Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Εισαγγελική παρέμβαση για τις τριτοκοσμικές συνθήκες στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ

Δημοσιεύτηκε

στις

Σοβαρές ευθύνες αποδίδονται στην κεντρική διοίκηση για τις τριτοκοσμικές καταστάσεις που επικρατούν στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ


Ευθύνες υπάρχουν όμως και στα αρμόδια τοπικά όργανα που δεν ασκούν τις πιέσεις που πρέπει ώστε γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως β’ κατηγορίας σε σχέση με άλλες κλινικές του νοσοκομείου.

Άνθρωποι που δίνουν καθημερινά αγώνα στην ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ το φωνάζουν πλέον με πικρία: «Μας έχουν στο περιθώριο. Είμαστε παραμελημένοι και οι ασθενείς μας παραπεταμένοι».

Πρόσφατα μέσα σε μία νύχτα η Ψυχιατρική Κλινική «φράκαρε» με 47 περιστατικά, κάτι που ποτέ άλλοτε δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκεται στα πρόθυρα του νευρικού κλονισμού, όσο και αν ακούγεται οξύμωρο.

Καταστάσεις ντροπής, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να τις αντικρούσουν και να τις αποδώσουν σε πολιτικές σκοπιμότητες. Τα περιστατικά αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε καταγράφονται αρκετές υποτροπές ασθενών με διπολική διαταραχή, ενώ μην ξεχνάμε και τους τουρίστες.

Πολλές περιπτώσεις αφορούν νοσηλείες τουριστών, οι οποίοι ερχόμενοι για διακοπές στην Κρήτη αμελούν τη φαρμακευτική τους αγωγή, καταναλώνουν αλκοόλ και άλλες ουσίες με αποτέλεσμα να υποτροπιάζουν. Αρκετοί επίσης ασθενείς «πληρώνουν» με την ψυχική τους κατάρρευση τα «πέτρινα» χρόνια που ζει η Ελλάδα λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, του αυξανόμενου άγχους, της κατάθλιψης και ενδοοικογενειακών επεισοδίων.

Είναι ξεκάθαρο εδώ και χρόνια ότι οι υφιστάμενες κτηριακές υποδομές της Ψυχιατρικής Κλινικής είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες τόσων ασθενών. Παρ’ όλα αυτά μέριμνα δεν ελήφθη και σήμερα βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση γιατροί και νοσηλευτές να εκπέμπουν δημόσια SOS.

Τι γίνεται με την Ψυχιατρική Κλινική του Αγίου Νικολάου;

Το πρώτο ουσιαστικά βήμα είναι να λειτουργήσει η Ψυχιατρική Κλινική του Αγίου Νικολάου. Παρά τις σχετικές δεσμεύσεις, αυτό δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα η Ψυχιατρική κλινική να δέχεται και τα περιστατικά του Λασιθίου. Χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση για να γίνει το αυτονόητο;

Το δεύτερο ουσιαστικό βήμα είναι η επέκταση-ανάπτυξη της υφιστάμενης Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, όπως έχει ζητηθεί κατ’ επανάληψη. Αν είχαν προχωρήσει αυτά, ίσως να μην χρειαζόταν σήμερα η παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηρακλείου κ. Θανάση Γαλήνα, σε μία ύστατη προσπάθεια διαχείρισης αυτής της «νοσηρής» κατάστασης.

Με την παρέμβασή του ο κ. Γαλήνας επιχειρεί να υπάρξει ένα πλαίσιο συντονισμού με βασική επιδίωξη την ορθολογική διαχείριση των κατακόρυφα αυξανόμενων ψυχιατρικών περιστατικών υπό αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες

Ζητούμενο είναι να ενεργοποιηθούν κάποιες διαδικασίες που θα παρέχουν δυνατότητα αποσυμπίεσης σε περιόδους που στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ γίνεται το αδιαχώρητο από περιστατικά.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου κινείται προς την κατεύθυνση λειτουργίας ενός συστήματος διασύνδεσης, έστω και άτυπα, μεταξύ των ψυχιατρικών κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείων της Κρήτης.

Εκτιμάτει ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαμορφωθεί ένας μηχανισμός που θα αποτυπώνει ακριβώς την εικόνα που επικρατεί στην αρμόδια κλινική ή τμήμα του κάθε νοσοκομείου σε σχέση με τους νοσηλευόμενους και τα διαθέσιμα κρεβάτια.

σΣε επείγουσες περιπτώσεις νοσηλειών, θα δίνεται εισαγγελική παραγγελία για την μεταφορά του ασθενούς όπου υπάρχει διαθέσιμη κλίνη.

patris.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *