Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

«Είμαστε έτοιμοι για τη δακοκτονία» λέει ο Αραχωβίτης από το Ηράκλειο

Αυξημένη η τιμή του ελληνικού ελαιολάδου λόγω της μείωσης της παραγωγής


Η δακοκτονία θα ξεκινήσει τέσσερις μήνες νωρίτερα από κάθε άλλη χρόνια και είναι ήδη όλα έτοιμα, τόνισε από το Ηράκλειο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για τη δακοκτονία έχουμε ξεκινήσει τέσσερις μήνες νωρίτερα και είναι όλα έτοιμα. Και το προσωπικό, και οι πιστώσεις στις Περιφέρειες και τα φάρμακα και το ζήτημα εργατών γης, στη δακοκτονία είναι λυμένο».

Ο κ. Αραχωβίτης από το Ηράκλειο, εξήγησε παράλληλα, ότι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που ανήκουν σε συνεταιρισμούς, θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος, κάτι που ψηφίστηκε, όπως σημείωσε, τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τη δέσμευση τον περασμένο Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Οι συνεταιρισμένοι αγρότες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος που είναι 650 ευρώ το χρόνο, είτε παράγουν είτε όχι. Αυτό είναι μια μεγάλη ελάφρυνση για τους αγρότες και επίσης είναι στήριξη και κατεύθυνση προς τους συνεταιρισμούς. Μάλιστα για τους συνεταιρισμούς έρχονται και αλλά μέτρα το επόμενο διάστημα» διευκρίνισε ο υπουργός, ο οποίος πάντως αναφέρθηκε στη στρατηγική της Κυβέρνησης που στηρίζεται σε σχήματα και συνεργασίες, με στόχο το καλύτερο, δυνατόν, προϊόν και κυρίως στην επαφή, όπως τόνισε με τους αγρότες.

«Η λογική που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια και είχε προεκλογικά χαρακτηριστικά, με ένα χτύπημα στην πλάτη και να θυμηθούμε ότι υπάρχουν αγρότες επετειακά και προεκλογικά, έκλεισε τον κύκλο της. Αυτός ο φθηνός λαϊκισμός δεν ακουμπάει κανέναν. Οι αγρότες θέλουν απαντήσεις στα προβλήματα τους και προοπτική» ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Αραχωβίτης στο πλαίσιο της επίσκεψής του, βρέθηκε στην περιοχή του πρώην Δήμου Τεμένους, την πρότυπη μονάδα, «Μανιτάρια Τεμένους» του Μιχάλη Τζωρμπατζάκη, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος το 2010, τα συσκευαστήρια του Λάμπρου Περβολαράκη και του Βαγγέλη Κουνάλη, το τυποποιητήριο ελαιολάδου του Γιώργου Ξυλούρη, το

Οινοποιείο του Πριάμου Ιερωνυμάκη και την Γαλακτοκομική Μονάδα «Γαλένι» του Γιώργου Ζερβού.

Ο κ. Αραχωβίτης μάλιστα επισήμανε ότι: «Θέλουμε να δώσουμε προοπτική στη δυναμική που δείχνει να έχει η περιοχή. Υπάρχουν πρωτοπόρα σχήματα, ομάδες παραγωγών, συσκευαστήρια, οινοποιεία, πρωτοβουλίες πρωτοπόρες» και κατέληξε «αυτή είναι η Κρήτη που συνεργάζεται, που έχει μάθει να παράγει, που δεν έχει μάθει να ζητάει και να στηρίζεται στις επιδοτήσεις, αλλά στην παραγωγή της και στα χέρια της». Το απόγευμα στις 5, ο κ. Αραχωβίτης θα έχει συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Προφήτη Ηλία και αμέσως μετά στον ίδιο χώρο θα συμμετέχει σε σύσκεψη, με εκπροσώπους Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών.

Αυξημένη η τιμή του ελληνικού ελαιολάδου λόγω της μείωσης της παραγωγής

Η Ελλάδα ευνοείται, κυρίως σε ό,τι αφορά την τιμή του ελαιολάδου, από το γεγονός ότι η Ιταλία δεν μπορεί λόγω καταστροφών, να καλύψει τις ανάγκες σε ελαιόλαδο- οπότε θα κάνει εισαγωγή-, τόνισε από το Ηράκλειο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αραχωβίτης: «Παρόλο που φέτος και η Ελλάδα είχε μειωμένη παραγωγή, η εξέλιξη με την Ιταλία, ωθεί την τιμή προς τα πάνω. Ήδη σε περιοχές, όπως της Λακωνίας, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει ξεπεράσει τα 3,60-3,65 ευρώ».

«Η Ιταλία μπορεί να κάνει εισαγωγή από χώρες της ΕΕ όπως η Ελλάδα» σημείωσε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι «από τρίτες χώρες δεν μπορεί να κάνει εισαγωγή, πέραν αυτού που έχει συμφωνηθεί, σαν μια συμβολική ποσότητα, για τη στήριξη περισσότερο των άλλων χωρών, όπως η Τυνησία, αλλά αυτή είναι προσυμφωνημένη και μικρή».

Ο κ. Αραχωβίτης σε σχέση με τη νέα χρόνια, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι καλή για το ελαιόλαδο, καθώς εξήγησε ότι «τα δέντρα που ήταν άδεια πέρυσι, ξεκουράστηκαν, είχαμε και νερό, οπότε πιστεύουμε ότι έχει αναπτυχθεί η δυναμική, για μια καλή χρόνια».

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αναλυτικά το πρόγραμμα ψεκασμού Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου γνωστοποιεί ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών, θα ξεκινήσει, 5ος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στο Δήμο...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ποιοτικό αναμένεται να είναι το ελαιόλαδο στο Ηράκλειο, αλλά με μειωμένη την παραγωγή του, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Ηρακλείου, Πρίαμος...

Themata

Παρακαλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα τους για να μπορεί να τα ψεκάσει Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας...

Themata

Σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας στο νησί Η πρόοδος του προγράμματος δακοκτονίας εξετάστηκε σε τηλεδιάσκεψη εργασίας με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη...