Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Δήμος Χερσονήσου: Ενεργούμε για την Ενέργεια

Δημοσιεύτηκε

στις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος του Δήμου Χερσονήσου, στο Φράγμα Αποσελέμη και την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016


Η ξενάγηση των Στελεχών του Δήμου και των ενδιαφερόμενων Δημοτών & Επιχειρήσεων, ξεκίνησε στις 11.00 με επίσκεψη στο Φράγμα Αποσελέμη και ξενάγηση στη στέψη του φράγματος. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στη σήραγγα του αγωγού εκτροπής / υδροληψίας και την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού.

Ο Δήμος Χερσονήσου θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές του Ευχαριστίες στον κύριο Ευάγγελο Μαμαγκάκη, Διευθυντή Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ, για την παραχώρηση άδειας επίσκεψης, αλλά και τα Στελέχη του κ.κ. Στ. Γυπαράκη Χημικό Μηχανικό στην ΕΕΝ Αποσελέμη, Ε. Βεληβασάκη Επιβλέπων Μηχανικό του έργου και Γ. Κάπο Εργοδηγό, για την αναλυτική και επιστημονικά άρτια ξενάγηση τους, αλλά και για τη διάθεση του πολύτιμου χρόνου τους.

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι τέσσερις Ημέρες Ενέργειας του Δήμου Χερσονήσου σε τέσσερα Δημοτικά Σχολεία [Δημοτική Ενότητα Γουβών, Χερσονήσου, Μαλίων, Επισκοπής] του Δήμου Χερσονήσου.

image

Συγκεκριμένα η πρώτη Ημέρα Ενέργειας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γουρνών, η οποία έλαβε χώρα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Χερσονήσου (εντός της ΠΑΒΓ). Στην παρούσα εκδήλωση συμμετείχε η 4η, 5η και 6η τάξη με 80 παιδιά. H δεύτερη ημέρα Ενέργειας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Ιουνίου στο Δημοτικό σχολείο Χερσονήσου. Στην εν λόγω ημέρα, συμμετείχαν 100 παιδιά, της 4ης, 5η, 6ης τάξης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τρίτη Ημέρα Ενέργειας την Τετάρτη 8 Ιουνίου, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μαλίων για όλες τις τάξεις του Δημοτικού (180 παιδιά).Η τελευταία Ημέρα Ενέργειας στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Χερσονήσου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής για όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου (80 παιδιά).

Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία και την άριστη συνεργασία, τους Διευθυντές των Δημοτικών σχολείων κ.κ. Γ. Μαυρουδή, Χ. Αργυράκη, Ι. Καλλιτσάκη, Γ. Δασκαλάκη αντίστοιχα, καθώς και τους Δασκάλους τους, οι οποίοι βοήθησαν να επισφραγισθούν με επιτυχία οι εκδηλώσεις, στο σύνολο τους.

Για το σύνολο των εκδηλώσεων, ευχαριστούμε τους εισηγητές Δρ. Σοφία Υφαντή, Μηχανολόγο και Μιχαήλ Τζαγάκη, MSc Hλεκτρολόγο Μηχανικό, για την παρουσίαση τους με τίτλο Εξοικονόμηση Ενέργειας. Επιπρόσθετα ευχαριστούμε θερμά την Δρ. Όλγα Χρήστου, Χημικό Μηχανικό για την παρουσίαση της με τίτλο Σύγχρονα Περιβαλλοντικά προβλήματα & Επίδειξη Κατασκευών από Ανακυκλώσιμα Υλικά. Συμπληρωματικά, στο πλαίσιο των Ημερών Ενέργειας πραγματοποιήθηκε βιντεοπροβολή για την καινοτόμο πρακτική ‘Πράσινη Στέγη’ του Δήμου Χερσονήσου.

Συγχρόνως, σε κάθε τάξη σχολείου, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ζωγραφικής γύρω από το γνωστικό πεδίο της εξοικονόμησης Ενέργειας, και οι διακριθέντες παρέλαβαν ένα ‘πράσινο παιχνίδι’, με μόνη υποχρέωση τους να παρουσιάσουν το παιχνίδι στους συμμαθητές τους προκειμένου να ενισχυθεί η αλληλεπιδραστική γνώση των παιδιών σε ενεργειακά θέματα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα Στελέχη του Δήμου Χερσονήσου και όλους τους Συντελεστές της διοργάνωσης, τους Χορηγούς μας: ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε., Μαρία Βιτώρου, TheCopyShop, Σύλλογο Γυναικών Επισκοπής ‘Εργάνη’, καθότι χωρίς την αμέριστη υποστήριξη και συνεργασία όλων, δεν θα ήταν εφικτή η υλοποίηση των εκδηλώσεων .

Επιλογικά, εκφράζουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Χερσονήσου και τον Πρόεδρο κ. Κ. Παρλαμά, καθότι με την ενεργό υποστήριξη το όραμα μας για συμβιωματική Παιδεία γύρω από τα καίρια ζητήματα της εξοικονόμησης ενέργειας, αποτυπώθηκε μέσα από τις πολυπληθείς δράσεις στα σχολεία.

image

Επισφραγίζοντας την ευρωπαϊκή εβδομάδα Ενέργειας, πραγματοποιήθηκε το ενεργειακό workshop του Δήμου Χερσονήσου στο Cretaquarium την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016. Στο ενεργειακό workshop συμμετείχαν πάνω από 35 άτομα. Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κύριος Ι. Μαστοράκης, καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, κυρία Β. Μανασάκη. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ε. Μουντράκης, Ε. Πετράκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Στελέχη του Δήμου, Εκπρόσωποι των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καθώς και εκπρόσωποι των Πολιτιστικών συλλόγων και Πρόεδροι Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων.

Ο Δήμος Χερσονήσου θα ήθελε να ευχαριστήσει τους εισηγητές τον Καθ. κ. Δ. Χρηστάκη με την εισήγηση με τίτλο: ‘Η κοινωνία της Ενέργειας και η Ενέργεια της Κοινωνίας των Κρητών’, τους κ.κ. Σ. Υφαντή, Μ. Τζαγάκη, οι οποίοι μίλησαν για την ‘Εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Χερσονήσου’. Η Δρ. Ο. Χρήστου, εισηγήθηκε για την ‘Εξοικονόμηση Ενέργειας μέσα από την Ανακύκλωση’, ο κ. Γ. Χατζάκης παρουσίασε την ‘Αιολική Ενέργεια’ μέσα από την παράδοση του Οροπεδίου Λασιθίου, καθώς και ο κ. Ε. Τζαγκαράκης παρουσίασε τα πολύ ενδιαφέροντα ’Στατιστικά Στοιχεία Ενεργειακών Επιθεωρήσεων Ελλάδος μέχρι το 2015’.

Επιπρόσθετα ευχαριστούμε ιδιαίτερα όσους συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση και συνέδραμαν στο να προκύψει ο γόνιμος διάλογος, σε τόσο σπουδαία περιβαλλοντικά ζητήματα όπως αυτό της ενέργειας και της ανακύκλωσης.

Θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο του CretAquarium κύριο Παπαδάκη, για τη χορηγία της αίθουσας, καθώς και την άδεια την οποία έδωσε στους συμμετέχοντες του workshop να περιηγηθούν στους χώρους του Ενυδρείου, μετά το περάς της εκδήλωσης.

Κλείνοντας μετά από 6 ιδιαίτερα επιτυχημένες ‘Δράσεις – Ημέρες Ενέργειας’ προς το κοινό, επιβεβαιώνεται εμπράκτως η προσπάθεια του Δήμου Χερσονήσου, για τη διάχυση της πληροφορίας, ούτως ώστε να γνωστοποιηθούν σε κοινό κάθε ηλικίας, τα βασικά ζητήματα της εξοικονόμησης ενέργειας και ανακύκλωσης, ενέργειες αναγκαίες προς μία αειφόρο κοινωνία.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook