Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Δ. Χερσονήσου: «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…»

Το μήνυμα του Δημάρχου Χερσονήσου, Γιάννη Σέγκου για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου)


Στις 20 Νοεμβρίου 1959, ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού» και το 1989 τη «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Γι΄ αυτό και η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά, καθώς είναι η μέρα διακήρυξης και υπογραφής της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιούαπό τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.

Στον 21ο αιώνα καλούμαστε να δράσουμε για να λύσουμε οριστικά τα προβλήματα της παιδικής θνησιμότητας, της πείνας και της αρρώστιας, της παιδικής εργασίας, της ανυπαρξίας ή της εγκατάλειψης του σχολείου, της χαμένης παιδικότητας. Εκατομμύρια παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, υποφέρουν από ανέχεια, υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό και εκμετάλλευση,δεν έχουν πρόσβαση σε βασική μόρφωση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ η  παιδική εργασία με τη σειρά της διαιωνίζει τη φτώχεια αποκλείοντας τα παιδιά από τη δυνατότητα εκπαίδευσης και οποιαδήποτε προοπτική για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. 

Στην Ελλάδα, η Σύμβαση κυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 με το Ν.2101/92 και περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:

– Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.).

– Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)

– Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.).

Με επίκεντρο το παιδί, τον ανθρωπισμό και τα μηνύματα της επικαιρότητας δεσμευόμαστε να σχεδιάσουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για το σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών και να διασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό παρόν για τα παιδιά μας.

Ας αγκαλιάσουμε το παιδί που γελάει δυνατά, που κάνει όνειρα, που τραγουδάει από χαρά, που δε διστάζει να σε κοιτάξει στα μάτια, που αγαπάει ειλικρινά, που ζωγραφίζει την χαρούμενη όψη της ζωής, που του αρέσει να παίζει στη βροχή, που φτιάχνει κόσμους μαγικούς και αντιμετωπίζει κάθε καινούρια μέρα με ενθουσιασμό, με μια ανεπιτήδευτη παιδικότητα, ένα στοιχείο που διαμορφώνει παράγοντες εξέλιξης και προόδου σε κάθε κοινωνία. 

«Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…» («Κάποτε θα ΄ρθουν να σου πουν» / Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης  – Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος – Πρώτη εκτέλεση: Παύλος Σιδηρόπουλος).

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Νέα συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Χερσονήσου «Συνάντηση είχε την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου  ο Προέδρος του συλλόγου μας κ. Στεφανουδάκης Μανώλης με τον...

ΚΡΗΤΗ

Μετά από ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη ο Δήμαρχος Χερσονήσου διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό «Επειδή πάνω από όλα είναι η υγειά μας, θεωρώ χρέος μου να...

ΚΡΗΤΗ

Λόγω του φονικού σεισμού στο Αρκαλοχώρι Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από χθες το βράδυ τη Δημοτική Ενότητα Επισκοπής...

Life

H 19η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών έχει θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με απώτερο σκοπό την διάδοση του Εθελοντικού Κινήματος Ο Δήμος Χερσονήσου αγκαλιάζει τη «Φλόγα...