Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Δικαίωμα και Ευθύνη για το Περιβάλλον

Την Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Ενορίας Μοχού, Δήμου Χερσονήσου


Το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΠΚ-ΜΦΙΚ) στο πλαίσιο του έργου LIFE Natura Themis υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης των φορέων και των πολιτών της Κρήτης με τίτλο «Δικαίωμα και Ευθύνη για το Περιβάλλον»,η οποία αφορά στην ανάδειξη των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας στην τοπική ανάπτυξη, την οικονομική πρόοδο και την κοινωνική ευημερία του νησιού.

Αντικείμενο του έργου LIFE Natura Themis είναι αρχικά η καταγραφή, στατιστική ανάλυση και παρακολούθηση των δεδομένων που αφορούν στην περιβαλλοντική παραβατικότητα και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που τελούνται διαχρονικά στην Περιφέρεια Κρήτης. Απώτερος σκοπός του έργου είναι η συνειδητοποίηση εκ μέρους των φορέων ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι ένα ξεχωριστό πεδίο Ποινικού Δικαίου και ότι υπάρχει ατομική ευθύνη για την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας. Μέσω του προγράμματος θα επιχειρηθεί η καλλιέργεια δεξιοτήτων σε προανακριτικούς υπαλλήλους, προκειμένου να προλαμβάνουν και να διώκουν αποτελεσματικά το περιβαλλοντικό έγκλημα, προβαίνοντας ταυτόχρονα στην κατά το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση της ζημίας στο περιβάλλον, αλλά και η ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών NATURA 2000 για την παράνομη δραστηριότητα στις περιοχές τους, η οποίαπροσβάλλει την τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική πρόοδο του τόπου.

Η βασική επικοινωνιακή εκστρατεία περιλαμβάνει την παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, τη διεξαγωγή συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων, ανοιχτών εκδηλώσεων, τη δημιουργία και λειτουργία δύο Παρατηρητηρίων Περιβαλλοντικού Δικαίου (σε Ανατολική και Δυτική Κρήτη αντίστοιχα), την παραγωγή εφαρμογής για έξυπνες συσκευές και άλλα (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου www.lifethemis.eu).

Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης διοργανώνει την 5η ημερίδα του έργου την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 στις 19.00μ.μ.-21.30μ.μ. στονΜοχό Δήμου Χερσονήσου στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Ενορίας Μοχού, με τησυνεργασία του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Μοχού «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» και του Κοινωνικό-οίκο-πολιτιστικού Δικτύου Χερσονήσου (Κ.ΟΙ.ΠΟ.ΔΙ. Χερσονήσου).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ομιλίες:

19.00-19.10​Εγγραφές συμμετεχόντων-Χαιρετισμοί

19.10-19.25​Το έργο LIFE NATURA Themis: κυριότερες δράσεις, στατιστικά στοιχεία και νομοθεσία. Δρ. Έλσα Γεωργοπούλου, Βιολόγος, Εξωτερική Συνεργάτης ΠΚ-ΜΦΙΚ.

19.25-19.40​Διοικητική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη. Δρ. Μιχάλης Προμπονάς, Φυσικός-Περιβαλλοντολόγος, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, Συντονιστής Έργου.

19.40-19.55​Διοικητικές αποτυχίες και κενά στη νομοθεσία. Τόνια Φανουράκη,Δικηγόρος, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

19.55-20.15​Διάλειμμα για κέρασμα

20.15-20.30 ​Η επίδραση και οι επιπτώσεις της απουσίας χωρικού σχεδίου για την αγροτική γη. Βάννα Σφακιανάκη, Αρχιτέκτων.

20.30-20.45​Βιοποικιλότητα και οικοσυστημικές υπηρεσίες στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη. Δρ. Έλσα Γεωργοπούλου, Βιολόγος, Εξωτερική Συνεργάτης ΠΚ-ΜΦΙΚ.

20.45-21.00​Περιβαλλοντική προστασία στα χρόνια της οικονομικής κρίσηςΤόνια Φανουράκη, Δικηγόρος, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

21.00-21.30​Συζήτηση

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΥΓΕΙΑ

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2021 Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Ομάδα Εθελοντών του Συλλόγου ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΡΗΤΗΣ <Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς>  CRETAN PALLIATIVE CARE,  σε συνεργασία με...

Themata

Ιερείς του χωριού είχαν καταφέρει με μια ιδιότυπη «καραντίνα» να σώσουν τους κατοίκους Έρευνα σε ό,τι αφορά περιόδους πανδημίας στην περιοχή απ’ όπου κατάγεται,...

Creta

Την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 – Πρώην Δημοτικό Σχολείο Μέσα Λασιθίου, Οροπέδιο Το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΠΚ-ΜΦΙΚ), οΣύνδεσμος Μέσα Λασιθίου «Η Αλόιδα», ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, ο ΕΟΣ Λασιθίου, ο Σύλλογος Γυναικών Ρέα, ο Πολιτιστικός...

Sports

Παγκόσμια Διάκριση αθλητή 2ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής o διευθυντής του ΓΕΛ Μοχού 2ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ο αθλητής του συλλόγου μας κ. Γεώργιος Πυνηρτζής του Ανδρέα, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Διευθυντής του ΓΕΛ Μοχού ο οποίος συμμετείχε με την εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Taekwon-do (ITF) που διεξήχθη στοPlovdiv της Βουλγαρίας...