Connect with us

Life

“Εγώ 4 ευρώ τα λεμόνια δεν σου τα πληρώνω”!

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα αποξηραμένα λεμόνια – “Εγώ 4 ευρώ τα λεμόνια δεν σου τα πληρώνω”!


Θυμάμαι πέρσι στο Δήλεσι όταν μπήκε το Καλοκαίρι, και τα λεμόνια άρχισαν να γίνονται είδος πολυτελείας, ένας μανάβης της περιοχής λίγο πολύ μου ζητούσε 4 ευρώ το κιλό τα λεμόνια, και δεν ήταν ούτε καν ντόπια, παρά εκείνα τα γυαλιστερά εισαγωγής, μάλλον από Τουρκία!
-«Εγώ, του είπα, τέσσερα ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να σου πληρώσω λεμόνια, καλύτερα θα βάλω αγουρίδα στο φαγητό»! Φυσικά έφυγα χωρίς να αγοράσω ούτε καν δυο λεμόνια!

Φέτος σκέφτηκα διαφορετικά, αφού τα ρόδια άνετα αποξηραίνονται, και τα έχουμε σε κρεμαστές πλεκτές όλο το Καλοκαίρι, γιατί να μην αποξηραίνονται και τα λεμόνια? Ούτως η άλλως και στο παρελθόν που έφερνα πολλά λεμόνια στην Αθήνα από τις λεμονιές μου, κανονικά αποξηραίνονταν από μόνα τους μια χαρά!

Πως αποξηραίνουμε τα λεμόνια μας

Μπορούμε λοιπόν την Άνοιξη που τα λεμόνια είναι σε αφθονία, να πειραματιστούμε και να αποξηράνουνε ένα δυο τελάρα, και να τα έχουμε το Καλοκαίρι σε περίοδο που τα λεμόνια είναι πανάκριβα!

Τώρα θα μου πείτε, και πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό? Για μένα πάντως ήταν εύκολο, γιατί βρήκα μικρά – μικρά λεμονάκια από απότιστη λεμονιά, και το φλούδι του λεμονιού ήταν ήδη σταφιδιασμένο και πολύ λεπτό και μαραμένο. Εκεί στην πλαστική συρταριέρα που τα έβαλα στο μπαλκόνι, σιγά – σιγά άρχισαν να στεγνώνουν ακόμα περισσότερο, και να αποξηραίνονται, χωρίς να μου σαπίσει κανένα!

Μπορεί οστόσω να βρίσκω και φρέσκα λεμόνια, αλλά πάντως δεν ξεμένω ποτέ από λεμόνια!
Και το αποξηραμένο λεμόνια αν το κόψεις, έχει κι εκείνο κανονικά τον χυμό του!

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι έξυπνοι τρόποι να έχουμε χυμό λεμονιού, όπως αν βάλουμε την Άνοιξη τον χυμό τους σε μικρά – μικρά πλαστικά μπουκαλάκια ή ακόμα και σε παγοκυψέλες και τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για όλο το Καλοκαίρι! Κάθε μπουκαλάκι να είναι για δυο χρήσεις το πολύ.

Σήμερα επίσης υπάρχουν και μανάβηδες ακόμα και στις Μοίρες, που έχουν πετύχει να διατηρούν αναλλοίωτο τον χυμό λεμονιού σε μικρά πλαστικά, σε ειδικά ψυγεία και ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας, και η τιμή τους συμφέρει κατά πολύ σε σχέση της ακριβής τιμής του καλοκαιρινού λεμονιού!

Κείμενο – Φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *