Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΚΡΗΤΗ

Χιλιάδες κάμπιες κατατρώγουν δέντρα και εισβάλλουν σε σπίτια στο Δήμο Αμαρίου

Καταστροφική είναι η επιδρομή της πεταλούδας Lymantria dispar σε έξι κοινότητες του δήμου Αμαρίου

Με τη μορφή κάμπιας, επιδράμει εδώ και περίπου 40 ημέρες σε δρύες και πουρνάρια, προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή και σημαντικές ζημιές στην τοπική αγροτική παραγωγή. Είναι τόσο μεγάλη η εξάπλωση της κάμπιας, που πλέον εισβάλει ακόμη και στα σπίτια των κατοίκων των χωριών που βρίσκονται στην επίμαχη “ζώνη” εμφάνισής της.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, η κάμπια είχε εμφανιστεί στο Γερακάρι πριν από τρία χρόνια, όμως σε πολύ μικρότερους πληθυσμούς. Φέτος, η κάμπια εμφανίστηκε σε έξι κοινότητες και συγκεκριμένα στο Γερακάρι, στον Μέρωνα, στις Ελένες, στον Φουρφουρά, στις Κουρούτες και στα Πλατάνια, στην ενδοχώρα του νομού Ρεθύμνου, όπου καταγράφονται σημαντικές ζημιές σε δρύες και πουρνάρια.Πλέον, από τη στιγμή που έχει ολοκληρώσει το καταστροφικό της πέρασμα από τα δέντρα που είναι πρώτα στις προτιμήσεις της, στρέφεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στις κερασιές και τις μηλιές της περιοχής, προκαλώντας ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Ήδη, για τη αντιμετώπιση το προβλήματος, σύμφωνα με τον δήμαρχο, “έχουν γίνει καθ’ υπόδειξη των ειδικών ψεκασμοί από εδάφους, οι οποίοι, ωστόσο, έχουν μόνο μερικώς αποδώσει, με αποτέλεσμα η καταστροφική επέλαση να συνεχίζεται. “Το πρόβλημα θα αμβλυνθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς, όπως έχουν πει οι ειδικοί, η έξαρση διαρκεί περίπου 50 ημέρες και ήδη έχουν περάσει 40”, πρόσθεσε ο δήμαρχος Αμαρίου, ο οποίος τόνισε ότι για το θέμα θα ζητήσει να γίνει σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς στην Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να ληφθεί μέριμνα για το μέλλον.

Αναφορικά με τα αίτια του φαινομένου, ο κ. Μουρτζανός επεσήμανε, ότι οι ειδικοί τα αποδίδουν στη χρήση φυτοφαρμάκων για γεωργικούς σκοπούς, που θανατώνουν τους φυσικούς εχθρούς της κάμπιας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι πληθυσμοί της.

Η χρήση φυτοφαρμάκων θα μπορούσε να έχει συμβάλλει στην αύξηση της παρουσίας του εντόμου στην περίπτωση του Αμαρίου, όμως δε μπορεί να εξηγήσει ανάλογα φαινόμενα, που καταγράφονται αυτή την περίοδο σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στης ΕΡΤ Ηρακλείου ο δασικός εντομολόγος και ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Δημήτρης Αβτζής.

Ο ίδιος απέδωσε το πρόβλημα στη συμπεριφορά του εντόμου, της πεταλούδας Lymantria dispar. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για ένα έντομο που κάνει κυκλικές πληθυσμιακές εξάρσεις ανά διαστήματα, ανά 3-4 χρόνια, και αφού φάει δρύες και πουρνάρια, τρώει τα πάντα στο πέρασμά του. Όπως είπε, ανάλογες εξάρσεις παρατηρούνται την τελευταία περίοδο και σε άλλες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στη Σαμοθράκη, στη Θεσπρωτία και στην Πελοπόννησο.

Λόγω της ευρείας εμφάνισής του, σύμφωνα με τον κ. Αβτζή, εξετάζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς και τα συναρμόδια υπουργεία η δημιουργία ενός δικτύου παρακολούθησης με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση με βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης των πληθυσμών της κάμπιας, μόλις διαπιστώνεται αύξησή τους και πριν πάρει διαστάσεις δύσκολα ελέγξιμες.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλιοφάνεια και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες αύριο, με τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά Την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 25.566 Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σημαντικά αυξημένες επιδοτήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιούλιο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με αύξηση της ενίσχυσης ανά...

ΚΡΗΤΗ

Ακόμη μια τραγωδία που σημειώθηκε στην άσφαλτο συγκλονίζει την Κρήτη Χθες το μεσημέρι, δύο ζευγάρια νεαρών αποφάσισαν να πάνε βόλτα προς την θάλασσα, βόρεια του νομού Χανιών. Αφού...