφορά στην αναβίωση των επαγγελματικών σχολών και ως εκ τούτου δεσμεύομαι προσωπικά για την αμέριστη στήριξη στην ολοκλήρωση του έργου», τόνισε ο κ. Τσιρώνης επισημαίνοντας ότι η ίδρυση και λειτουργία της σχολής αυτής θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για το κλάδο και εν γένει τον πρωτογενή τομέα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης ζητάει κυρίως την παραχώρηση της έκτασης των 800 περίπου στρεμμάτων της Σχολής Ασωμάτων προκειμένου να δημιουργηθούν νέες πρόσθετες κτηριακές εγκαταστάσεις, ώστε η Σχολή Ασωμάτων να λειτουργήσει ως ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο με τη σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του Δήμου Αμαρίου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, μετά τη συνάντηση της με τον Αναπληρωτή Υπουργό, παρουσία και της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας κας Βιδάκη, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Πρόκειται για την προσπάθεια αναβίωσης της Σχολής Ασωμάτων η οποία είναι αδιάλειπτη από το 2011, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κέντρο εκπαίδευσης με όρους 21ου αιώνα. Ο κ. Τσιρώνης έχει πλέον στα χέρια του την πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη και θέλω να πιστεύω ότι οι προσπάθειές μας βρίσκονται προς το τέλος τους, δεδομένου ότι και οι σχετικοί φάκελοι για τις εγκρίσεις του έργου βρίσκονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως την αρχαιολογία και το δασαρχείο και με γνώμονα τη στήριξη από πλευράς του υπουργείου και του κ. Τσιρώνη, που αφορά στην ταχύτητα γνωμοδότησης των αρμοδίων υπηρεσιών, θεωρώ ότι η έκβαση της υπόθεσης ολοκλήρωσης και δημιουργίας της σχολής, χωρίς να ορίζω χρόνο, θα είναι πολύ θετική. Το μεγάλο αυτό έργο δε θα αφορά μόνο το Ρέθυμνο αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Άλλωστε, στο στρατηγικό μας σχεδιασμό τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης όσο και της Περιφέρειας Κρήτης δεν βασιζόμαστε μόνο στον τουρισμό αλλά και στο σταθερό μας και μεγάλο «πυλώνα» που είναι ο πρωτογενής τομέας. Στοχεύουμε στην ενίσχυσή του, σχεδιάζουμε το μέλλον του και επιδιώκουμε την ποιοτική του αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα».

Τόσο η κα Λιονή όσο και η κα Βιδάκη ζήτησαν από τον κ. Τσιρώνη να εξετάσει τις δυνατότητες, που υπάρχουν για ενίσχυση των υπηρεσιών με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για την υποστήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού κλάδου, ενώ του γνωστοποίησαν το πρόβλημα σχετικά με τους κτηνιάτρους του νομού, οι οποίοι είναι μόνο δύο και καλούνται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις τόσο της υπηρεσίας, που αφορούν στη δημόσια υγεία όσο και της κάλυψης των αναγκών των πέντε σφαγείων του νομού.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook