Connect with us

ΘΕΜΑ

Δήμος Γόρτυνα: Δήλωση Δημ. Συμβούλου, Σοφίας Χατζάκη – Σφακιανάκη

Δημοσιεύτηκε

στις

Δήλωση Δημ. Συμβούλου, Προέδρου Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Σοφίας Χατζάκη – Σφακιανάκη

«Επειδή και η πολιτική αλητεία, με «όπλα» τα ψεύδη και την λασπολογία, έχει τα όρια της και καθώς δεν επιτρέπω σε κανέναν να εμφανίζεται ως… τιμητής και να αμφισβητεί την ευαισθησία και την αγάπη μου για τον επαγγελματικό χώρο τον οποίο υπηρέτησα επί 23 έτη, θα ήθελα να ενημερώσω τους συνδημότες μου για τις ενέργειες που έγιναν τόσο από την δημοτική αρχή, όσο και από εμένα προσωπικά, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε ότι πρόκειται να κλείσει το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Ασήμι.

Πρώτα από όλα, ωστόσο, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην δήθεν ύπαρξη αιτήματος από την τράπεζα για μείωση ενοικίου στο κτίριο του υποκαταστήματος που ανήκει στον σύζυγό μου. Προκαλώ εκείνους που διακινούν τέτοια ασύστολα ψεύδη να μας γνωστοποιήσουν τις πηγές τους. Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε υπήρξε νύξη για μείωση ενοικίου, που άλλωστε προέρχεται από ένα πολύ παλαιό μισθωτήριο, το οποίο ο σύζυγός μου ποτέ δεν ζήτησε να αυξηθεί και που, με βάση την σημερινή εικόνα της αγοράς ακινήτων, είναι εξαιρετικά χαμηλό. Επικαλούμαι, μάλιστα, την μαρτυρία της διευθύντριας του υποκαταστήματος, κας Φιλιουδάκη, η οποία, αν είχε υποβληθεί τέτοιο αίτημα από την τράπεζα, θα ήταν προφανώς η πρώτη που θα το γνώριζε.

Ψέμα είναι επίσης ότι το ποσό των 2.000.000 ευρώ, στο οποίο γίνεται αναφορά, βρίσκεται δήθεν στονλογαριασμό του Δήμου μας στην Eurobank. Τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν ξανά στην Παγκρήτια, αμέσως μόλις οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα λειτουργίας του υποκαταστήματός της στους Αγίους Δέκα (δύο ημέρες την εβδομάδα) και παραμένουν εκεί. Ήταν άλλωστε σαφές, από την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι ο λογαριασμός που άνοιξε ο Δήμος μας στην Eurobank αποτελούσε εναλλακτική λύση. Γι’ αυτό τον λόγο, στην Eurobank υπάρχει σήμερα μόνο ένα μικρό χρηματικό υπόλοιπο.

Οι συκοφαντίες, τα ψέματα και η πολιτική αθλιότητα δεν αγγίζουν ούτε την δημοτική αρχή, ούτε εμένα προσωπικά, ούτε την οικογένειά μου!

Ως προς το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στο Ασήμι, έχοντας εργαστεί στο συγκεκριμένο υποκατάστημα για πάνω από δύο δεκαετίες και έχοντας αφιερώσει άπειρες ώρες από τον προσωπικό χρόνο μου, πέραν του ωραρίου μου, προκειμένου να λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια ομαλά και αποτελεσματικά, ειλικρινά δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που «πονάει» περισσότερο γι’ αυτή την δυσάρεστη και απαράδεκτη, κατά την γνώμη μου, εξέλιξη.

Σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο και όλα τα μέλη της δημοτικής αρχής, κινητοποιήθηκα αμέσως και επικοινώνησα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκο Πελεκανάκη και τον πρόεδρο της Τ.Κ. Ασημίου, Γιάννη Φουντουλάκη, ώστε να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο εστάλη στην διοίκηση της τράπεζας, καθώς και σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα που έπρεπε να ενημερωθούν. Παρότι μέχρι σήμερα δεν το είχα γνωστοποιήσει, επισημαίνω μάλιστα ότι έστειλα και προσωπική επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα (το περιεχόμενό της επισυνάπτεται στο τέλος της παρούσας ανακοίνωσης), στις 5/7/2021, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του.

Με ενέργειες της δημοτικής αρχής, αλλά και προσωπικές παρεμβάσεις μου, κινητοποιήθηκαν όλοι οι τοπικοί φορείς, κατατέθηκαν ερωτήσεις στην Βουλή, έγιναν δεκάδες τηλεφωνήματα και υπήρξαν πολιτικές αντιδράσεις σε ανώτατο επίπεδο.

Αλήθεια, εκείνοι που σήμερα έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάχτυλο και να πετούν λάσπη, τι έκαναν 

προκειμένου να αποτρέψουν το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Ασήμι; Ποια ήταν η συμμετοχή και η συμβολή τους σε αυτή την προσπάθεια;

Στην δική τους θητεία, γιατί δεν άνοιξαν ποτέ λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως πράξαμε εμείς; Γιατί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Αγία Βαρβάρα και τον περιορισμό λειτουργίας του υποκαταστήματος της Παγκρήτιας στους Αγίους Δέκα;

Όσοι παρακολουθούν, έστω και στοιχειωδώς, τα τραπεζικά δρώμενα σε όλη την χώρα, γνωρίζουν ότι αποτελεί, δυστυχώς, πάγια τακτική των τραπεζών να προχωρούν στο κλείσιμο περιφερειακών καταστημάτων τους. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, εκτός του υποκαταστήματος Ασημίου, έκλεισαν, επίσης ταυποκαταστήματα Ανωγείων, Μαλίων, Νεάπολης, Καστελίου και άλλα 60 σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, το υποκατάστημα του Ασημίου ήταν, ανέκαθεν, κερδοφόρο, επομένως δεν έκλεισε επειδή η Τράπεζα Πειραιώς ζημιωνόταν από την λειτουργία του…

Χατζάκη – Σφακιανάκη Σοφία

Δημοτική Σύμβουλος,

Πρόεδρος Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Γόρτυνας

Ακολουθεί το κείμενο της, από 5/7/2021, επιστολής μου προς τον υπουργό Οικονομικών:

«Αγαπητέ κε Υπουργέ,

Παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ προσωπικά σε εσάς, καθώς θεωρώ ότι είστε ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει σε ένα φλέγον θέμα που απασχολεί και έχει αναστατώσει την ευρύτερη περιοχή στην οποία κατοικώ.

Ονομάζομαι Χατζάκη-Σφακιανάκη Σοφία, είμαι Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Γόρτυνας Ηρακλείου Κρήτης και μέχρι πρόσφατα ήμουν Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επιπλέον για 17 χρόνια εργαζόμουν στην Αγροτική Τράπεζα και, στην συνέχεια, για άλλα 6 χρόνια στην διάδοχη Τράπεζα Πειραιώς. Και τα 23 αυτά χρόνια (εκτός ενός εξαμήνου)  εργάστηκα στο Κατάστημα Ασημίου της Τράπεζας  Πειραιώς και μάλιστα από το 2012 και μετά ως Διευθύντρια. Αποχώρησα από την Τράπεζα  το 2018. Επίσης είμαι και κάτοικος Ασημίου.

Αυτό λοιπόν το Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, που λειτουργεί για πάνω από 40 χρόνια ανακοινώθηκε ότι θα κλείσει μέχρι τέλος του παρόντος μήνα. Να επισημάνω ότι το συγκεκριμένο Κατάστημα(Ασημίου)  ήταν  πάντα κερδοφόρο.

Μετά μάλιστα το κλείσιμο, πριν λίγα χρόνια, του Καταστήματος Πύργου Νομού Ηρακλείου, το συγκεκριμένο Κατάστημα εξυπηρετεί τόσο τον Δήμο Γόρτυνας (που είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος του Νομού Ηρακλείου), όσο και τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων.

Ο συνολικός πληθυσμός αυτών των δύο Δήμων ξεπερνά τους 30.000 κατοίκους ενώ η συνολική έκταση και των δύο Δήμων προσεγγίζει τα 800 τετραγ.χιλιόμετρα.

Εκτός από το συγκεκριμένο Κατάστημα η μόνη παρουσία Τράπεζας στους δύο αυτούς Δήμους είναι από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Κε Υπουργέ,

Γνωρίζω την πολιτική των Τραπεζών όσον αφορά το κλείσιμο Καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Όμως εκτός από τους αριθμούς υπάρχουν και οι άνθρωποι!

Το πελατολόγιο της Τράπεζας Πειραιώς, ειδικά στην περιοχή μας, απαρτίζεται κυρίως από τους πρώην πελάτες της Αγροτικής Τράπεζας. Δηλαδή ανθρώπους ηλικιωμένους, αγρότες, κτηνοτρόφους κτλ. (Και οι δύο Δήμοι που σας ανέφερα στηρίζονται κυρίως στον Πρωτογενή Τομέα: Γεωργία και Κτηνοτροφία).

Οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν και ούτε μπορούν να μάθουν την χρήση της Ηλεκτρονικής Τραπεζικής και γενικά των εναλλακτικών μορφών Τραπεζικής. Το κλείσιμο του Καταστήματος Ασημίου θα τους καταδικάσει να διανύουν μέχρι και 100 Km (πήγαινε-έλα)  προκειμένου να φθάσουν στο πλησιέστερο Κατάστημα της Τράπεζας  Πειραιώς (στις Μοίρες ή στο Ηράκλειο).

Παρακαλούμε για τη συνδρομή σας, ώστε να μην καταδικαστούν σε μαρασμό πάνω από 100 χωριά και τόσοι άνθρωποι από τις αποφάσεις κάποιων γραφειοκρατών, που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τον ανθρώπινο παράγοντα.

Βοηθήστε μας να μην κλείσει το συγκεκριμένο Κατάστημα.

Σας ευχαριστώ πολύ». 

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook