Connect with us

ΘΕΜΑ

Εγκαινιάστηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ανωγείων

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην Κρήτη βρέθηκε το Σάββατο και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η οποία εγκαινίασε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ανωγείων


«Καλύπτουμε ένα κενό προκειμένου να μπορεί η Πυροσβεστική πιο ευέλικτα, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά να επιτελεί το έργο της» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, που έγινε δεκτή με θέρμη από τους τοπικούς φορείς και κατοίκους των Ανωγείων, με μαντινάδες και χορούς στο γλέντι που ακολούθησε σε ταβέρνα του χωριού.

Η κ. Γεροβασίλη στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στην ανάγκη σύμπραξης με την τοπική αυτοδιοίκηση δεδομένου ότι τα καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται πια με άλλους τρόπους ακόμη πιο έντονους και στη χώρα μας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή του δήμου Ανωγείων καθώς και στην προσφορά του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, που, όπως είπε, έχει συνεισφέρει στην ενίσχυση της πυροσβεστικής σε όλη την περιοχή υλικοτεχνικά αλλά και με άλλους τρόπους.

Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας

«Οι κλιματολογικές αλλαγές είναι εδώ και αφήνουν πλέον έντονα το αποτύπωμά τους. Από τις εμπειρίες των πρόσφατων ετών με τις πλημμύρες, τους σεισμούς και τις πυρκαγιές, που έπληξαν τόσο τη χώρα μας όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη, το αποδεικνύουν με τον πιο σαφή τόπο. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε οικονομικούς πόρους ήταν τεράστιες κι αυτό δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχίσει» δήλωσε η υπουργός και συνέχισε: «Για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών χρειάζεται συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός του ευρωπαϊκού χώρου. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να ετοιμάσουν το εθνικό τους σχέδιο. Εμείς έχουμε ήδη επεξεργαστεί το συγκεκριμένο σχέδιο για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας όπως την ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός».

Πρόκειται για ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, στα πρότυπα των πλέον προηγμένων χωρών, όπως εξήγησε η κα. Γεροβασίλη το οποίο θα ξεκινάει από την φάση της πρόληψης ως την φάση της αποκατάστασης, ενιαία, για όλες τις κατηγορίες κινδύνων και ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ένταση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. «Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο», είπε.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στους λόγους που αξιολογήθηκαν ώστε να συσταθεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ανωγείων, το οποίο θα στελεχωθεί σε πρώτη φάση με δώδεκα πυροσβεστικούς υπάλληλους και θα εξοπλιστεί με τρία υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, λέγοντας ότι θα υπάρχει πλέον ασφάλεια στα χιλιάδες στρέμματα αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, το παγκοσμίως αναγνωρισμένο από την UNESCO «Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη», στα τουριστικά αξιοθέατα, όπως ο μινωικής εποχής αρχαιολογικός χώρος στη Ζώμυνθο και το σπήλαιο «Ιδαίον ‘Αντρο» αλλά και στους πολιτισμικούς και επιστημονικούς χώρους όπως τα Υακίνθεια και το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στρατηγός Βασίλειος Ματθαιόπουλος.