Connect with us

ΘΕΜΑ

Ειρ. Αθανασάκη: “Με μία ανάρτηση στο κατάφερα να ακουστεί αυτό που προσπαθώ να πω από τον Ιανουάριο!”

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Ευχή όλων, τα όσα περιγράφει στην επιστολή της στον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, η καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ειρήνη Αθανασάκη, να βρουν ευήκοα ώτα!

Μετά την αποκάλυψη της Κυριακής, για την έρευνα που γίνεται και το επόμενο στάδιο τελειοποίησης και εφαρμογής εξατομικευμένου εμβολίου για τον κοροναϊό , το Parakritika.grεπικοινώνησε με την κα Αθανασάκη, μεταφέροντας απορίες και σχόλια αναγνωστών, καθώς, τόσο το ύφος της επιστολής, όσο και το ύψος του ποσού που ζητείται, ήταν λογικό να δημιουργήσουν πολλά ερωτήματα.

Πολλοί λένε ότι το ποσό που ζητάτε είναι ελάχιστο και απορούν πως δεν έχει δοθεί, μετά από τόσα χρόνια έρευνας; 

– Η χρηματοδότηση της έρευνας είναι πολύπλοκο ζήτημα, το οποίο αν προσπαθήσω να εξηγήσω θα βγούμε εκτός θέματος. Ένα βασικό όμως στοιχείο είναι ότι οι περισσότερες χρηματοδοτήσεις περιορίζονται σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, και πρέπει κανείς να είναι τυχερός ώστε η θεματική ενότητα που δουλεύει να εμπίπτει με αυτή της χρηματοδότησης. Στην έρευνα μπορείς να είσαι σπάταλος, αλλά μπορείς να προχωράς και με τα λίγα. Το ποσό που έχω ζητήσει από την Περιφέρεια είναι για την κατάθεση του φακέλου και την υλοποίηση της κλινικής μελέτηςΚαθώς και τα αναλώσιμα που θα χρειαστούν για τους ελέγχους. Η υλοποίηση της προτεινόμενης τεχνολογίας βασίζεται εν πολλοίς και στον εθελοντισμό όλων μας.

“Να όμως, που με μια ανάρτηση στο Facebook κατάφερε να ακουστεί αυτό που προσπαθώ να πω από τον Ιανουάριο”. 

Επίσης, αναφορικά με το ποσό, σχολιάζεται ότι είναι ελάχιστο για μία τόσο σοβαρή έρευνα και όλοι ζητούν μία απάντηση από εσάς. 

– Η έρευνα είναι σοβαρή, αλλά έχει ξεκινήσει εδώ και μια  δεκαετία. Οπότε ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς να το κάνουμε. Όπως ανέφερα και στην παραπάνω απάντηση, το ποσό που ζητάμε μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά τόσο κοστίζουν τα υλικά και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Ο εθελοντισμός εκ μέρους μας είναι δεδομένος.

Αρκετοί ρωτάνε επίσης τι σημαίνει “εμβόλιο χωρίς φαρμακευτική ουσία”; 

– Η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει είναι εξατομικευμένη και βασίζεται σε ένα εμφύτευμα που φέρει κύτταρα του κάθε ατόμου ενεργοποιημένα εκτός οργανισμού (σε καλλιέργεια) με τον κατεστραμμένο μολυσματικό παράγοντα, το οποίο μετά την εμφύτευση διεγείρει ειδικά το ανοσοποιητικό σύστημα του συγκεκριμένου ατόμου. Το υλικό του εμφυτεύματος δεν είναι βιοδιασπούμενο, οπότε δεν παράγει επικίνδυνα παραπροϊόντα, και μπορεί να αφαιρείται μετά από μικρό χρονικό διάστημα. 

Γιατί δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία από τις εταιρίες στην έρευνά σας.

– Με βάση την απάντηση στο ερώτημα 3, γίνεται πιστεύω κατανοητό ότι η προτεινόμενη τεχνολογία χρειάζεται εξειδικευμένα χέρια για την υλοποίηση. Για τις εταιρείες δεν υπάρχει κάποιο φαρμακευτικό προϊόν για εκμετάλλευση. Στην πλήρη εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας αναμένεται να δημιουργηθούν ειδικές μονάδες σε νοσοκομεία και σε ιδιωτικές κλινικές με εξειδικευμένο προσωπικό. Επειδή, η εφαρμογή επεκτείνεται και στον καρκίνο, τέτοιες “επιχειρήσεις” μπορούν να είναι βιώσιμες.

Να σημειωθεί πως ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, επικοινώνησε ήδη με την κα Αθανασάκη και δεν αποκλείεται σήμερα κιόλας να υπάρξει κάποια συνάντηση, προκειμένου να δοθεί ( ; ) το “πράσινο φως” για την χρηματοδότηση της έρευνας, καθώς υπάρχουν και τα… γραφειοκρατικά εμπόδια που… πρέπει να ξεπεραστούν, για τα οποία δεν έχει βρεθεί ακόμη το κατάλληλο “εμβόλιο”!

Ευχή όλων; Αν όλα ξεκίνησαν από μία μικρή αγορά στην πόλη Ουχάν της αχανούς Κίνας… γιατί να μην βρεθεί και η θεραπεία από ένα μικρό εργαστήριο σε ένα νησί της Ελλάδας;

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook