Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το κάπνισμα

Δημοσιεύτηκε

στις

«Παιδεία για ένα Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα» ήταν ο τίτλος του 9ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου που ολοκληρώθηκε σήμερα στα Τρίκαλα και το οποίο φιλοξένησε ο δήμος Τρικκαίων


Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το κάπνισμα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και δύσκολα καταπολεμούμενες εξαρτήσεις. Υπολογίζεται, είπε, ότι κατά τον 20ό αιώνα έχει προκαλέσει περί τους εκατό εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται, επίσης, ότι στις μέρες μας προκαλεί ετησίως έξι εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Παράλληλα, μία σημαντική παράμετρος είναι η έκθεση των μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα, η οποία συσχετίζεται με περίπου 600.000 θανάτους ετησίως. Παρά τα ελπιδοφόρα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συνέχισε η κ. Τζούφη, που δείχνουν τα τελευταία 7 χρόνια μείωση κατά 14% των καπνιστών και κατά 33% των καπνιστών ηλικίας16 έως 20 ετών, η χώρα μας εξακολουθεί να είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά χρήσης προϊόντων καπνού, ακόμη και στις πολύ νεαρές ηλικίες και, παράλληλα, νοσηρότητας που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση, ανέφερε στη συνέχεια, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το κάπνισμα με επέκταση και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Έτσι, το 2016 ψηφίστηκε ο Ν. 4419,που αφορά την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου σε σχέση με την παραγωγή, προώθηση, παρουσίαση και πώληση καπνικών προϊόντων, μη καπνιζόμενων προϊόντων καπνού, φυτικών προϊόντων για κάπνισμα αλλά και του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παράλληλα, η πολιτεία, και ιδίως το υπουργείο Υγείας, υποστηρίζει και προωθεί δράσεις για την ευαισθητοποίηση κατά των εξαρτήσεων, και ιδίως του καπνίσματος και του ατμίσματος, και κάνει παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, με συστηματικό τρόπο, τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και, στοχευμένα, σε επιμέρους ηλικιακές ομάδες.

Στο παραπάνω πλαίσιο, επίσης το υπουργείο Παιδείας, όπως τονίστηκε από την υφυπουργό, αγκαλιάζει δράσεις οι οποίες σχετίζονται με την πρόληψη γενικά του εθισμού και των εξαρτήσεων και, ειδικότερα, της χρήσης προϊόντων ή υποκατάστατων καπνού. Οι δράσεις αυτές μπορούν να αναπτύσσονται ως προέκταση των διδασκόμενων μαθημάτων ή να αποτελούν μέρος των προγραμμάτων αγωγής υγείας που υλοποιούνται στα σχολεία. Επιπλέον, από το σχολικό έτος 2016-2017, στο πλαίσιο υλοποίησης της θεματικής εβδομάδας προτείνονται ανάλογες δραστηριότητες.

Ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος – εντατικολόγος, τ. αναπλ. καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, απένειμε τα εύσημα στην πόλη που έδειξε «πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, παρελθόν, αρκεί στοιχειωδώς να το θελήσει».

Ο δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας ότι οφείλουμε να «ξεχωρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές αξίες στη ζωή μας. Κάτι που στα Τρίκαλα κάνουμε λίγο παραπάνω». Σε αυτή τη διοργάνωση συνέβαλαν, με τη συνεργασία τους, ο δήμος Τρικκαίων, το George D. Behrakis Ερευνητικό Εργαστήριο, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, η οργάνωση Smoke Free Greece, η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων και η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων. Ακολούθησε επίδοση αναμνηστικών πλακετών του δήμου Τρικκαίων στους προσκεκλημένους και τα βραβεία που δόθηκαν σε μαθητές για τη συμμετοχή τους στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Η Ζωή Χωρίς Κάπνισμα»

-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-
Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημέρες Φωτογραφίας: Ο Νίκος Κικάκης στο «Πολύκεντρο Νεολαίας»

Δημοσιεύτηκε

στις

Τη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου και ώρα 19.00, στο Πολύκεντρο Νεολαίας


Την πορεία και το φωτογραφικό έργο του Νίκου Κικάκη παρουσιάζει τη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου και ώρα 19.00, στο Πολύκεντρο Νεολαίας (Ανδρόγεω 2) η Ομάδα Εθελοντών Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου,  στην πέμπτη κατά σειράν εκδήλωση  που οργανώνει με στόχο την ανάδειξη  καλλιτεχνών φωτογράφων της Κρήτης.

Ο Νίκος Κικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1972. Ασχολείται ενεργά και συνειδητά με την φωτογραφία από το 1999 και είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης από το 2013. Έχει κερδίσει 45 μετάλλια σε παγκόσμιους διαγωνισμούς φωτογραφίας,ενώ σε διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό διακρίθηκε ως ο καλύτερος φωτογράφος στην κατηγορία  «photojournalism».

Είναι μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας καλλιτεχνών φωτογράφων FIAP και GPU. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές φωτογραφικές εκθέσεις της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση στο πλαίσιο του έτους «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ 2019»

Δημοσιεύτηκε

στις

Εκδήλωση στο πλαίσιο του έτους «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ 2019» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης


Η Ομάδα Εθελοντών Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, την αιγίδα των Αντιδημαρχιών Εθελοντισμού – Πολιτισμού και Παιδείας σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Ηρακλείου με αφορμή το έτος «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» 2019, διοργανώνουν την εκδήλωση με τίτλο:

«… του έρωτα οι μπόρεσες και τση φιλιάς η χάρη…»

τη  Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19.00, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλης», Ανδρόγεω 2.

Ομιλήτρια, η φιλόλογος Μαρία Κοξαράκη, τ. Σχολική Σύμβουλος φιλολόγων, με θέμα: «Είναι ο «Ερωτόκριτος» αφετηρία ή σταθμός της μαντιν(ι)άδας;»

Η Μαρία Κοξαράκη, μετά από πρωτότυπη πολυετή επιστημονική έρευνα θα παρουσιάσει τη σχέση του «Ερωτόκριτου» με την κρητική  μαντιν(ι)άδα και θα απαντήσει στο ερώτημα:

« Ο «Ερωτόκριτος» γεννήθηκε από την μαντιν(ι)άδα ή η μαντιν(ι)άδα από τον  «Ερωτόκριτο»;

Την εκδήλωση πλαισιώνουν ο Γιώργος Τσαντάκης, μουσικός και μελετητής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, που θα παίξει βιολί και θα τραγουδήσει αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο», αποδίδοντας τη μουσική του εξέλιξη από τον 18ο αιώνα ως σήμερα και ο Κωστής Ατσαλάκης και ο Κλεάνθης Ατσαλάκης, μουσικοί, που θα παίξουν βιολί, λύρα, λαούτο, μαντολίνο.

Η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων θα χορέψει Σιγανό, Πεντοζάλη, Σούστα, Στειακό Συρτό και Στειακό Πηδηχτό.

Συντονίζουν οι φιλόλογοι, Γωγώ Κουγιουμουτζάκη και Νότα Δημοπούλου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από μικρά παιδιά στηρίζουν «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ανακοίνωση από το Σύλλογο ΑμεΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»


Αντωνία Μαυρογιαννάκη και Κωνσταντίνε Μπικάκη, ευχόμαστε οι νεοφώτιστες κορούλες σας, Μιχαέλα και Γεωργία, να είναι καλότυχες, γερές και ευτυχισμένες. Να έχουν πάντα κοντά τους ανθρώπους που τις αγαπούν και θα χαίρονται με τις επιτυχίες τους! Σας ευχαριστούμε θερμά που επιλέξατε οι μπομπονιέρες στη βάπτιση των κοριτσιών σας να φτιαχτούν στο σύλλογό μας. Να τις χαίρεστε!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Facebook

-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Δημοφιλη