Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Διημερίδα πρόληψης στο Γυμνάσιο Γαζίου

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα διήμερο γνώσης και βιωματικής εκπαίδευσης είχαν την ευκαιρία να περάσουν μαθητές, γονείς και καθηγητές του Γυμνασίου Γαζίου στις 6 και 7 Μαϊου.


 

Συγκεκριμένα, μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οργανώθηκε ένα διήμερο πρόληψης που περιελάμβανε ομιλίες και βιωματική εκπαίδευση σε : Τροχαία συμβάντα, Πρώτες Βοήθειες, ενημέρωση για το Αλκοόλ και ασφάλεια στο διαδίκτυο.

«Ο ακήρυχτος πόλεμος και τα αθώα θύματα της ειρήνης» για 3η χρονιά

Με τον απίστευτα γλαφυρό τρόπο οι Κύριοι Ιωάννης Λιονάκης και Εμμανουήλ Μαράκης (Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α. Εθελοντικός Σύλλογος για την Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων) καθήλωσαν μαθητές, γονείς και καθηγητές μέσα σε έντονα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα από την παρουσίαση πραγματικών περιστατικών απώλειας ανθρώπων συγγενούς περιβάλλοντος, ανέλυσαν τους κινδύνους που παραμονεύουν από την μη τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, την υποχρεωτική χρήση της ζώνης ασφαλείας και κράνους και την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ πριν την οδήγηση. Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι σοκαριστικά. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 900 συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους στο οδόστρωμα ενώ πολλοί περισσότεροι βαριά τραυματισμένοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που συχνά καταλήγουν στο θάνατο ή σε βαριές μορφές αναπηρίας.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας όπως είπαν, την τελευταία τριετία(2010 – 2012) καταγράφηκαν 7.110 σοβαρά και θανατηφόρα τροχαία συμβάντα σε όλη την Επικράτεια.

Αυτά οδήγησαν σε τουλάχιστον 3.348 θανάτους και 4.869 βαριά τραυματισμένους.

Παρουσιάστηκαν δε τα κυριότερα αίτια των τροχαίων συμβάντων που είναι :
Η Υψηλής επικινδυνότητας οι δρόμοι στην Κρήτη, η μη χρήση κράνους, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας, η κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη ή πινακίδας STOP. Χαρακτηριστικό δε είναι η αποφυγή χρήσης του όρου «ατύχημα», για τον λόγο ότι, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλούς οδήγησης, δεν μπορούμε να μιλάμε για «ατυχία».

Πρώτες Βοήθειες

Το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών (Τ.Π.Β.) της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ηρακλείου πραγματοποίησε θεωρητική και βιωματική ενημέρωση σε θέματα Πρώτων Βοηθειών στους μαθητές του Γυμνασίου Γαζίου μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Συλλόγου Καθηγητών του Γυμνασίου. Το σεμινάριο ξεκίνησε με θεωρητική εκπαίδευση, εισαγωγή και βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών, ασφάλεια επιβατών και χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους, αναγνώριση αιμορραγίας και τρόπος αντιμετώπισης, εγκαύματα και αντιμετώπιση και φυσικά ΚΑΡδιοΠνευμονική Αναζωογόνηση. Ακολούθησε πρακτική – βιωματική εξάσκηση στα παραπάνω και απαντήθηκαν ερωτήσεις σε μαθητές και καθηγητές.

«Αλκοόλ και Οικογένεια», Όσο λιγότερο, τόσο καλύτερα

Υπό την αιγίδα του Αλκοολογικού Ιατρείου του ΠαΓΝΗ και την καθοδήγηση του Ιωάννη Μουζά καθηγητή Γαστρεντερολογίας, της Νεκταρίας Λιοδάκη κοινωνικής Λειτουργού, με την βοήθεια εθελοντών του συλλόγου «Η Επιστροφή», παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η χρήση αλκοόλ, σε μικρές ηλικίες. Εξηγήθηκε στους μαθητές ο τρόπος που επηρεάζει τη διαδικασία εξέλιξης και ωρίμανσης του εγκεφάλου η κατανάλωση αλκοόλ, επιδεινώνοντας τη μνήμη, τη μάθηση, την κρίση, την έκφραση και την καλλιτεχνική δημιουργία, δημιουργώντας βλάβες μόνιμες, αν αυτό συνεχιστεί. Στο τέλος, οι μαθητές μέσω βιωματικής εκπαίδευσης χωρισμένοι σε ομάδες, παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο με θέμα την χρήση αλκοόλ. Σπουδαία συνεισφορά στο εκπαιδευτικό είχαν οι εθελοντές του συλλόγου «Η Επιστροφή» που παράλληλα παρείχαν ενημέρωση στους παρευρισκόμενους γονείς.

Αλκοολγικό Ιατρείο: Ιωάννης Μουζάς Καθηγητής Γαστρεντερολογίας και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκταρία Λιοδάκη Κοινωνική Λειτουργός Αλκοολογικού Ιατρείου ΠαΓΝΗ κ ταμίας του Συλλόγου Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Μέλη Συλλόγου Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Κατερίνα Σφακιανάκη Κοινωνιολόγος, Κατερίνα Τυροβολά Κοινωνική Λειτουργός, Ράνια Χαιρέτη Διαιτολόγος, Ειρήνη Καντιφεδάκη συνταξ. Βιβλιοθηκονόμος.

Μέλη Συλλόγου Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ και μελή ΚΟΠΑ (κλαμπ οικογενειών με προβλήματα από το αλκοόλ): Χρυσάνθη Ζορμπά συνταξ. νηπιαγωγός, Γιώργος Ζορμπάς συνταξ. Στρατιωτικός, Καλα’ι’τζάκη ‘Αννα μαθηματικός, Αντώνης Πουλάκης συνταξ. ΝΑΤ, Μαρίνα Καλουτσάκη ιδιωτική Υπάλληλος.

Η ασφαλής χρήση του Διαδικτύου

“Η ασφαλής χρήση του Διαδικτύου και ο ρόλος των γονιών στην προστασία των παιδιών από κινδύνους και ακατάλληλο περιεχόμενο” είχε τίτλο το σεμινάριο μέσω Διαδικτύου, με στόχο την ενημέρωση και τη στήριξη γονέων, καθώς και εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται να χτίσουν μια στενή σχέση με γονείς μαθητών ή είναι οι ίδιοι γονείς, σε θέματα που αφορούν:
την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ανήλικους και τις δυνατότητες προφύλαξης των παιδιών από ακατάλληλο περιεχόμενο.

Το διαδικτυακό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ), της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» με ομιλία της Επιστημονικής Υπεύθυνης κας Άρτεμις Τσίτσικα. Ο κος Άρης Λούβρης, ενεργό μέλος του Συμβουλευτικού Οργάνου Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου και επιμελητής του κόμβου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) μίλησε για την “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Μία υπηρεσία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ως εργαλείο δια βίου μάθησης”. Τέλος, ο κος Γεώργιος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με το πως χειριζόμαστε τα θέματα των ορίων στη χρήση του Διαδικτύου και θέματα σχετικά με το δικαίωμα του ιδιωτικού χώρου των παιδιών.

Οι γονείς ενημερώθηκαν για τα εργαλεία που διατίθενται δωρεάν, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επωφεληθούν από το Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το για ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, αποφεύγοντας ωστόσο πιθανούς κινδύνους.

Η δράση ενημέρωσης γονέων και εκπαιδευτικών στηρίζεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Open Discovery Space (ODS), στο οποίο συμμετέχει ενεργά το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.) και που στόχο έχει την ενθάρρυνση και υποστήριξη εκπαιδευτικών και γονέων στην εισαγωγή της τεχνολογίας και στην αξιοποίηση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού στη διδασκαλία.

Παράλληλα η Κα Ανδριγιαννάκη Δέσποινα, συντονίστρια του σχολείου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο ανακοίνωσε την παραλαβή της Ασημένιας Πανευρωπαϊκής Πιστοποίησης eSafety για το έτος 2015-2016.

Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τη Διεύθυνση και τους Καθηγητές του Γυμνασίου Γαζίου για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και τη συνεργασία ήταν τα λόγια όλων των παρευρισκομένων, με την παρότρυνση επανάληψης και την επόμενη σχολική χρονιά. Από την πλευρά του ο πρόεδρος συλλόγου Γονέων Δημοσθένης Μαράκης, φανερά ικανοποιημένος και συγκινημένος δήλωσε ότι «πρόθεση του συλλόγου είναι τέτοια διήμερα να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο» αλλά και «στην ενθάρρυνση οργάνωσης από όλα τα σχολεία αλλά και το γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γιατί προάγουν το αίσθημα της ασφάλειας τόσο των μαθητών, όσο και των γονέων». Προέτρεψε δε στη μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων για την από κοινού εκπαίδευση με τους μαθητές.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook