Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Διαμαρτυρία γονέων και μαθητών για τα τεράστια εκπαιδευτικά κενά στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Μπορεί η νέα σχολική χρονιά να άρχισε και να έγινε η πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρας όμως τα κενά στην Κρήτη παραμένουν και είναι πάρα πολλά!


Γονείς και μαθητές δεν κρύβουν την ανησυχία τους, μη γνωρίζοντας το πως θα κυλήσει η φετινή σχολική χρονιά.

Παρ’ όλα αυτά, βρίσκονται στις επάλξεις, διεκδικώντας την ομαλοποίηση της κατάστασης στον νευραλγικό και πολύπαθο χώρο της Παιδείας.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Προχθές Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, με σκοπό την ανάδειξη των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς στο νομό, παρά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης προσλήψεως αναπληρωτών.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμα οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», «Νίκος Καζαντζάκης» , «Φαιστός» και επιτροπή αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

«Τα αναρίθμητα κενά των εκπαιδευτικών παραμένουν ακόμα δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση για τα σχολεία, όπου σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε συμπτύξεις τμημάτων, σε μείωση των διδακτικών ωρών για τους μαθητές, στην εναλλαγή εκπαιδευτικών στην τάξη, αλλά ακόμα και στο έσχατο σημείο πολλά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία να μην ανοίξουν καθόλου», σημειώνει με σκληρή ανακοίνωσή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου.

Όπως προσθέτει, «σε αυτό το σχολείο της αμορφωσιάς και της αγοράς ο εκπαιδευτικός είναι ένας εργαζόμενος κακοπληρωμένος, φοβισμένος και κυρίως μισοεργαζόμενος, που σε λίγο καιρό θα αξιολογηθεί για την «ποιότητα» της δουλειάς του, δηλαδή για το αν είναι αρκετά υποταγμένος στο σκοπό του σχολείου που έχει ανάγκη το σύστημα».

Ο επίλογος της ανακοίνωσης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου περιλαμβάνει τα πάγια αιτήματά της:

Κάλυψη όλων των κενών των καθηγητών, δασκάλων, νηπιαγωγών, ειδικοτήτων, ειδικής αγωγής.

Να μη μείνει κανένα σχολείο κλειστό ούτε για μια μέρα.

Να μη γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου πραγματοποίησε την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015 παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, από κοινού με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», «Νίκος Καζαντζάκης» , «Φαιστός» και επιτροπή αναπληρωτών εκπαιδευτικών, με σκοπό την ανάδειξη των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς στο νομό μας, παρά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης προσλήψεως αναπληρωτών.

Ο Σεπτέμβρης τελείωσε και όλοι εμείς οι γονείς παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την ολοένα αυξανόμενη υποβάθμιση του μορφωτικού δικαιώματος των παιδιών μας. Τα αναρίθμητα κενά των εκπαιδευτικών παραμένουν ακόμα δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση για τα σχολεία, όπου σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε συμπτύξεις τμημάτων, σε μείωση των διδακτικών ωρών για τους μαθητές, στην εναλλαγή εκπαιδευτικών στην τάξη, αλλά ακόμα και στο έσχατο σημείο πολλά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία να μην ανοίξουν καθόλου.

Γνωρίζουμε ότι αυτή η πραγματικότητα, που έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης. Είναι η πολιτική επιλογή της ΕΕ για την Εκπαίδευση την οποία υλοποιούν στην Ελλάδα όλες οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, με κύριο στόχο τη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που δεν θα μορφώνει τα παιδιά μας, αλλά θα τα προετοιμάζει για τις ανάγκες της αγοράς σε φτηνό εργατικό προσωπικό. Για αυτό και η κάλυψη των κενών έγκαιρα δεν αποτελεί βασικό μέλημά τους. Για αυτό και τα πολυάριθμα τμήματα που στοιβάζουν 27 και 30 μαθητές σε μια τάξη είναι η «δική τους» λύση.

Σε αυτό το σχολείο της αμορφωσιάς και της αγοράς ο εκπαιδευτικός είναι ένας εργαζόμενος κακοπληρωμένος, φοβισμένος και κυρίως μισοεργαζόμενος, που σε λίγο καιρό θα αξιολογηθεί για την «ποιότητα» της δουλειάς του, δηλαδή για το αν είναι αρκετά υποταγμένος στο σκοπό του σχολείου που έχει ανάγκη το σύστημα. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προσθέτει νέα μνημόνια. Θα συνεχίσει να τσακίζει μορφωτικά δικαιώματα και να ανοίγει το δρόμο για τις δραματικές περικοπές στον αριθμό των αναγκαίων μόνιμων διορισμών και στις προσλήψεις αναπληρωτών.

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου διεκδικούμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών μας εδώ και τώρα να λυθούν τα άμεσα σοβαρά προβλήματα:

Κάλυψη όλων των κενών των καθηγητών, δασκάλων, νηπιαγωγών, ειδικοτήτων, ειδικής αγωγής.

Να μη μείνει κανένα σχολείο κλειστό ούτε για μια μέρα.

Να μη γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων.

Καλούμε κάθε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων να παλέψει για τα δικαιώματα της νέας γενιάς στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook