Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΑΠΟΨΕΙΣ-ΓΝΩΜΕΣ

Δεν φταίμε – Έχουμε ευθύνη

Η παρούσα δημοσίευση απευθύνεται κυρίως στους συγχωριανούς μου ( μόνιμους και ετεροδημότες), αλλά και σε όλους τους φίλους,με ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό.


 

Αρχικά ,είχα σκοπό να την δημοσιεύσω στον τύπο, ως ανοιχτή επιστολή ,απευθυνόμενος και προς τις αρχές.Επειδή, ο διάλογος και η επικοινωνία με όλους τους φίλους, (συγχωριανούς και μη ) για κοινωνικά θέματα ,που πιστεύω οτι μας αφορούν όλους , είναι κεφαλαιώδους σημασίας , και επειδή ο διαδικτυακός χώρος παρέχει αυτή τη δυνατότητα και επιπλέον την ανταλλαγή απόψεων,ιδεών και προτάσεων ,πήρα την απόφαση να την δημοσιεύσω μέσω του παρόντος μέσου επικοινωνίας(f/b).Εξ΄αρχής ζητώ την καταννόηση σας, έστω και για κάποια μικρή ταλαιπωρία της ανάγνωσης, την οποία στο τέλος πιστεύω οτι θα την κερδίσω.

ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ-ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ

Ως γνωστόν ,όταν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο σε μία κοινωνία ,από την πιο ασήμαντη παραβατική συμπεριφορά μέχρι τα φαινόμενα κλοπής, βίαιης συμπεριφοράς προς αδύναμους(ηλικιωμένους ,παιδιά) και εγκλημάτων, όλοι αναζητούμε ενόχους και υπευθύνους ,καθώς επίσης όλοι γινόμαστε ειδήμονες επί του θέματος. .Η δαπίστωση αυτή, τις περισσότερες φορές θα έλεγα , έχει μεγάλη δόση υποκρισίας,διότι συνήθως τα εν λόγω φαινόμενα συντελούνται με την δική μας στάση και ανοχή . Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που έχουν διαφορετική στάση και αντίδραση , τους οποίους προσωπικά εκτιμώ,σέβομαι και συγχαίρω.

Στην αναζητηση λοιπόν του «ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ ;»,όπως και σε οποιαδήποτε σοβαρή αναζήτηση,προτεραιότητα για να μην πελαγοδρόύμε προκειμένου να συνεννοηθούμε ,έχει «η των ονομάτων επίσκεψις»,δηλαδή η σωστή χρήση και νοηματοδότηση των λέξεων,και έτσι να μην« ξεσπούμε στην φουρτουνιασμένη θάλασσα ενώ φταίει ο άνεμος» Για παράδειγμα,το ρήμα “φταίω” έχει μια και μοναδική έννοια. Όσες εβδομάδες ή μήνες καθίσουμε να αναλύσουμε τους όρους φταίξιμο, ενοχή, ευθύνη, θα καταλήξουμε εκεί που ξεκινήσαμε στην αρχή.

Δεν φταίμε ως άτομα για το κάθε περιστατικό, αλλά αφού δεχόμαστε ότι για κάθε κοινωνική στρέβλωση φταίει και η κοινωνία και αφού η κοινωνία είναι το πλήθος των πολιτών, άρα έχουμε κι εμείς ως πολίτες ένα μερίδιο ευθύνης.Όχι απαραίτητα ευθύνης επειδή κάναμε κάτι στραβό,αλλά ευθύνης να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε τα στραβά.

Άλλο ευθύνη και άλλο ενοχή.Δεν είμαστε όλοι ένοχοι. Δεν πρέπει να λησμονούμε οτι πίσω από αυτές τις στρεβλές λογικές των γενικεύσεων, κρύβονται κάθε φορά οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί .Όμως,έχουμε ευθύνη να ενημερωνόμαστε, να μην αδιαφορούμε και να υψώνουμε τη φωνή μας , όπου και όσο μπορούμε να επηρεάσουμε,να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και δράσεις. Νομίζω πως αυτό αποτελεί κοινή οπτική για τους περισσότερους. Κι όσο κι αν αυτό φαίνεται “σταγόνα στον ωκεανό”, νομίζω πως έχει την δυναμική του και μας κρατάει “όρθιους” στα δύσκολα που βιώνουμε. Κατά κοινή ομολογία, χωρίς την εκδήλωση ατομικής και συλλογικής προσπάθειας,η αντιμετώπιση του οποιουδήποτε προβλήματος και κυρίως των κοινωνικών , καθίσταται δυσχερής.

Με αφετηρία τη θέση αυτή, κατά την ταπεινή μου άποψη ,κάποιες δραστηριότητες( αυτονόητες, αλλά καταργημένες πλέον) ,επιμορφωτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, η παροχή επιστημονικής ενημέρωσης σε θέματα ειδικής φύσεως , η σύνδεση και συνεργασία με τις κατά τόπους επιστημονικούς φορείς και υπηρεσίες , μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Είναι δεδομένο οτι η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των παραπάνω δραστηριοτήτων και σίγουρα ακόμα περισσoτέρων.Ελάχιστοι θα μπορούσαν να το αρνηθούν.Εδώ ,τίθεται το ερώτημα γιατί δεν έχουν γίνει .Το πρόβλημα ανάγεται σε πολλά και σύνθετα αίτια.Αναντίρρητα ,υπάρχουν πολλά και μάλιστα σε αυτά συγκαταλλέγονται θεσμοί, φορείς και υπηρεσίες(π.χ Δήμος σε συνεργασία με κοινότητες και συλλόγους )

Πριν την απόδοση ευθυνών, κατά την προσωπική μου άποψη, πρέπει να αναζητήσουμε κάποια άλλα βαθύτερα αίτια ,όπως για παράδειγμα την ευθύνη που μας αναλογεί και να συνειδητοποιήσουμε το νόημα της φράσης: « να μην ξεσπούμε στην φουρτουνιασμένη θάλασσα ενώ φταίει ο άνεμος ».

Προσωπικά, πιστεύω οτι για τα κοινωνικά προβλήματα και τα αδιέξοδα τους,που είναι πλέον ορατά (η φουρτουνιασμένη θάλασσα γίνεται τσουνάμι) ευθύνη έχω και εγώ (άνεμος), με την έννοια της αδράνειας και ανοχής. Ίσως ,το πρώτο ζητούμενο του προβλήματος,να είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας διοργάνωσης μιας αρχικής συνάντησης – «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός »– όπου καλοπροαίρετα μπορούμε να συζητήσουμε μεταξύ μας και να δρομολογήσουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Πιστεύω οτι αυτό είναι προτιμώτερο,παρά να μιλά ο ένας για τον άλλο ,αρκούμενοι στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις . Τέτοιου είδους συναντήσεις, συμβάλλουν, εκτός των άλλων, στην κοινωνική συνοχή, η οποία ,ιδιαιτέρως στις μέρες μας, κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ. Δεν χρειάζονται απερανολογίες και φιλοσοφίες. Χρειάζεται όμως, να καθίσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι, να συνομιλήσουμε με ειλικρίνεια και αμοιβαία εμπιστοσύνη, να μην ψάξουμε για δικαιολογίες και ευθύνες, αλλά να συναποφασίσουμε για το κοινό καλό.

Τελειώνοντας,όσον αφορά το ζητούμενο (αρχική συνάντηση -συζήτηση), ως πρώτη λύση ,για να μην μείνω στα λόγια ,θα πρότεινα μία πρωτότυπη (για το χωριό μας ) συνάντηση και μαζί δραστηριότητα , όπου σε πρώτη φάση , εμπράκτως να αποδείξουμε αυτό που σε όλους είναι γνωστό, αλλά μόνο στη θεωρία και περίπου όλοι λέμε το ίδιο, με διαφορετική διατύπωση, όπως για παράδειγμα : ο πολιτισμός και οι δραστηριότητες στη φύση ( π.χ περπάτημα) αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής και γενικότερης ανάπτυξης του λαού.

Ως κοινωνικά φαινόμενα και λειτουργίες συνδέονται ευρύτερα με την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ισορροπία……. Πιστεύω,οτι εκτός της δεδομένης επιτυχίας του κυρίως στόχου που είναι η συνάντηση και η συζήτηση, θα είναι και μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, με πολλαπλά μηνύματα και οφέλη προς όλους ,αλλά και σε εμάς τους ίδιους ,προβάλλοντας ταυτόχρονα το χωριό μας με τον καλύτερο τρόπο,το οποίο αν και πληρεί όλες τις προυποθέσεις προκειμένου να καθιερωθεί ένας από τους καλύτερους προορισμούς για περιπατητικό τουρισμό , αλλά και για αρκετές άλλες δραστηριότητες (αναρριχήσεις,ορεινή πεζοπορία κ.λ.π) ,εν τούτοις ,παραμένει ,ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός.

Μία τέτοια κίνηση, με δεδομένες τις θετικές επιπτώσεις και αποτελέσματα που θα έχει, καθρεπτίζει επιπλέον μια δραστήρια κοινωνία που με τις πράξεις τις προστατεύει αρχές και αξίες και μεταλαμπαδεύει την αγωνιστική κληρονομιά στους νεότερους

Για κάποιους που τυχόν δεν γνωρίζουν,αλλά θα ήθελαν να συμμετάσχουν, μπορούν να βρουν κάποιες διαδρομές με φωτογραφικό υλικό και βίντεο που υπάρχει για αυτές, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας και ενδιαφέρον (φυσιολατρικό, ιστορικό,αρχαιολατρικό κ.λ.π) στην ιστοσελίδα (μία ταπεινή συνεισφορά μου στο χωριό μας) ,στην οποία πολλά ακόμα προτίθεμαι να προσθέσω και με την δική σας συμβολή. Πατήστε εδώ patsosescape.com

Με την πεποίθηση οτι όλοι αγωνιζόμαστε και αγωνιούμε για το καλύτερο ,διαβλέποντας τα ορατά αδιέξοδα, ευελπιστώ στην άμεση ανταπόκριση σας ( συμμετοχή,προτάσεις,ιδέες,σκέψεις ,πρωτοβουλίες….) .

Με εκτίμηση Βασίλειος Ευστρ.Ψυχαράκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά